JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fjellstø i toppetasjen

Ulastelig antrukket, smårutete dressjakke, rødt slips, svart bukse. Statssekretær Fjellheim kan dresskodene. Det måtte en statsminister til for å få ham til å forlate Stavanger.21.04.2009
11:16
16.12.2013 09:40

sissel.rasmussen@lomedia.no

Onsdag under LO-kongressen, 13. mai, skal regjeringen legge fram sitt faglige regnskap. Sjefen skal presentere svaret på LO-medlemmenes spørsmål. Det må være den eneste regjeringen i verden som legger fram et fagligpolitisk regnskap. Forankring fryder, ler han, og er fornøyd med eget ordspill. Statssekretær Svein Fjellheim trekker så vidt pusten, mens han forteller hva han har drevet med i det siste. Fagbevegelsens mann ved Statsministerens kontor holder tett kontakt til Folkets Hus. Han sa nei til lederverv i sitt eget fagforbund, han sa nei da Valla ville ha ham med i LOledelsen, og forsyne meg sa han nesten nei til Jens også. Han ba om betenkningstid. Oslo har aldri fristet Fjellheim. Det var Kine (fruen) som tok telefonen andre gang Stoltenberg ringte. Hun synes det fikk være grenser. Mannen har vært opptatt av politikk hele sitt voksne liv, og så skulle han si nei til statsministeren?

– Det hadde nok en viss betydning hva hun mente ja, innrømmer Fjellheim. Svaret vet vi, og han har ikke angret en dag, pendlertilværelsen til tross. Han smiler bredt og virker svært fornøyd med livet.

– Og tirsdag var vi i Sauda, min strålende hjembygd, stråler han.

Industristedet Sauda, 1. november 1945 blir barn nummer to født. Storesøster Laila Helene er to år. Svein blir lillebror i hele 11 år, før det kommer en bror til som overtar lillebrorrollen Per Inge. En periode bor familien i Skånevikstrand, noen mil fra Sauda. Faren pendler til smelteverket, og mor driver stedets eneste kolonial, postkontor og telefonsentral. Svein går i 1. klasse der alle elevene er samla i ett klasserom, fra 1. til 7. klasse. Allerede seks år gammel fikk han sitt første trekkspill av faren, som selv var en ivrig trekkspiller. Svein hørte på ønskekonserten og spilte etter det. Lillebror Per Inge spilte etter noter, mens Svein brukte gehøret.

– Det gikk jamt oppover med spillinga, helt til jeg som 10– 11-åring fikk et nytt, flott, stort spill med tangenter. Det nådde meg til langt nedafor knea. Da dalte interessen. Noen få år seinere fikk jeg et italiensk knappespill av merket «Dari» – det kosta det samme som ei Folkevogn på den tida. En skikkelig «Rolls Royce» i trekkspillklassen. Derfra gikk det bare oppover.

Trekkspillet har vært en trofast følgesvenn, noe mange i fagbevegelsen og Arbeiderpartiet har erfart. Han har ikke vært tung å be. Et uhell med en halvliter fra en vel ivrig bargjest betydde slutten på et 36 år langt forhold til et høyt elsket knappespill. Han reparerte det, men det ble aldri det samme. Spillet ble bytta inn med et nytt, og han forlangte den samme summen for det som faren hadde betalt 36 år tidligere. Verdien var nok langt høyere.

Men unge Fjellheim spilte ikke bare trekkspill, han trakterte også trompet – i Saudasjøen Skulemusikklag. Han var temmelig tidlig ute når det gjaldt å sjarmere damene, og før han var gått ut av grunnskolen, stilte han seg opp på en haug inne i Tråsavika, og spilte trompet opp mot himmelen – «Sail Along Silvery Moon» – til sin utkårede som bodde like ved. Det gjorde nok inntrykk, for selv om forholdet ikke varte sammenhengende fra da av, var det hun som ble hans kone gjennom 40 år. Nylig feiret de bryllupsdag.

– Jeg trodde det var zafir det skulle være etter 40 år, men det var visst rubin. Pytt, den ble godt mottatt likevel, smiler han. Svein Fjellheim har permisjon fra jobben som LOs distriktssekretær i Rogaland, men pølsemakeren fra Sauda har vært medlem i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) siden 1965.

– Det var litt tilfeldig. Jeg tror faren min synes det var mye skitt og røyk på verket. Han ville jeg skulle gjøre noe annet. Jobben hos O. Skorpe «Kjøtt, Kolonial og Skipsproviant» var en sommerjobb, forteller han. Han tjente 50 kroner i uka og sparte til sykkel.

