JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fotfolket i «Høyborgen»

Klokka sju hver morgen vasker Mohamad Skafi kontoret til Roar Flåthen. Noe senere går han løs på sekretariatssalen, her sammen med Lisa Graarud.– Jeg føler meg hjemme i LO. Det er en trygg arbeidsplass, og jeg blir sett, sier Skafi. Han er en av 26 i serviceseksjonen. Snart skal de stå for alt det praktiske i forbindelse med LO-kongressen…20.04.2009
12:45
16.12.2013 09:40

stig.christensen@lomedia.no

Da blir det ekstra innsats fra fotfolket. Møterom skal ordnes, «posten skal frem», rekvisita skal kjøpes inn og leveres på alle områder. Og rent skal det være. LOAktuelt har sett nærmere på hvilke funksjoner folket på golvet i Folkets Hus fyller. Det er ikke få.

SERVER HUSET

Det er en munter gjeng som sitter rundt bordet denne morgenen kl 08.00. Dette er dagen etter at løsningen med én krone i generelt tillegg kom i privat sektor, og en kommentar om at «den kan jo forhandles bort», høres ved bordet. Men dagens tema er altså ikke tariffoppgjøret, men oppgavene framover.

– Vi har ansvaret for all logistikken i huset, sier lederen for seksjonen, Roar Nordby. Et annet ord som dekker det samme er forsyningstjenesten. I tillegg har de hatt ansvaret for sju års kontinuerlige ombygging av Folkets Hus. På toppen av det hele kommer LO-kongressen.

– Vi tenker miljø når vi handler inn, sier Nordby og legger til at de kjøper norske varer så langt det lar seg gjøre. Seksjonen skal tenke på alt, blant annet skal overtidsbruken før og under kongressen klareres og konkretiseres ned på hver enkelt person.

DET KOKER

Denne dagen sliter enhetsleder Erik Nygaardsmoen med adgangskortene til kongressen. Det er noe som ikke funker, men han skal finne en løsning.

– Det koker oppi her, sier Nygaardsmoen og peker på hodet.

– Det er umulig å huske alt, legger han til, mens Roar Nordby skyter inn at de vil ha en timing fra dag til dag og time til time før kongressen.

– Fra 6. mai er det fullt trøkk. For noen dager siden kom det inn tusen kofferter fra Belgia.

– De ville vi ikke ha her, så foreløpig oppbevares de i Transportsentralen, sier Nordby. 6. mai kommer 50 ansatte, uansett hva slags stilling de ellers har, for å fylle koffertene. LO-kongressen er et stort kollektivt løft.

FARGERIKT

Nordbys ansatte kommer fra Somalia, Chile, Makedonia, Pakistan, Libanon og Norge.

Ved siden av Flåthens kontor, har libaneseren Skafi renholdet i de øverste etasjene, med sekretariatssalen og «Utsikten».

– Det er alltid trivelig å slå av en prat med den ene eller med den andre. Og mange har sterke meninger, noe som gjør LO til en spennende arbeidsplass. Skafi lar oss få vite at han håper å bli i LO til han går av med pensjon.

– Det sosiale fungerer godt, og jeg har ikke noe ønske om å skifte arbeidsplass. Jeg er rett og slett stolt av å være en del av LO, sier libaneseren.

Også Lise Graarud er også oppe i 10. etasje denne morgenen. Hun legger ut mappene før sekretariatets møte i en bestemt rekkefølge. Denne dagen har noen tuklet med «kartet», og hun må gå igjennom alt på nytt. Det skal ikke være noe tull, alle har sine faste plasser.

To dager senere er vi tilbake. Lise bringer posten rundt til 20 enheter, tett fulgt av fotograf og journalist. Og der kommer jaggu LO-lederen i sin fulle høyde, blid og fornøyd dagen etter han har fått loset oppgjøret i havn i privat sektor.

– Er det Lise som er i ilden i dag, sier Roar Flåthen, før postombæreren vandrer innover i 9. etasje i høyborgen. Det ene forværelset etter det andre blir foret med dagens post, og små, vennlige ord blir utvekslet.

