JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med tung ballast i ny rolle

Det kunne blåse storm i kastene ut mot havet i Vesterålen, der Offisersforbundets nye leder, Egil André Aas, kommer fra. Det er ingen novise som nå skal fylle skoene etter Peter A. Moe.22.10.2010
13:59
16.12.2013 14:25

stig.christensen@lomedia.no

Major Egil André Aas har 18 års erfaring fra forbundskontoret, de siste fem som nestleder. Han er fra en plass der få kunne tro at noen kunne bo: Vedhøggan, Myre i Vesterålen. Det første huset der ble reist av en fisker, nemlig bestefaren, i 1933. Det skulle romme to voksne og ni barn, av dem Egil Andrés mor.

Det var store familier og røffe forhold, og noen ble borte på sjøen. De færreste familier gikk gjennom livet uten alvorlig sykdom eller tidlig død den gangen. En onkel av Egil André døde som 17-åring i en trafikkulykke. Faren døde av kreft i en alder av 52 år og søsteren fikk hjerneblødning. Da trådte Egil André inn som hjelpeverge.

Må hjem

Men den nye lederen av Offisersforbundet hadde en fin oppvekst og et godt forhold til familien. Det har han fortsatt.

– Ikke minst hadde jeg god kontakt med bestefaren min, han lærte jeg mye av, sier 44-åringen. Etter hvert som han blir eldre merker han en større dragning mot sjøen, fjellet og hjemplassen.

– Jeg må minst ha meg en tur hjem i året, få kjent litt på nordavinden og «blåst meg ren», som han sier.

Det går i jakt og fiske, selv om det har vært dårlig med ryper i hjemtraktene de siste årene. Jaktterreng fant han også lenge i Indre Troms, hos en kamerat fra forsvaret, som i fjor var ute for en tragisk ulykke. Han fikk et brennende naust over seg og døde.

I tillegg til kontakten med offiserers slitasje med omstillinger i forsvaret og de mange tunge erfaringene fra medlemmers internasjonale oppdrag, har Aas etter hvert ervervet seg en vektig ballast å møte de nye arbeidsoppgavene med.

– Vi må ivareta folkenes sikkerhet og sørge for at de får restituere seg mellom slagene, sier den nye lederen.

Fiskere

For både en og to generasjoner siden ble mannfolka fra Myre ofte fiskere.

– Ja, det gikk i fisk og mink, sier mannen som har gjort østlending av seg.

En fetter av ham lå en stund og boret i gruvene på Svalbard i 36 centimeters høyde. «Vår mann» ble verken fisker eller gruvearbeider. I stedet ble det videregående på tre forskjellige steder: Myre, Sortland og Egersund, antakelig den eneste i verden med akkurat den kombinasjonen.

Det siste hadde å gjøre med at familien flyttet sørover da Egil André var 19. Han hadde fått utsettelse på militærtjenesten, og før han fullførte videregående, var han et drøyt år på tråler.

– Da kunne vi være ute tre uker i slengen. Der var det ingen plasser å stikke seg bort. Konflikter måtte vi landet fortest mulig. Vi jobbet for hverandre, sier 44-åringen.

Krigsskolen

Etter videregående ble han luftvernartillerist i Hæren i Fredrikstad. Aas fant ut at han kunne benytte anledningen til å skolere seg videre. Dermed ble det befalsutdanning, først i Fredrikstad og så i Bardufoss.

Kursen var staket ut og i 1988, 22 år gammel, begynte han på krigsskolen på Gimlemoen ved Kristiansand. Unge Aas hadde stor glede av erfaringene som yrkesoffiser, men den operative militære karrieren ble kortvarig, selv om han oppnådde majors grad i ung alder.

– Du savner ikke det å være operativ i felten?

– Det var en fin tid med øvelser i lag. Nå har jeg fått dette mer på avstand, men tidligere kunne jeg savne samholdet og miljøet der ute, sier den nyvalgte lederen.

– Du ble headhuntet til forbundskontoret som 26-åring. Hvordan kunne det ha seg?

– Jeg meldte meg tidlig inn i Norges Befalslag, som det het den gangen, sier Aas.

Han var aktiv på Krigsskolen og ble senere leder i NOF-avdelingen i Fredrikstad, der han tok tak i problemer med forskjellsbehandling og annet som angikk befalet. Det var fenrik Aas mot obersten, men på den måten fikk han brynt seg mot de høye herrer. Som tillitsvalgt var jobben å fronte medlemmenes sak overfor ledelsen.

– Det var bare å stå på det man mente var rett, sier han om den saken.

Deretter gikk det slag i slag med økt fagforeningsaktivitet på de stedene han arbeidet. Dette ble også lagt merke til sentralt og en dag var han sugd inn i systemet. Løpet var lagt.

Han ble forbundssekretær med ansvar for rekruttering og skolering, forbundssekretær for hæren, administrativ leder, nestleder, og altså nå, leder av forbundet.

– Karrierestigen har vært tett og pent oppadstigende både i militæret og her i forbundet. Følte du aldri behov for et hvileår, for eksempel som hippie?

Det kommer en liten latter som følge av spørsmålet, men tanken har ikke alltid vært like fjern, selv om det med hippie neppe var Egil Andrés greie.

– Jeg var på nippet til å ta et års permisjon da to kompiser skulle reise jorda rundt i 1992/93, men var vel ikke tøff nok. Jeg hadde også truffet kona, dermed ble jeg hjemme.

