JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjøpoteta

Kystvakten utfører et mangfold av oppgaver. Kanskje kan den også bistå fagbevegelsen.16.11.2009
09:19
16.12.2013 11:52

– Herlig!, tenker jeg uten antydning til ironi. Det kalde vannet sniker seg inn i gjennom skjøtepunktene på drakta, til håndledd og nakke. Hodet over vannet og henda under beina i låst sitteposisjon – det er tross alt verst når det går kaldt nedover ryggen.

Det er betryggende å vite at haier går etter lukt og ikke farge, mens jeg ligger og vaker i den blodrøde overlevelsesdrakta. Men jeg hoppa frivillig. Det er vel nettopp derfor jeg kan ta meg friheten til å forestille meg en råkjekk spekkhogger som svingende bryter havflaten bort til meg med et lekende lett :

– How u doin? Og Kystvakten er rett i nærheten. Så langt jeg kan kalkulere er jeg i en av de tryggeste situasjonene jeg noen gang har voert. Alarmen har gått ombord på kystvaktfartøyet KV «Njord», og lettbåten «Springer» har kurs mot meg.

BRUA – HJERNEN

Det er mørkt, oktober og lørdag kveld. Horisonten flimrer, små lyspunkter tegner konturene av land i alt det mørkeblå. Blink, blink, først to, så fire, eller var det seks? Uansett stemmer det ikke. Det skal være jevne intervaller. I mørkets mulm navigerer man ved hjelp av tekniske hjelpemidler som radar, høyfrekvent radio, digitale kart og GPS-lignende utstyr kalt Automatic Identifying System. Et eget samfunn hvor venstre kan kalles både babord og rødt, avhengig av om du bruker maritime eller militære uttrykk. Den svimlende mengden av toppmoderne kommunikasjonsmuligheter er viktig, men man skal ikke skusle av menneskelige evner, i dette tilfellet – godt nattsyn.

UTKIKK

Menig Thomas Holen setter nok engang kikkerten til øynene for å vurdere den grønne okkulterende (blinkende på landspråk) lykta foran på styrbord side, mens førstestyrmann Kjersti Nordahl lener seg over de lyssvake skjermene på kontrollpanelet. Verdier, tall, grafer smelter sammen til hypnotiserende former. For noen er slike matrix-skjermer som en lettlest kokebok. Den kvinnelige styrmannen tar kjappe blikk fra skjerm til skjerm. Hun vurderer. Syn og kart må matche. Slik samarbeider de to, militær og sivil, i kontrollrommet på «KV Njord» om nattens ansvar: å sikre båtens kurs og destinasjon, nærmest mulig, men ute av syne for helgens oppdrag – «Anette».

SAMARBEIDSORGAN

Kystvaktens hovedoppgave er suverenitetshevdelse på norsk territorium. De gjør, blant annet, oppdrag for tollvesenet. Disse kontrollene innebærer å se til at ferdsel, anløp og opphold blir utført i henhold til norske lover. På denne måten fungerer Kystvakten som et nøytralt rapporteringsorgan for norske etater, men hvorfor blir den ikke utnytta som en ressurs for fagbevegelsen?

Kaptein og sjef, Håkon Engevik på KV «Njord» patruljerer den indre delen av sonen til Kystvaktskvadron Sør, fra Stadt til Rørvik. Han ser ingen problemer med et slikt samarbeid:

– Vi kunne ha gjort det, og det blir mer og mer aktuelt ettersom utenlandsk arbeidskraft på norske skip øker.

OPPDRAGET

Det norskregistrerte lastefartøyet «Anette» har denne helgen funnet veien over norskehavet fra Aberdeen, på vei mot Frøya. Antatt ankomst er av mannskapet på kystvaktsfartøyet «KV Njord» kalkulert til 13.00 denne lørdagen. Inspeksjoner kan ikke foretas før skip har lagt til norsk havn, og nettopp derfor vaker kystvaktskipet en tidvis solstrålende lørdags morgen, et sted utenfor kysten av Sør-Trøndelag.

