JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Profesjonell optimist

Ifølge Kari Gjesteby har en riksmekler plikt til å være optimist. – Men det kommer til et punkt i alle meklinger da jeg tenker at dette går aldri bra, sier Norges første kvinnelige riksmekler foran sitt andre hovedtariffoppgjør.19.03.2012
15:11
16.12.2013 18:41

may.berg@lomedia.no

Det finnes ikke noe nøyaktig tall på hvor mange tariffavtaler som finnes her i landet; sannsynligvis er det nærmere 700. Alle kan havne på skrivebordet til Kari Gjesteby.

– Av og til virker det som om det er det de gjør, smiler riksmekleren.

Fra sitt hjørnekontor i 7. etasje i mursteinsgården i jugend-stil har Kari Gjesteby Oslo sentrum for sine føtter og sola rett inn vinduet. På veggen bak skrivebordet i valnøttre henger 13 sort-hvite riksmeklingsmenn i glass og ramme. Den 14. i rekken har lilla linjakke og matchende briller. Og øredobber. Hun har 50 års trening i å være i kjønnsmessig mindretall.

Stille før stormen

Det er dørgende stille hos Riksmekleren. Tre etasjer og tusen kvadratmeter med tomme kontorer og øde møterom. Bare to kontorer er i bruk – av Riksmekleren og hennes sekretær.

Men bare vent. Før høysesongen er over og tariffoppgjøret vel i havn, kanskje i juli en gang, har opp imot 100 delegasjoner vært innom her og gjort opp sitt mellomværende. Og mest sannsynlig har de kommet fram til en avtale uten streik.

Da har Kari Gjesteby vært gjennom sitt andre hovedoppgjør som riksmekler, og forhåpentligvis gjenfunnet døgnrytmen på hytta på Larkollen. Men hvitveisen, den har blomstret og visnet uten at hun har sett det. Hun som er så glad i våren.

Respektert institusjon

Riksmeklingsmannen, som nylig skiftet navn til Riksmekleren, har eksistert siden 1916. Hovedoppgaven er å mekle i interessekonflikter i arbeidslivet, det vil si tvister om opprettelse eller revisjon av tariffavtaler. Når forhandlingene mellom partene stopper opp og de ikke blir enige, er Riksmekleren neste instans. Riksmekleren har et korps av meklere som bistår henne i travle perioder. De er gjerne dommere og sorenskrivere som har mekling som bigeskjeft.

Tidvis blir det svært travelt. Under hovedtariffoppgjøret annethvert år er Riksmeklerens romslige, men nokså tilårskomne og dystre lokaler, Norges navle. Under tariffoppgjøret i 2010 var det mekling i 97 saker; alt fra oppgjøret i kommunal sektor med 300.000 ansatte, til en bitteliten tariffavtale for 13 ansatte.

Aktiv og kreativ

Etter to og et halvt år som riksmekler, har hun opparbeidet seg rykte som en aktiv og kreativ mekler.

– Når vi klamrer oss til våre posisjoner, er hun flink til å utfordre partene for å finne veien til en løsning, sier Eivind Gran, nestlederen i LO Stat. Han synes hun har fornyet rollen som riksmekler.

Gjesteby bekrefter at hun har valgt en aktiv rolle, og sier at hun stort sett bare har fått positive tilbakemeldinger på det. Når meklingen stopper opp, leter hun etter nye ideer og vinklinger på diskusjonen. Hun prøver å være en katalysator for partene.

På samme måte velger hun å gå tidlig inn i arbeidskonflikter og tilby partene hjelp til å finne en løsning, selv om arbeidstvistloven sier at en streik kan pågå i en måned før Riksmekleren har plikt til å gripe inn.

– Streik var alvorlig da denne institusjonen ble opprettet, men et moderne samfunn som vårt er enda mer sårbart for arbeidskonflikter, og ringvirkningene har bare blitt større og større, sier Gjesteby.

