JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stats leder tror ikke på konkurranse

Ifølge en undersøkelse av Perduco på oppdrag av NHO mener flertallet av landets røde og blå ordførere at konkurranse har fordeler. De kjøper stadig flere private tjenester. LO Stats leder Tone Rønoldtangen liker ikke utviklingen.13.08.2010
16:26
16.12.2013 13:51

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg har ikke noe tro på at konkurranse skjerper kvaliteten, sier en sommerbrun og politisk tent Rønoldtangen.

Samarbeider med private

Foran LO-Stats leder ligger Dagsavisen der undersøkelsen gjennomført av Perduco er publisert i dag. Den viser at tre av fire ordførere mener det finnes fordeler ved å åpne for konkurranse. Blant dem finnes også mange ordførere fra regjeringspartiene Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Et av eksemplene er Ap-styrte Fet kommune som samarbeider med private aktører på flere områder. Til Dagsavisen sier ordfører Lisbet Lofthus Gabrielsen at de ved å kjøpe noen tjenester, utnytter kommunens ressurser bedre.

– For eksempel ved kjøp av institusjonsplasser til spesielt ressurskrevende brukere. Å bygge en egen institusjon når vi kun har tre slike brukere, er ikke særlig gunstig, sier hun til avisa. Fet-ordføreren har også samarbeidet tett med de private for å nå full barnehagedekning i kommunen og utelukker ikke at det samme vil kunne bli nødvendig for å møte eldrebølgen. Blant de spurte ordførerne fra SV er det derimot ingen som mener konkurranseutsetting av tjenester i kommunal sektor har fordeler.

– Dette er sprøyt!

Nestleder i LO, Gerd Kristiansen, avviser at konkurransen skjerper kvaliteten. Hun karakteriserer dette som sprøyt og erklærer seg” dypt og inderlig uenig i” at konkurranseutsetting kan være en god løsning på utfordringer som eldrebølgen. Kristiansen sier til Dagsavisen at ordførere som ikke klarer å sikre god nok kvalitet med egne ressurser, må se seg selv i speilet.

Hun er skeptisk til NHOs undersøkelse og mener det bærer preg av å rope i skogen etter svar. Tone Rønoldtangen synes også at artikkelen som er slått opp på avisas førsteside, er misvisende da den ikke skiller mellom konkurranseutsetting og det å kjøpe enkeltplasser.

Selv om saken først og fremst handler om Kommune-Norge, er LO Stat Tone Rønoldtangen helt enig i alt Kristiansen sier.

–Kristiansen snakker fra et ideologisk synspunkt, mens noen av ordførerne tenker på praktiske løsninger for å klare full barnehagedekning og dekke behovet for eldreomsorg, sier hun. Og er ikke overrasket over at noen AP-ordførere som Lisbeth Gabrielsen er åpen for mer konkurranse.

Ikke religiøse

Som tidligere partileder og aktiv i Nes kommunestyre vet hun at det er forskjell på sentrale og lokale politikere. Noen lokale rød-grønne politikere er mer positivt innstilte til å la private slippe til. Selv har hun som lokalpolitiker og nå tillitsvalgt i LO alltid vært imot privatisering og konkurranseutsetting av offentlige tjenester. Men når det er snakk om å kjøpe enkelte plasser for kommunens enkeltbrukere med spesielle behov, har hun aldri vært imot dette.

–Vi er jo ikke religiøse heller. Å kjøpe enkeltplasser av andre for brukere med spesielle behov er ikke det samme som å konkurranseutsette eller privatisere tjenestene. Hvis man beholder tjenestene i offentlig regi, har man styring og kontroll, sier hun.

Nei til privatisering

I valgkampen 2009 var nei til privatisering i offentlige sektor en av de tre viktigste valgkampsakene til LO Stat. For paraplyorganisasjonen har en sterk offentlig sektor har vært det sentrale i forhold til oppbygging og bevaring av velferdsstaten. I altfor lang tid har fagbevegelen sett at statlige virksomheter splittes opp for i større eller mindre grad å slippe til private aktører. Rønoldtangen sier at New Public Management (NPM) har for alvor kommet inn i norsk forvaltning.

– Ja dette har skjedd gradvis. Etter at Regjeringen Bondevik II overtok styringen av landet i 2001 har denne utviklingen skutt fart. Etater som ikke fristilles, men fortsetter som en del av forvaltningen, utsettes ofte for utskilling av deler av virksomheten gjennom privatisering eller kjøp av tjenester. Rønoldtangen synes det er trist at ikke Jens Stoltenberg har prøvd å reversere denne utviklingen. Men hun vet at disse beslutningene er veldig tunge å reversere

Vil slå sammen NSB og Jernbaneverket

Men av og til tror Rønoldtangen det er lurt å se tilbake og kanskje se om det er andre løsninger på utfordringer i fremtiden. Blant annet likte hun ikke at både barnevern og asylmottak i dag er konkurranseutsatt og at det er mange private aktører i disse bransjene. Hun skulle gjerne sett at disse institusjonene kom tilbake i offentlig eie slik at man hadde mer styring. Hun skulle også gjerne tatt en prat med Jernbaneforbundets leder Kjell Atle Brunborg om dagens jernbanepolitikk og oppsplittingen av NSB og Jernbaneverket.

–Jeg tror denne oppsplittingen har ført til at det er mer uoversiktlig, og at ansvaret da er litt uklart. Tiden er inne for å tenke at man skal slå sammen NSB og Jernbaneverket igjen. Det tror jeg er en god løsning, sier hun.

Dyrere og dårligere

Tone Rønoldtangen mener det ikke finnes noe empiri for at privatisering i offentlig sektor er bedre for brukerne. Heller tvert om.

– Erfaringen fra andre land viser at dette også fører til press mot lønns- og arbeidsvilkår og større forskjeller i samfunnet. Jeg har til gode å se en rapport som viser det motsatte og at man på sikt har fått bedre tjenester og spart noe ved konkurranseutsetting eller privatisering.

Høyrebølge som følge av dårlig håndtverk

Tone Rønoldtangen tror ikke at den sterke oppslutning om høyrepartiene på meningsmålingene har noe med at de fronter ny politikk.

– Dessverre tror jeg dette handler om at den rødgrønne regjeringen har håndtert en del politiske saker dårlig den siste tiden. De burde ha skjønt at det ble rabalder rundt kraftlinjene i Hardanger og sagt på et tidlig tidspunkt at de skulle se på dette en gang til før de tok en beslutning, sier hun.

Feil fokus

Rønoldtangen synes på et vis at sommerens skattedebatt anført av partisekretær Raymond Johansen var bra, men at den ble lite nyansert.

–Det er blitt litt feil fokus. Det er jo ikke alle man ønsker å skattelegge mer. Dessuten er det viktig at konsekvensene av at man ikke betaler skatt kommer fram. Det har forsvunnet litt i debatten.

Soria Moria

I Soria Moria heter det at ”Bare robuste offentlige løsninger kan over tid være et alternativ til privatisering av velferden”. Men mens den rødgrønne regjeringen har vært opptatt av å bremse privatiseringen, går imidlertid utviklingen andre veien viser denne undersøkelsen. Røde og blå ordførere kjøper mye mer privat barnevern, helse- og omsorgstjenester nå enn før de rødgrønne tok makten.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.08.2010
16:26
16.12.2013 13:51Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Nav beklager etter å ha bedt sosialhjelpssøker om å låne grill


Flere saker