JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møteplass nr. 1

Kriminalomsorgens fremste fellesarena heter Norgesmesterskapet i fotball. Her samles et stor antall av kriminalomsorgens ansatte til fredelig kappestrid hvert eneste år.29.09.2009
13:05
16.12.2013 11:21

jan.erik@lomedia.no

Her møtes ung som gammel, medlemmer av både Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) og av Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY).

Og ikke minst: Her møtes høy og lav idet både fengselsledere og ekstrabetjenter er med.

For å vri litt på slagordet til landets største politiske parti: Alle er med.

Asle Aase, leder av Fengsels- og friomsorgens Idrettsforbund, rusler mot bane 2 på Lillestrøm Idrettspark. Han skal spille for Skien Old Boys. Sjuerfotball.

– Hva er målsetningen?

– Å komme til banketten i morra kveld, svarer han kjapt.

Deltakende observasjon.

Jeg spilte min siste fotballkamp for om lag 40 år siden. På Strømmen stadioen, bare noen kilometer unna.

Nå er jeg invitert med på Skiens Old Boys-lag. Ikke for å forsterke laget, men mest for å gjøre noe Magasinet Aktuell aldri har gjort før, å skrive om mesterskapet fra innsiden – som deltaker.

Det er likevel med en viss stolthet jeg møter gutta fra Ibsens fødeby en tidlig fredags morra sånn like før ni.

Første kamp starter ni femten, mot rødkledde Ullersmo som visstnok skulle være gode. Det viste seg å stemme, men til finalen kom de ikke.

– Vi skal bare ha det moro, er velkomstordene skienskeeper Bent Halvorsen gir meg.

Tap

Det begynner kjempebra. Jeg står på sidelinja og ser et langskudd som ullersmokeeperen burde tatt, fyke inn i nota.

1-0.

Helt på tampen av omgangen utlikner Ullersmo.

Omtrent midtveis debuterer jeg som kriminalomsorgsfotballspiller, får raskt høy puls og trøbbel med både plasseringen og markeringen av motstander.

I sjuerfotball fins det ikke offsideregler, så her blir det mye bakrom å forholde seg til. Fotball dreier seg jo ikke bare om å ha det i beina, du må kunne bruke hue også.

Jeg som trodde fysikken skulle bli hovedproblemet, tenker jeg. For kriminalomsorgsgutta ser jo så svære ut, særlig med uniform i smale korridorer, mens vi journalister jo som regel bare er store i kjeften.

Så klarer jeg ikke en gang å markere ut min mann, tenker jeg.

Ullersmo skårer to kjappe før vi reduserer til 2-3. Og taper kampen.

Ikke en gang storspill av keeper-Bent og innhopp av forbundssekretæren i NFF, Asle Aase, hjelper.

Og på en bane lengst borte fra jernbaneskinnene, som nesten har meldt overgang til Fetsund, i skyggen av hele arrangementet som Oslo fengsels bedriftsidrettslag tar seg suverent av, trener Tippeligalaget til LSK før helgas kamp mot Odd, Skien.

Jaggu taper ikke Skien 2-3 der også.

Nabo-oppgjøret.

Neste kamp går mot Hamar, laget med de rosa draktene.

Vi åpner igjen best og får 1-0, 2-0 og 3-0. De to siste ved lagets spiss og storskårer Anders Kjendalen.

Deretter utligner hedemarkens bestefedre to ganger, og det begynner å se litt skummelt ut.

Skien banker imidlertid inn to til, den siste ved Aase. 5-2 og stor glede.

Men hvordan skal vi i neste kamp slå Larvik, en fryktet motstander?

– Skal vi slå dem, må vi ta’rem på innsats, sier Bent, og forteller at de har et par, tre gode spellære som må passes ekstras godt på.

Sola varmer, og de to minibussene fra Trondheim er endelig på plass. Mens skiensgutta mimrer litt om da de ble mestere i herreklassen for noen år siden.

Det trenger de foran nabo-oppgjøret mot Larvik, det nærmeste disse gutta kommer en hatkamp i mesterskapet.

– Bare vi slår Larvik, kan resten værra det samma, sier Bent. Resten av laget nikker bekreftende.

Larvik ble mestere i Old Boys-klassen i fjor. Laget i år er en blanding av spillere fra flere fengsler i Vestfold. Roar Stensnes kommer fra Bastøy og Region sør og Trond Sørensen fra Berg fengsel, men begge spiller i år for Larvik.

Anders skårer et tidlig mål for oss, vi kjemper som besatte, markeringene sitter overraskende bra, vi nekter dem konsekvent bakrom og i vår beste kamp vinner vi 1-0 over erkerivalen.

Bakke.

Praten går innad i laget. Kanskje er en semifinale mulig, mener noen. Ett poeng mot Ringerike, gruppespillets siste motstander, så er kvarten klar.

Men sånn går det ikke. Ringerike er best i det meste. For sjøl om vi har en veldig god keeper i Bent, så stiller Ringerike med Morten Bakke i mål.

Bakke har spilt i Tippeligaen både for Vålerenga og Molde.

