JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med stram lov bak rattet

Yrkessjåfører møter en strengere juridisk hverdag enn folk flest. Vilkårlig førerkortbeslag og alvorlig tiltale etter ulykker kan ramme hardt. NTF kaller det klassejustis. Ole Kristian Hagen puster lettet ut etter sammenstøtet med en syklist, mens andre må kjempe lenge for frifinnelse etter alvorlig tiltale.18.06.2009
23:22
16.12.2013 10:38

odd.arne.olafsen@lomedia.no

Det kan være ekstra belastende å være yrkessjåfør. Norsk Transportarbeiderforbund har i flere år hjulpet medlemmer som enten har fått inndratt førerkortet etter uhell i trafi kken, eller i verste fall blir tiltalt for uaktsomt drap etter ulykker. NTF har brukt mer enn 1 million kroner årlig på slik saksbehandling. I fjor økte beløpet til mer enn 2 millioner kroner. Det dreier seg nå om 80-90 saker i året. NTF hadde nylig et tredje møte på like mange år med Justis- og politidepartementet for å repetere det forbundet kaller «klassejustis» mot yrkessjåførene.

Det kan skje fort. Møtet mellom hard og myk trafikant gir ofte skylda til føreren av kjøretøyet. Litt for vilkårlig, er en allmenn oppfatning. Noen kan puste lettere etter å ha vært innblandet i uhell.

En som var forholdsvis heldig er bussjåfør Ole Kristian Hagen fra Aurskog. I fjor høst hadde han en tur inn til Oslo. Da han nærmet seg sentrum og skulle svinge til høyre i et lyskryss, måtte han vente på at en eldre mann med trillebag skulle komme seg over gata. Da han startet opp igjen, smalt det et sted i bakkant av bussen.

Hagen stoppet og gikk ut. En maltraktert sykkel lå under bussen. Han fryktet det verste. Til alt hell hadde syklisten, etter å ha truffet bussen ved bakdøra, klart å hoppe av. Han klaget over litt vondt i den ene foten. Hagen tilbød ham å bli med til bussterminalen for å kontakte lege. Han aksepterte, og vel framme utvekslet de telefonnumre mens syklisten dro til legevakta. Han hadde knekt en lilletå, men var ellers i orden. Hagen rapporterte hendelsen til arbeidsgiver og avga forklaring på lensmannskontoret på Bjørkelangen, som sendte saken over til Oslo politidistrikt. I løpet av kort tid ble det utstedt et forelegg på 4 500 kroner.

– Utfra samtalen jeg hadde med syklisten, følte jeg at han selv hadde et vesentlig ansvar for hendelsen. Jeg kontaktet foreninga, og der ble jeg rådet til ikke å godta forelegget. Etter noen måneder ble saken henlagt ut fra bevisets stilling. Transportarbeiderforbundet har sagt at de har mange liknende saker i løpet av et år og vil overta saken hvis jeg hører noe mer, sier Hagen.

I dette tilfellet slapp han en midlertidig inndragelse av førerkortet.

– Hvis jeg hadde ringt og fått politiet til ulykkesstedet, som jeg helst skulle gjort, ville nok lappen sittet løst. Det er ganske vanlig, det. I møte mellom syklister og motorkjøretøy får sjåføren ofte skylda. Men syklisten og jeg var enige om å ikke sette i gang et så stort apparat. Jeg må likevel innrømme at jeg lenge gikk og var nervøs for lappen, men denne gangen løste deg seg heldigvis godt, sier en lettet Ole Kristian Hagen, som daglig kjører hundrevis av barn på skolebussen mellom Bjørkelangen og Løken på Løken på Østre Romerike.

Det er to forhold som peker seg ut:

For det første skjer det ofte et automatisk beslag av yrkessjåførenes førerkort etter uhell eller ulykker. Dette til tross for at en rekke kjennelser i Høyesteretts kjæremålsutvalg har påpekt at beslag av førerkort bare skal skje etter helt spesielle kriterier. Fra departementet har det også i rundskriv vært påminnet overfor landets politimestere at beslag bare skal skje unntaksvis. Likevel opplever NTF at mye av den automatiske inndragningen fortsetter. Forbundet kan dokumentere at politiet ikke får medhold i 90 prosent av beslagene.

