JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Holder medlemmene som gisler

– Noen må fortelle NTF-medlemmene i Bring Cargo at de er på ei skute som synker. Deres egne lokale tillitsvalgte gjør det åpenbart ikke. De holder snarere medlemmene som gisler, sier Postkoms leder Odd Christian Øverland.22.12.2011
08:34
16.12.2013 17:58

may.berg@lomedia.no

Norsk Transportarbeiderforbunds tillitsvalgte i Bring Cargo har besluttet å trosse alle råd fra LO og eget forbund, og anbefaler medlemmene sine å bli i NTF i stedet for å melde overgang til Postkom.

De ønsker å se an tariffoppgjøret til våren før de eventuelt bytter forbund.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt – Ikke en kamp om medlemmer config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Taler forbundet og LO midt imot

I harnisk

Postkoms leder er i harnisk, og går til frontalangrep på Svein Thomassen og hans medtillitsvalgte i Bring Cargo. Han mener de svikter medlemmene, som over nyttår ikke har tillitsvalgte til å representere seg overfor arbeidsgiveren Posten.

– Noen må fortelle disse LO-medlemmene at de er på ei skute som synker, og at de er lite tjent med å forbli i en organisasjon som ikke lenger kan representere dem. Tillitsvalgte representerer medlemmene gjennom et avtaleverk. En tillitsvalgt uten et partsforhold er som en konge uten land, sier Øverland.

Øverland sier han gjerne stiller på et medlemsmøte for å snakke med dem som er berørt av virksomhetsoverdragelsen. Han mener at de trenger å få høre en annen versjon av historien enn den de har fått av sine egne.

– Men jeg har fått beskjed om at det ikke er aktuelt, sier han.

– Svikter medlemmene

Han stiller seg uforstående til at de tillitsvalgte har satt seg i en posisjon hvor de ikke kan representere medlemmene overfor arbeidsgiver fra årsskiftet.

Øverland mener at NTFs tillitsvalgte på Bring Cargo svikter sine medlemmer, at de holder unna informasjon og har et omtrentlig forhold til sannheten.

– Medlemmene holdes som gisler. Dette er i realiteten mer er en kamp om tillitsvalgtes posisjon enn om medlemmenes rettigheter, sier Øverland.

Leder og nestleder i Transportarbeiderforbundet er uenige. Postkoms leder understreker at han har et godt samarbeidforhold til NTFs leder Roger Hansen. Derimot mener han at at NTFs nestleder Lars Johnsen er medansvarlig for situasjonen i Bring Cargo.

Mens forbundslederen har fulgt LOs råd og anbefaler medlemmer og tillitsvalgte å melde overgang til Postkom, har nestlederen inntatt det motsatte standpunktet, og anklager LO for å svikte NTF-medlemmene.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt NTFs nestleder Lars Johnsen: – Jeg støtter deres kamp config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt NTF-leder Roger Hansen: – Tror vi må snu på flisa

– Kjent siden i sommer

Øverland mener at problemet med representasjon ikke kan ha kommet som noen overraskelse på de tillitsvalgte.

– Denne saken har de tillitsvalgte i Bring visst om siden i sommer. Jeg har vært i dialog med Svein Thomassen om ulike problemstillinger knyttet til virksomhetsoverdragelsen. At det ville være umulig å fortsette som NTF-tillitsvalgt på vår tariffavtale, var en av tingene vi tok opp. Likevel har han latt det gå så langt at medlemmene fra nyttår står uten tillitsvalgte til å representere seg, sier Øverland.

– Ikke ærlige om prosessen

Postkom-lederen synes medlemmene bør bli kjent med at NTF-klubbene på Bring Cargo har latt anledningen til å forhandle om overgangsordninger gå fra seg, mens seks andre klubber har forhandlet med Posten.

Han mener også at klubbene ikke har vært ærlige om prosessen.

