Lønn først av alt
Signalet fra medlemmene er klart: Lønningene må økes kraftig i hotell- og restaurantbransjen, som begynner tarifforhandlinger i morgen.
harald.henmo@lomedia.no
Forhandlingsleder Clas Delp kan ikke røpe kravene før de overleveres NHO Reiseliv tirsdag kl. 10.00. Men hovedtemaet blir neppe veldig overraskende.
– Vi fikk tydelig beskjed på tariffkonferansen vi hadde med tillitsvalgte før jul: Lønningene må opp, sier Delp til Magasinet.
Da teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) la fram sine tall i februar, kom hotell- og restaurantansatte svært dårlig ut. De har en gjennomsnittslønn på under 300 000 kroner i året. Og mens gjennomsnittlig lønnsvekst for 2011 var på 4,3 prosent, var veksten i hotell- og restaurantbransjen på 3,4 prosent.
20 kroner timen
Avdeling 250 i Trondheim gikk allerede før TBU-rapporten ut og spikret lønnskravet til 20 kroner timen. Tallet har senere fått støtte blant annet fra Oslo-avdelingen.
– Landsmøtet til Fellesforbundet gikk jo inn for å heve lønna til lavlønte opp til 95 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det vil si rundt 40 kroners tillegg på Riksavtalen. Så vi starter med å forlange halvparten, sa Enrique Mora, leder for Avdeling 250, i februar.
Han er medlem av forhandlingsutvalget for Riksavtalen som i morgen overleverer kravene.
Innleie kommer
Frontfagene forhandler for tiden om innleie, vikarbruk og omfangsbestemmelser. Resultatet der kan bli avgjørende for Riksavtalen, der det er økende oppmerksomhet om temaet – som indirekte er helt avgjørende for hovedspørsmålet: Lønnsbetingelsene for alle.
– Det er ikke så mye innleie i vår bransje ennå. Men de tillitsvalgte ser at det kommer. Og det er viktig å være tidlig ute, sier Delp.
– Se for eksempel på byggebransjen, som var veldig forutseende og for eksempel tidlig fikk ordninger om allmenngjøring av tariffavtaler, påpeker forhandlingslederen.