«MONICA»

Sjarken «Monica» er observert i nærheten, og dermed skal også en fiskeriinspeksjon utføres. Fire menn kler seg i oransje fra tå til nakke for å overleve i vannet hvis uhellet skulle være ute. Hvite og gule vernehjelmer topper antrekket der de stiger ombord i den rosa patruljebåten, «Sjøbjørn».

Troppen deler seg. Teknisk offiser Per Ivar Hauge og tredje kommanderende Bård Raunlid hopper ombord på sjarken, mens de to andre uniformene fortsetter videre mot en fritidsbåt med snører ute. Etter inspeksjon av papirer, sikkerhets- og teknisk ustyr, og mengde fisk, samler de seg igjen og setter kursen mot moderskipet med gode rapporter. Alt på stell, og stjerne i boka til både fritids- og yrkesfiskere.

MANN OVER BORD

«Anette» har ikke tenkt seg noe sted. Hun har senket farten betraktelig, og ankomsttid må kalkuleres på nytt. Det er merkelig oppførsel, men de kan ha sine grunner; dårlig vær, venter på los, eller at det er fullt av båter i havna. Kystvakten bruker ventetiden til å gjøre noe fornuftig – som å kaste journalisten overbord: Stående på akterdekk klinger menig Cees Spil’s siste ønskninger i tankene: ”håper det blir kaldt for deg”. Nestkommanderende Jørgen Wallem (NK) holder båtens sideluke åpen for meg som en ekte gentleman mens han instruerer:

– Bare hopp ut og svøm den veien du.

Han veiver høyrearmen elegant mot horisonten.

OG SLIK VAR JEG PÅ HAVET

Jeg blir raskt slept opp i et plastikknett og rullet ombord. Etter at alle kroppsdeler er hektet løs av nettet og jeg ligger flatt på rygg i bunnen av båten, får jeg to kjappe klaps i trynet.

– Er du bevisst? Lurer menig Tony Fjereide høyt.

Mens «Springer» har stødig kurs tilbake mot KV «Njord» ropes det spørrende rund meg om tilstanden min. Jeg er visst ved bevissthet, merker jeg meg lattermildt mens jeg blir båret ombord på hovedskipet. Stroppet fast til en båre og lastet inn i messa. Sanitetspersonalet der konstaterer at jeg er stabil, og derfor slipper temperaturmåleren ført opp i analåpningen. Selv om buksa er gjennomvåt fra midten av lårene og opp i skrittet, kan jeg avkrefte menig Spils håpefulle: – Var det kaldt?

ENDELIG

Like før 02.00 bestemmer NK Wallem å ta kvelden. Som ope- rasjonsleder på oppdrag «Anette» må han være beredt, men da det er antatt at lasteskipet ikke kommer til å gå inn til havna før morgenkvisten, gjelder det å hvile når man kan.

En kjapp halvtime senere bankes det på dører, skipet rører på seg. Seks blåsvarte uniformer er raskt på båtdekket. Det er klart for aksjon. Oppdraget er ren rutine, men selv uten mistanke om noe kriminelt er det viktig å komme overraskende. «Sjøbjørn» vinsjes ned fra hovedskipet og NK styrer. Kurs mot land. Etter at vi entrer synsrekkevidden til de ombord på «Anette» skyves gassen i bånn. «Sjøbjørn» gjør 30 knop med sin tungt uniformerte last – litt saktere enn vanlig maksfart på 35, men langt bedre enn moderskipets 14. Klokka har rundet 03.00 og natta ønsker de som ikke ønsker å bli sett, velkommen. Det gjør «Anette» òg. En landgang dukker opp mens et dempet «welcome» kan spores til skikkelsen under som løfter den opp i posisjon. Kystvakten kan gå på planken, og inspeksjonen kan starte.

