JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre tillsammans - det svenske facket i krise

LO-borgen i Stockholm står på leirgrunn etter det siste årets medlemsras. 170.000 svensker har forlatt fagbevegelsen, 400.000 har gått ut av arbeidsløshetsforsikringen.18.01.2008
16:56
16.12.2013 03:37

– Jeg sa til henne at det er jättedumt om hun melder seg ut, da. At det rett og slett er tragisk.

Fagforeningsleder Jane Cronhager i Kommunal legger oppgitt fra seg den bærbare telefonen. Enda et medlem har ringt for å melde seg ut av foreningen. Årsak: den kommunale hjemmetjenesten legges ned, alt skal over på private hender. I det nye firmaet der denne pleieren jobber får man ikke lov til å være fagorganisert.

– Ja, og så sa jeg til henne at er det et tilfelle der du virkelig trenger fagbevegelsen, så er det nå.

Høyrebølgen vasker over vårt naboland med stor kraft. I den rike og mørkeblå kommunen Nacka, modellkommune for Moderaterna, utenfor Stockholm er det snart ikke kommunal tjenesteyting igjen. På Rådhuset fristes vi med frie kundevalg innen det meste, fra eldreomsorg og skole til skilsmisserådgivning. Nede i kjelleren sitter styret i Kommunal – det norske Fagforbundets søsterorganisasjon. Leder Jane Cronhagers hår er like signalrødt som jakkene som er blitt Kommunals varemerke. «Vi tar fajten», står det på ryggene.

Fajten er ikke blitt lettere av at Fredrik Reinfeldts borgerlige koalisjonsregjering har innført en prisøkning på medlemskap i fagforeningen og den frivillige arbeidsløshetsforsikringen på mange hundre kroner. Når prislappen for a-kassan øker og skattefradraget tas vekk, stiger nettoavgiften for en deltidsarbeidende kvinne i butikk fra 253 til 657 kroner måneden. Det er en prisøkning på 140 prosent. De 400.000 som har meldt seg ut av de fagforeningsadministrerte a-kassene står uten beskyttelse ved arbeidsløshet, og kan lettere presses inn i dårlig betalte jobber på arbeidsplasser uten tariffavtale. Medlemskap i a-kassan og fagorganisasjonen er ikke avhengig av hverandre, men mange går ut av begge når de først vil ut av systemet.

– Vi har mistet en haug med medlemmer på grunn av prishoppet i a-kassan. Rasende medlemmer har ringt og skjelt oss ut, men dette er jo politisk styrt. Folk velger oss bort når de teller på kronene, og ser at det er hundrelapper å spare på å gå ut, sier Jenny Hjelte, styremedlem i Kommunal Nacka. Det er kvinner, lavtlønnede og deltidsansatte som leder lemenmarsjen ut av facket, mange er enslige forsørgere som strever hardt med å få endene til å møtes. For Kommunal sin del har nedgangen vært mindre enn snittet for LO, men i rene tall har gigantforbundet tapt 32.500 medlemmer i løpet av fjoråret.

– Det er en defensiv kamp vi fører nå. Stemningen rundt fagbevegelsen i det borgerdominerte media er negativ. Her i Nacka er det så ille at vil vi fram i lokalpressen med vårt syn på privatiseringene, er vi nødt til å kjøpe oss annonseplass, klager Jane Cronhager og Jenny Hjelte.

En lett absurd plassert gepard springer lettbeint over tv-skjermen inne i dagligstua på Sofiero seniorsenter, der statskanalens formiddagssending står for underholdningen. En gammel mann følger smaløyd med, et par kvinner tar seg en formiddagslur under ullpledd i rullestolene. De to garvede hjelpepleierne og tillitsvalgte Carina Carlsson og Birgit Stålhandske geleider oss gjennom lokalene, som mer enn gjerne kunne trengt en radikal oppussing. Men Sofiero skal ikke kimses av, det er en av de aller siste kommunale bastionene i Nacka kommune. Den store frykten er at også Sofiero skal privatiseres. Hvor vil de da stå uten fagforeningen, spør de to seg.

– Når folk ser lønnsslippen sin i dag, ser de to spesifiserte summer som trekkes, fagforeningskontingenten og a-kassan. Da blir det vanskeligere å overtale folk, særlig de yngre, til å bli med. Ja, vi må rett og slett mase. Det gjelder å tjata på, sier Carlsson. De flirer. For de er ganske gode på nettopp å tjata på, mener de. Dessuten argumenterer de med gode forsikringer og praktisk hjelp når noen får trøbbel med arbeidsgiveren. Et viktig område er å prøve å hjelpe de svært mange ansatte på ufrivillig deltid. Deltidsjobb får store konsekvenser for sosiale rettigheter. Har du kontrakt på 20 timer i uka, danner kontrakten utgangspunktet for utbetalinger ved eksempel sykdom eller foreldrepermisjon, ikke hvor mange timer du faktisk har jobbet.

