JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Profesjonell optimist

Ifølge Kari Gjesteby har en riksmekler plikt til å være optimist. – Men det kommer til et punkt i alle meklinger da jeg tenker at dette går aldri bra, sier Norges første kvinnelige riksmekler foran sitt andre hovedtariffoppgjør.19.03.2012
15:11
16.12.2013 18:41

may.berg@lomedia.no

Det finnes ikke noe nøyaktig tall på hvor mange tariffavtaler som finnes her i landet; sannsynligvis er det nærmere 700. Alle kan havne på skrivebordet til Kari Gjesteby.

– Av og til virker det som om det er det de gjør, smiler riksmekleren.

Fra sitt hjørnekontor i 7. etasje i mursteinsgården i jugend-stil har Kari Gjesteby Oslo sentrum for sine føtter og sola rett inn vinduet. På veggen bak skrivebordet i valnøttre henger 13 sort-hvite riksmeklingsmenn i glass og ramme. Den 14. i rekken har lilla linjakke og matchende briller. Og øredobber. Hun har 50 års trening i å være i kjønnsmessig mindretall.

Stille før stormen

Det er dørgende stille hos Riksmekleren. Tre etasjer og tusen kvadratmeter med tomme kontorer og øde møterom. Bare to kontorer er i bruk – av Riksmekleren og hennes sekretær.

Men bare vent. Før høysesongen er over og tariffoppgjøret vel i havn, kanskje i juli en gang, har opp imot 100 delegasjoner vært innom her og gjort opp sitt mellomværende. Og mest sannsynlig har de kommet fram til en avtale uten streik.

Da har Kari Gjesteby vært gjennom sitt andre hovedoppgjør som riksmekler, og forhåpentligvis gjenfunnet døgnrytmen på hytta på Larkollen. Men hvitveisen, den har blomstret og visnet uten at hun har sett det. Hun som er så glad i våren.

Respektert institusjon

Riksmeklingsmannen, som nylig skiftet navn til Riksmekleren, har eksistert siden 1916. Hovedoppgaven er å mekle i interessekonflikter i arbeidslivet, det vil si tvister om opprettelse eller revisjon av tariffavtaler. Når forhandlingene mellom partene stopper opp og de ikke blir enige, er Riksmekleren neste instans. Riksmekleren har et korps av meklere som bistår henne i travle perioder. De er gjerne dommere og sorenskrivere som har mekling som bigeskjeft.

Tidvis blir det svært travelt. Under hovedtariffoppgjøret annethvert år er Riksmeklerens romslige, men nokså tilårskomne og dystre lokaler, Norges navle. Under tariffoppgjøret i 2010 var det mekling i 97 saker; alt fra oppgjøret i kommunal sektor med 300.000 ansatte, til en bitteliten tariffavtale for 13 ansatte.

Aktiv og kreativ

Etter to og et halvt år som riksmekler, har hun opparbeidet seg rykte som en aktiv og kreativ mekler.

– Når vi klamrer oss til våre posisjoner, er hun flink til å utfordre partene for å finne veien til en løsning, sier Eivind Gran, nestlederen i LO Stat. Han synes hun har fornyet rollen som riksmekler.

Gjesteby bekrefter at hun har valgt en aktiv rolle, og sier at hun stort sett bare har fått positive tilbakemeldinger på det. Når meklingen stopper opp, leter hun etter nye ideer og vinklinger på diskusjonen. Hun prøver å være en katalysator for partene.

På samme måte velger hun å gå tidlig inn i arbeidskonflikter og tilby partene hjelp til å finne en løsning, selv om arbeidstvistloven sier at en streik kan pågå i en måned før Riksmekleren har plikt til å gripe inn.

– Streik var alvorlig da denne institusjonen ble opprettet, men et moderne samfunn som vårt er enda mer sårbart for arbeidskonflikter, og ringvirkningene har bare blitt større og større, sier Gjesteby.

Bygge en bro

– Min jobb er å finne et sted å bygge en bro. Det viktigste er å finne en løsning og unngå streik. Men samtidig er jeg innforstått med at arbeidet i delegasjonene må ta sin tid. Når meklingen går mot slutten, er jeg varsom med å legge press på partene, legger hun til.

Gjesteby synes at delegasjonslederne har en vel så vanskelig jobb som hun har.

