JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møteplass nr. 1

Kriminalomsorgens fremste fellesarena heter Norgesmesterskapet i fotball. Her samles et stor antall av kriminalomsorgens ansatte til fredelig kappestrid hvert eneste år.29.09.2009
13:05
16.12.2013 11:21

jan.erik@lomedia.no

Her møtes ung som gammel, medlemmer av både Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) og av Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY).

Og ikke minst: Her møtes høy og lav idet både fengselsledere og ekstrabetjenter er med.

For å vri litt på slagordet til landets største politiske parti: Alle er med.

Asle Aase, leder av Fengsels- og friomsorgens Idrettsforbund, rusler mot bane 2 på Lillestrøm Idrettspark. Han skal spille for Skien Old Boys. Sjuerfotball.

– Hva er målsetningen?

– Å komme til banketten i morra kveld, svarer han kjapt.

Deltakende observasjon.

Jeg spilte min siste fotballkamp for om lag 40 år siden. På Strømmen stadioen, bare noen kilometer unna.

Nå er jeg invitert med på Skiens Old Boys-lag. Ikke for å forsterke laget, men mest for å gjøre noe Magasinet Aktuell aldri har gjort før, å skrive om mesterskapet fra innsiden – som deltaker.

Det er likevel med en viss stolthet jeg møter gutta fra Ibsens fødeby en tidlig fredags morra sånn like før ni.

Første kamp starter ni femten, mot rødkledde Ullersmo som visstnok skulle være gode. Det viste seg å stemme, men til finalen kom de ikke.

– Vi skal bare ha det moro, er velkomstordene skienskeeper Bent Halvorsen gir meg.

Tap

Det begynner kjempebra. Jeg står på sidelinja og ser et langskudd som ullersmokeeperen burde tatt, fyke inn i nota.

1-0.

Helt på tampen av omgangen utlikner Ullersmo.

Omtrent midtveis debuterer jeg som kriminalomsorgsfotballspiller, får raskt høy puls og trøbbel med både plasseringen og markeringen av motstander.

I sjuerfotball fins det ikke offsideregler, så her blir det mye bakrom å forholde seg til. Fotball dreier seg jo ikke bare om å ha det i beina, du må kunne bruke hue også.

Jeg som trodde fysikken skulle bli hovedproblemet, tenker jeg. For kriminalomsorgsgutta ser jo så svære ut, særlig med uniform i smale korridorer, mens vi journalister jo som regel bare er store i kjeften.

Så klarer jeg ikke en gang å markere ut min mann, tenker jeg.

Ullersmo skårer to kjappe før vi reduserer til 2-3. Og taper kampen.

Ikke en gang storspill av keeper-Bent og innhopp av forbundssekretæren i NFF, Asle Aase, hjelper.

Og på en bane lengst borte fra jernbaneskinnene, som nesten har meldt overgang til Fetsund, i skyggen av hele arrangementet som Oslo fengsels bedriftsidrettslag tar seg suverent av, trener Tippeligalaget til LSK før helgas kamp mot Odd, Skien.

Jaggu taper ikke Skien 2-3 der også.

Nabo-oppgjøret.

Neste kamp går mot Hamar, laget med de rosa draktene.

Vi åpner igjen best og får 1-0, 2-0 og 3-0. De to siste ved lagets spiss og storskårer Anders Kjendalen.

Deretter utligner hedemarkens bestefedre to ganger, og det begynner å se litt skummelt ut.

Skien banker imidlertid inn to til, den siste ved Aase. 5-2 og stor glede.

Men hvordan skal vi i neste kamp slå Larvik, en fryktet motstander?

– Skal vi slå dem, må vi ta’rem på innsats, sier Bent, og forteller at de har et par, tre gode spellære som må passes ekstras godt på.

Sola varmer, og de to minibussene fra Trondheim er endelig på plass. Mens skiensgutta mimrer litt om da de ble mestere i herreklassen for noen år siden.

Det trenger de foran nabo-oppgjøret mot Larvik, det nærmeste disse gutta kommer en hatkamp i mesterskapet.

– Bare vi slår Larvik, kan resten værra det samma, sier Bent. Resten av laget nikker bekreftende.

