JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi vil leve som andre, som frie mennesker

– Demokrati er en vanskelig øvelse under okkupasjon. Det har mange erfart før oss, og det erfarer vi nå, sier dr. Mariam Saleh som ­representerer hamaspartiet «Change and Reform» i den palestinske lovgivende forsamlingen.02.09.2009
14:05
16.12.2013 11:00

Dr. Mariam Saleh (55) ble valgt inn i den lov­givende forsamlingen etter at Hamas vant det palestinske valget i 2006. Hun satt som minister for kvinnesaker i Ismail Haniyehs hamas­regjering fram til Fatah-presidenten Abbas avsatte den i 2007.

Selv har hun fått føle på kroppen hva det kan innebære å arbeide som politiker under okkupasjon.

Pågrepet

Dr. Saleh ble pågrepet en novembernatt i 2007. Klokka hadde så vidt passert ett, og familien sov da de israelske soldatene tok seg inn i hjemmet deres. Telefoner og en pc ble beslag­lagt, og selv ble hun puttet i en celle uten vinduer.

– De tok klokka mi, og jeg hadde ingen følelse av om det var dag eller natt. Jeg tror ikke jeg sov på flere døgn, forteller hun.

Først etter sju måneder i admini­strativ forvaring ble hun løslatt 15. juni i fjor, uten at hun på noe tidspunkt

var dømt for å ha gjort noe ulovlig.

– Min eneste forbrytelse var jeg tilhørte et parti og en bevegelse som vant valget i 2006. Jeg var en av flere hamaspolitikere som ble straffet for å utøve demokrati, sier hun.

Mange i fengsel

Ifølge Mariam Saleh er rundt 40 av de totalt 132 representantene i den lov­givende forsamlingen fengslet. De fleste av dem er hamaspolitikere. Men fengsling og forvaring gjelder med­lemmer fra alle partier, understreker hun.

Det er ikke lett å være hamaspolitiker. Mariam Saleh har reiseforbud, og kan derfor ikke besøke dem som har valgt henne eller drive valgkamp når det skal holdes nye valg. Siden Israel og mange andre land har stemplet Hamas som en terrororganisasjon, er det også mange som ikke vil komme til hennes kontor fordi det er over­våket. De er redde for å bli stemplet som terrorister og få problemer med israelske myndigheter og soldater.

Saboterer demokratiet

Mariam Saleh tar imot Fagforbundets representanter og Fagbladet i et moderne kontorlokale i sentrum av Ramallah. En klassisk hvit hijab framhever ansiktstrekkene hennes. I det ene hjørnet, bak en litt tilårskommen pc, står det palestinske flagget.

Hun snakker engasjert – med armene i stadig bevegelse – men samtidig lavmælt. Hun har en personlig utstråling som gjør henne intens, men ikke pågående.

– Vår aller viktigste oppgave er å skape endringer som gir befolkningen en litt bedre hverdag, og som får den til å tro på at vi beveger oss i riktig retning.

– Valget i 2006 fikk skryt av alle uavhengige observatører. Derimot var Israel og mange andre land misfor­nøyd med resultatet. Vår demokratiske seier er blitt underkjent på en måte som gjør det vanskelig å representere folket som har valgt oss.

– I tillegg ligger okkupasjonen som en knugende hånd over oss og sabo­terer arbeidet vårt. Folk føler seg ufrie. De er redde. Mange har ikke arbeid, og de som har en jobb, sliter daglig med å komme seg gjennom sjekkpunkter på veien til og fra arbeids­stedet. Bøndene har ikke tilgang på nok vann, og israelske myndigheter legger hindringer i veien for å eksportere varer utenlands. De subsidierer sine egne produkter slik at de er billigere enn våre. Dermed sliter vi også på hjemmemarkedet.

– Hvordan tror noen det er mulig å bygge opp en stat og utvikle demokrati under slike forhold? undrer Mariam Saleh.

