JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fjellstø i toppetasjen

Ulastelig antrukket, smårutete dressjakke, rødt slips, svart bukse. Statssekretær Fjellheim kan dresskodene. Det måtte en statsminister til for å få ham til å forlate Stavanger.21.04.2009
11:16
16.12.2013 09:40

sissel.rasmussen@lomedia.no

Onsdag under LO-kongressen, 13. mai, skal regjeringen legge fram sitt faglige regnskap. Sjefen skal presentere svaret på LO-medlemmenes spørsmål. Det må være den eneste regjeringen i verden som legger fram et fagligpolitisk regnskap. Forankring fryder, ler han, og er fornøyd med eget ordspill. Statssekretær Svein Fjellheim trekker så vidt pusten, mens han forteller hva han har drevet med i det siste. Fagbevegelsens mann ved Statsministerens kontor holder tett kontakt til Folkets Hus. Han sa nei til lederverv i sitt eget fagforbund, han sa nei da Valla ville ha ham med i LOledelsen, og forsyne meg sa han nesten nei til Jens også. Han ba om betenkningstid. Oslo har aldri fristet Fjellheim. Det var Kine (fruen) som tok telefonen andre gang Stoltenberg ringte. Hun synes det fikk være grenser. Mannen har vært opptatt av politikk hele sitt voksne liv, og så skulle han si nei til statsministeren?

– Det hadde nok en viss betydning hva hun mente ja, innrømmer Fjellheim. Svaret vet vi, og han har ikke angret en dag, pendlertilværelsen til tross. Han smiler bredt og virker svært fornøyd med livet.

– Og tirsdag var vi i Sauda, min strålende hjembygd, stråler han.

Industristedet Sauda, 1. november 1945 blir barn nummer to født. Storesøster Laila Helene er to år. Svein blir lillebror i hele 11 år, før det kommer en bror til som overtar lillebrorrollen Per Inge. En periode bor familien i Skånevikstrand, noen mil fra Sauda. Faren pendler til smelteverket, og mor driver stedets eneste kolonial, postkontor og telefonsentral. Svein går i 1. klasse der alle elevene er samla i ett klasserom, fra 1. til 7. klasse. Allerede seks år gammel fikk han sitt første trekkspill av faren, som selv var en ivrig trekkspiller. Svein hørte på ønskekonserten og spilte etter det. Lillebror Per Inge spilte etter noter, mens Svein brukte gehøret.

– Det gikk jamt oppover med spillinga, helt til jeg som 10– 11-åring fikk et nytt, flott, stort spill med tangenter. Det nådde meg til langt nedafor knea. Da dalte interessen. Noen få år seinere fikk jeg et italiensk knappespill av merket «Dari» – det kosta det samme som ei Folkevogn på den tida. En skikkelig «Rolls Royce» i trekkspillklassen. Derfra gikk det bare oppover.

Trekkspillet har vært en trofast følgesvenn, noe mange i fagbevegelsen og Arbeiderpartiet har erfart. Han har ikke vært tung å be. Et uhell med en halvliter fra en vel ivrig bargjest betydde slutten på et 36 år langt forhold til et høyt elsket knappespill. Han reparerte det, men det ble aldri det samme. Spillet ble bytta inn med et nytt, og han forlangte den samme summen for det som faren hadde betalt 36 år tidligere. Verdien var nok langt høyere.

Men unge Fjellheim spilte ikke bare trekkspill, han trakterte også trompet – i Saudasjøen Skulemusikklag. Han var temmelig tidlig ute når det gjaldt å sjarmere damene, og før han var gått ut av grunnskolen, stilte han seg opp på en haug inne i Tråsavika, og spilte trompet opp mot himmelen – «Sail Along Silvery Moon» – til sin utkårede som bodde like ved. Det gjorde nok inntrykk, for selv om forholdet ikke varte sammenhengende fra da av, var det hun som ble hans kone gjennom 40 år. Nylig feiret de bryllupsdag.

– Jeg trodde det var zafir det skulle være etter 40 år, men det var visst rubin. Pytt, den ble godt mottatt likevel, smiler han. Svein Fjellheim har permisjon fra jobben som LOs distriktssekretær i Rogaland, men pølsemakeren fra Sauda har vært medlem i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) siden 1965.

– Det var litt tilfeldig. Jeg tror faren min synes det var mye skitt og røyk på verket. Han ville jeg skulle gjøre noe annet. Jobben hos O. Skorpe «Kjøtt, Kolonial og Skipsproviant» var en sommerjobb, forteller han. Han tjente 50 kroner i uka og sparte til sykkel.

– Jeg tjente jo mer da jeg spilte til dans, men de kom med en lærekontrakt, så jeg ble. Han meldte seg inn i forbundet. De var så få medlemmer, at omtrent alle hadde et verv i styret. Han viser meg venstre pekefinger. Arret går nesten helt rundt.

