JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO på den ytterste ø

TORSKEN FOSSER INN til Tufjordbruket i Finnmark. Etter en rekke oppslag i media om dårlig mathygiene setter LO seg i bevegelse. Hva med arbeidstid, lønn og boforhold når mathygienen er under enhver kritikk?31.03.2009
12:48
16.12.2013 09:28

stig.christensen@lomedia.no

Polakkene er i stort flertall ved Tufjordbruket på Rolvsøya. Det er 24 av dem. Ryktene forteller at de jobber og sover, sover og jobber. Hvor lange er arbeidsdagene og hva får de i betaling? Dette er noen av spørsmålene vi gjerne vil ha svar på da vi setter kursen for Rolvsøya på 71 grader nord, nesten på høyde med Nordkapp.

PÅ TUR

Kampen mot sosial dumping føres over hele landet. Bygningsarbeiderforeningen i Oslo gjør nesten ikke annet, men også i fiskeindustrien er det all grunn til å undersøke forholdene nærmere. Derfor setter LOs distriktssekretær Bjørn Johansen seg i bilen i Kirkenes og kjører 50 mil til Honningsvåg. Fagbladredaktør Jo Hestnes i NNN og undertegnede kommer med SAS til Tromsø. Der går også NNN-sekretær Hans Johan Dahl om bord i Widerøe-flyet, som tar oss til Hammerfest og videre til Honningsvåg. Advarslene om feil vindretning og at vi må fly videre til neste destinasjon viser seg ikke å slå til. Sekretær Johansen kjører som en gud de siste 18 milene fram til Havøysund, der hotelleieren fra Sri Lanka ønsker oss hjertelig velkommen klokka ett om natta. Etter tre timers søvn tar 06-båten oss til Rolvsøya via Ingøy dagen etter. En relativt ordinær reiserute for en finnmarking, kanskje, noe mer spesiell for en østlending.

Vi treffer «høvdingen», Jan Magne Olsen, på kaia. Han kjører oss de 11 kilometrene fra Gunnarnes til Tufjord. Olsen er taxisjåfør og altmuligmann på Rolvsøya, som huser 65 mennesker i tillegg til polakkene.

– Vi kommer fra fagbevegelsen, sier Johansen.

– Jeg tror forholdene på Tufjordbruket er bedre nå, sier Olsen. Innbyggerne er utvilsomt interessert i at det er virkesomhet på det lille stedet. De fleste har flyttet, men Olsen og kona klorer seg fast.

– Det er få skillsmisser her. Vi rekker å krangle ferdig før neste båt kommer, sier en av de bofaste med glimt i øyet.

GAMBLING

LOs besøk har et visst innslag av gambling. Mens Mattilsynet og Arbeidstilsynet har anledning til å komme på uanmeldt besøk, har LO ingen slike rettigheter. LOsekretær Johansen og forbundssekretær Dahl i NNN kunne risikert å bli gående ute i kulda sju – åtte timer, da første båt setter kursen for Havøysund. Men det får bære eller briste, og Johansen har gode erfaringer med LOs sommerpatrulje, som jobber på samme måte. I administrasjonsbrakka sitter kaiformann Pål Martin Larsen sammen med kolleger fra Sunnmøre. Bjørn Johansen presenterer seg. Det gjør vi også. LO har plutselig dukket opp på dette avsidesliggende stedet. Vil det stoppe her, eller får vi snakke med sjefen? Larsen ringer opp til daglig leder Roe Jenset. Vi fornemmer rå banning i den andre enden av røret. Roe Jenset har vært borti LO og Hans Johan Dahl tidligere, det er neppe de folkene han inviterer til søndagsmiddag. Men sjefen, en mann med stor tyngde og et tøft ytre, kommer ned. Eieren av Fjordfisk, rederen og mangemillionæren Anders Pedersen sender ikke en pingle til 71 grader nord for å ordne opp. Og Roe Jenset er da heller ingen angrende synder.

– Vi har ingen ting å skjemmes over. Her gjør vi det som er riktig og nødvendig, får vi vite.

– Men hva sier du til all kritikken og påleggene fra Mattilsynet?

– Det var før min tid, sier Jenset. Han erkjenner imidlertid at det tidligere ble tatt imot for mye fisk på kort tid og at det gikk ut over renholdet, men det er historie nå. Jenset ble satt på som ryddegutt i begynnelsen av januar og nå går alt så mye bedre. Når telefonen ringer, og det gjør den ofte, svarer han Roe Jenset med trykk. Ingen skal være i tvil om hvem som er sjefen på bruket. Vi får vite at Fiskeritilsynet er uten innvendinger, og Mattilsynet skal være rimelig fornøyd de også. Senere blir dette bildet nyansert en smule (se egen rammesak).

IKKE BESTEVENNER

Det vil være en overdrivelse å si at atmosfæren er varm og vennlig til å begynne med. Men hva gjør en leder for en bedrift med et dårlig omdømme? Kaster han ut LO når de kommer på besøk eller velger han å kommunisere og prøve å overbevise om at forholdene slett ikke er så dårlig som det NRK og andre har gitt uttrykk for. Jenset velger det siste med stor styrke. Han har gått noen forhandlingsrunder med Hans Johan Dahl tidligere, i en helt annen sammenheng. Tonen blir etter hvert lettere, ja til tider rent humoristisk. Jenset klager over at det har vært en krig med kommunen fra dag en for å etablere fiskebruket.