Sterke kvinner

Som tidligere minister for kvinne­saker er hun opptatt av de palestinske kvinnenes situasjon:

– Kvinnene har et stort press på seg. De skal holde familien sammen, skaffe mat og passe på barna. All tid går med til å få hverdagene til å henge sammen, og da sier det seg selv at det blir vanskelig å komme seg videre.

– Vi har også et kjønnsrollemønster som kanskje ikke er i takt med vår moderne tid. Jeg skulle gjerne sendt noen av våre kvinner til Norge – både for å vise fram hvilke sterke og flotte kvinner vi har, og for at de skal ta med seg impulser fra Norge.

– Samtidig er det ikke bare kjønnsrollene, men situasjonen under en okkupasjon som hindrer våre kvinner i å gjøre noe ut av livene sine. De besitter stolte håndarbeidstradisjoner som mange av dem kunne ha utviklet til en liten inntekt. Men når det ikke er mulig å selge produktene noe sted, blir også slike prosjekter nytteløse.

– Skal vi komme oss videre, må vi få på plass folks basisrettigheter, vi må få på plass et fungerende arbeidsliv og vi må få i gang et næringsliv. Og vi må ha et arbeidende parlament der ikke mange av politikerne sitter i fengsel.

– Så lenge disse forutsetningene saboteres av en okkupasjonsmakt, er det fryktelig vanskelig å utvikle et fungerende demokrati, sier Mariam Saleh.

Se på årsakene

Hun blir konfrontert med terroriststempelet som Hamas har fått i vesten.

Mariam Saleh avviser ikke at Hamas har stått bak voldelige aksjoner, men mener det er viktig å se på hva slags situasjoner de springer ut ifra.

– Mediene viser resultatene, men sier ingenting om årsakene. De går ikke i dybden av hva det palestinske folket har gjennomlevd de siste 60 årene. Vi ønsker å bygge samfunnet på fredelig vis, men okkupasjonen, undertrykkingen og alle hindringene som gjør at hverdagene ikke fungerer, har gjort noen voldelige, sier hun.

Mariam Saleh håper Norge og flere andre land kan presse Israel til å godta grensene fra 1967. Uten en slik aksept ser hun ingen mulighet for den tostatsløsningen som mange lands myndigheter håper på.

– Men det viktigste, gjentar hun, – er de små framskrittene i folks hverdag, de som får dem til å tro på framtida.

Bøndene i Jordandalen bekrefter den situasjonen som dr. Mariam Saleh beskriver.

Dette er et varmt område som egner seg godt til jordbruk, men bøndene er avhengige av vann fordi det regner lite.

– Vannet renner i rør under føttene våre, men israelske myndigheter styrer det inn i sine bosettinger og sine jordbruksområder. Prøver vi å bore en egen brønn, borer de et nytt og dypere hull i nærheten slik at vårt vann forsvinner, sier Basma Smirat, som er koordinator og talsperson for organisasjonen Jordan Valley Soli­darity.

Vann er ikke det eneste problemet, forteller han.

– Israelske myndigheter har opp­rettet et eksportkontor i dalen, og det sørger for at frukt og grønn­saker kan være på det europeiske markedet i løpet av ti timer. Vi har derimot store problemer med å få varer ut av landet. Ofte går det så lang tid at frukt og grønnsaker er ødelagt før alle tillatelser er i orden.

– Vi opplever også at israelske myndigheter subsidierer varer slik at de blir billigere enn våre. Dermed blir vi utkonkurrert også på hjemmemarkedet, sier han.

I tillegg har vi fem sjekkpunkter i dalen. De åpner klokka seks om morgenen og stenger klokka ti om kvelden.

Basma Smirat forteller at mange er flyttet ut av dalen fordi livsgrunnlaget systematisk blir rasert.

– Dette er et ledd i den store planen til israelerne, sier han.

Organisasjonen har egen nettside: www.jordanvalleysolidarity.org

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.09.2009
14:05
16.12.2013 11:00Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole


Flere saker