Bare de bestemte bevegelsene og de store keeperhanskene hans kan skremme faen på flatmark. Og så skriker han myndig ut sine kommandoer på en sånn måte at du helst holder deg litt unna.

Det blir jo ikke så mange mål av sånt, og Ringerike vinner fortjent 2-0.

Lite spilletid.

Dermed er første dag av kriminalomsorgens fotball-NM over, og jeg har fått omtrent like mye spilletid som Simen Brenne og Frode Kippe pleier å få på landslaget – det vil si ganske få minutter.

Men likevel har jeg spilt mer enn nok, sier kroppen min etter at våre fire puljekamper er over, med to seire og to tap og en målforskjell på 8-7. Det gir tredjeplass i pulja etter Ullersmo og Larvik (som vi slo) og ny kamp lørdag klokka 11.00.

Jaggu bra vi ikke ble blant de to beste og kom til kvarten, for da måtte vi spille allerede klokka ni på morran, tenker jeg, men sier det ikke høyt til noen. Å stå opp sammen med fugla, sola og postbudet på en lørdag – det gir dårlig stemning i heimen og ville garantert ha ødelagt banketten.

Nærkontakt.

Dag to av mesterskapet blir en nedtur. Jeg våkner opp til kamp mot Bergen med ømme ribbein. Hva i all verden har skjedd?

Vel, fotball er ikke journalistikk, i fotball er det mye fysisk nærkontakt. Leggskinn er nødvendig og obligatorisk.

I journalistikken, i hvert fall nyhetsjournalistikken, er det minst mulig kontakt, i hvert fall fysisk.

Noen onde tunger mener det ikke er så mye åndelig kontakt heller. Likevel er notisblokk nødvendig og obligatorisk.

En journalist som har levd noen år er nok svært sårbar for kroppslig kontakt. Dette måtte være forklaringen, tenker jeg.

Bergen kjører over oss. At Aase hælsparker inn en skåring, blir bare en mager trøst. Vi taper 1-3 som gir kamp om 11. og 12. plassen mot Peder Myrans og Stein Olav Erlandsens mannskap fra Trondheim i kanariegule LSK-drakter med MOT på ryggen.

Og såpass mot har trønderan at de slår oss hele 3-0.

12. plassen er et faktum, og vi kan konstatere at det er slutt på de aller fleste områder.

Trøsten for skiensgutta er at skiensjentene når finalen.

Det er lørdag kveld. Fotballspillerne har skrudd av knottene og skiftet antrekk. Thon Hotell Triaden på Lørenskog har skrudd på lysene og dekket til fest. Og gjennomsnittsalderen har sunket noe idet flere av Old Boys-spillerne må ha kastet inn håndkleet og valgt lørdagskos med familien.

Jo da, vi nådde målsetningen og kom til banketten, tenker jeg.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.09.2009
13:05
16.12.2013 11:21Mest lest

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

Martin Guttormsen Slørdal

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Blir sosialklient eller minstepensjonist

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

Paul S. Amundsen

Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

Eirik Dahl Viggen

Lønna til statsansatte: Nå er meklinga i gang

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

Lars Åke Andersen

Maria (41) blir arbeidsledig: – Jeg vet ikke helt hvordan vi skal klare oss

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL.  Den andre er  anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Den andre er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Bjørn A. Grimstad

Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Nadia Frantsen

Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Håvard Sæbø

Dette kan stoppe busstreiken: Slik vurderer de tvungen lønnsnemnd

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Elektrikere får ny lønn – og innleiereglene strammes inn

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Tri Nguyen Dinh

– 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Nav må betale saksomkostninger til LO-medlemmer, slår Høyesterett fast

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

Kommentar

Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står, skriver Mímir Kristjánsson.

Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står»

Lønnsoppgjøret

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Roy Ervin Solstad

Busstreiken: Riksmekleren frykter korona-smitte. Nå kaller han inn sjåførene og arbeidsgiverne til møte

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

Eirik Dahl Viggen

Fengselet er erklært røykfritt, men fengelsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Aslak Bodahl

Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for en viktig seier

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme

STREIKEN I 1998:  Flere hundre arge streikende transportarbeidere demonstrerte utenfor Sjølystsenteret i Oslo hvor Transportbedriftenes Landsforening holdt sin generalforsamling. Per Østvold (bildet) i Norsk Transportarbeiderforbund holdt en flammende appell til de streikende. Her knytter han neven, og er klar til kamp for saken.

STREIKEN I 1998: Flere hundre arge streikende transportarbeidere demonstrerte utenfor Sjølystsenteret i Oslo hvor Transportbedriftenes Landsforening holdt sin generalforsamling. Per Østvold (bildet) i Norsk Transportarbeiderforbund holdt en flammende appell til de streikende. Her knytter han neven, og er klar til kamp for saken.

NTB/Bjørn Halfdansen

Da bussjåførene gikk til streik for 22 år siden, overrasket de arbeidsgiverne og vant

Debatt

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Birgitte Haneide/Ruter

NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran


Flere saker