JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fotfolket i «Høyborgen»

Klokka sju hver morgen vasker Mohamad Skafi kontoret til Roar Flåthen. Noe senere går han løs på sekretariatssalen, her sammen med Lisa Graarud.– Jeg føler meg hjemme i LO. Det er en trygg arbeidsplass, og jeg blir sett, sier Skafi. Han er en av 26 i serviceseksjonen. Snart skal de stå for alt det praktiske i forbindelse med LO-kongressen…20.04.2009
12:45
16.12.2013 09:40

stig.christensen@lomedia.no

Da blir det ekstra innsats fra fotfolket. Møterom skal ordnes, «posten skal frem», rekvisita skal kjøpes inn og leveres på alle områder. Og rent skal det være. LOAktuelt har sett nærmere på hvilke funksjoner folket på golvet i Folkets Hus fyller. Det er ikke få.

SERVER HUSET

Det er en munter gjeng som sitter rundt bordet denne morgenen kl 08.00. Dette er dagen etter at løsningen med én krone i generelt tillegg kom i privat sektor, og en kommentar om at «den kan jo forhandles bort», høres ved bordet. Men dagens tema er altså ikke tariffoppgjøret, men oppgavene framover.

– Vi har ansvaret for all logistikken i huset, sier lederen for seksjonen, Roar Nordby. Et annet ord som dekker det samme er forsyningstjenesten. I tillegg har de hatt ansvaret for sju års kontinuerlige ombygging av Folkets Hus. På toppen av det hele kommer LO-kongressen.

– Vi tenker miljø når vi handler inn, sier Nordby og legger til at de kjøper norske varer så langt det lar seg gjøre. Seksjonen skal tenke på alt, blant annet skal overtidsbruken før og under kongressen klareres og konkretiseres ned på hver enkelt person.

DET KOKER

Denne dagen sliter enhetsleder Erik Nygaardsmoen med adgangskortene til kongressen. Det er noe som ikke funker, men han skal finne en løsning.

– Det koker oppi her, sier Nygaardsmoen og peker på hodet.

– Det er umulig å huske alt, legger han til, mens Roar Nordby skyter inn at de vil ha en timing fra dag til dag og time til time før kongressen.

– Fra 6. mai er det fullt trøkk. For noen dager siden kom det inn tusen kofferter fra Belgia.

– De ville vi ikke ha her, så foreløpig oppbevares de i Transportsentralen, sier Nordby. 6. mai kommer 50 ansatte, uansett hva slags stilling de ellers har, for å fylle koffertene. LO-kongressen er et stort kollektivt løft.

FARGERIKT

Nordbys ansatte kommer fra Somalia, Chile, Makedonia, Pakistan, Libanon og Norge.

Ved siden av Flåthens kontor, har libaneseren Skafi renholdet i de øverste etasjene, med sekretariatssalen og «Utsikten».

– Det er alltid trivelig å slå av en prat med den ene eller med den andre. Og mange har sterke meninger, noe som gjør LO til en spennende arbeidsplass. Skafi lar oss få vite at han håper å bli i LO til han går av med pensjon.

– Det sosiale fungerer godt, og jeg har ikke noe ønske om å skifte arbeidsplass. Jeg er rett og slett stolt av å være en del av LO, sier libaneseren.

Også Lise Graarud er også oppe i 10. etasje denne morgenen. Hun legger ut mappene før sekretariatets møte i en bestemt rekkefølge. Denne dagen har noen tuklet med «kartet», og hun må gå igjennom alt på nytt. Det skal ikke være noe tull, alle har sine faste plasser.

To dager senere er vi tilbake. Lise bringer posten rundt til 20 enheter, tett fulgt av fotograf og journalist. Og der kommer jaggu LO-lederen i sin fulle høyde, blid og fornøyd dagen etter han har fått loset oppgjøret i havn i privat sektor.

– Er det Lise som er i ilden i dag, sier Roar Flåthen, før postombæreren vandrer innover i 9. etasje i høyborgen. Det ene forværelset etter det andre blir foret med dagens post, og små, vennlige ord blir utvekslet.

– Nå er det medlemsdebatten som dominerer, sier Lise og viser til bunken med brev. Hun sitter for øvrig i hyttestyret for LOs to hytter, som kan benyttes av de ansatte. Den ene, på Fagerfjell, er nylig pusset opp med moderne kjøkken, badstu og boblebad, samt vei helt fram. Lise fordeler videre massasjetimer til ansatte som måtte ha behov for det.

– Vi har en naprapat her. Det trengs, sier Lise Graarud. Det er mange hardt arbeidende mennesker i huset.