– Nå er det medlemsdebatten som dominerer, sier Lise og viser til bunken med brev. Hun sitter for øvrig i hyttestyret for LOs to hytter, som kan benyttes av de ansatte. Den ene, på Fagerfjell, er nylig pusset opp med moderne kjøkken, badstu og boblebad, samt vei helt fram. Lise fordeler videre massasjetimer til ansatte som måtte ha behov for det.

– Vi har en naprapat her. Det trengs, sier Lise Graarud. Det er mange hardt arbeidende mennesker i huset.

HISTORISK SUS

To malerier av Reidar Aulie henger i sekretariatssalen, men det sitter også mye historie i veggene. Her har det blitt utviklet politikk, som også har fått landsomfattende gjennomslag. Gang på gang. Mektige LO-ledere som Konrad Nordahl, Tor Aspengren, Yngve Hågensen, Gerd-Liv Valla og nå Roar Flåthen har regjert med klubba i hånda. Her holdt Valla sin første pressekonferanse etter at Yssen-saken sprakk i media. Og blant alle disse mektige menn (og kvinner) går altså Mohamad Skafi med kluten og tørker støv.

– Jeg blir sett og jeg trives, sier han. Det bildet som ble skapt om dårlig miljø i LO under Valla/ Yssen-saken virker som en fjern fortid.

Liv Hårstad befinner seg på kjøkkenet i 6. etasje. Det er lyst i lokalene og kaffe og smørbrød står klart. Denne dagen er det fem møter. Roar Flåthen skal ha møte med smørbrød kl 16, og kaffe og kaker til 120 stykker står på lista kl 13.30. Det er ingen spøk at LO ble 110 år denne første dagen i april.

Liv Hårstad sørger for mat og drikke til møterommene. Hun går under betegnelsen driftssekretær.

– Vi ville heller hett vertinner, men det var diskriminerende, sier Liv, som har nærmere 22 års fartstid i fagbevegelsens høyborg.

– Jobben er ikke så hard, men det er mye å huske på, sier kvinnen som kan gå av med AFP til høsten.

– Skal du det?

– Nei, jeg synes jobben er ok. Så jeg fortsetter videre, kanskje med 80 prosent stilling hvis det klaffer, sier hun.

– Dere har tilbud om massasje her. Benytter du deg av det?

– Jeg har fått fysioterapi et par ganger, men jeg synes ikke jeg kan ta opp plassen fra de andre. Men vi kan gå en tur en gang i uka. Jeg gjør det, hvis det passer. Seksjonen har fått tilbud om trim i et treningssenter i Torggata, som et HMS-tilbud, men det er ikke noe Hårstad prioriterer. Da heller en tur.

– Har det hendt at kopper og glass har knust i tusen biter?

– Ja, en gang falt jeg i trappen ned fra sekretariatssalen med ti glassfat. Alle knuste, men utrolig nok ble jeg ikke skadet selv, forteller 61-åringen som har sju mils reisevei og står opp ti over fem hver morgen.

LØSER DET MESTE

Chilenske Mariesol Izarraulde kommer fra solrike Vina del Mar, og kallenavnet består da også at de tre siste bokstavene i fornavnet. Hun er løsningsorientert, har glimt i øyet og smilet på lur. Når det er problemer på møterom med tekniske installasjoner kan hun tilkalles.

– Noen blokkerer for løsninger. Da får de det ikke til, sier kvinnen som begynte med renhold, men nå har tatt fagbrev i kontorfag og jobber med regnskap og innkjøp i tillegg til en hel del annet, som kopiering og utdeling av rekvisita.

– Dette er ikke slit, men variert arbeid. Når noen er stressa og har dårlig tid, prøver jeg å roe dem ned på en hyggelig måte, sier hun.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Ca. 170 ansatte

Ti avdelinger

Serviceseksjonen ligger under administrasjonsavdelingen, og dekker områder som IKT, driftsteknikk, renhold, innkjøp/rekvisita og arkiv.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2009
12:45
16.12.2013 09:40Mest lest

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

Leif Martin Kirknes

Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Øyvind Aukrust

4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

Sissel M. Rasmussen

Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen

Hanna Skotheim

Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

Eirik Dahl Viggen

Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

Håvard Sæbø

Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

Leif Martin Kirknes

Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Sissel M. Rasmussen

Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker

Kommentar

Ihne Pedersen

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Dorthe Karlsen

2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag

Debatt

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox.com

«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Hanna Skotheim

Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen


Flere saker