Bygge en bro

– Min jobb er å finne et sted å bygge en bro. Det viktigste er å finne en løsning og unngå streik. Men samtidig er jeg innforstått med at arbeidet i delegasjonene må ta sin tid. Når meklingen går mot slutten, er jeg varsom med å legge press på partene, legger hun til.

Gjesteby synes at delegasjonslederne har en vel så vanskelig jobb som hun har.

– Det er virkelig tøft – særlig i sluttfasen av en mekling. De skal avveie interessene til delegasjonen, samtidig som de kommuniserer med motparten, og selge inn på begge sider. Så selv om jeg maser, har jeg respekt for at de må få den tid de trenger, sier hun.

Hun var 62 år og nylig pensjonert etter nesten 20 år i Norges Bank da tilbudet om å ta over jobben som riksmekler kom i 2009. Når hun blir 65 i mai, er meklings-maratonen i gang. En mekling kan gå over flere dager, og siste døgnet går det gjerne i ett. Den lengste arbeidsdagen hennes i forrige oppgjør var på opp mot 30 timer. Da drikker hun bøttevis med te, og spiser mørk sjokolade og nøtter for å holde blodsukkeret på et jevnt nivå.

Profesjonell optimist

Riksmekleren er og skal være optimist, mener Gjesteby, selv om det kan holde hardt noen ganger.

– Det kommer til et punkt i nesten alle meklinger, hvor jeg tenker at dette går aldri bra. Da hender det at jeg undres over hvorfor jeg tok denne jobben. Og når meklingen står i stampe, kan det hende at jeg lurer litt på om den optimismen jeg prøver å utstråle når jeg møter pressen, kan virke litt påtatt, forteller hun lattermildt.

Når Gjesteby er overdrevent optimistisk overfor pressen midt i vanskelige meklinger, så tenker hun på sin gamle sjef, Hermod Skånland i Norges Bank. Som nyansatt innprentet Skånland henne at hun aldri måtte bekrefte rykter om devaluering.

– "Lyv uansett, noen ganger er det din plikt", sa Skånland. Den har jeg tatt med meg, sier Gjesteby.

Far i Handel og Kontor

Gjesteby er oppvokst på Bjølsen i Oslo, og har beina godt plantet i arbeiderbevegelsen. Far var politisk aktiv i Arbeiderpartiet og nestleder i Handel og Kontor en periode, før han etter krigen startet egen forretning.

– Han fortalte en del om hvordan det var å reise rundt og få HK-ansatte til å organisere seg, og hva det betydde for deres arbeidsvilkår. Som handelsminister i Gros første regjering reiste jeg en del rundt i landet. Da traff jeg flere godt voksne damer som fortalte at pappa hadde organisert dem. Det var rørende. De forsterket egentlig det han hadde sagt om å bli fagorganisert og få tarifflønn. Det var som å få et nytt liv, husker jeg en av dem sa.

Gjesteby var en sjenert og sky tenåring, selv om hun mente mye om det meste. I AUF lærte hun å kjempe for sine standpunkter. Da hun siden begynte på Handelshøyskolen i Bergen, som en av 40 jenter blant 1.000 gutter, var det greit å ha erfaringen fra AUF med å være jente i et mannsdominert miljø.

– I Norge har vi nå kommet dit at et nyfødt pikebarn virkelig har alle muligheter. Det har vi slitt for, og det skal vi passe på å glede oss over, sier Gjesteby.

Gjesteby har to døtre som er født med 17 måneders mellomrom, og mekling var en del av mammarollen.

– Det handlet om å resonnere sammen med barna, og finne løsninger som de opplevde at de hadde vært med på å jobbe fram selv, sier Gjesteby.

Det ser ut til å være en oppskrift som fungerer godt overfor partene i arbeidslivet også.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.03.2012
15:11
16.12.2013 18:41Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb


Flere saker