– Jeg tjente jo mer da jeg spilte til dans, men de kom med en lærekontrakt, så jeg ble. Han meldte seg inn i forbundet. De var så få medlemmer, at omtrent alle hadde et verv i styret. Han viser meg venstre pekefinger. Arret går nesten helt rundt.

– Første gang jeg skar meg. Du skulle sett, blodet fossa, og jeg svima jo nesten av. Kjøttskjærer og ikke tåle å se blod! Han skratter.

– Det kom seg, sier han lett.

På cv-en hans står tittelen overkokk – en svært overdrevet tittel, skal vi tro kildene. Den stammer fra militæret, fra rekruttskolen på Jessheim hvor han gikk tre måneders kokkeskole. Noe som førte ham til Evjemoen i Bardufoss hvor han fikk ansvaret for å få nok mat i kroppen på 450 soldater.

– Jeg kaller det boksåpnerkurs, men jeg hadde gode hjelpekokker, og var god på å telle kalorier. Noen mener at han ikke vet hva kalorier er, og at han fremdeles tror at grovbrød med sirup på er sunt, fordi det heter grovt. Ingen navn nevnt.

– Å lage varme speilegg til 20 mann krever god logistikk, slår han fast. Ved ett tilfelle holdt det likevel på å gå riktig ille for overkokk Fjellheim. Kjøkkenet skulle bygges om. Gjengen sto ute og lagde mat i et amerikansk feltkjøkken i 40 minus. Med Målselva i ryggen og varm matdamp foran ble resultatet dobbeltsidig lungebetennelse og 41 i feber. De våket over ham på sjukestua. Det tok ukevis før han kom seg.

Sauda er vakkert, men intet blivende sted for unge Fjellheim. Så snart verneplikten var avtjent og fagbrevet på plass, gikk ferden til storbyen Stavanger. Han fikk jobb hos byens beste og landets eldste kjøttforetning – A. Idsøe.

– «A foran I er kvalitet…» Han husker gamle reklameslagord på rams, og tar en gammel Pettereøes-reklame i samme slengen.

Folk reiser jo fra Frankrike for å smake på produktene. Sjefen har vært der og, sier han, ikke uten stolthet i stemmen over sin gamle arbeidsgiver. Han ble der i 15 år, og tilsvarende lenge bar han vervet som hovedtillitsvalgt.

– Det går nesten i 15 års-sykluser, sier Svein, og oppsummerer:

– Fra 1981 til 1995 var jeg ansatt som faglig sekretær i Stavanger og omegns faglige samorganisasjon, og i 1995 ble jeg ansatt som LOs distriktssekretær i Rogaland. Telefonen fra Stoltenberg kom i 2005.

Den første store kampen Svein Fjellheim utkjempet var kjøttstreiken i 1974, året etter at han hadde blitt valgt til leder av Stavanger Kjøttindustriarbeiderforening, som forbundet het den gangen. Den landsomfattende tariffstreiken varte i en måned, hvor alle landets kjøttindustribedrifter var ute i streik, og folk hamstret som gale. Ganske fersk i gamet ble han streikegeneral, og holdt pressekonferanse hver morgen.

– Jeg tok av tre kilo første uka. Det var tøft mens det stod på, minnes han. At fagbevegelsen ikke er noen søndagsskole, har også han erfart. Tidligere forbundsleder Einar Hysvær var kjent for å kunne ta hardt i. Svein Fjellheim var en av dem som talte makta midt i mot. På sitt første landsmøte gikk han skjelvende opp på talerstolen for å for- telle forbundsledelsen at 17,50 i streikestønad om dagen, ikke gikk an å leve av. Oppdraget fra Stavanger lød på 100 prosent økning, mot landsstyrets forslag på 50 prosent. Fjellheim fikk hard medfart, og ble kalt både uansvarlig og mer til.

– Forslaget vårt fikk to tredjedels flertall. Pluss en dobling av innbetaling til kampfondet. Det ledelsen ikke hadde skjønt, var at vi også hadde tenkt på hvordan det skulle finansieres. Derfor har NNN i dag et av de største kampfondene i fagbevegelsen, sier han fornøyd. Tre år etter streiken ble han medlem i landsstyret, og i neste periode ble han valgt inn i forbundsstyret i NNN. Hysvær lærte seg å høre på vestlendingen.

Noen mener at også Stoltenberg burde lære seg å høre mer på Fjellheim enn han har gjort – til tider. Det holder å nevne sykelønnsordningen.

– Jeg vet at du har hørt spørsmålet før, men hvor var du, egentlig?