Det andre forholdet som rammer yrkessjåførene er tiltale om uaktsomt drap. Mange saker ender med frifinnelse. Fra ulykken skjer og fram til endelig frifinnelse, kan det fort løpe minst et par år. Resultatet er tap av inntekt og jobb, økonomisk uføre og i verste fall ødelagte familier. NTF har lenge karakterisert dette som uholdbart og bedt om at forskjellsbehandlingen stanses.

Etter møtet med justisministeren 29. mai så forbundssekretær Jann Arthur Næss i NTF litt lysere på problemstillingen.

– Justisministeren vil ta spørsmålet om automatisk førerkortbeslag for yrkessjåfører etter trafikkuhell opp med politidirektøren. Der vil han understreke at den enkelte politibetjent ikke kan beslaglegge førerkort uten først å ha tatt kontakt med politijuristen, som skal vurdere hvert enkelt tilfelle. Det er en løsning som høres rimelig ut, og vi får se framover hvordan det vil fungere, sa Næss.

Når det gjelder tiltalen om utaktsomt drap etter trafikkuhell, var han litt mer usikker.

– Justisministeren var kjent med våre anførsler om klassejustis. Han kunne fortelle at departementet nylig har vurdert å endre tiltalepunktet til simpelt uaktsom drap for å løfte terskelen for domfellelse noe høyere. Om dette er nok, vet vi ikke før vi har sett hvilke utslag det gir. Vi stiller oss positive, men avventende, sa Næss til LO-Aktuelt.

Norges Lastebileier-Forbund (NLF) har et godt samarbeid med NTF om disse spørsmålene. Årlig bistår NLF 40-50 uorganiserte sjåfører i liknende saker.

– Vår erfaring er også at når det gjelder førerkortbeslag, blir minst åtte av ti levert tilbake til førerne over noe tid. Etter kontakt med Politidirektoratet for en tid tilbake, kan vi se en liten bedring ved at det har blitt færre rutinemessige inndragelser, men det skjer fortsatt for mange vilkårlige beslag. Noe må gjøres med forskriften, fastslår juridisk direktør i NLF, Robert Aksnes.

Han er samtidig krystallklar i spørsmålet om tiltale etter uaktsomt drap.

– Ingen skal fortelle meg at et øyeblikks uoppmerksomhet hos en sjåfør et par år tilbake, der han kanskje har kjørt prikkfritt over en distanse på 150 000 kilometer i ettertid, plutselig skal utgjøre en fare for trafikksikkerheten. Å tape retten til å føre motorvogn er en veldig alvorlig konsekvens, sier Aksnes til LO-Aktuelt.

Mange slike saker som NTF behandler blir jevnlig referert til i forbundets fagblad.

En bussjåfør på Vestlandet, med 40 års erfaring, kjørte på og skadet en ung jente. Han ble tiltalt for uaktsomhet og brudd på vegtrafikkloven. Han ble frikjent etter et års tid, men glemmer aldri at han har skadet et annet menneske.

En bussjåfør i Østfold kom over i motsatt kjørefelt på glatt føre og kolliderte med en personbil. To barn mistet livet. Han ble dømt til fengsel, bot og erstatning. Etter to års kamp ble han endelig frikjent. – Vi som kjører buss eller sitter bak rattet i en trailer blir raskt skyteskiver ved alvorlige ulykker. Men det er jo ingen som frivillig blir involvert i slike tragiske uhell. Alle prøver å unngå dem, var hans kommentar etter to års helvete.

En telefonrunde blant noen større aktører i bussmarkedet bekrefter et par ting: De sjåførene som tilsynelatende urettmessig får beslaglagt førerkortet over en tid, blir enten sykmeldte en periode eller de får andre oppgaver i bedriften – hvis det er mulig – i påvente av endelig avgjørelse. Hvis det tar lang tid, og det ikke finnes alternative oppgaver, kan det bli tale om permittering.

LO-Aktuelt nr. 11/2009

I håndhevingsinstruksen som politiet bruker for å beslaglegge førerkort understrekes det at beslag bare skal gjøres der det er sannsynlig at det er begått en straff bar handling og at sannsynligheten for endelig beslag senere blir fastsatt rettslig. Det heter videre at tvilstilfelle må vurderes nøye. Det pekes også på at det er grunn til å være tilbakeholdne med førerkortbeslag, særlig når innehaveren har sterkt behov for førerkort.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.06.2009
23:22
16.12.2013 10:38Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Colourbox / innfelt skjermdump

Kor mykje får permitterte i dagpengar? Sjekk kalkulatoren


Flere saker