– Svein Thomassen undertegnet 19. oktober en protokoll som avsluttet forhandlingene om virksomhetsoverdragelsen. I lang tid etter det har han likevel formulert seg som om han fortsatt var i forhandlingsposisjon. En erfaren tillitsvalgt vet at når du har signert protokollen, så er du borte fra forhandlingsbordet, sier Øverland, som konstaterer at de NTF-tillitsvalgte satte seg sjøl sjakk matt og fullt og helt overlot til Posten å bestemme hva de ansatte på terminalen skulle få med seg over fra den gamle tariffavtalen.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Alle frister utløpt for transportarbeiderne

– Ingen tvil om organisasjonsretten

Postkom-lederen understreker at det ikke eksisterer noen tvil om hvem som har organisasjonsretten i Posten.

– Den har Postkom hatt i 130 år. Når det handler om en nyansatt i Posten, hersker det ingen tvil om hvem som har organisasjonsretten. Det gjør det heller ikke i dette tilfellet; når deler av en virksomhet overflyttes til Posten-konsernet, er svaret det samme: Det er Postkom som har organisasjonsretten. Det finnes avtalte spilleregler mellom partene i arbeidslivet. Disse spillereglene har de tillitsvalgte fått en grundig utredning om av LOs juridiske avdeling, sier Øverland.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Postkom har organisasjonsretten

De tillitsvalgte i klubben i NTF sier at de skal vurdere sitt forhold til Postkom etter at tariffoppgjøret er gjennomført.

– Ikke noe vil være forandret da. Organisasjonsretten i Posten vil fortsatt ligge hos Postkom. Den eneste forskjellen vil være at et tariffoppgjør er gjennomført, uten at de ansatte i Bring Cargo har fått anledning til å fremme sine krav i prosessen. Som andre forbund, arbeider vi for våre medlemmer. Ingen andre, sier Øverland.

Øverland avviser at denne saken har noe å gjøre i Forbundsalliansen, sammenslåingsprosjektet som Postkom og Transportarbeiderforbundet deltar i sammen med Norsk Arbeidsmandsforbund.

– En eventuell sammenslåing hører framtiden til. Fram til da kommer vi til å opptre som tre selvstendige forbund, sier Øverland.

Striden gjelder terminalvirksomheten i Bring Cargo, som er overført til Posten gjennom en virksomhetsoverdragelse fra 1. januar 2012.

LOs juridiske avdeling og LOs organisasjonskomite har fastslått at Postkom har organisasjonsretten i Posten-konsernet, og at de ansatte i Bring Cargo må over på tariffavtalen i Posten.

Forbundslederen i NTF anbefaler NTF-klubbene i Bring Cargo å melde overgang til Postkom. De lokale tillitsvalgte anbefaler medlemmene å bli i NTF.

Uten tariffavtale, kan ikke NTF-tillitsvalgte representere ansatte i Bring Cargo overfor Posten etter 1. januar 2012.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.12.2011
08:34
16.12.2013 17:58Mest lest

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

Glen Musk

Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

Leder i LO Stat, Egil André Aas, krever kronetillegg ved årets lønnsoppgjør i Staten. Her ved oppstarten av lønnsforhandlingene i 2020.

Leder i LO Stat, Egil André Aas, krever kronetillegg ved årets lønnsoppgjør i Staten. Her ved oppstarten av lønnsforhandlingene i 2020.

Ole Palmstrøm

LO Stat vil ha slutt på at de høytlønte alltid kommer best ut: – Nå må staten ta ansvar for alle statsansatte

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

Eivind Senneset

Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

Privat

Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes

Jo Straube / SV

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Håvard Sæbø

Krangel om jordbærplukkere: – Helt sjokkert over Bollestad

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Emmie Olivia Kristiansen

Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene

Kommentar

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

Håvard Sæbø

Streik er ein av grunnane til at Norge er verdas beste land å bu i, meiner forfattar


Flere saker