JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fjellstø i toppetasjen

Ulastelig antrukket, smårutete dressjakke, rødt slips, svart bukse. Statssekretær Fjellheim kan dresskodene. Det måtte en statsminister til for å få ham til å forlate Stavanger.21.04.2009
11:16
16.12.2013 09:40

sissel.rasmussen@lomedia.no

Onsdag under LO-kongressen, 13. mai, skal regjeringen legge fram sitt faglige regnskap. Sjefen skal presentere svaret på LO-medlemmenes spørsmål. Det må være den eneste regjeringen i verden som legger fram et fagligpolitisk regnskap. Forankring fryder, ler han, og er fornøyd med eget ordspill. Statssekretær Svein Fjellheim trekker så vidt pusten, mens han forteller hva han har drevet med i det siste. Fagbevegelsens mann ved Statsministerens kontor holder tett kontakt til Folkets Hus. Han sa nei til lederverv i sitt eget fagforbund, han sa nei da Valla ville ha ham med i LOledelsen, og forsyne meg sa han nesten nei til Jens også. Han ba om betenkningstid. Oslo har aldri fristet Fjellheim. Det var Kine (fruen) som tok telefonen andre gang Stoltenberg ringte. Hun synes det fikk være grenser. Mannen har vært opptatt av politikk hele sitt voksne liv, og så skulle han si nei til statsministeren?

– Det hadde nok en viss betydning hva hun mente ja, innrømmer Fjellheim. Svaret vet vi, og han har ikke angret en dag, pendlertilværelsen til tross. Han smiler bredt og virker svært fornøyd med livet.

– Og tirsdag var vi i Sauda, min strålende hjembygd, stråler han.

Industristedet Sauda, 1. november 1945 blir barn nummer to født. Storesøster Laila Helene er to år. Svein blir lillebror i hele 11 år, før det kommer en bror til som overtar lillebrorrollen Per Inge. En periode bor familien i Skånevikstrand, noen mil fra Sauda. Faren pendler til smelteverket, og mor driver stedets eneste kolonial, postkontor og telefonsentral. Svein går i 1. klasse der alle elevene er samla i ett klasserom, fra 1. til 7. klasse. Allerede seks år gammel fikk han sitt første trekkspill av faren, som selv var en ivrig trekkspiller. Svein hørte på ønskekonserten og spilte etter det. Lillebror Per Inge spilte etter noter, mens Svein brukte gehøret.

– Det gikk jamt oppover med spillinga, helt til jeg som 10– 11-åring fikk et nytt, flott, stort spill med tangenter. Det nådde meg til langt nedafor knea. Da dalte interessen. Noen få år seinere fikk jeg et italiensk knappespill av merket «Dari» – det kosta det samme som ei Folkevogn på den tida. En skikkelig «Rolls Royce» i trekkspillklassen. Derfra gikk det bare oppover.

Trekkspillet har vært en trofast følgesvenn, noe mange i fagbevegelsen og Arbeiderpartiet har erfart. Han har ikke vært tung å be. Et uhell med en halvliter fra en vel ivrig bargjest betydde slutten på et 36 år langt forhold til et høyt elsket knappespill. Han reparerte det, men det ble aldri det samme. Spillet ble bytta inn med et nytt, og han forlangte den samme summen for det som faren hadde betalt 36 år tidligere. Verdien var nok langt høyere.

Men unge Fjellheim spilte ikke bare trekkspill, han trakterte også trompet – i Saudasjøen Skulemusikklag. Han var temmelig tidlig ute når det gjaldt å sjarmere damene, og før han var gått ut av grunnskolen, stilte han seg opp på en haug inne i Tråsavika, og spilte trompet opp mot himmelen – «Sail Along Silvery Moon» – til sin utkårede som bodde like ved. Det gjorde nok inntrykk, for selv om forholdet ikke varte sammenhengende fra da av, var det hun som ble hans kone gjennom 40 år. Nylig feiret de bryllupsdag.

– Jeg trodde det var zafir det skulle være etter 40 år, men det var visst rubin. Pytt, den ble godt mottatt likevel, smiler han. Svein Fjellheim har permisjon fra jobben som LOs distriktssekretær i Rogaland, men pølsemakeren fra Sauda har vært medlem i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) siden 1965.

– Det var litt tilfeldig. Jeg tror faren min synes det var mye skitt og røyk på verket. Han ville jeg skulle gjøre noe annet. Jobben hos O. Skorpe «Kjøtt, Kolonial og Skipsproviant» var en sommerjobb, forteller han. Han tjente 50 kroner i uka og sparte til sykkel.

