JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Veteraner på vannet

Alder er ingen hindring når isen skal vekk og båtene frem på Drammensfjorden. Veteranbåten Thor III sikrer fri ferdsel i fjorden i vintermånedene. Mannskapet på isbryteren er også noen skikkelige veteraner.19.02.2010
15:37
16.12.2013 12:39

linesch@lo-media.no

– Kom inn! Mens natt fortsatt strever med å bli dag denne januarmorgenen ønsker matros Pål Larsen velkommen om bord på Thor III. Ute er det «bare» noen minusgrader. Inne er det varmt. Da kulda var på sitt verste rundt jul og nyttår var det vanskelig å holde varmen. Nyttårsaften våknet de til 22 minus ute. Inne ble det aldri varmere enn 14.

Drammens egen isbryter er en skikkelig veteran. Trofast har båten kjørt fjorden opp og ned gjennom 50 vintre, slik at skipstrafikk kan gå som planlagt. Å entre inn i veteranen er som å skru tida tilbake minst 40 år.

– Jeg trives om bord, selv om den er gammel. Også går det an å fikse opp ting på en gammel båt. Jeg har fått sydd nye gardiner. Skal hente dem senere i dag, forteller Larsen, men legger til:

– Det er ikke alle som vil jobbe på båten fordi den er såpass umoderne.

Han går til messa, et enkelt lite rom, henter nytraktet kaffe som tas med inn i oppholdsrommet for mannskapet på tre. De har hatt en rolig morgen, i motsetning til dagene før da de måtte ut klokka 05 for å åpne råka ut i fjorden. De er alltid på vakt, 24 timer i døgnet.

Nå ser de litt på tv, drikker mer kaffe og de som røyker tar seg en røyk. Av mannskapet på tre er det en ikke-røyker. Han har opphevet røykeloven inne. På veggen henger bildet av «gamle-kongen» som overvåker det hele.

Thor III er, som navnet tilsier, den tredje isbryteren i rekken. Den eies av Drammen havnevesen, men driftes av slepebåtselskapet Buksér og Berger. Da skipperen gjennom 40 år måtte kaste inn håndkleet for noen år tilbake, gikk man over til å bemanne båten kun etter behov. Denne vinteren har behovet vært konstant. Det har vært is, mye is. Ansatte ledige for oppdrag, men også pensjonister, får tilbud om å jobbe i perioder på isbryteren. For Larsen, som ellers er på moderne taubåter langs norskekysten, i Nordsjøen, Spania…, ja litt overalt, så er en periode på Thor III som ferie å betrakte.

– Det er litt friere her. Vi kan gjøre litt mer som vi vil, sier Larsen. Han har alltid vært til sjøs. Han syns det er godt å være sjømann.

– Jeg kan jobbe tilnærmet halve året, og likevel tjene gode penger. Chiefen Oddvar Riise (63) og skipper Per Todal (64)har egentlig gått på land. De ble pensjonister da de fylte 60. De hadde også alltid jobbet til sjøs. De søker fortsatt havet, av og til. Ofte nok, i hvert fall ifølge kona til Riise.

– Her slipper jeg å få kjeft av «kjerringa». Jeg fikk dét på mobilen i går igjen, sier Riise med et smil. Han har vært gift med samme «kjerring» i alle år. Rett etter bryllupet bar det ut til sjøs igjen. Han ble borte i 18 måneder.

– Da jeg kom hjem, kunne guttungen gå…

– Det er ingen i dagens arbeidsliv som aksepterer å jobbe slik som vi gjorde før, bemerker Per Todal. I dag er det mer vanlig å jobbe to uker og så ha fri to uker. Todal syns en uke av gangen er nok nå når han er pensjonist.

– Det er virkelig koselig å jobbe litt iblant, ikke minst å snakke med gamle kjente, sier Todal.

Chiefen starter maskinen. I motsetning til dagens automatiserte båter, skjer det meste manuelt om bord på Thor III.

