JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danmark vil senke kriminell lavalder

14-åringer skal i fengsel og 12-åringer skal kunne dømmes til å gå med elektroniske fotlenker, mener det borgerlige flertallet.26.10.2009
15:33
16.12.2013 11:41

Forslaget er en del av en "ungdomspakke", der et annet tiltak er å inndra barnetrygda. Det vil skje for familier der den unge mellom 15 og 17 år verken har jobb eller er i gang med utdanning.

Mer og mer ekstreme.

Det politiske flertallet som har hatt makten siden 2001, har – sammen med en tøff lov og orden-linje – sett det som sin særlige oppgave konstant å stramme inn utlendingspolitikken. Flertallet ble gjenvalgt i 2005 og 2007 på å mane fram skrekkbilder av hvordan et sentrum-venstre-flertall ville gjøre Danmark til et eldorado for utenlandske kriminelle og snyltere.

Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti har på sin side beveget seg så langt til høyre på området for å vinne velgere tilbake, at de borgerlige må komme med stadig mer ekstreme utspill for å vise at det stadig er forskjell. ”Ungdsomspakken” regnes som et eksempel på dette.

I strid med dansk rettstenkning.

Forslaget vil spesielt ramme barn av flyktning- eller innvandrerforeldre i familier som har problemer med å integrere seg i det danske samfunnet. Tre av fire innsatte i Danmarks sju sikrede ungdomsinstitusjoner har i dag utenlandsk bakgrunn. At det har blitt slik, skyldes i høy grad at mange unge med ikke-hvit hudfarge føler seg utstøtt fra samfunnet.

Forslaget om å inndra barnetrygda vil også mest gå ut over dårlig integrerte familier, vurderer både den politiske opposisjonen og fagmiljøene.

"Ungdomspakken" ble lansert i statsminister Lars Løkke Rasmussens trontale 6. oktober. Deler av innholdet er stikk i strid med anbefalingene som den regjeringsnedsatte Ungdomskommisjonen kom med i september, etter to års innsats.

– Det er intet belegg for å si at det vil hjelpe på ungdomskriminaliteten å senke lavalderen. Det vil dessuten være i strid med dansk rettstenkning, fordi man i Danmark dømmer ut fra om den kriminelle har overblikk over sine kriminelle handlinger. Det kan man – ut fra en modenhetsbedømmelse – ikke si at 14-åringer har, slo kommisjonen fast i sin 766 sider tykke rapport.

Mener straff hjelper.

Det har hersket splid i regjeringen om tiltaket, inntil de konservative nylig foretok en kuvending. Slik lød forklaringen fra den konservative justisministeren Brian Mikkelsen til det nasjonale nyhetsbyrået Ritzau da lovforslaget ble fremlagt:

– Vi er uenige med mange av de kriminologene som mener at det ikke hjelper med straff. Der har vi en holdning i den borgerlige regjeringen om at straff hjelper. Det virker preventivt og styrker rettsbevisstheten i befolkningen, sa Mikkelsen og tilføyde at tiltaket vil være i tråd med FNs anbefalinger.

Det stemmer at FN har anbefalt en kriminell lavalder mellom 14 og 16 år, men FN oppfordrer samtidig medlemslandene til å arbeide for å sette lavalderen opp. Det opplyser flere tidligere og nåværende medlemmer av FNs Komité for barns rettigheter overfor avisen Politiken.

– Jeg vet ikke nok om ministeren til å avgjøre om han leter etter et alibi. Men uttalelsene hans minner om politiske uttalelser i andre land, der politikere bevisst villeder befolkningen. Uttalelsene er helt klart ikke en korrekt utlegning av våre anbefalinger, lød det for eksempel fra den tidligere FN-rådgiveren Don Cipriani som skal ha formulert FNs holdning på området.

En meningsmåling i vår viste at bare én av ti dansker går inn for å sette den kriminelle lavalderen ned.

Altfor mange under 18 i fengsel.

Forskere og fagfolk med innblikk i ungdomsmiljøene er unisone i fordømmelsen av regjeringens forslag: I de miljøene som rammes, gir det bare ekstra anerkjennelse på gatenivå om man blir straffet. De som blir dømt, vil i soningsmiljøene få et effektivt startskudd til en egentlig, kriminell karriere. De miljøene som i dag bruker 14-åringer som løpegutter, vil bare begynne å bruke 13-åringer i stedet.

Ifølge Kim Østerbye, formann i Dansk Fængselsforbund, er det i forveien alt for mange under 18 som havner i regulære fengsler, fordi det mangler institusjoner. Antallet er steget med 39 prosent siden 2007, og vil utvilsomt stige ytterligere om lavalderen settes ned, mener han.

100 års tilbakeslag.