Fire barn

Etter hvert kom barna på løpende bånd. Egil André skyter inn at han har «en privat», ei jente på 21. Deretter fikk han og kona to gutter og ei jente, nå 17, 15 og 12 år. Bosted: Jessheim.

– Familien betyr mye for meg, og jeg hadde aldri tatt denne jobben uten aksept fra dem, sier mannen som vet hva samhold i familien betyr. Han har fulgt opp ungene blant annet som fotballtrener for yngstesønnen, kjøring til kamper og stevner.

– Fordelen med å være trener er at du blir kjent med både barn og voksne.

Skiskyting er et annet stikkord for Aas, ikke som aktiv, men, som ofte ellers, med verv. Han sitter i styret i skiskyttergruppa i Ullensaker skiklubb og er instruktør i skyting. Av idrett ellers har det gått mye i volleyball, og det har vært svømming, ski, fotball, bueskyting og baneskyting.

Selv om major Aas har en kanon på hylla og en pisk hengende på kontorveggen, er han ingen autoritær leder.

– Jeg ønsker å ha en lyttende tilnærming og legge til rette for og motivere folk rundt meg. Enveiskommunikasjon er ikke min stil, sier den nye lederen som legger til at han kan skjære igjennom og fatte beslutninger når det er behov.

Samarbeider med BFO

Noen organisasjonskrig har han aldri hatt sansen for, poenget må være at befalets behov blir ivaretatt. Han fortsetter nå linja med tilnærming overfor Befalets Fellesorganisasjon (BFO). I det siste har NOF blitt den største offisersorganisasjonen med 5 000 aktive medlemmer og 6600 totalt.

– Vi vil videreutvikle samarbeidsavtalen med BFO.

– Går det mot full sammenslåing?

– Jeg vil ikke utelukke noe. Foreløpig er vi to organisasjoner med to kulturer. En av de største utfordringene blir hovedsammenslutning. Vi er i LO, BFO i YS. Vi tar den tiden som er nødvendig. Til syvende og sist er det medlemmene som bestemmer, sier Aas .

Trives i LO

Den nye forbundslederen tar nå plass i sekretariatet. Han har gode erfaringer med samarbeidet med LOs ledelse. Han mener de lytter og tar forbundets råd og innspill på alvor.

– Det er mye bedre at LO med sine 865 0000 medlemmer bak seg fremmer våre krav og synspunkter enn at vi gjør det alene.

– Men Offisersforbundet har vært svært skeptiske til LOs nære forhold til Ap, og ikke minst partibevillinger?

– Vi samarbeider gjerne med politiske partier ut fra vårt handlingsprogram, men bevillinger tar vi prinsipielt avstand fra, sier han.

44-åringen viser til at også SV har forandret seg og at de som en del av en rødgrønn regjering har vært med på å øke forsvarsbudsjettet. LO-Aktuelt viser til en tidligere overskrift som siterer Peter A. Moe, «Vi presses ut av LO». Det dreide seg om partibevillinger. Nå sa den samme Moe opptil flere ganger på landsmøtet at «vi har LO i ryggen», og det virker som det er mest representativt for tiden.

Men mens Moe ikke nølte med å tone Ap-flagg for egen del, holder Aas kortene tett til brystet i en klar erkjennelse av at medlemmene antakelig stemmer vel så mye blått som rødt.

Samarbeid med Faremo

Og mens Sarkozy høvler over fagbevegelsen i Frankrike og streikende arbeidere i andre europeiske land kjører en uforsonlig kamp mot forverringer, sitter Aas og andre fagorganisasjoner og jobber godt sammen med forsvarsminister Faremo og hennes tropper i «Faglig-politisk utvalg for forsvaret».

– Til tider har vi nok blitt sett på som en torn i øyet av arbeidsgiverne. Men for myndighetene er et samarbeid med organisasjonene et must. Forutsetningen vår er at vi blir tatt på alvor, sier Aas. At han har noe å fare med har nok også Faremo forstått.

22.10.2010
13:59
16.12.2013 14:25Mest lest

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Jan-Erik Østlie

Halvert elavgift i januar, februar og mars, opplyser Vedum

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

Privat

Alle i Norge får disse godene, unntatt en gruppe: – Vi ble statsløse, fortviler Helga

Ida Bing

Ann-Karina synes uføre burde betale halv skatt

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Leif Arne Holme

Yrkesfaglærer Geir Christian: – Har aldri tjent så dårlig som etter at jeg begynte i skolen

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Lene Svenning

Strid om søndagsåpen butikk: – Nå må de skjerpe seg og stenge

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Emmie Olivia Kristiansen

Ny lov om lønnstyveri utfordrer politiet, mener advokat

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

privat

Didrik valgte båt over hus. Men hva ser forsikringa på som et hjem?

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Fafo-forsker: – Tvungen lønnsnemnd sparte lærerne for 100 millioner

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Martin Guttormsen Slørdal

Alenemamma Sissel mister jobben når Nortura legger ned

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

Colourbox

Advokat: Vanlige folk kan få skattesmell for pendlerboliger

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

Leif Martin Kirknes

Lærerstreiken fortsetter etter hastemøte hos Brenna

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Sidsel Valum

Lærerne må tilbake på jobb. SL frykter streikeretten er truet

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Torgny Hasås

EF-striden i 1972: – Familier og venner ble splittet


Flere saker