HISTORISK SUS

To malerier av Reidar Aulie henger i sekretariatssalen, men det sitter også mye historie i veggene. Her har det blitt utviklet politikk, som også har fått landsomfattende gjennomslag. Gang på gang. Mektige LO-ledere som Konrad Nordahl, Tor Aspengren, Yngve Hågensen, Gerd-Liv Valla og nå Roar Flåthen har regjert med klubba i hånda. Her holdt Valla sin første pressekonferanse etter at Yssen-saken sprakk i media. Og blant alle disse mektige menn (og kvinner) går altså Mohamad Skafi med kluten og tørker støv.

– Jeg blir sett og jeg trives, sier han. Det bildet som ble skapt om dårlig miljø i LO under Valla/ Yssen-saken virker som en fjern fortid.

Liv Hårstad befinner seg på kjøkkenet i 6. etasje. Det er lyst i lokalene og kaffe og smørbrød står klart. Denne dagen er det fem møter. Roar Flåthen skal ha møte med smørbrød kl 16, og kaffe og kaker til 120 stykker står på lista kl 13.30. Det er ingen spøk at LO ble 110 år denne første dagen i april.

Liv Hårstad sørger for mat og drikke til møterommene. Hun går under betegnelsen driftssekretær.

– Vi ville heller hett vertinner, men det var diskriminerende, sier Liv, som har nærmere 22 års fartstid i fagbevegelsens høyborg.

– Jobben er ikke så hard, men det er mye å huske på, sier kvinnen som kan gå av med AFP til høsten.

– Skal du det?

– Nei, jeg synes jobben er ok. Så jeg fortsetter videre, kanskje med 80 prosent stilling hvis det klaffer, sier hun.

– Dere har tilbud om massasje her. Benytter du deg av det?

– Jeg har fått fysioterapi et par ganger, men jeg synes ikke jeg kan ta opp plassen fra de andre. Men vi kan gå en tur en gang i uka. Jeg gjør det, hvis det passer. Seksjonen har fått tilbud om trim i et treningssenter i Torggata, som et HMS-tilbud, men det er ikke noe Hårstad prioriterer. Da heller en tur.

– Har det hendt at kopper og glass har knust i tusen biter?

– Ja, en gang falt jeg i trappen ned fra sekretariatssalen med ti glassfat. Alle knuste, men utrolig nok ble jeg ikke skadet selv, forteller 61-åringen som har sju mils reisevei og står opp ti over fem hver morgen.

LØSER DET MESTE

Chilenske Mariesol Izarraulde kommer fra solrike Vina del Mar, og kallenavnet består da også at de tre siste bokstavene i fornavnet. Hun er løsningsorientert, har glimt i øyet og smilet på lur. Når det er problemer på møterom med tekniske installasjoner kan hun tilkalles.

– Noen blokkerer for løsninger. Da får de det ikke til, sier kvinnen som begynte med renhold, men nå har tatt fagbrev i kontorfag og jobber med regnskap og innkjøp i tillegg til en hel del annet, som kopiering og utdeling av rekvisita.

– Dette er ikke slit, men variert arbeid. Når noen er stressa og har dårlig tid, prøver jeg å roe dem ned på en hyggelig måte, sier hun.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Ca. 170 ansatte

Ti avdelinger

Serviceseksjonen ligger under administrasjonsavdelingen, og dekker områder som IKT, driftsteknikk, renhold, innkjøp/rekvisita og arkiv.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2009
12:45
16.12.2013 09:40Mest lest

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Sissel M. Rasmussen

SAS-ansatte leverte inn uniformene i protest: Nå har de Stortinget i ryggen

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

Werner Juvik

Nav-sjefen: Regjeringa har «store og gode ambisjoner» for Nav

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

Roy Solstad/Werner Juvik

SV og Rødt sikrer stortingsflertall om norsk lønn for sjøfolk

Eirik Dahl Viggen

Ila-ansatte gikk flere tusen i minus da arbeidsplassen ble midlertidig flyttet: Dette ble løsninga

Jan Cristian Vestre fotografert på tomta til Vestre AS sin nye fabrikk på Magnor. Nå blir han politiker igjen.

Jan Cristian Vestre fotografert på tomta til Vestre AS sin nye fabrikk på Magnor. Nå blir han politiker igjen.

Helge Rønning Birkelund

Støre henter industrilederen som fagbevegelsen elsker

Jan Christian Vestre blir næringsminister.

Jan Christian Vestre blir næringsminister.

Leif Martin Kirknes

To av de nye statsrådene overlevde Utøya: – En seier for demokratiet, mener Støre


Flere saker