SJEKKEN

Kaptein Aleksandr Oliunin fra Litauen stresser rundt mellom lugaren og kontoret sitt. En sertifikatlomme blir funnet fram; Kaptein-, forurensing- og lastesertifikat, tollpass, nasjonalitetsbevis, mannskapsliste og hyrebevis er blant de mange papirer som må stemme. NK tar fatt på papirarbeidet, mens menig Vinje bevitner. Men vent litt, Hyrekontrakt? Ansettelseskontrakt? Er det ikke dette forbundene er på jakt etter når de stikkontrollerer fartøy for å sjekke tilstandene ombord? Papirene som beviser eller motbeviser eventuell sosial dumping på sjøen?

Last og lugarer blir også inspisert og pass vises frem : Litauen, Ukraina, Polen, Russland, hele mannskapet på 5 er av utenlandsk opprinnelse. De som røyker har hver sin kartong, og den polske kokken, Mizgala Jerzy, har kun en åpen flaske vodka nede i byssa. Ingen ulovligheter og papirarbeidet stemmer. «Sjøbjørn» er parat for tilbakefarten, og vi kan vinke farvel til mannskapet som har samlet seg ved rekka.

ANSETTELSESKONTRAKTER

I tollinspeksjoner inngår det å sjekke at utenlandsk mannskap har arbeidstillatelse på norske skip som seiler i norske farvann. Kaptein Engevik ser mulighetene til å samtidig sjekke lønnsforhold:

– I denne sammenheng er det naturlig for oss å sjekke at det også finnes ansettelsesav- tale mellom reder og mannskap. Ofte ligger ansettelsespapirene i sertifikatmappene, så dette kan gå inn som en naturlig del av en kontroll.

Han nevner Sjøfartsdirektoratet som en naturlig rapporteringsvei.

OPPDRAG UTFØRT

Arbeidsøkta som varte både natt og dag er overstått. Neste uke venter nye oppdrag for Kystverket – rekognosering etter nødhavnplasser, men først er det søndag. Frokosten er forskjøvet til lunsjtider, Brann skal spille mot Vålerenga klokka åtte, og før det rekker man både HMS-kurs og skyteøvelse. Ivrige menige monterer en Gunex 12,7 mm på fordekk. 500 patroner skal siktes mot en rosa blåse som ble funnet drivende målløst rundt på havet i forrige uke. Alle ombord må sikres, men viktigst er de fem skytterne – Peat-jakke, anti-flash, hørselvern og ørepropper, splintvest og redningsvest.

En sikkerhetssone er klarert rundt båten for annen trafikk: 150 meter på hver side og 3 000 fot opp til værs. Det starter. Små plask rundt blåsa markerer hvor prosjektilene bryter vannet gang på gang; bang, bang, bang, plask, plask, plask. Forberedelsene tok betraktelig lengre tid enn selve øvelsen. De menige tar fatt på oppryddinga, mens KV «Njord» setter kursen tilbake til der vi starta – Kai 7, Pir 2, Trondheim. Det er kaldt, og det blir fort mørkt. Det er høst.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.11.2009
09:19
16.12.2013 11:52Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

Morten Hansen

Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt

På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.

På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.

Helge Rønning Birkelund

Dagpendler Joakim mistet en månedslønn da svenskegrensa stengte, men må betale like mye i skatt til Norge

Kommentar

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Jan-Erik Østlie

«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

Katharina Dale Håkonsen

Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han

Debatt

Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.

Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.

Jan-Erik Østlie

«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen

Håvard Sæbø

Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne

Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken

Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken

Erlend Angelo

Bilkonsern gir koronabonus til 4.000 ansatte

PÅ JOBB: Grensependler Karin Stacke er bioingeniør, med høyst viktig kompetanse i koronatider.

PÅ JOBB: Grensependler Karin Stacke er bioingeniør, med høyst viktig kompetanse i koronatider.

Privat

Svenske Karin er lei av kø og kontroll: – Vi behandles som om vi ikke er noe verdt


Flere saker