– Første gang jeg skar meg. Du skulle sett, blodet fossa, og jeg svima jo nesten av. Kjøttskjærer og ikke tåle å se blod! Han skratter.

– Det kom seg, sier han lett.

På cv-en hans står tittelen overkokk – en svært overdrevet tittel, skal vi tro kildene. Den stammer fra militæret, fra rekruttskolen på Jessheim hvor han gikk tre måneders kokkeskole. Noe som førte ham til Evjemoen i Bardufoss hvor han fikk ansvaret for å få nok mat i kroppen på 450 soldater.

– Jeg kaller det boksåpnerkurs, men jeg hadde gode hjelpekokker, og var god på å telle kalorier. Noen mener at han ikke vet hva kalorier er, og at han fremdeles tror at grovbrød med sirup på er sunt, fordi det heter grovt. Ingen navn nevnt.

– Å lage varme speilegg til 20 mann krever god logistikk, slår han fast. Ved ett tilfelle holdt det likevel på å gå riktig ille for overkokk Fjellheim. Kjøkkenet skulle bygges om. Gjengen sto ute og lagde mat i et amerikansk feltkjøkken i 40 minus. Med Målselva i ryggen og varm matdamp foran ble resultatet dobbeltsidig lungebetennelse og 41 i feber. De våket over ham på sjukestua. Det tok ukevis før han kom seg.

Sauda er vakkert, men intet blivende sted for unge Fjellheim. Så snart verneplikten var avtjent og fagbrevet på plass, gikk ferden til storbyen Stavanger. Han fikk jobb hos byens beste og landets eldste kjøttforetning – A. Idsøe.

– «A foran I er kvalitet…» Han husker gamle reklameslagord på rams, og tar en gammel Pettereøes-reklame i samme slengen.

Folk reiser jo fra Frankrike for å smake på produktene. Sjefen har vært der og, sier han, ikke uten stolthet i stemmen over sin gamle arbeidsgiver. Han ble der i 15 år, og tilsvarende lenge bar han vervet som hovedtillitsvalgt.

– Det går nesten i 15 års-sykluser, sier Svein, og oppsummerer:

– Fra 1981 til 1995 var jeg ansatt som faglig sekretær i Stavanger og omegns faglige samorganisasjon, og i 1995 ble jeg ansatt som LOs distriktssekretær i Rogaland. Telefonen fra Stoltenberg kom i 2005.

Den første store kampen Svein Fjellheim utkjempet var kjøttstreiken i 1974, året etter at han hadde blitt valgt til leder av Stavanger Kjøttindustriarbeiderforening, som forbundet het den gangen. Den landsomfattende tariffstreiken varte i en måned, hvor alle landets kjøttindustribedrifter var ute i streik, og folk hamstret som gale. Ganske fersk i gamet ble han streikegeneral, og holdt pressekonferanse hver morgen.

– Jeg tok av tre kilo første uka. Det var tøft mens det stod på, minnes han. At fagbevegelsen ikke er noen søndagsskole, har også han erfart. Tidligere forbundsleder Einar Hysvær var kjent for å kunne ta hardt i. Svein Fjellheim var en av dem som talte makta midt i mot. På sitt første landsmøte gikk han skjelvende opp på talerstolen for å for- telle forbundsledelsen at 17,50 i streikestønad om dagen, ikke gikk an å leve av. Oppdraget fra Stavanger lød på 100 prosent økning, mot landsstyrets forslag på 50 prosent. Fjellheim fikk hard medfart, og ble kalt både uansvarlig og mer til.

– Forslaget vårt fikk to tredjedels flertall. Pluss en dobling av innbetaling til kampfondet. Det ledelsen ikke hadde skjønt, var at vi også hadde tenkt på hvordan det skulle finansieres. Derfor har NNN i dag et av de største kampfondene i fagbevegelsen, sier han fornøyd. Tre år etter streiken ble han medlem i landsstyret, og i neste periode ble han valgt inn i forbundsstyret i NNN. Hysvær lærte seg å høre på vestlendingen.

Noen mener at også Stoltenberg burde lære seg å høre mer på Fjellheim enn han har gjort – til tider. Det holder å nevne sykelønnsordningen.

– Jeg vet at du har hørt spørsmålet før, men hvor var du, egentlig?

– Vi er et team her, sier Fjellheim diplomatisk, men legger til at det er noen andre i staben som offentlig har sagt at han protesterte heftig fra dag én. Han kaller det selvpåført lidelse. Mer vil han ikke si om den saken. Bortsett fra at han finner fram i det nye forslaget til partiprogram:

– Her står det, side 12: «Arbeiderpartiet vil opprettholde arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen.» Hans største politiske seier var derimot da hans forslag ble vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte, mot ledelsen. Gro Harlem Brundtland var partileder, og nabo Gunnar Berge var kommunalminister. Jens Stoltenberg var leder av redaksjonskomiteen. Fjellheim var ikke like begeistret for den yngre utgaven av dagens statsminister, som han i dag skryter uhemmet av.