Larvik ble mestere i Old Boys-klassen i fjor. Laget i år er en blanding av spillere fra flere fengsler i Vestfold. Roar Stensnes kommer fra Bastøy og Region sør og Trond Sørensen fra Berg fengsel, men begge spiller i år for Larvik.

Anders skårer et tidlig mål for oss, vi kjemper som besatte, markeringene sitter overraskende bra, vi nekter dem konsekvent bakrom og i vår beste kamp vinner vi 1-0 over erkerivalen.

Bakke.

Praten går innad i laget. Kanskje er en semifinale mulig, mener noen. Ett poeng mot Ringerike, gruppespillets siste motstander, så er kvarten klar.

Men sånn går det ikke. Ringerike er best i det meste. For sjøl om vi har en veldig god keeper i Bent, så stiller Ringerike med Morten Bakke i mål.

Bakke har spilt i Tippeligaen både for Vålerenga og Molde.

Bare de bestemte bevegelsene og de store keeperhanskene hans kan skremme faen på flatmark. Og så skriker han myndig ut sine kommandoer på en sånn måte at du helst holder deg litt unna.

Det blir jo ikke så mange mål av sånt, og Ringerike vinner fortjent 2-0.

Lite spilletid.

Dermed er første dag av kriminalomsorgens fotball-NM over, og jeg har fått omtrent like mye spilletid som Simen Brenne og Frode Kippe pleier å få på landslaget – det vil si ganske få minutter.

Men likevel har jeg spilt mer enn nok, sier kroppen min etter at våre fire puljekamper er over, med to seire og to tap og en målforskjell på 8-7. Det gir tredjeplass i pulja etter Ullersmo og Larvik (som vi slo) og ny kamp lørdag klokka 11.00.

Jaggu bra vi ikke ble blant de to beste og kom til kvarten, for da måtte vi spille allerede klokka ni på morran, tenker jeg, men sier det ikke høyt til noen. Å stå opp sammen med fugla, sola og postbudet på en lørdag – det gir dårlig stemning i heimen og ville garantert ha ødelagt banketten.

Nærkontakt.

Dag to av mesterskapet blir en nedtur. Jeg våkner opp til kamp mot Bergen med ømme ribbein. Hva i all verden har skjedd?

Vel, fotball er ikke journalistikk, i fotball er det mye fysisk nærkontakt. Leggskinn er nødvendig og obligatorisk.

I journalistikken, i hvert fall nyhetsjournalistikken, er det minst mulig kontakt, i hvert fall fysisk.

Noen onde tunger mener det ikke er så mye åndelig kontakt heller. Likevel er notisblokk nødvendig og obligatorisk.

En journalist som har levd noen år er nok svært sårbar for kroppslig kontakt. Dette måtte være forklaringen, tenker jeg.

Bergen kjører over oss. At Aase hælsparker inn en skåring, blir bare en mager trøst. Vi taper 1-3 som gir kamp om 11. og 12. plassen mot Peder Myrans og Stein Olav Erlandsens mannskap fra Trondheim i kanariegule LSK-drakter med MOT på ryggen.

Og såpass mot har trønderan at de slår oss hele 3-0.

12. plassen er et faktum, og vi kan konstatere at det er slutt på de aller fleste områder.

Trøsten for skiensgutta er at skiensjentene når finalen.

Det er lørdag kveld. Fotballspillerne har skrudd av knottene og skiftet antrekk. Thon Hotell Triaden på Lørenskog har skrudd på lysene og dekket til fest. Og gjennomsnittsalderen har sunket noe idet flere av Old Boys-spillerne må ha kastet inn håndkleet og valgt lørdagskos med familien.

Jo da, vi nådde målsetningen og kom til banketten, tenker jeg.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.09.2009
13:05
16.12.2013 11:21Mest lest

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Yngvil Mortensen

16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape gullkantet pensjon

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

Cathrine Kahrs

«Amir» vil jobbe, men får ikke lov

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Per Flakstad

Hun ble nektet foreldrepermisjon med lønn. Slik gikk det da Fagforbundet og LO tok saken

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

Illustrasjonsfoto: Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Strømsjokket: 15 ansatte blir sagt opp på gartneri på grunn av høy strømpris

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

colourbox

Her ser du hvor mye feriepenger du kan få sommeren 2022 hvis du har vært permittert eller arbeidsløs i år


Flere saker