JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandleren

Det er ikke alt Anne-Kari Bratten har sagt som har falt i god jord. Hun akter likevel ikke å slutte med spissformuleringene.02.03.2012
08:00
16.12.2013 18:31

morten.hansen@lomedia.no

– Jeg skal i alle fall ikke ha en kaffe latte.

Anne-Kari Bratten ler. Hun er på kafé. Midt på dagen. Det synes hun angivelig ikke folk skal være. Mer om det siden.

Spekters viseadministrerende direktør har tatt det gamle Arbeiderparti-slagordet «Hele folket i arbeid» litt lengre. Hun vil at hele folket skal arbeide mer.

– Vi somler så mye. I utdanning for eksempel. Folk tar omvalg og holder på. Visste du at hver fjerde student på universitet og høyskole er over 30 år? Med en opptjening på 30 år til offentlig tjenestepensjon, kan man studere til man er 32 – og gå av med full pensjon når man er 62. Det er ikke bærekraftig, det, sier Bratten.

Få hender

Dette er det hun er mest opptatt av for tiden. Å gjøre ting som utløser mer arbeidskraft. Hun er skremt over hvor lite folk tar inn over seg at vi begynner å bli få arbeidstakere og mange pensjonister.

– Om noen få år vil det være mindre enn to arbeidstakere bak hver pensjonist i Norge. I 1950 var det sju arbeidstakere bak hver pensjonist. En ting er at det blir mindre skatteinntekter. Det andre er at vi ikke har nok folk til å betjene velferdsstaten. Vi må jobbe mer, eller bli mer effektive, sier Bratten.

Her stopper hun litt opp og. For å klargjøre.

De fleste intervjuene med Bratten stopper nemlig her – i følge henne selv. Det er én grunn til at deler av arbeidstakersiden synes hun er litt vel drøy.

– Jeg mener ikke at folk skal jobbe raskere. Jeg snakker ikke om at de ansatte på sykehusene skal løpe i sykehuskorridorene. Jeg snakker om effektivitet i form av teknologi, og det å jobbe smartere, poengterer Bratten.

Oljemarinert

Det er her hun føler hun veldig ofte blir misforstått. At kritikerne tar kvinnen, og ikke ballen.

– Det gjelder ikke først og fremst LO. Det er for det meste andre deler av fagbevegelsen og presse og politikere. Jeg prøver oppriktig å komme et steg videre i en viktig debatt, og understreker at vi ikke ønsker å røre grensene i arbeidsmiljøloven. At jeg da får slengt etter meg at jeg er virkelighetsfjern, og ikke følger med i tiden…

Bratten himler med øynene, før hun legger til:

– Det dreier seg om vegring for å ta en av de aller viktigste debattene, og heller legge meg som aktør i bakken. Her må jeg si at fagbevegelsen, og spesielt Fagforbundet som jeg har mye med å gjøre, er veldig opptatt av å ta debatten, sier Bratten.

Resten, mener hun, ligger i en oljemarinert hengekøye. Innbyggerne i kongeriket tror alt løser seg med nye oljefunn.

– Det er mye som kan løses med olje. Men vi blir ikke flere folk av det. Det kommer ikke folk opp av havbunnen.

Jernbaneforbundet

Bærumsjenta Bratten karak teriserer seg som en halvstudert røver. Litt jus og litt personalfag og ledelse. Men det er blant jernbanefolk hun har blitt forhandlingsleder.

Først som personal- og organisasjonssjef i NSB. Deretter som organisasjonsdirektør i Jernbaneverket.

– Det å finne sin rolle som arbeidsgiver i en bedrift som har så sterke fagforeningstradisjoner er utfordrende, utviklende og lærerikt. Jeg fikk stor respekt for partssamarbeid der. Det var veldig greit. Hvis norsk Jernbaneforbund mente at en var litt utpå, så fikk du beskjed om det. De nølte ikke med å gi beskjed. Det var en hard skole, det, konstaterer Bratten.

Kaffe latte

Hun må ha kommet godt ut av omgangen med jernbanens menn og kvinner. For i 2001 ble hun hentet til arbeidsgiverorganisasjonen NAVO. Det som i dag er Spekter.

Der fikk hun en bratt læringskurve. For Bratten fikk ansvaret for å lage avtaler med ansatte i de nye helseforetakene. Det endte med sykepleierstreik. Norgeshistoriens lengste – på hele seks uker.

Siden har forholdet til sykepleierne ikke vært det beste.

Det toppet seg i fjor med en kaffe latteuttalelse. Da mente hun at alle, og kanskje spesielt sykepleiere som har høy deltidsandel, burde jobbe full tid, framfor å sitte på kafé med kaffe latte.

Det ble til og med opprettet en facebookside som het «For oss som syns at anne Kari Bratten skal si unnskyld til sykepleierne.»

– Altså, jeg har et utmerket forhold til sykepleiere. Min far har vært alvorlig syk, og inn og ut av sykehus siden jeg var tenåring. Han døde i 2010. Jeg har vært mer på sykehus som pårørende, og har ringt mer til 113, enn de fleste. Jeg har sett så mye profesjonalitet, og varme og omsorg, blant sykepleiere at det nesten ikke kan beskrives med ord. Min respekt for sykepleiere er stor, understreker hun.

Selv under sykepleiernes streik i 2010, hvor Bratten var krass både i radio og TV, opplevde hun å bli tatt godt i mot på sykehuset.

– Jeg ble møtt med en varme som det står respekt av. så når det gjelder sykepleiere har jeg bare godt å si. når det gjelder forholdet til deres organisasjon, Norsk sykepleierforbund, har det vært krevende i perioder, smiler hun.

