JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kampklar langpendler

– Jeg har fått mye juling, men jeg har banka mange også, sier Kristian Tangen med et skjevt smil. LO-toppen er definitivt ikke så uskyldig som han ser ut.02.09.2009
13:27
16.12.2013 11:00

«Her er Kristian. Han skal dere ha.» Slik ble Kristian Tangen introdusert på sin første arbeidsdag som omsorgsarbeiderlærling i hjemmetjenesten i Trondheim.

Forvirringen var total.

– På sykehjemmet trodde de jeg skulle være en uke på utplassering, men jeg skulle jo være der i to år, sier Kristian Tangen.

Øyeblikkets frustrasjon på vaktrommet tente engasjementet. Noe måtte gjøres – og startskuddet gikk for en lynkarriere som tillitsvalgt.

– En ung spjæling med engasjement blir fort henta inn, sier han selv. Karrieren nådde et foreløpig toppunkt da Tangen ble valgt inn i LO-ledelsen på kongressen i mai. Mange mener at klæbyggen er eslet til enda større oppgaver og med tid og stunder kan gå helt til topps på Youngstorget.

SELV OM LÆRETIDA i omsorgs­arbeiderfaget på mange måter var en skole i hvordan arbeidslivet ikke bør være, var ikke alt like ille. På enkelte områder pekte ungguttens læringskurve rett til himmels allerede på første hjemmebesøk.

– Nå er jeg akkurat ferdig med å dusje henne, så nå kan du rulle opp håret, sa min kollega. Da var det bare å gå i gang, ler Kristian Tangen.

Så smiler han det skjeve smilet som fikk aldrende trondheimsdamers ­hjerter til å smelte.

– En del var nok litt skeptiske da det kom en ung gutt, og noen ganger måtte jeg bruke ekstra tid på å bygge tillit. Men det var ofte de mest skeptiske jeg fikk et nærest forhold til etter hvert, sier Kristian Tangen.

Etter sju år i hjemmetjenesten la han hårrullene i skuffen for å bli tillits­valgt på heltid.

KRISTIAN TANGEN regnes som en av arkitektene bak Fagforbundets Ungdom, og han ledet organisasjonen som i dag teller 28.000 medlemmer. Selv er han tilbakeholden med å snakke i store bokstaver om egne meritter.

– Det er mange tilfeldigheter som har ført meg dit jeg er i dag. Jeg hadde rett kjønn og rett alder og ble dermed lett synlig – og jeg har også vært i posisjoner der jeg har blitt sett.

– Medlemsøkningen alene sier ikke nok om hvor vellykket Fagforbundets ungdomssatsing har vært. Vi må gå i dybden og finne ut mer om hva som er potensialet i denne gruppa.

I tillegg til rekrutteringen må vi også bygge opp ungdomstillitsvalgte som så kan lykkes med å etablere seg i andre posisjoner i organisasjonen.

– Du er vel selv et eksempel på det at man har lykkes?

– Ja, slik sett viser vel valget av meg at vi har gjort noe riktig.

DA LO-KONGRESSEN i mai klappet Kristian Tangen inn i LOs øverste ledelse, var det mange som hvisket i krokene om at prosessen fram mot valget ikke hadde gått riktig for seg. Klassekampen karakteriserte spillet i kulissene som «rått og brutalt». Men det må sies i klartekst: Ingen mener det var Kristian Tangens skyld.

Selv har han heller ikke hørt noen kritiske kommentarer.

– Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger. At det skal ha foregått et uredelig spill, kjenner jeg ikke til.

– Når fikk du selv vite at du var påtenkt en posisjon i LO-ledelsen?

– Jeg visste det ikke før det sto på nettet. Og det var godt – da rakk jeg ikke å få skjelven for hvilke oppgaver jeg hadde i vente.

– Men nå er jeg der, og da er det bare å brette opp ermene. Det er mye jeg må lese meg opp på for å kunne gjøre en ordentlig jobb. Det er nå en måned siden valget, og det er stadig nye bunker jeg må jobbe meg gjennom. Men dermed behøver jeg i hvert fall ikke lure på hva jeg skal bruke tida til på toget og flybussen.

