JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie blir tariffnøtt

Når Fellesforbundet og Norsk Industri møtes i dag for å overlevere kravene, er årets tariffoppgjør offisielt i gang. Kampen om vilkårene for innleide blir en av de vanskelige sakene for forhandlerne.16.03.2012
07:40
16.12.2013 18:38

eline@lomedia.no

Klokka 12 i dag tar Arve Bakke og Stein Lier-Hansen hverandre i hånda og overleverer sine respektive permer med kravene til årets hovedoppgjør. Det offisielle startskuddet går på Hotell Opera i Bjørvika i Oslo, bare et steinkast fra operaen der Fellesforbundet i fjor høst åpnet landsmøtet som staket ut kursen for forbundets tariffopplegg.

Frontfaget skal som vanlig er ved forbundsvise oppgjør, bane vei for resten av Fellesforbundet og de andre forbundene i LO. I år er det fire overenskomster som utgjør frontfaget. Det er Verkstedoverenskomsten, Teko, Nexans og Teknologi og data, til sammen over 31.000 medlemmer.

For mer om hvordan frontfaget legger rammene for resten av oppgjøret her.

For mer info om oppgjørets gang og spillereglene, se her. I helga og uteover i neste uke vil i første omgang partene møtes i arbeidsgrupper som går gjennom kravene, før de virkelige forhandlingene - og etter hvert meklingen settes i gang. Partene har allerede siktet seg inn natt til søndag etter påske (15. april) som natta da det blir avgjort om oppgjøret ender i enighet eller streik.

Innleiekampen

På forhånd regnes forhandlingene rundt vilkårene for innleid arbeidskraft og bruk av midlertidig ansatte som den vanskeligste nøtta i år.

Bekymringen for utviklingen av et løsarbeidersamfunn er stor i Fellesforbundet, som blant annet vil kontre dette ved å kreve at innleide får de samme lønns- og arbeidsvilkårene som fast ansatte i bedriften de er leid inn til. Innbakt i dette er forhandlingene om en enklere allmenngjøringsordning. Målet er at partene skal bli enige om blant annet å droppe kravet til dokumentasjon av sosial dumping som forutsetning for å allmenngjøre tariffavtaler, slik at de sammen kan gå til regjeringen med forslag om lovendring.

Det er knyttet spenning til hvor langt det er mulig for Fellesforbundet å komme i disse forhandlingene. Tirsdag i neste uke starter en avgjørende rettssak om allmenngjøringsordninger i Borgarting lagmannsrett. Efta-domstolen kom nylig med en anbefaling som langt på vei gir arbeidsgiversiden rett. Det er et åpent spørsmål om dette gir "blod på tann" i NHO for å nekte å gå med på å gjøre det lettere å allmenngjøre tariffavtaler.

– Min erfaring er at det er forskjell på NHOs ideologiske tilnærming og det praktiske arbeidet i tarifforhandlingene. Da er det business som gjelder, og jeg håper og tror at de vil se at også arbeidsgiverne er tjent med en bedre ordning enn den vi har i dag, sier Bakke til magasinett.org.

Moderasjon

Det er et uryddig økonomisk farvann forhandlingene skal manøvrere i, der ulike tendenser trekker i ulike retninger.

Pilene for økonomien peker oppover, og Statistisk Sentralbyrå tror på en vekst i nasjonalproduktet på 2,2 prosent i år. Bedriftene selv er mer optimistiske enn bare for noen måneder siden, viser undersøkelser. Samtidig er det ingen tvil om at det er det svarte gullet i Nordsjøen som står for brorparten av veksten.

Stemningen i NHO er, kanskje ikke så overraskende, dyster i det lønnsoppgjøret er på trappene. Arbeidsgiverne advarer høylytt mot en todelt økonomi. NHOs tall viser at det i fjor ble investert 120 milliarder i olje- og gassektoren. Det er sju ganger mer enn i fastlandsindustrien.

Det politiske presset for et moderasjonsoppgjør har vært økende helt siden Jens Stoltenberg i oktober i fjor argumenterte for dette på Fellesforbundets landsmøte. Der sa statsministeren at moderasjon var nødvendig for å hindre en økning i arbeidsløsheten i tiden som kommer.

– For å trygge arbeidsplasser må vi ta politisk lærdom av den forrige finanskrisen. Vi må holde orden i økonomien, fornye og omstille offentlig sektor, sørge for at skattenivået kan finansiere velferden, og ta vare på den norske modellen, formante han.

Fellesforbundet har ikke beløpsfestet sine kronekrav for årets hovedoppgjør, men konstaterer at «kjøpekraften skal sikres». Det vil dermed bli en dragkamp om hvilken prisvekst som kan ventes det neste året.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har antydet at et generelt tillegg på 50 øre vil være passende i år.

Dette har Arve Bakke avvist: null er tull, sier han.