Den harde kjernen av gamle travere på Sofiero er solid plantet i LO, men blant de mange yngre og ufrivillig deltidsarbeidende er det verre. Ungdommen har ikke vokst opp med LO på samme måte, mener Carlsson og Stålhandske. De har ikke noe forhold til streiker, tariffavtaler og solidaritet mellom arbeidere, er teorien. Men heller ikke de to tillitsvalgte synes det er det minste merkverdig at hver enkelt ansatt må argumentere opp sitt individuelle lønnstillegg overfor sjefen i de lokale forhandlingene. Det urettferdige er etter deres syn at ufrivillig deltidsansatte ikke klarer å oppfylle kriteriene for lønnsøkning, og at den løst tilknyttede arbeidskraften dermed forblir billigere og mer attraktiv for arbeidsgiveren.

– Vi har tro på at fagbevegelsen kan forbedre arbeidsmiljøet, for eksempel sikre at folk som er sykmeldte ikke sies opp. For oss handler det om rettferdighet.

Det siste året har vært en oppvåkning. Utviklingen må snus for enhver pris, erkjenner LOs 3.nestleder Leif Håkansson. Hans tid i ledelsen er snart over, på kongressen i mai går han av for aldersgrensen. Men langt flere står i fare for å måtte si farvel til LO-borgen.

– Vi skjærer drastisk ned i staben, et sted mellom en tredel og en firedel sier Håkansson. For LO mister nå medlemmer i en takt de aldri har opplevd før, rundt 7 prosent nedgang ble fasit i 2007.

– Før kom medlemmene nærmest av seg selv, men nå innser vi at rekruttering må øverst på alle dagsordener, på alle LO-nivåer, sier Håkansson. Han er ansvarlig for LOs medlemsvervingsarbeid, men mener man først og fremst må se på eksterne faktorer for å forklare medlemsraset.

– Det er den politiske situasjonen som er grunnen, og da særlig fordyrelsen av a-kassan, mener han. Det korporativt organiserte arbeidsløshetssystemet som praktiseres i Sverige, Danmark, Island, Finland og delvis Belgia, kalles Gent-modellen. Det var i den belgiske byen Gent at myndighetene allerede i 1901 gikk inn med offentlig støtte til fagbevegelsens arbeidsløshetskasser. I Sverige minker nå myndighetene sitt bidrag, nærmere bestemt med 11 milliarder svenske kroner. Det er disse 11 milliardene hjelpepleierne på Sofiero ser sin andel av på den månedlige lønnsslippen. Men Leif Håkansson har klokkertro på Gent-modellen, og mener svenskene i stor grad kan takke den for sin høye organisasjonsgrad. I Norge er organisasjonsgraden rundt 50 prosent, i Sverige har den ligget rundt 80 prosent. Håkansson frykter norske tilstander, og at tariffavtalene til slutt må allmenngjøres.

Dersom ikke medlemsutviklingen snus frykter han tariffavtalene vil miste sin legitimitet. Den pedagogiske oppgaven å forklare konsekvensene av å miste tariffavtalene, og særlig konsekvensene for de som allerede lever på marginalene, er en oppgave for ungdommen. Det er deres nærvær på arbeidsplassene som vil avgjøre, tror Håkansson.

– Vi mister nå mest i storbyene og blant ungdom, men også blant deltidsansatte og eldre som føler seg sikre på jobben sin. Derfor har det skjedd en bevisstgjøring i LO i forhold til ungdommene, som vi bare er nødt til å nå, sier Håkansson. Han sier at det ikke er usannsynlig med flere forbundssammenslåinger i framtida, og at debatten går om direkte medlemskap i LO og et eget ungdomsforbund. Han personlig avviser imidlertid begge disse tiltakene, og mener forbundene ikke vil gå med på det.

– Vi diskuterer også å ha medlemskap på ulike nivåer. Da må vi gjøre det klart hva man får igjen som medlem på sitt nivå. Men dette er jo problematisk i forhold til fagbevegelsens solidaritetsideologi. Videre forsøker vi å samordne forbundenes innsats og bidra til å styrke den faglige utdanningen.

Hvert femte år gjennomfører LO en stor spørreundersøkelse i befolkningen. Forrige gang viste svarene at halvparten aldri hadde fått spørsmålet om de ønsket å bli medlem. Dette er nøkkelen, mener Håkansson.

– Det finnes en del tillitsvalget som aldri løfter rompa fra kontorstolen. Men det er de som er ute og springer blant folk som lykkes, sier Håkansson.

Nettopp det å være ute blant medlemmene er alfa og omega for Handelsklubben på Ikea på Kungens Kurva i Stockholms utkant. Det er det største av møbel- og stæsjgigantens 237 varehus, har rundt 1000 ansatte og en omsetning på 1,7 milliarder. Her sitter virkelig ikke klubbledelsen på rompa, men bruker så mye tid som mulig på å snakke med folk. Det gjelder å bry seg, og å bety en forskjell i hverdagen. Vi må bruke tid på å synes og høres, sier de to ildsjelene Johan Hagman og Mikael Delerholm.