– Gunnar Berge ville redusere arbeidsledighetstrygden med ett år, fra tre til to år. Mitt forslag var at det kun skulle gjelde dersom arbeidssøkeren fikk et reelt jobbtilbud. Berge lå over talerstolen og fikk ordet etter at strek var satt av dirigenten, Rune Bjerke. Jeg ba om skriftlig avstemning. Mitt forslag vant med tre stemmers overvekt. Det hadde jeg ikke drømt om, understreker han.

Selv om noen påstår at konkurranseinstinktet er så sterkt, at der han kan risikere å tape, lar han heller være.

Egentlig gikk han litt motvillig inn i politikken. Partifeller maste og til slutt ga han etter, og sa ja til å stå som listefyll. Det var året etter den store streiken, 1975, og han fikk plass i bystyret. Han var rasende og følte seg lurt.

– Jeg satt på bakerste benk, men etter hvert ble det interessant. Min første sak var å sikre skoleveien. Vi fikk opp et gjerde mellom fortauet og veien der tungtrafikken dundret forbi. Det var gøy. Jeg satt i bystyret i 20 år sammenhengende, det er mer enn Rettedal (Stavangers kjente Høyre-ordfører) faktisk.

Fotballengasjementet er derimot ikke motvillig. Lidenskap er bare fornavnet. Når Viking spiller, tar han et tidligere fly til hovedstaden for ikke å være på flyplassen under kampen. Han liker det ikke, men innrømmer at det gjør fysisk vondt når de taper, og at han roper høyt hjemme alene i leiligheten.

Selv trener han hver lørdag på SIF-stadion i Stavanger med gutta. Det skal mye til om han ikke er der.

Barnebarna, Mia og Alexander, er prioritert. Barna til datter Line, som bor fire hus opp forbi. De er de første han besøker når han kommer hjem, og de siste han ser før han drar igjen på søndag. Sønnen Rune bor også i Stavanger. Han har sine rundt seg.

Mange har opplevd Svein Fjellheim i dirigentrollen – hans evne til å tenke kjapt, samtidig som han har full oversikt og har salen i sin hule hånd.

– Dirigentrollen er krevende, sier han. Hvor mange landsmøter og LO-kongresser han har vært dirigent på, har han gitt opp å finne ut av, men mange er det.

– Jeg har et minne hjemme. Et metallstykke fra en eldgammel klubbe, med hilsningsinskripsjon fra finsk LO. Det stammer fra LOkongressen under valget av Yngve Hågensen. Delegatene til LOkongressen er vanligvis flinke, oppdragne folk som vet hvordan de skal oppføre seg, men da Haraldseth snakket nedsettende om Yngve fra talerstolen, begynte folk å bue, plystre og trampe i salen. Jeg slo så hardt i bordet at metalldelen av klubba falt av. Det er en dirigents rolle å holde ro i salen, uansett hva som blir sagt. Det er det mest intense jeg har opplevd som dirigent, forteller Fjellheim.

Denne helga ble det ikke fotballtrening på statssekretæren. NNNs landsmøte åpnet, og Svein Fjellheim er gjest. Skulle du ellers lure på hvor han er, så finner du ham på Facebook. Trøbbel med nettforbindelsen er ikke noe hinder – han oppdaterer på mobil.

Hvis sjefen kaller, er han parat. Staben møter tidlig og vet ofte ikke når de skal hjem. Fagbevegelsens mann har kommet til et sted hvor arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser ikke gjelder. Det har han forståelse for. De har en jobb å gjøre. De skal vinne valget. For den beste statsministerkandidaten er sjefen. Der er det ikke tvil i Svein Fjellheim – verken i hode eller sjel.

LO-Aktuelt nr. 7/2009

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.04.2009
11:16
16.12.2013 09:40Mest lest

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Sissel M. Rasmussen

SAS-ansatte leverte inn uniformene i protest: Nå har de Stortinget i ryggen

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

Debatt

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Bjørn Grimstad

«Når anbud blir et samfunnsproblem»

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

Werner Juvik

Nav-sjefen: Regjeringa har «store og gode ambisjoner» for Nav

Eirik Dahl Viggen

Ila-ansatte gikk flere tusen i minus da arbeidsplassen ble midlertidig flyttet: Dette ble løsninga

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Tri Nguyen Dinh

Vedum vil fryse lederlønninger i staten

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

Debatt

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Musikkultur

«Bussjåførene vil gjerne streike for kulturarbeidernes pensjon»

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok


Flere saker