Lier-Hansen mener at større tillegg eventuelt må forhandles fram lokalt. Arbeidsgiversiden argumenterer blant annet med at eksportindustrien ligger svært utsatt til, i tider med økonomisk krise i Europa. Krisa fører til svake markeder for norske produkter, og kan også gi en negativ lønnsutvikling i Europa som gjør det enda vanskeligere for norsk industri å konkurrere.

Da Teknisk beregningsutvalg (TBU) la fram sine beregninger for noen uker siden, kom det fram at den gjennomsnittlige lønnsveksten i fjor var 4,3 prosent. Med en prisstigning på 1,25 prosent gir det en reallønnsvekst på over 3 prosent. Utvalget forventer lav prisvekst også i år. Med et beregnet lønnsoverheng på 1,25 prosent og en inflasjon (prisvekst) på nøyaktig det samme, betyr det at alle tillegg som forhandles fram i oppgjøret vil gi reallønnsvekst.

For mer om TBU og lenke til den fullstendige rapporten, se her.

Lavtlønte og offshorekrav

Forhandlingsleder i frontfaget Arve Bakke sier til Magasinet at det er lavtlønnsgrupper som skal prioriteres med større kronetillegg i oppgjøret i år, noe som krever at andre grupper holder igjen. Foruten lavtlønnstillegg krever forbundet at matpengesatsene økes.

Inn i frontfagforhandlingene som starter i dag er også er rekke særkrav for offshorebransjen. Det går både på arbeidstid og kronekrav. For mer om dette, les denne saken på magasinett.org.

Nytt av året er at det åpnes opp for at offshore skal kunne streike separat på sine krav.

Pappaperm

Frontfagsforhandlingene handler om mer enn kroner og øre og arbeidstid. I år kjører Fellesforbundet inn retten til betalt pappaperm i to uker etter fødselen. I dag er det en lovbestemt rettighet å ta ut to ukers permisjon ved fødsel, men ikke alle har krav på betaling. Dermed får familier med lav inntekt og kanskje deltidsarbeid ikke mulighet til å tilbringe de første dagene i barnas liv sammen. Dette er en uakseptabel situasjon, ifølge Arve Bakke.

– Det er blodig urettferdig at den flotteste opplevelsen man kan ha i livet blir stjålet fra de minst ressurssterke familiene. Derfor et dette et av de viktigste kravene, sier Bakke i et intervju med Magasinet.

Et annet velferdkrav i årets oppgjør blir rett til fri med lønn for tannlegebehandling.

Klokka 12 i dag starter forhandlingene om de fire overenskomstene som utgjør frontfaget; verkstedoverenskomsten, Nexansoverenskomsten, Teko-overenskomsten og Teknologi- og dataoverenksomsten.

I løpet av våren skal i alt ca 230 overenskomster i LO/NHO-området revideres.

I tillegg skal en rekke overenskomster i servicesektoren revideres. Startskuddet går 27. mars når HK og Virke møtes til forhandlinger for privat varehandel.

29. mars starter forhandlingene for ansatte i kommuner og fylker. Normalt får vi en avklaring på om partene kommer til enighet eller om det går mot mekling innen den gamle tariffavtalen løper ut 30. april.

12. april starter lønnsforhandlingene for statsansatte. Også her vil vi få en avklaring på om partene kommer til enighet eller om det går mot mekling innen den gamle tariffavtalen løper ut 30. april.

18. april starter forhandlingene om lønnsoppgjøret for de ansatte i Spekter-virksomhetene (omfatter blant annet helseforetakene, NRK, NSB, diverse teatre, Operaen, symfoniorkestrene m.m. )

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.03.2012
07:40
16.12.2013 18:38Mest lest

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Privat

Ragnar har vært sykmeldt i snart ett år – venter fremdeles på sykepenger fra Nav

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Kommentar

Tormod Ytrehus

«Vi kan få en ungdomsgenerasjon som blir rammet for livet», skriver Svein-Yngve Madssen

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

Ole Palmstrøm

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

Natalia Levytska

Natalia Levytska

Confederation of Free Trade Unions of Ukraine (KVPU)

Kvinner rammes hardere av koronaen enn menn. Fem kvinner fra hele verden forteller sine historier

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Hanna Skotheim

Ledige og permitterte skylder Nav 2,8 milliarder kroner

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Erlend Angelo

Kan man virkelig avskaffe stoppeklokkeomsorg? Her er de ulike erfaringene fra Oslo

Det høres ut som Erna Solberg er mest opptatt av å bli sittende som statsminister enn å bekjempe økende forskjeller, mener Aps Bjørnar Skjæran.

Det høres ut som Erna Solberg er mest opptatt av å bli sittende som statsminister enn å bekjempe økende forskjeller, mener Aps Bjørnar Skjæran.

Aslak Bodahl

Aps nestleder om Erna Solberg: – Hun virker sliten og trenger avløsning

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Erlend Angelo

Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips


Flere saker