– Jeg tjente jo mer da jeg spilte til dans, men de kom med en lærekontrakt, så jeg ble. Han meldte seg inn i forbundet. De var så få medlemmer, at omtrent alle hadde et verv i styret. Han viser meg venstre pekefinger. Arret går nesten helt rundt.

– Første gang jeg skar meg. Du skulle sett, blodet fossa, og jeg svima jo nesten av. Kjøttskjærer og ikke tåle å se blod! Han skratter.

– Det kom seg, sier han lett.

På cv-en hans står tittelen overkokk – en svært overdrevet tittel, skal vi tro kildene. Den stammer fra militæret, fra rekruttskolen på Jessheim hvor han gikk tre måneders kokkeskole. Noe som førte ham til Evjemoen i Bardufoss hvor han fikk ansvaret for å få nok mat i kroppen på 450 soldater.

– Jeg kaller det boksåpnerkurs, men jeg hadde gode hjelpekokker, og var god på å telle kalorier. Noen mener at han ikke vet hva kalorier er, og at han fremdeles tror at grovbrød med sirup på er sunt, fordi det heter grovt. Ingen navn nevnt.

– Å lage varme speilegg til 20 mann krever god logistikk, slår han fast. Ved ett tilfelle holdt det likevel på å gå riktig ille for overkokk Fjellheim. Kjøkkenet skulle bygges om. Gjengen sto ute og lagde mat i et amerikansk feltkjøkken i 40 minus. Med Målselva i ryggen og varm matdamp foran ble resultatet dobbeltsidig lungebetennelse og 41 i feber. De våket over ham på sjukestua. Det tok ukevis før han kom seg.

Sauda er vakkert, men intet blivende sted for unge Fjellheim. Så snart verneplikten var avtjent og fagbrevet på plass, gikk ferden til storbyen Stavanger. Han fikk jobb hos byens beste og landets eldste kjøttforetning – A. Idsøe.

– «A foran I er kvalitet…» Han husker gamle reklameslagord på rams, og tar en gammel Pettereøes-reklame i samme slengen.

Folk reiser jo fra Frankrike for å smake på produktene. Sjefen har vært der og, sier han, ikke uten stolthet i stemmen over sin gamle arbeidsgiver. Han ble der i 15 år, og tilsvarende lenge bar han vervet som hovedtillitsvalgt.

– Det går nesten i 15 års-sykluser, sier Svein, og oppsummerer:

– Fra 1981 til 1995 var jeg ansatt som faglig sekretær i Stavanger og omegns faglige samorganisasjon, og i 1995 ble jeg ansatt som LOs distriktssekretær i Rogaland. Telefonen fra Stoltenberg kom i 2005.

Den første store kampen Svein Fjellheim utkjempet var kjøttstreiken i 1974, året etter at han hadde blitt valgt til leder av Stavanger Kjøttindustriarbeiderforening, som forbundet het den gangen. Den landsomfattende tariffstreiken varte i en måned, hvor alle landets kjøttindustribedrifter var ute i streik, og folk hamstret som gale. Ganske fersk i gamet ble han streikegeneral, og holdt pressekonferanse hver morgen.

– Jeg tok av tre kilo første uka. Det var tøft mens det stod på, minnes han. At fagbevegelsen ikke er noen søndagsskole, har også han erfart. Tidligere forbundsleder Einar Hysvær var kjent for å kunne ta hardt i. Svein Fjellheim var en av dem som talte makta midt i mot. På sitt første landsmøte gikk han skjelvende opp på talerstolen for å for- telle forbundsledelsen at 17,50 i streikestønad om dagen, ikke gikk an å leve av. Oppdraget fra Stavanger lød på 100 prosent økning, mot landsstyrets forslag på 50 prosent. Fjellheim fikk hard medfart, og ble kalt både uansvarlig og mer til.

– Forslaget vårt fikk to tredjedels flertall. Pluss en dobling av innbetaling til kampfondet. Det ledelsen ikke hadde skjønt, var at vi også hadde tenkt på hvordan det skulle finansieres. Derfor har NNN i dag et av de største kampfondene i fagbevegelsen, sier han fornøyd. Tre år etter streiken ble han medlem i landsstyret, og i neste periode ble han valgt inn i forbundsstyret i NNN. Hysvær lærte seg å høre på vestlendingen.

Noen mener at også Stoltenberg burde lære seg å høre mer på Fjellheim enn han har gjort – til tider. Det holder å nevne sykelønnsordningen.

– Jeg vet at du har hørt spørsmålet før, men hvor var du, egentlig?