– Dette er sosialisme satt i system, mener han og viser til at kommunen ledes av en ordfører fra Arbeiderpartiet. Også journalister er noe herk, men de har ikke klart å ta livet av bedriften, selv om de etter Jensets mening har gjort iherdige forsøk.

Ved siden av polakkene er det et latvisk par på stedet, samt noen norske servicefolk som rørlegger og elektriker. Som en av sunnmøringene sier det:

– Vi er polakker og sunnmøringer. Finnmarkingene gidder ikke jobbe her.

Vi spør om å få en omvisning i selve produksjonen, noe Roe Jenset blankt avviser. Ikke bare skal Mattilsynet være mot det, men dette er et prinsipp for sjefen. NNN-folkene har helt andre erfaringer på tilsvarende plasser. Hygienen blir sikret med forkle, lue og beskyttelse på beina. Jenset føler et visst press, drar på det og gir etter.

– Siden du snart skal pensjoneres ……, sier han til Hans Johan Dahl. Sistnevnte har ingen umiddelbare planer om akkurat det, men pytt, pytt.. Jenset åpner dørene. Til alt overmål hjelper han Hans Johan Dahl på med plastbeskyttelsen utenpå skoene. Hvor skal dette ende…??

VÅR HERRE

Etter en runde i produksjonen spør vi om å få intervjue noen polakker som snakker engelsk. Også det skal la seg gjøre, riktignok i en kort kaffepause. Roe Jenset får en ny telefon og bedyrer at han har «Yssen og Valla» på besøk. Mannen har humoristisk sans. Vi får noen minutter med to polakker, men hva gjør Roe Jenset? Lar han oss «få dem for oss selv», eller vil han sitte ned og lytte til samtalen. Det viser seg å bli en mellomting. Vi får inn et par spørsmål mens den daglige lederen er rundt hjørnet. Roe Jenset har fortalt oss at de jobber ti timer dagen, polakkene selv sier at det er tolv, og legger til at lørdagsjobben går unna på åtte timer, samtidig som det hender de jobber søndagene. Det skulle bli cirka 70 timers arbeidsuke. Etter noen korte minutter er Jenset på plass igjen. Han deltar etter hvert i samtalen, særlig når den føres med det latviske paret, som jobber på bruket. De er fornøyd, Jenset er fornøyd og det hele ender rimelig harmonisk.

– Det ville vært en fordel om vi kunne få snakket med de ansatte uten sjefens tilsyn, sier Bjørn Johansen til LO-Aktuelt etterpå. Ved siden av å jobbe og sove ber polakkene sine bønner på kveldstid. Det viser seg at de er rekruttert via Filadelfiamenigheten og en prest i Polen. De verken drikker eller røyker.

– Vi går via Vår Herre, han fungerer som agent her. Dette er rasende flinke folk, en drøm for en arbeidsgiver, bedyrer Jenset. Vi tror han. Jenset forteller at de følger tariffen på 129,50, men at de ikke har tariffavtale. Polakkene er ansatt i Fjordlaks som sesongarbeidere, trolig på midlertidige kontrakter, og betaler skatt til Norge. Men noen arbeidskontrakter vil ikke Jenset vise oss, tross iherdige oppfordringer.

– Jeg skulle gjerne sett arbeidskontraktene, sier Bjørn Johansen. Hans Johan Dahl påpeker at de ikke betaler de fem kronene i helligdagsgodtgjørelse som skal dekke røde dager. NNN er sterkt kritisk til både arbeidstidsordningene og ansettelsesforholdene, noe som trolig vil få et etterspill fra forbundets side.

Ingen er organisert. Grzegorz Czech sier de ikke har tenkt så mye på det, sesongarbeidere som de er. Stanislav Bojda var medlem av Solidaritet i Polen for mange år siden, og hadde gode erfaringer med det. Men dette er annerledes. Polakkene jobber tre måneder, for så å reise hjem. De fleste kommer tilbake for en ny periode, og sånn går ukene. De kan tjene en polsk årslønn på tre måneder. Jenset er for organisasjonsfrihet, ikke minst retten til å være uorganisert.

HELT NYTT

Tufjordbruket er bare to år gammelt, og arbeiderne bor i øverste etasje, to og to på rommet. De trekkes 1000 kroner måneden i boutgifter. Polakkene er stort sett på bruket hele perioden på tre måneder, men har tilgang til internett, polsk TV, biljardbord og bil to ganger i uka, for å kunne handle litt ekstra. Også Jenset bor i lokalene, vegg i vegg med sine ansatte.

– Jeg benytter muligheten til å gi beskjeder på bønnemøtene, sier han.

LO-Aktuelt nr. 6/2009

Tufjordbruket er en del av Fjordlakskonsernet.

Torskesesongen varer fra januar til mai. Fra mai til oktober er det sei.

Fisken blir saltet, går til Vannøy i Troms og blir så eksportert som klippfisk til Portugal.

Det er sunnmørsrederen Anders Pedersen som står bak Fjordlaks. Ifølge skattelistene for 2007 hadde han en inntekt på 8,3 millioner og en formue på 502 millioner kroner.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.03.2009
12:48
16.12.2013 09:28Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

Eva Ler Nilsen

Butikkansatte jubler for 10.000 kroner i koronabonus: – Helt fantastisk, sier tillitsvalgt Camilla

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

Erlend Angelo

Her er datoene for neste års lønnsoppgjør

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

Ole Palmstrøm

Kommuneansatte mistet betalt spisepause. Nå får de pengene tilbake

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget


Flere saker