– Bandekriminalitet og meningsløs vold preger våre byer og gjør stadig flere dansker utrygge, hevdet statsministeren i sin trontale. Justisministeren sa etterpå at det skjer et voldsomt hopp i kriminaliteten fra 13- til 14-årsalderen.

Men ferske tall fra Rigspolitiet, samlet inn på oppdrag av justisministeren, dementerer påstandene fra begge ministre: Det skjer en jevn stigning i kriminaliteten fra 10 til 15 år. Dessuten har den grove kriminaliteten blant barn vært fallende de siste årene.

– Regjeringens forslag bringer oss tilbake til tiden før 1905, skriver Karsten Nissen, biskop i Viborg stift, i et avisinnlegg. Her forteller han om presten A.S.H. Nissen som i 1896 tok opp kampen mot å sette barn i fengsel, etter å ha oppdaget at det alene i København satt 400 barn under 15 år i fengsel.

Nissens kamp vant støtte og førte i 1905 til at den kriminelle lavalderen ble hevet til 15 år.

Eneste i Norden.

Den kommende lovgivningen vil – om regjeringen ikke skulle velge å trekke forslaget etter all kritikken – gjøre Danmark til det eneste landet i Norden med en kriminell lavalder under 15 år. I Belgia, Luxembourg og Portugal er den 16 år, mens Polen har 17-årsgrense.

I motsatt ende har Skottland og Malta henholdsvis 8 og 9 års lavalder, mens Frankrike, England, Irland, Nord-Irland og Wales har 10 års grense. Siden systemene praktiseres svært forskjellig, er det umulig å sammenligne landenes bruk av straff overfor barn og unge. Men den overordnede tendensen i Europa er å følge FNs anbefaling om å sette lavalderen opp.

Ifølge Weekendavisen gir Danmark i dag fire ganger så hyppig ubetinget straff til 15-17-åringer som Norge, og ti ganger så hyppig som Sverige, Finland og Island.

LEDER AV DANSK FÆNGSELFORBUND: Kim Østerbye ønsker ikke å sette ned den kriminelle lavalder. Foto: Jan-Erik Østlie.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.10.2009
15:33
16.12.2013 11:41Mest lest

Stein Inge Stølen

Selskap stjal lønn fra ansatte, men fikk likevel nye oppdrag av Postnord

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Aslak Bodahl

Bedrift la ned hovedkontoret - alle ansatte bedt om å jobbe hjemmefra

Håvard Sæbø

– Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Håvard Sæbø

Šiuos metodus Norvegijoje nesąžiningi darbdaviai naudoja norėdami išnaudoti užsienio darbuotojus

Jan-Erik Østlie

Norge kan miste rundt 50.000 oljejobber. Men hvor er de nye, grønne arbeidsplassene?

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

Martin Guttormsen Slørdal

Brenna lover billigere barnehage: – Bare å glede seg til budsjettet

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

Brian Cliff Olguin

Dette meinte Ap og Sp om innleige-forbod før valet. Og dette meiner dei no

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Knut Viggen

Konflikt mellom ledelse og klubb i Norske Skog: – Vi sliter med å holde på folk

ARBEIDSTID: Torkel Ulvik er tillitsvalgt i en installasjonsbedrift på Haugalandet med 50 ansatte. Tillitsvalgte er stadig i diskusjon med arbeidsgiver om reisetid.

ARBEIDSTID: Torkel Ulvik er tillitsvalgt i en installasjonsbedrift på Haugalandet med 50 ansatte. Tillitsvalgte er stadig i diskusjon med arbeidsgiver om reisetid.

Leif Martin Kirknes

Elektrikerne vil ha betalt for reisetid: – Kanskje på tide å ta en streik

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»

– Vi ble litt overrasket da vi så at statsråden vil direktetildele til Vy. Vi fortjener en sjanse til å bli vurdert, sier administrerende direktør Philipp Engedal i Flytoget.

– Vi ble litt overrasket da vi så at statsråden vil direktetildele til Vy. Vi fortjener en sjanse til å bli vurdert, sier administrerende direktør Philipp Engedal i Flytoget.

Ole Palmstrøm

Flytoget advarer regjeringen mot å gi Østlandet til Vy: – Vi ble litt overrasket

I GANG: Landstariffkonferansen på Lillehammer er i gang, foran forhandlingsleder Bjørn Fornes (t.v.), forbundsleder Jan Olav Andersen og forbundssekretær Geir Ove Kulseth.

I GANG: Landstariffkonferansen på Lillehammer er i gang, foran forhandlingsleder Bjørn Fornes (t.v.), forbundsleder Jan Olav Andersen og forbundssekretær Geir Ove Kulseth.

Knut Viggen

Nå finpusser elektrikerne kravene til neste års lønnsoppgjør


Flere saker