JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nobelgjestene grepet av talene

Med sine sterke vitnesbyrd om kvinners utrettelige kamp for fred og mot undertrykking, ble vinnerne av årets fredspris hyllet av et fullsatt Oslo rådhus.10.12.2011
18:23
16.12.2013 17:52

Ikke minst lot de mange prominente gjestene i rådhussalen seg gripe av den jemenittiske aktivisten og tidligere journalisten Tawakul Karmans flammende tale om fred blant nasjoner, men også mellom folket og makten i enkeltnasjoner. Hun får årets fredspris fordi hun uredd og tross fengsling for sine politiske aktiviteter har fortsatt å lede det jemenittiske folk i oppstandelsen mot regimet til president Ali Abdullah Saleh fra «Forandringens plass» i sentrum av hovedstaden Sanaa.

– Det var et veldig sterkt vitnesbyrd om kvinners kamp og ikkevoldelig kamp for fred. Det var også et veldig sterkt angrep på diktaturene i Midtøsten, som forhåpentlig står for fall, sa statsråd og SV-nestleder Audun Lysbakken da Nobel-seremonien var sluttet lørdag ettermiddag.

Han sier han ble rørt av det han kalte en sterk stund under prisoverrekkelsen.

– Det viste hvor utrolig viktig det er at kvinner er en del av fredsprosessen, sa Lysbakken.

– Les også: Flott markering av prisvinnerne

Karmans tale satte punktum for seremonien hvor også Leymah Gbowee, kvinnen som tvang de daværende makthaverne i Liberia til forhandlingsbordet med opprørsgeriljaen, og symbolet på at kvinnebevegelsens kamp vant fram, Liberias demokratisk valgte president, Ellen Johnson-Sirleaf, ga sine vitnesbyrd.

– Alle med empati for barn og kvinner som blir mishandlet og drept; alle med tro på at det finnes en fremtid uten vold og krig, hyller dere i dag i respekt for den vilje til handling som dere representerer, sa Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland.

Han minnet om at kvinner gjennom historien har vært sivile ofre i menns krig, de har vært utsatt for systematisk voldtekt, de har vært undertrykt og uten fulle borgerrettigheter. Men først og fremst var talen en feiring av at kvinners innsats for fred er blitt mer synlig, og at årets vinnere har banet vei for dette.

– Kvinner er heldigvis ikke bare ofre. Noen handler. Tre av disse får i dag Nobels fredspris, sa han.

– Les også: Fredsprisvinnernes taler

Det ble imidlertid en svært hektisk dag for fredsprisvinnerne, som ikke får ta kvelden før nobelbanketten avsluttes sent lørdag kveld. Allerede lørdag formiddag ble de mottatt av 200 nysgjerrige barn med et rungende «We love you» da de ankom Nobels Fredssenter sammen med kronprinsesse Mette-Marit og ordfører Fabian Stang.

– Barn vil alltid spørre oss hva vi har gjort for å endre på situasjonen. I stedet for å dø uten å ha prøvd å gjøre noe, bestemte jeg meg for at jeg ville prøve å gjøre en forskjell, sa Leymah Gbowee under arrangementet til Redd Barna.

Ellen Johnson-Sirleaf hadde med seg sønnen da fredsprisvinnerne ble tatt imot til audiens på slottet, før de hastet videre til seremonien.

Det blir rom for ytterligere hyllest når fakkeltoget gjennom Oslos gater stanser foran Grand Hotel lørdag kveld. Men før den tid var de tre fredspriskvinnene gjennom det tradisjonelle intervjuet med den amerikanske TV-kanalen CNN.

– Les også: Thorbjørn Jaglands tale

Årets fredspris sender et viktig budskap til verden om kvinners rolle i fredsarbeidet, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– De er verdige vinnere, og de fortjener prisen, sier Jonas Gahr Støre om årets fredsprisvinnere Ellen Johnson-Sirleaf, Tawakul Karman og Leymah Gbowee.

De tre kvinnene representerer en kraft i land hvor kvinner altfor lenge er blitt holdt utenfor i problemløsningsarbeidet, mener Støre.

– De har vist at når kvinner blir involvert, blir det fred, sier han.

Han var meget imponert over talene de tre kvinnene holdt under seremonien lørdag.

– De kom med sterke personlige erfaringer koblet med et sterk politisk budskap. Særlig budskapet fra Jemen er sterkt, sier Støre, med henvisning til den jemenittiske aktivisten Karmans tale.

– Les også: Politikere roser fredsprisvinnerne

Årets fredspris er inspirerende, mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

– Det er en kjempeflott pris, for den fokuserer på hvordan krig og konflikt går ut over kvinner og barn, sier Kristin Halvorsen, som er stedfortreder for statsminister Jens Stoltenberg (Ap) under fredsprisseremonien.

Hun var tydelig begeistret etter seremonien lørdag.

– Dette var fantastisk; hver av disse kvinnene har sin egen styrke. Det er noen flotte, sterke kvinner som har tatt styring selv, sier Halvorsen til NTB.

Særlig inntrykk gjorde den unge jemenittiske aktivisten Tawakul Karman, som Halvorsen selv har møtt.

– Hun er en kvinne midt i kampen, og hun har en veldig smittende personlighet, sier hun.

Halvorsen mener årets fredspris ikke er en kvinnepris, men sier den likevel er inspirerende for kvinner. Hun tror fredsprisen vil ha stor betydning i verden.

– Disse kvinnene taler på vegne av kvinner som blir undertrykket i verden. De belyser temaer som voldtekt i krig og overgrep på sivilbefolkninger. Samtidig er det flott hvilken styrke de viser sammen, og de synliggjør hvor mange tøffe kvinner det er som står opp i konflikter. Det er til stor inspirasjon, sier Halvorsen.

– Les også: Dette er fredsprisvinnerne

Et stort øyeblikk, sier Odd Einar Dørum (V) om fredsprisseremonien lørdag.

– Denne unge kvinnen fra Jemen holdt en kampanjetale med stor styrke. Hun har jo stått oppe i striden og vist at man kan kjempe med fredelige midler, sa Dørum.

Han syntes det var flott å være til stede og høre historiene til de tre kvinnene i Oslo rådhus lørdag.

– Det var veldig sterkt, og det rører veldig, sa han.

– Les også: Audiens på slottet

Tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy syntes fredsprisseremonien lørdag var fantastisk, og hun sier hun kommer spesielt til å huske styrken de tre prisvinnerne utstrålte.

– Dette var en fantastisk opplevelse og veldig inspirerende. Det er interessant å se sammenhengen mellom det de ulike vinnerne representerer, sa en begeistret Bjørnøy etter seremonien lørdag.

– Disse kvinnene viser en veldig drivkraft, og jeg kommer til å huske den styrken de viser og hvordan dette kommer fram i utstrålingen deres, sier hun videre.

Bjørnøy mener kvinnene kommer med et svært viktig budskap.

– Det er en sterk oppfordring til å la kvinner høres mer, sier hun.

Den jemenittiske aktivisten Tawakul Karman sa i sin tale at kanskje hun drømte for mye. Det var ikke Bjørnøy enig i.

– Vi drømmer ikke for mye. Jeg synes vi bør følge oppfordringen om å drømme mer, sa hun.

(ANB-NTB)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.12.2011
18:23
16.12.2013 17:52Mest lest

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

Glen Musk

Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

Eivind Senneset

Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes

Jo Straube / SV

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Emmie Olivia Kristiansen

Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

Kommentar

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»


Flere saker