– Det er virkelig tøft – særlig i sluttfasen av en mekling. De skal avveie interessene til delegasjonen, samtidig som de kommuniserer med motparten, og selge inn på begge sider. Så selv om jeg maser, har jeg respekt for at de må få den tid de trenger, sier hun.

Hun var 62 år og nylig pensjonert etter nesten 20 år i Norges Bank da tilbudet om å ta over jobben som riksmekler kom i 2009. Når hun blir 65 i mai, er meklings-maratonen i gang. En mekling kan gå over flere dager, og siste døgnet går det gjerne i ett. Den lengste arbeidsdagen hennes i forrige oppgjør var på opp mot 30 timer. Da drikker hun bøttevis med te, og spiser mørk sjokolade og nøtter for å holde blodsukkeret på et jevnt nivå.

Profesjonell optimist

Riksmekleren er og skal være optimist, mener Gjesteby, selv om det kan holde hardt noen ganger.

– Det kommer til et punkt i nesten alle meklinger, hvor jeg tenker at dette går aldri bra. Da hender det at jeg undres over hvorfor jeg tok denne jobben. Og når meklingen står i stampe, kan det hende at jeg lurer litt på om den optimismen jeg prøver å utstråle når jeg møter pressen, kan virke litt påtatt, forteller hun lattermildt.

Når Gjesteby er overdrevent optimistisk overfor pressen midt i vanskelige meklinger, så tenker hun på sin gamle sjef, Hermod Skånland i Norges Bank. Som nyansatt innprentet Skånland henne at hun aldri måtte bekrefte rykter om devaluering.

– "Lyv uansett, noen ganger er det din plikt", sa Skånland. Den har jeg tatt med meg, sier Gjesteby.

Far i Handel og Kontor

Gjesteby er oppvokst på Bjølsen i Oslo, og har beina godt plantet i arbeiderbevegelsen. Far var politisk aktiv i Arbeiderpartiet og nestleder i Handel og Kontor en periode, før han etter krigen startet egen forretning.

– Han fortalte en del om hvordan det var å reise rundt og få HK-ansatte til å organisere seg, og hva det betydde for deres arbeidsvilkår. Som handelsminister i Gros første regjering reiste jeg en del rundt i landet. Da traff jeg flere godt voksne damer som fortalte at pappa hadde organisert dem. Det var rørende. De forsterket egentlig det han hadde sagt om å bli fagorganisert og få tarifflønn. Det var som å få et nytt liv, husker jeg en av dem sa.

Gjesteby var en sjenert og sky tenåring, selv om hun mente mye om det meste. I AUF lærte hun å kjempe for sine standpunkter. Da hun siden begynte på Handelshøyskolen i Bergen, som en av 40 jenter blant 1.000 gutter, var det greit å ha erfaringen fra AUF med å være jente i et mannsdominert miljø.

– I Norge har vi nå kommet dit at et nyfødt pikebarn virkelig har alle muligheter. Det har vi slitt for, og det skal vi passe på å glede oss over, sier Gjesteby.

Gjesteby har to døtre som er født med 17 måneders mellomrom, og mekling var en del av mammarollen.

– Det handlet om å resonnere sammen med barna, og finne løsninger som de opplevde at de hadde vært med på å jobbe fram selv, sier Gjesteby.

Det ser ut til å være en oppskrift som fungerer godt overfor partene i arbeidslivet også.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.03.2012
15:11
16.12.2013 18:41Mest lest

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Sissel M. Rasmussen

SAS-ansatte leverte inn uniformene i protest: Nå har de Stortinget i ryggen

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

Debatt

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Bjørn Grimstad

«Når anbud blir et samfunnsproblem»

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

Werner Juvik

Nav-sjefen: Regjeringa har «store og gode ambisjoner» for Nav

Eirik Dahl Viggen

Ila-ansatte gikk flere tusen i minus da arbeidsplassen ble midlertidig flyttet: Dette ble løsninga

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Tri Nguyen Dinh

Vedum vil fryse lederlønninger i staten

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

Debatt

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Musikkultur

«Bussjåførene vil gjerne streike for kulturarbeidernes pensjon»

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

SVs nestleder Kirsti Bergstø har fått ansvaret med å lede arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

SVs nestleder Kirsti Bergstø har fått ansvaret med å lede arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Adrian Nielsen

SVs Kirsti Bergstø blir arbeidsliv-topp på Stortinget


Flere saker