JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fotfolket i «Høyborgen»

Klokka sju hver morgen vasker Mohamad Skafi kontoret til Roar Flåthen. Noe senere går han løs på sekretariatssalen, her sammen med Lisa Graarud.– Jeg føler meg hjemme i LO. Det er en trygg arbeidsplass, og jeg blir sett, sier Skafi. Han er en av 26 i serviceseksjonen. Snart skal de stå for alt det praktiske i forbindelse med LO-kongressen…20.04.2009
12:45
16.12.2013 09:40

stig.christensen@lomedia.no

Da blir det ekstra innsats fra fotfolket. Møterom skal ordnes, «posten skal frem», rekvisita skal kjøpes inn og leveres på alle områder. Og rent skal det være. LOAktuelt har sett nærmere på hvilke funksjoner folket på golvet i Folkets Hus fyller. Det er ikke få.

SERVER HUSET

Det er en munter gjeng som sitter rundt bordet denne morgenen kl 08.00. Dette er dagen etter at løsningen med én krone i generelt tillegg kom i privat sektor, og en kommentar om at «den kan jo forhandles bort», høres ved bordet. Men dagens tema er altså ikke tariffoppgjøret, men oppgavene framover.

– Vi har ansvaret for all logistikken i huset, sier lederen for seksjonen, Roar Nordby. Et annet ord som dekker det samme er forsyningstjenesten. I tillegg har de hatt ansvaret for sju års kontinuerlige ombygging av Folkets Hus. På toppen av det hele kommer LO-kongressen.

– Vi tenker miljø når vi handler inn, sier Nordby og legger til at de kjøper norske varer så langt det lar seg gjøre. Seksjonen skal tenke på alt, blant annet skal overtidsbruken før og under kongressen klareres og konkretiseres ned på hver enkelt person.

DET KOKER

Denne dagen sliter enhetsleder Erik Nygaardsmoen med adgangskortene til kongressen. Det er noe som ikke funker, men han skal finne en løsning.

– Det koker oppi her, sier Nygaardsmoen og peker på hodet.

– Det er umulig å huske alt, legger han til, mens Roar Nordby skyter inn at de vil ha en timing fra dag til dag og time til time før kongressen.

– Fra 6. mai er det fullt trøkk. For noen dager siden kom det inn tusen kofferter fra Belgia.

– De ville vi ikke ha her, så foreløpig oppbevares de i Transportsentralen, sier Nordby. 6. mai kommer 50 ansatte, uansett hva slags stilling de ellers har, for å fylle koffertene. LO-kongressen er et stort kollektivt løft.

FARGERIKT

Nordbys ansatte kommer fra Somalia, Chile, Makedonia, Pakistan, Libanon og Norge.

Ved siden av Flåthens kontor, har libaneseren Skafi renholdet i de øverste etasjene, med sekretariatssalen og «Utsikten».

– Det er alltid trivelig å slå av en prat med den ene eller med den andre. Og mange har sterke meninger, noe som gjør LO til en spennende arbeidsplass. Skafi lar oss få vite at han håper å bli i LO til han går av med pensjon.

– Det sosiale fungerer godt, og jeg har ikke noe ønske om å skifte arbeidsplass. Jeg er rett og slett stolt av å være en del av LO, sier libaneseren.

Også Lise Graarud er også oppe i 10. etasje denne morgenen. Hun legger ut mappene før sekretariatets møte i en bestemt rekkefølge. Denne dagen har noen tuklet med «kartet», og hun må gå igjennom alt på nytt. Det skal ikke være noe tull, alle har sine faste plasser.

To dager senere er vi tilbake. Lise bringer posten rundt til 20 enheter, tett fulgt av fotograf og journalist. Og der kommer jaggu LO-lederen i sin fulle høyde, blid og fornøyd dagen etter han har fått loset oppgjøret i havn i privat sektor.

– Er det Lise som er i ilden i dag, sier Roar Flåthen, før postombæreren vandrer innover i 9. etasje i høyborgen. Det ene forværelset etter det andre blir foret med dagens post, og små, vennlige ord blir utvekslet.

