JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO på den ytterste ø

TORSKEN FOSSER INN til Tufjordbruket i Finnmark. Etter en rekke oppslag i media om dårlig mathygiene setter LO seg i bevegelse. Hva med arbeidstid, lønn og boforhold når mathygienen er under enhver kritikk?31.03.2009
12:48
16.12.2013 09:28

stig.christensen@lomedia.no

Polakkene er i stort flertall ved Tufjordbruket på Rolvsøya. Det er 24 av dem. Ryktene forteller at de jobber og sover, sover og jobber. Hvor lange er arbeidsdagene og hva får de i betaling? Dette er noen av spørsmålene vi gjerne vil ha svar på da vi setter kursen for Rolvsøya på 71 grader nord, nesten på høyde med Nordkapp.

PÅ TUR

Kampen mot sosial dumping føres over hele landet. Bygningsarbeiderforeningen i Oslo gjør nesten ikke annet, men også i fiskeindustrien er det all grunn til å undersøke forholdene nærmere. Derfor setter LOs distriktssekretær Bjørn Johansen seg i bilen i Kirkenes og kjører 50 mil til Honningsvåg. Fagbladredaktør Jo Hestnes i NNN og undertegnede kommer med SAS til Tromsø. Der går også NNN-sekretær Hans Johan Dahl om bord i Widerøe-flyet, som tar oss til Hammerfest og videre til Honningsvåg. Advarslene om feil vindretning og at vi må fly videre til neste destinasjon viser seg ikke å slå til. Sekretær Johansen kjører som en gud de siste 18 milene fram til Havøysund, der hotelleieren fra Sri Lanka ønsker oss hjertelig velkommen klokka ett om natta. Etter tre timers søvn tar 06-båten oss til Rolvsøya via Ingøy dagen etter. En relativt ordinær reiserute for en finnmarking, kanskje, noe mer spesiell for en østlending.

Vi treffer «høvdingen», Jan Magne Olsen, på kaia. Han kjører oss de 11 kilometrene fra Gunnarnes til Tufjord. Olsen er taxisjåfør og altmuligmann på Rolvsøya, som huser 65 mennesker i tillegg til polakkene.

– Vi kommer fra fagbevegelsen, sier Johansen.

– Jeg tror forholdene på Tufjordbruket er bedre nå, sier Olsen. Innbyggerne er utvilsomt interessert i at det er virkesomhet på det lille stedet. De fleste har flyttet, men Olsen og kona klorer seg fast.

– Det er få skillsmisser her. Vi rekker å krangle ferdig før neste båt kommer, sier en av de bofaste med glimt i øyet.

GAMBLING

LOs besøk har et visst innslag av gambling. Mens Mattilsynet og Arbeidstilsynet har anledning til å komme på uanmeldt besøk, har LO ingen slike rettigheter. LOsekretær Johansen og forbundssekretær Dahl i NNN kunne risikert å bli gående ute i kulda sju – åtte timer, da første båt setter kursen for Havøysund. Men det får bære eller briste, og Johansen har gode erfaringer med LOs sommerpatrulje, som jobber på samme måte. I administrasjonsbrakka sitter kaiformann Pål Martin Larsen sammen med kolleger fra Sunnmøre. Bjørn Johansen presenterer seg. Det gjør vi også. LO har plutselig dukket opp på dette avsidesliggende stedet. Vil det stoppe her, eller får vi snakke med sjefen? Larsen ringer opp til daglig leder Roe Jenset. Vi fornemmer rå banning i den andre enden av røret. Roe Jenset har vært borti LO og Hans Johan Dahl tidligere, det er neppe de folkene han inviterer til søndagsmiddag. Men sjefen, en mann med stor tyngde og et tøft ytre, kommer ned. Eieren av Fjordfisk, rederen og mangemillionæren Anders Pedersen sender ikke en pingle til 71 grader nord for å ordne opp. Og Roe Jenset er da heller ingen angrende synder.

– Vi har ingen ting å skjemmes over. Her gjør vi det som er riktig og nødvendig, får vi vite.

– Men hva sier du til all kritikken og påleggene fra Mattilsynet?

– Det var før min tid, sier Jenset. Han erkjenner imidlertid at det tidligere ble tatt imot for mye fisk på kort tid og at det gikk ut over renholdet, men det er historie nå. Jenset ble satt på som ryddegutt i begynnelsen av januar og nå går alt så mye bedre. Når telefonen ringer, og det gjør den ofte, svarer han Roe Jenset med trykk. Ingen skal være i tvil om hvem som er sjefen på bruket. Vi får vite at Fiskeritilsynet er uten innvendinger, og Mattilsynet skal være rimelig fornøyd de også. Senere blir dette bildet nyansert en smule (se egen rammesak).

IKKE BESTEVENNER

Det vil være en overdrivelse å si at atmosfæren er varm og vennlig til å begynne med. Men hva gjør en leder for en bedrift med et dårlig omdømme? Kaster han ut LO når de kommer på besøk eller velger han å kommunisere og prøve å overbevise om at forholdene slett ikke er så dårlig som det NRK og andre har gitt uttrykk for. Jenset velger det siste med stor styrke. Han har gått noen forhandlingsrunder med Hans Johan Dahl tidligere, i en helt annen sammenheng. Tonen blir etter hvert lettere, ja til tider rent humoristisk. Jenset klager over at det har vært en krig med kommunen fra dag en for å etablere fiskebruket.