Tabloid

Mindre krevende blir det ikke av at deler av det hun prøver å si ikke blir videreformidlet. For selv om «alle» er overbevist om at Bratten mener alle skal jobbe annenhver helg, er det ikke det hun mener.

Om hun ikke akkurat føler seg misforstått, så må hun erkjenne at alt ikke blir oppfattet riktig.

– Man kan ta bort all ufrivillig deltid, hvis de ansatte jobber mer helger. Jeg har ikke med det sagt at alle skal jobbe annenhver helg. Det er for eksempel 27 prosent av de som jobber turnus ved sykehusene som ikke jobber helg i det hele tatt. Tar disse noen helgevakter trenger ikke de som allerede jobber i helgene å jobbe flere helger. Men jeg skjønner at det er mer tabloid morsomt å skrive at jeg vil at alle skal jobbe mer. Men jeg håper jo at del to av budskapet skal bli oppfattet etter hvert, sier Bratten.

At del to i budskapet forsvinner er ulempene med å være direkte i stilen. Bratten blir sitert ganske ofte til å være forhandler for bedrifter som er eid, delvis eid, eller tidligere eid av, staten. For hun uttaler seg veldig ofte i titler og store bokstaver.

Man kan lett fristes til å tro at noen av uttalelsene bare glipper ut av henne. Som det om kaffedrikking på dagtid.

– Det var ingen glipp. Jeg sier aldri noe som jeg ikke har tenkt gjennom, sier Bratten.

Hun legger trykk på aldri, og setter cappuccinokoppen fra seg.

– Vi setter oss ned, blant annet Lars (Haukaas, administrerende direktør i spekter, red. anm.), Gunnar Larsen, (kommunikasjonsdirektør) og jeg, og går gjennom hva jeg skal si. Når jeg sier ting som kan oppfattes som en glipp, så er det altså nøye planlagt, slår Bratten fast.

Kvinnesak

Noen av uttalelsene har kommet rundt likestilling. Både Kjendis-veterinær Trude Mostue, som mener at likestillingen har gått for langt, og Høyre, som mener at lang lovpålagt pappapermisjon ikke er noe særlig, har fått gjennomgå.

– Jeg synes dette Høyre-utspillet var aparte. Vi må ta utgangspunktet i vanlige arbeidsfolks familieliv. Hvordan kan vi ta utgangspunkt i vanlig familieliv slik at vi kan utløse mer arbeidskraft. Jeg vet selv at det er fryktelig krevende å ha små barn og to jobber. Men det er litt rart at mens kvinner jobber mindre når de får barn, som jo ikke er unaturlig, jobber menn mer jo flere barn de får. Problemet er at det er ikke likestilling i familiene.

Selv er hun oppvokst i Bærum. Med mor som jobbet og far som var hjemmeværende på grunn av sykdom, var det en uvanlig oppvekst i sitt nabolag.

– I mitt miljø var det hjemmeværende mødre, og veldig hardt arbeidende fedre med høye stillinger. Hjemme hos oss var det motsatt. Jeg har fått en oppdragelse hvor det er uakseptabelt å si at det er noe bare gutter kan eller noe bare jenter kan. Det er fullt mulig å legge det opp slik at begge kan jobbe fulltid, mener Bratten.

Hun etterlyser likestilling i hjemmet, og at forholdene i arbeidslivet legges til rette for at folk kan jobbe mer.

– Blant annet kan man praktisere arbeidstidsbestemmelsene litt klokere, innenfor arbeidsmiljølovens yttergrenser, og uten at det går på helsa løs på noen som helst måte, sier Bratten.

Hun fastslår at skal man få god likestilling i arbeidslivet, må man være omhyggelig i de valgene man gjør.

– Man må være veldig omhyggelig i valg av livsledsager, så må man være veldig omhyggelig med valg av sjef, og så man være veldig omhyggelig med valg av foreldre.

Er arbeidsgiversidens forhandler i Spekter-området, som blant annet inneholder virksomheter fra Operaen til helseforetakene.

Har hisset på seg arbeidstakereorganisasjoner og politikere på venstresiden, ved å si at flere må jobbe mer.

Har kritisert alt fra sykepleiere til kjendis-veterinær Trude Mostue for ikke å jobbe fulltid, og kritisert Høyre-utspill.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.03.2012
08:00
16.12.2013 18:31Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

Tri Nguyen Dinh

Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

Morten Hansen

Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

Anders Hauge-Eltvik

Nav-ansatte Thomas (43): – Jeg følger opp rundt 155 brukere. Det er for mye

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

Werner Juvik

Bussjåfør fikk sparken etter mobilbruk, men vant i retten. Vy får flengende kritikk

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Hanna Skotheim

Harald har kjent jaget mot klokka i helsevesenet i 19 år: - Hele systemet har blitt et stemplingsur

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

Leni Aurora Brækhus

Uføre Vibeke ville melde seg inn i Fagforbundet. Det fikk hun ikke lov til

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Håvard Sæbø

Paul og Espen skaffet Foodora tariffavtale. Nå dumper nye selskaper sykkelbud-lønna

Tormod Ytrehus

Nå selger staten unna eierskapet i kontorbygg til svensk eiendomsgigant

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

Colourbox.com

Vannkraft er ikke bærekraftig, mener EU. Det kan norske vannkraftverk få svi for

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

Geir Berntzen/Hydro

Over ti år etter at Hydro stoppet produksjonen, kan de ansatte starte elektrolyseovnene igjen

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Venstresiden ville forlenge AAP-støtten. Regjeringen og Frp sier nei

Helikopterstyrt ved Songesand. Piloten kom uskadd fra hendelsen.

Helikopterstyrt ved Songesand. Piloten kom uskadd fra hendelsen.

Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad

Her er LOs sju krav for å bedre helikoptersikkerheten


Flere saker