– Vi er et team her, sier Fjellheim diplomatisk, men legger til at det er noen andre i staben som offentlig har sagt at han protesterte heftig fra dag én. Han kaller det selvpåført lidelse. Mer vil han ikke si om den saken. Bortsett fra at han finner fram i det nye forslaget til partiprogram:

– Her står det, side 12: «Arbeiderpartiet vil opprettholde arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen.» Hans største politiske seier var derimot da hans forslag ble vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte, mot ledelsen. Gro Harlem Brundtland var partileder, og nabo Gunnar Berge var kommunalminister. Jens Stoltenberg var leder av redaksjonskomiteen. Fjellheim var ikke like begeistret for den yngre utgaven av dagens statsminister, som han i dag skryter uhemmet av.

– Gunnar Berge ville redusere arbeidsledighetstrygden med ett år, fra tre til to år. Mitt forslag var at det kun skulle gjelde dersom arbeidssøkeren fikk et reelt jobbtilbud. Berge lå over talerstolen og fikk ordet etter at strek var satt av dirigenten, Rune Bjerke. Jeg ba om skriftlig avstemning. Mitt forslag vant med tre stemmers overvekt. Det hadde jeg ikke drømt om, understreker han.

Selv om noen påstår at konkurranseinstinktet er så sterkt, at der han kan risikere å tape, lar han heller være.

Egentlig gikk han litt motvillig inn i politikken. Partifeller maste og til slutt ga han etter, og sa ja til å stå som listefyll. Det var året etter den store streiken, 1975, og han fikk plass i bystyret. Han var rasende og følte seg lurt.

– Jeg satt på bakerste benk, men etter hvert ble det interessant. Min første sak var å sikre skoleveien. Vi fikk opp et gjerde mellom fortauet og veien der tungtrafikken dundret forbi. Det var gøy. Jeg satt i bystyret i 20 år sammenhengende, det er mer enn Rettedal (Stavangers kjente Høyre-ordfører) faktisk.

Fotballengasjementet er derimot ikke motvillig. Lidenskap er bare fornavnet. Når Viking spiller, tar han et tidligere fly til hovedstaden for ikke å være på flyplassen under kampen. Han liker det ikke, men innrømmer at det gjør fysisk vondt når de taper, og at han roper høyt hjemme alene i leiligheten.

Selv trener han hver lørdag på SIF-stadion i Stavanger med gutta. Det skal mye til om han ikke er der.

Barnebarna, Mia og Alexander, er prioritert. Barna til datter Line, som bor fire hus opp forbi. De er de første han besøker når han kommer hjem, og de siste han ser før han drar igjen på søndag. Sønnen Rune bor også i Stavanger. Han har sine rundt seg.

Mange har opplevd Svein Fjellheim i dirigentrollen – hans evne til å tenke kjapt, samtidig som han har full oversikt og har salen i sin hule hånd.

– Dirigentrollen er krevende, sier han. Hvor mange landsmøter og LO-kongresser han har vært dirigent på, har han gitt opp å finne ut av, men mange er det.

– Jeg har et minne hjemme. Et metallstykke fra en eldgammel klubbe, med hilsningsinskripsjon fra finsk LO. Det stammer fra LOkongressen under valget av Yngve Hågensen. Delegatene til LOkongressen er vanligvis flinke, oppdragne folk som vet hvordan de skal oppføre seg, men da Haraldseth snakket nedsettende om Yngve fra talerstolen, begynte folk å bue, plystre og trampe i salen. Jeg slo så hardt i bordet at metalldelen av klubba falt av. Det er en dirigents rolle å holde ro i salen, uansett hva som blir sagt. Det er det mest intense jeg har opplevd som dirigent, forteller Fjellheim.

Denne helga ble det ikke fotballtrening på statssekretæren. NNNs landsmøte åpnet, og Svein Fjellheim er gjest. Skulle du ellers lure på hvor han er, så finner du ham på Facebook. Trøbbel med nettforbindelsen er ikke noe hinder – han oppdaterer på mobil.

Hvis sjefen kaller, er han parat. Staben møter tidlig og vet ofte ikke når de skal hjem. Fagbevegelsens mann har kommet til et sted hvor arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser ikke gjelder. Det har han forståelse for. De har en jobb å gjøre. De skal vinne valget. For den beste statsministerkandidaten er sjefen. Der er det ikke tvil i Svein Fjellheim – verken i hode eller sjel.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.04.2009
11:16
16.12.2013 09:40Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Ragnhild Lied

Ragnhild Lied

Ole Palmstrøm

Unio vil kreve mer i lønnsvekst


Flere saker