– Det er som å komme tilbake til guttedagene, sier Riis. Ifølge han kan slike båter leve evig, bare de tas godt vare på. Det er investert en del i vedlikehold i det siste.

– Båten er litt sliten, så vi må ta litt pent på han. Men vi har ikke hatt noen problemer. Båten er sterk, sier Riise.

På pauserommet igjen er det akkurat tid til litt kaffe og en røyk mens maskinen blir varm. Så kaster matrosen loss, og med skipperen ved roret og chiefen som «sidekommentator» er Thor III klar for dagens første økt. Båt og mannskap møter isen fort.

– Jøss, som han har «frysi» i natt. Her hadde vi fritt vann så sent som i går, forteller Todal. Skipperen og chiefen er overrasket, for det har ikke vært så kaldt. Men dette handler like mye om strøm- og vindretning.

– Vannet kan du aldri bestemme over, sier skipperen.

– For oss er dette egentlig bra. Det betyr at vi har jobb noen dager til. Jeg tipper det blir jobb her til ut i mars, sier Riise. Han skal av båten om noen dager. «De på kontoret» mener han trenger en pause. Selv kunne han tenkt seg å bli lengre. Men som pensjonist er det begrenset hvor mye han kan tjene.

– Hvis regjeringen ønsker at vi skal jobbe mer og lenger så må vi ikke bli straffet. I år kunne jeg sikkert ha jobbet to-tre ganger mer enn hva jeg gjør. Men det er jo ingen vits i, for jeg må på et vis betale for å jobbe mer, mener Riise.

Skipperen fører Thor III gjennom isen. De anslår at isen er rundt 40-45 cm tykk. Todal unngår å gå i fast is, hvis ikke han må. De er bare pliktig til å holde råka åpen. Da det var på det kaldeste gikk båten hele døgnet. De kjørte og kjørte. Samme strekning. Når mannskapet trengte hvile, kjørte de båten rett inn i isen der den lå helt stille mens mannskapet fi kk seg noen timers søvn.

Praten går lett i styrhuset. Båten går i rundt 11 knop. Den brøyter seg fram. Tar for seg steder der de vet båter kan komme. De drikker kaffe. Snakker om gamle kjente, båter, litt politikk, og annet som opptar dem, som hunden til Riise – kompisen han må hjem til. Mannskapet trives i hverandres selskap, noe som ifølge dem er helt nødvendig for å jobbe slik de gjør. De bor tett innpå hverandre, 24 timer i døgnet.

– Jeg har vært borti skippere som forsøker å kue de andre om bord. Det fungerer veldig dårlig, sier Todal.

Selv om flat struktur virker å prege båtens mannskap, har de sine oppgaver. Matrosen er «altmulig- mann». Han sørger for lukten av nytraktet kaffe og gulvvask. Og snart lunsj. Dagens fire måltider er det matrosen som står for. Frokost og kvelds tas ved brødfjøla, men til lunsj og middag serveres det ordentlige saker. Steik sto på bordet sist helg, får vi høre.

– Han har ikke ro i ræva, han Pål, kommenter chiefen fra der han sitter. Og så skryter de av maten. Ifølge Todal er mat en viktig ingrediens i oppskriften til å ha det bra om bord. – Du skal trives i lag, og så skal du ha god mat, sier han.

Mens mannskapet blir mette, i tur og orden, går Thor III utrettelig videre. En båt får hjelp på vei ut fra kai. Thor III sørger for sikker ferdsel. Over radioen takkes det, samtidig som det antydes behov for assistanse samme kveld. Skipperen tar Thor III til kai i Drammen. Han skriver i loggen. Dagens første økt er over. Nå kan de slappe av. Snart skal matrosen hente nye gardiner og diske opp med middag. Men først slappe av. For hvem vet når neste økt kommer? Det bestemmer vær, vind – og vannet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.02.2010
15:37
16.12.2013 12:39Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere


Flere saker