TRØNDEREN var sjeleglad for å legge pendlertilværelsen bak seg da han etter seks år i Oslo begynte som distriktssekretær i LO Sør-Trøndelag for et drøyt år siden. Nå kunne han igjen nyte hverdagen som heltrønder i huset på Persaunet.

Etter vårens LO-valg ble trønderlivet snudd på hodet nok en gang. Nå tilbringes ukedagene i samboer Eva Kristin Hansens stortingsleilighet bak Slottet i Oslo. Men så snart det tikker mot helg, settes kursen mot nord.

– Hva er det som trekker i Trondheim?

– Det er rett og slett godt å komme hjem. Gå ut i hagen, finne noe småtteri å fikle med, grille på plattingen, gå barføtt på plenen, rusle ned til Solsiden og møte venner, sier Kristian Tangen en anelse drømmende. Så tar han seg i det:

– Jeg er stygt redd for at det ikke blir så mange slike kvelder framover.

Men akkurat i dag skal han klare å knipe seg litt fri, og prioriteringen er klar:

– I kveld skal jeg fiske i Nidelva, sier han og kaster et lengselsfullt blikk mot den stille og vakre som slynger seg gjennom trønderhovedstaden.

En tur med fiskestanga er ikke et «frikvarter med gutta», men en lidenskap Kristian Tangen deler med samboer Eva. På elvebredden hersker likevel mer tradisjonelle kjønnsroller enn på hjemmebane, røper han:

– Å træ marken på kroken – det må jeg gjøre.

TO GANGER I ÅRET er det imidlertid bare gutta som gjelder. Kameratgjengen fra Klæbu møtes hver eneste jul og hver eneste sommer til henholdsvis pinnekjøttmiddag og hyttetur uten følge.

Sikre kilder røper at organisasjonsmannen Kristian Tangen har vært drivkraften som har sørget for å samle og organisere guttegjengen som ellers i året er spredt over hele landet. Noe av hemmeligheten ligger sannsynligvis i et sinnrikt og omfattende regelverk med klare føringer for alt fra timing av familieforøkelser til tykkelse på toalettpapiret.

MEN SELV OM Kristian Tangen tar seg tid til tull og tøys med trøndergutta, er han først og fremst et seriøst menneske med et utilslørt engasjement mot det som er urett i verden. Et engasjement som blant annet har fått et rødt lys til å blinke for israelske myndigheter, og også fikk Vest-Saharas opprørspoliti til å kaste ham ut av landet.

– Ting skal være rettferdig, og det må kjempes, sier Kristian Tangen.

I OPPVEKSTEN var det imidlertid ikke på den politiske arena Kristian Tangen valgte å kjempe – til tross for at røttene var solid forankret i arbeiderbevegelsen gjennom flere generasjoner.

I Klæbu var det på brytematta kampene stod, og her gikk det til gjengjeld hardt for seg:

– I bryteklubben var det ingen andre i min vektklasse. Enten så måtte jeg bryte mot de som var mye lettere enn meg, og da vant jeg alltid. Ellers brøt jeg mot de som var tyngre og fikk juling.

– Men vi hadde mye moro med brytinga. Vi kjørte med minibuss til brytestevner i hele Norge. Det var å kjøre til Møre, få juling, og så kjøre hjem igjen.

– Det lengste jeg kom var en andreplass i kretsmesterskapet. Helt til topps kom jeg aldri.

Jeg har fått mye juling. Men herregud. Jeg har banka mange også.

– Hva drømte du om å bruke livet ditt på den gangen?

– Jeg hadde ingen spesielle drømmer. Det var veldig der og da – og slik er det på mange måter fortsatt. Jeg har lite ambisjoner på egne vegne.

Alder: 33 år.

Familie: Samboer med stortings­representant Eva Kristin Hansen.

Bakgrunn: Utdannet omsorgsarbeider. Tidligere leder i Fagforbundet Ungdom. Distriktssekretær LO Sør-Trøndelag.

Aktuell: Valgt til LO-sekretær på kongressen i mai.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.09.2009
13:27
16.12.2013 11:00Mest lest

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Thomas Brun / NTB

Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter


Flere saker