– Vi er et team her, sier Fjellheim diplomatisk, men legger til at det er noen andre i staben som offentlig har sagt at han protesterte heftig fra dag én. Han kaller det selvpåført lidelse. Mer vil han ikke si om den saken. Bortsett fra at han finner fram i det nye forslaget til partiprogram:

– Her står det, side 12: «Arbeiderpartiet vil opprettholde arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen.» Hans største politiske seier var derimot da hans forslag ble vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte, mot ledelsen. Gro Harlem Brundtland var partileder, og nabo Gunnar Berge var kommunalminister. Jens Stoltenberg var leder av redaksjonskomiteen. Fjellheim var ikke like begeistret for den yngre utgaven av dagens statsminister, som han i dag skryter uhemmet av.

– Gunnar Berge ville redusere arbeidsledighetstrygden med ett år, fra tre til to år. Mitt forslag var at det kun skulle gjelde dersom arbeidssøkeren fikk et reelt jobbtilbud. Berge lå over talerstolen og fikk ordet etter at strek var satt av dirigenten, Rune Bjerke. Jeg ba om skriftlig avstemning. Mitt forslag vant med tre stemmers overvekt. Det hadde jeg ikke drømt om, understreker han.

Selv om noen påstår at konkurranseinstinktet er så sterkt, at der han kan risikere å tape, lar han heller være.

Egentlig gikk han litt motvillig inn i politikken. Partifeller maste og til slutt ga han etter, og sa ja til å stå som listefyll. Det var året etter den store streiken, 1975, og han fikk plass i bystyret. Han var rasende og følte seg lurt.

– Jeg satt på bakerste benk, men etter hvert ble det interessant. Min første sak var å sikre skoleveien. Vi fikk opp et gjerde mellom fortauet og veien der tungtrafikken dundret forbi. Det var gøy. Jeg satt i bystyret i 20 år sammenhengende, det er mer enn Rettedal (Stavangers kjente Høyre-ordfører) faktisk.

Fotballengasjementet er derimot ikke motvillig. Lidenskap er bare fornavnet. Når Viking spiller, tar han et tidligere fly til hovedstaden for ikke å være på flyplassen under kampen. Han liker det ikke, men innrømmer at det gjør fysisk vondt når de taper, og at han roper høyt hjemme alene i leiligheten.

Selv trener han hver lørdag på SIF-stadion i Stavanger med gutta. Det skal mye til om han ikke er der.

Barnebarna, Mia og Alexander, er prioritert. Barna til datter Line, som bor fire hus opp forbi. De er de første han besøker når han kommer hjem, og de siste han ser før han drar igjen på søndag. Sønnen Rune bor også i Stavanger. Han har sine rundt seg.

Mange har opplevd Svein Fjellheim i dirigentrollen – hans evne til å tenke kjapt, samtidig som han har full oversikt og har salen i sin hule hånd.

– Dirigentrollen er krevende, sier han. Hvor mange landsmøter og LO-kongresser han har vært dirigent på, har han gitt opp å finne ut av, men mange er det.

– Jeg har et minne hjemme. Et metallstykke fra en eldgammel klubbe, med hilsningsinskripsjon fra finsk LO. Det stammer fra LOkongressen under valget av Yngve Hågensen. Delegatene til LOkongressen er vanligvis flinke, oppdragne folk som vet hvordan de skal oppføre seg, men da Haraldseth snakket nedsettende om Yngve fra talerstolen, begynte folk å bue, plystre og trampe i salen. Jeg slo så hardt i bordet at metalldelen av klubba falt av. Det er en dirigents rolle å holde ro i salen, uansett hva som blir sagt. Det er det mest intense jeg har opplevd som dirigent, forteller Fjellheim.

Denne helga ble det ikke fotballtrening på statssekretæren. NNNs landsmøte åpnet, og Svein Fjellheim er gjest. Skulle du ellers lure på hvor han er, så finner du ham på Facebook. Trøbbel med nettforbindelsen er ikke noe hinder – han oppdaterer på mobil.

Hvis sjefen kaller, er han parat. Staben møter tidlig og vet ofte ikke når de skal hjem. Fagbevegelsens mann har kommet til et sted hvor arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser ikke gjelder. Det har han forståelse for. De har en jobb å gjøre. De skal vinne valget. For den beste statsministerkandidaten er sjefen. Der er det ikke tvil i Svein Fjellheim – verken i hode eller sjel.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.04.2009
11:16
16.12.2013 09:40Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Eirik Dahl Viggen

Streik i private omsorgsbedrifter

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Leif Martin Kirknes

Permitteringsordningen forlenges til 1. juli


Flere saker