– Nå er det medlemsdebatten som dominerer, sier Lise og viser til bunken med brev. Hun sitter for øvrig i hyttestyret for LOs to hytter, som kan benyttes av de ansatte. Den ene, på Fagerfjell, er nylig pusset opp med moderne kjøkken, badstu og boblebad, samt vei helt fram. Lise fordeler videre massasjetimer til ansatte som måtte ha behov for det.

– Vi har en naprapat her. Det trengs, sier Lise Graarud. Det er mange hardt arbeidende mennesker i huset.

HISTORISK SUS

To malerier av Reidar Aulie henger i sekretariatssalen, men det sitter også mye historie i veggene. Her har det blitt utviklet politikk, som også har fått landsomfattende gjennomslag. Gang på gang. Mektige LO-ledere som Konrad Nordahl, Tor Aspengren, Yngve Hågensen, Gerd-Liv Valla og nå Roar Flåthen har regjert med klubba i hånda. Her holdt Valla sin første pressekonferanse etter at Yssen-saken sprakk i media. Og blant alle disse mektige menn (og kvinner) går altså Mohamad Skafi med kluten og tørker støv.

– Jeg blir sett og jeg trives, sier han. Det bildet som ble skapt om dårlig miljø i LO under Valla/ Yssen-saken virker som en fjern fortid.

Liv Hårstad befinner seg på kjøkkenet i 6. etasje. Det er lyst i lokalene og kaffe og smørbrød står klart. Denne dagen er det fem møter. Roar Flåthen skal ha møte med smørbrød kl 16, og kaffe og kaker til 120 stykker står på lista kl 13.30. Det er ingen spøk at LO ble 110 år denne første dagen i april.

Liv Hårstad sørger for mat og drikke til møterommene. Hun går under betegnelsen driftssekretær.

– Vi ville heller hett vertinner, men det var diskriminerende, sier Liv, som har nærmere 22 års fartstid i fagbevegelsens høyborg.

– Jobben er ikke så hard, men det er mye å huske på, sier kvinnen som kan gå av med AFP til høsten.

– Skal du det?

– Nei, jeg synes jobben er ok. Så jeg fortsetter videre, kanskje med 80 prosent stilling hvis det klaffer, sier hun.

– Dere har tilbud om massasje her. Benytter du deg av det?

– Jeg har fått fysioterapi et par ganger, men jeg synes ikke jeg kan ta opp plassen fra de andre. Men vi kan gå en tur en gang i uka. Jeg gjør det, hvis det passer. Seksjonen har fått tilbud om trim i et treningssenter i Torggata, som et HMS-tilbud, men det er ikke noe Hårstad prioriterer. Da heller en tur.

– Har det hendt at kopper og glass har knust i tusen biter?

– Ja, en gang falt jeg i trappen ned fra sekretariatssalen med ti glassfat. Alle knuste, men utrolig nok ble jeg ikke skadet selv, forteller 61-åringen som har sju mils reisevei og står opp ti over fem hver morgen.

LØSER DET MESTE

Chilenske Mariesol Izarraulde kommer fra solrike Vina del Mar, og kallenavnet består da også at de tre siste bokstavene i fornavnet. Hun er løsningsorientert, har glimt i øyet og smilet på lur. Når det er problemer på møterom med tekniske installasjoner kan hun tilkalles.

– Noen blokkerer for løsninger. Da får de det ikke til, sier kvinnen som begynte med renhold, men nå har tatt fagbrev i kontorfag og jobber med regnskap og innkjøp i tillegg til en hel del annet, som kopiering og utdeling av rekvisita.

– Dette er ikke slit, men variert arbeid. Når noen er stressa og har dårlig tid, prøver jeg å roe dem ned på en hyggelig måte, sier hun.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Ca. 170 ansatte

Ti avdelinger

Serviceseksjonen ligger under administrasjonsavdelingen, og dekker områder som IKT, driftsteknikk, renhold, innkjøp/rekvisita og arkiv.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2009
12:45
16.12.2013 09:40Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Leif Martin Kirknes

Permitteringsordningen forlenges til 1. juli


Flere saker