– Dette er sosialisme satt i system, mener han og viser til at kommunen ledes av en ordfører fra Arbeiderpartiet. Også journalister er noe herk, men de har ikke klart å ta livet av bedriften, selv om de etter Jensets mening har gjort iherdige forsøk.

Ved siden av polakkene er det et latvisk par på stedet, samt noen norske servicefolk som rørlegger og elektriker. Som en av sunnmøringene sier det:

– Vi er polakker og sunnmøringer. Finnmarkingene gidder ikke jobbe her.

Vi spør om å få en omvisning i selve produksjonen, noe Roe Jenset blankt avviser. Ikke bare skal Mattilsynet være mot det, men dette er et prinsipp for sjefen. NNN-folkene har helt andre erfaringer på tilsvarende plasser. Hygienen blir sikret med forkle, lue og beskyttelse på beina. Jenset føler et visst press, drar på det og gir etter.

– Siden du snart skal pensjoneres ……, sier han til Hans Johan Dahl. Sistnevnte har ingen umiddelbare planer om akkurat det, men pytt, pytt.. Jenset åpner dørene. Til alt overmål hjelper han Hans Johan Dahl på med plastbeskyttelsen utenpå skoene. Hvor skal dette ende…??

VÅR HERRE

Etter en runde i produksjonen spør vi om å få intervjue noen polakker som snakker engelsk. Også det skal la seg gjøre, riktignok i en kort kaffepause. Roe Jenset får en ny telefon og bedyrer at han har «Yssen og Valla» på besøk. Mannen har humoristisk sans. Vi får noen minutter med to polakker, men hva gjør Roe Jenset? Lar han oss «få dem for oss selv», eller vil han sitte ned og lytte til samtalen. Det viser seg å bli en mellomting. Vi får inn et par spørsmål mens den daglige lederen er rundt hjørnet. Roe Jenset har fortalt oss at de jobber ti timer dagen, polakkene selv sier at det er tolv, og legger til at lørdagsjobben går unna på åtte timer, samtidig som det hender de jobber søndagene. Det skulle bli cirka 70 timers arbeidsuke. Etter noen korte minutter er Jenset på plass igjen. Han deltar etter hvert i samtalen, særlig når den føres med det latviske paret, som jobber på bruket. De er fornøyd, Jenset er fornøyd og det hele ender rimelig harmonisk.

– Det ville vært en fordel om vi kunne få snakket med de ansatte uten sjefens tilsyn, sier Bjørn Johansen til LO-Aktuelt etterpå. Ved siden av å jobbe og sove ber polakkene sine bønner på kveldstid. Det viser seg at de er rekruttert via Filadelfiamenigheten og en prest i Polen. De verken drikker eller røyker.

– Vi går via Vår Herre, han fungerer som agent her. Dette er rasende flinke folk, en drøm for en arbeidsgiver, bedyrer Jenset. Vi tror han. Jenset forteller at de følger tariffen på 129,50, men at de ikke har tariffavtale. Polakkene er ansatt i Fjordlaks som sesongarbeidere, trolig på midlertidige kontrakter, og betaler skatt til Norge. Men noen arbeidskontrakter vil ikke Jenset vise oss, tross iherdige oppfordringer.

– Jeg skulle gjerne sett arbeidskontraktene, sier Bjørn Johansen. Hans Johan Dahl påpeker at de ikke betaler de fem kronene i helligdagsgodtgjørelse som skal dekke røde dager. NNN er sterkt kritisk til både arbeidstidsordningene og ansettelsesforholdene, noe som trolig vil få et etterspill fra forbundets side.

Ingen er organisert. Grzegorz Czech sier de ikke har tenkt så mye på det, sesongarbeidere som de er. Stanislav Bojda var medlem av Solidaritet i Polen for mange år siden, og hadde gode erfaringer med det. Men dette er annerledes. Polakkene jobber tre måneder, for så å reise hjem. De fleste kommer tilbake for en ny periode, og sånn går ukene. De kan tjene en polsk årslønn på tre måneder. Jenset er for organisasjonsfrihet, ikke minst retten til å være uorganisert.

HELT NYTT

Tufjordbruket er bare to år gammelt, og arbeiderne bor i øverste etasje, to og to på rommet. De trekkes 1000 kroner måneden i boutgifter. Polakkene er stort sett på bruket hele perioden på tre måneder, men har tilgang til internett, polsk TV, biljardbord og bil to ganger i uka, for å kunne handle litt ekstra. Også Jenset bor i lokalene, vegg i vegg med sine ansatte.

– Jeg benytter muligheten til å gi beskjeder på bønnemøtene, sier han.

LO-Aktuelt nr. 6/2009

Tufjordbruket er en del av Fjordlakskonsernet.

Torskesesongen varer fra januar til mai. Fra mai til oktober er det sei.

Fisken blir saltet, går til Vannøy i Troms og blir så eksportert som klippfisk til Portugal.

Det er sunnmørsrederen Anders Pedersen som står bak Fjordlaks. Ifølge skattelistene for 2007 hadde han en inntekt på 8,3 millioner og en formue på 502 millioner kroner.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.03.2009
12:48
16.12.2013 09:28Mest lest

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

Nytt om navn:

KAMPKLAR: Bussjåfør Joakim Hagen er klar til kamp for ungdommen i det nye vervet som Ungdomssekretær i Fellesforbundet.

KAMPKLAR: Bussjåfør Joakim Hagen er klar til kamp for ungdommen i det nye vervet som Ungdomssekretær i Fellesforbundet.

Håvard Sæbø

Bussjåfør Joakim Hagen (27) blir ny ungdomssekretær i Fellesforbundet


Flere saker