– Her er vi sterke, og enda sterkere skal vi bli, er Delerholms programerklæring. Her er ingen medlemstristesse, for i motsetning til de fleste andre økte antallet medlemmer i klubben med 30 i fjor. Ikke en eneste meldte seg ut, unntatt de som ble sjefer og skiftet forening.

Døren til klubbkontoret er vidåpen, på en glassrute står det enkelt og greit «Facket». På tavla utenfor henger info om klubbstyret, med bilder, mobilnumre og epostadresser. Veggene på kontoret er tapetsert med kursbevis i arbeidsrett, forhandlingsteknikk og retorikk.

For selv på det ursosialdemokratiske Ikea har fagbevegelsen sitt å stri med. Det store spørsmålet nå er ufrivillig deltid. Av 700 innenfor Handels’ område er bare 200 fast ansatte, mens nesten 200 er tilkallingsvikarer som forventes å stille på kort varsel. Mikael Delerholm er blant dem med ufrivillig deltid.

– Jeg jobber med å sette ut varer fra 06.00 til 10.00. Når været er dårlig og flere kunder ventes, spør arbeidslederen noen om de vil jobbe flere timer. Det er som på havna for hundre år siden, da formannen plukket ut hvem som skulle få arbeid, sier Delerholm. Klubben vurderer nå arbeidsrettssak mot Ikea for å få bedriften til å respektere deltidsansattes lovbeskyttede rett til flere timer.

– At vi tar tak i dagligdagse saker er viktig for å lykkes som klubb. Vi har for eksempel en mor til fire småbarn, som for sikkerhets skyld har plass i fire ulike barnehager. Mora fikk arbeidsdagen til å gå opp, men så forlangte ledelsen nye arbeidstider. Etter at vi grep inn og forhindret det, vet alle som sitter i kassa her at facket hjelper sine, sier Delerholm.

Både han og Hagman sier at urettferdighet kan de bare ikke tåle, og de forteller hvordan de drømmer om medlemsverving og klubbarbeid nattestid.

I motsetning til kollegaene i Kommunal Nacka argumenterer de ideologisk for medlemskapet, med tariffavtaler og solidaritet. Forsikringsordningene er bare en bonus. God gammeldags agitasjon ute blant medlemmene er resepten de to taleføre unge mennene foreskriver.

– Vi har tatt initiativ til en klubbavis for å nå ut med resultatene våre. Dessuten får alle nyansatte informasjon, og vi møter opp på opplæringskursene. Ettersom vi mangler treffpunkter som felles lunsjtid, må vi tenke nytt, sier Hagman. Han forteller at på en tur gjennom varehuset kan han få mer enn 50 spørsmål. Jakkemerket hans inviterer: Vi er her for deg, spør oss!

På vår ferd gjennom Ikeas 49 rom og kjøkken hilser Delerholm og Hagman blidt på alle, de kjenner alle og alle kjenner dem. Sussi Nylund og Jan Zara er medlemmer, men nå vurderer Zara å melde seg ut. 680 kroner blir for mye i måneden, med to små barn å forsørge. Kollega Nylund er ikke enig. Hun har ti års ansiennitet, og synes Ikea er blitt en hardere arbeidsplass. Det har blitt mer penger og mindre hjerte. Da trenger hun Handels i ryggen. I det de haster videre til sine arbeidsposter sier Hagman: – Vi snakker mer med ham siden.

Han og Mikael Delerholm er trygge på at de neimen ikke skal miste noe medlem denne gangen heller.

Selv om Handelsklubben på Ikea mener de har svaret på hvordan medlemsraset skal stoppes, har forbundsledelsen andre svar. Lars Jönsson er ansvarlig for en kontroversiell storbykampanje som skal sparkes i gang i løpet av våren. Planen er å hyre inn manpower-ververe som skal verve på provisjon i Stockholm, Malmø og Gøteborg.

– Handels mistet over 17.000 medlemmer i fjor. Den store panikken har ikke satt inn, men om ikke noe radikalt skjer vil dette naturligvis påvirke organisasjonen, sier Jönsson. Han sier erfaringen viser at det er det direkte møtet, øyenkontakten, som skaffer medlemmer. Men det holder ikke lenger å satse på tillitsvalgte, mener han. Han mener ververne må angripe myten om at hver enkelt best fikser sin egen lønn.

– Medlemskapet må selges bedre, og selgerne skal tilpasses målgruppen, som er ungdom. Men det er klart det blir en utfordring å holde humøret oppe, sier han. Jönsson går ut fra at mellom åtte og ni av ti Handels spør kommer til å svare nei til å bli medlem.

– Salgsargument nummer en blir tariffavtalens verdi. For får vi ikke folk til å forstå at alle må ha tarifflønn, er fagbevegelsen solgt.

eline@lo-media.no

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.01.2008
16:56
16.12.2013 03:37Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Emmie Olivia Kristiansen

Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

Erlend Angelo

Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO


Flere saker