JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med tung ballast i ny rolle

Det kunne blåse storm i kastene ut mot havet i Vesterålen, der Offisersforbundets nye leder, Egil André Aas, kommer fra. Det er ingen novise som nå skal fylle skoene etter Peter A. Moe.22.10.2010
13:59
16.12.2013 14:25

stig.christensen@lomedia.no

Major Egil André Aas har 18 års erfaring fra forbundskontoret, de siste fem som nestleder. Han er fra en plass der få kunne tro at noen kunne bo: Vedhøggan, Myre i Vesterålen. Det første huset der ble reist av en fisker, nemlig bestefaren, i 1933. Det skulle romme to voksne og ni barn, av dem Egil Andrés mor.

Det var store familier og røffe forhold, og noen ble borte på sjøen. De færreste familier gikk gjennom livet uten alvorlig sykdom eller tidlig død den gangen. En onkel av Egil André døde som 17-åring i en trafikkulykke. Faren døde av kreft i en alder av 52 år og søsteren fikk hjerneblødning. Da trådte Egil André inn som hjelpeverge.

Må hjem

Men den nye lederen av Offisersforbundet hadde en fin oppvekst og et godt forhold til familien. Det har han fortsatt.

– Ikke minst hadde jeg god kontakt med bestefaren min, han lærte jeg mye av, sier 44-åringen. Etter hvert som han blir eldre merker han en større dragning mot sjøen, fjellet og hjemplassen.

– Jeg må minst ha meg en tur hjem i året, få kjent litt på nordavinden og «blåst meg ren», som han sier.

Det går i jakt og fiske, selv om det har vært dårlig med ryper i hjemtraktene de siste årene. Jaktterreng fant han også lenge i Indre Troms, hos en kamerat fra forsvaret, som i fjor var ute for en tragisk ulykke. Han fikk et brennende naust over seg og døde.

I tillegg til kontakten med offiserers slitasje med omstillinger i forsvaret og de mange tunge erfaringene fra medlemmers internasjonale oppdrag, har Aas etter hvert ervervet seg en vektig ballast å møte de nye arbeidsoppgavene med.

– Vi må ivareta folkenes sikkerhet og sørge for at de får restituere seg mellom slagene, sier den nye lederen.

Fiskere

For både en og to generasjoner siden ble mannfolka fra Myre ofte fiskere.

– Ja, det gikk i fisk og mink, sier mannen som har gjort østlending av seg.

En fetter av ham lå en stund og boret i gruvene på Svalbard i 36 centimeters høyde. «Vår mann» ble verken fisker eller gruvearbeider. I stedet ble det videregående på tre forskjellige steder: Myre, Sortland og Egersund, antakelig den eneste i verden med akkurat den kombinasjonen.

Det siste hadde å gjøre med at familien flyttet sørover da Egil André var 19. Han hadde fått utsettelse på militærtjenesten, og før han fullførte videregående, var han et drøyt år på tråler.

– Da kunne vi være ute tre uker i slengen. Der var det ingen plasser å stikke seg bort. Konflikter måtte vi landet fortest mulig. Vi jobbet for hverandre, sier 44-åringen.

Krigsskolen

Etter videregående ble han luftvernartillerist i Hæren i Fredrikstad. Aas fant ut at han kunne benytte anledningen til å skolere seg videre. Dermed ble det befalsutdanning, først i Fredrikstad og så i Bardufoss.

Kursen var staket ut og i 1988, 22 år gammel, begynte han på krigsskolen på Gimlemoen ved Kristiansand. Unge Aas hadde stor glede av erfaringene som yrkesoffiser, men den operative militære karrieren ble kortvarig, selv om han oppnådde majors grad i ung alder.

– Du savner ikke det å være operativ i felten?

– Det var en fin tid med øvelser i lag. Nå har jeg fått dette mer på avstand, men tidligere kunne jeg savne samholdet og miljøet der ute, sier den nyvalgte lederen.

– Du ble headhuntet til forbundskontoret som 26-åring. Hvordan kunne det ha seg?

– Jeg meldte meg tidlig inn i Norges Befalslag, som det het den gangen, sier Aas.

Han var aktiv på Krigsskolen og ble senere leder i NOF-avdelingen i Fredrikstad, der han tok tak i problemer med forskjellsbehandling og annet som angikk befalet. Det var fenrik Aas mot obersten, men på den måten fikk han brynt seg mot de høye herrer. Som tillitsvalgt var jobben å fronte medlemmenes sak overfor ledelsen.

– Det var bare å stå på det man mente var rett, sier han om den saken.

Deretter gikk det slag i slag med økt fagforeningsaktivitet på de stedene han arbeidet. Dette ble også lagt merke til sentralt og en dag var han sugd inn i systemet. Løpet var lagt.

Han ble forbundssekretær med ansvar for rekruttering og skolering, forbundssekretær for hæren, administrativ leder, nestleder, og altså nå, leder av forbundet.

– Karrierestigen har vært tett og pent oppadstigende både i militæret og her i forbundet. Følte du aldri behov for et hvileår, for eksempel som hippie?

Det kommer en liten latter som følge av spørsmålet, men tanken har ikke alltid vært like fjern, selv om det med hippie neppe var Egil Andrés greie.

– Jeg var på nippet til å ta et års permisjon da to kompiser skulle reise jorda rundt i 1992/93, men var vel ikke tøff nok. Jeg hadde også truffet kona, dermed ble jeg hjemme.

Fire barn

Etter hvert kom barna på løpende bånd. Egil André skyter inn at han har «en privat», ei jente på 21. Deretter fikk han og kona to gutter og ei jente, nå 17, 15 og 12 år. Bosted: Jessheim.

– Familien betyr mye for meg, og jeg hadde aldri tatt denne jobben uten aksept fra dem, sier mannen som vet hva samhold i familien betyr. Han har fulgt opp ungene blant annet som fotballtrener for yngstesønnen, kjøring til kamper og stevner.

– Fordelen med å være trener er at du blir kjent med både barn og voksne.

Skiskyting er et annet stikkord for Aas, ikke som aktiv, men, som ofte ellers, med verv. Han sitter i styret i skiskyttergruppa i Ullensaker skiklubb og er instruktør i skyting. Av idrett ellers har det gått mye i volleyball, og det har vært svømming, ski, fotball, bueskyting og baneskyting.

Selv om major Aas har en kanon på hylla og en pisk hengende på kontorveggen, er han ingen autoritær leder.

– Jeg ønsker å ha en lyttende tilnærming og legge til rette for og motivere folk rundt meg. Enveiskommunikasjon er ikke min stil, sier den nye lederen som legger til at han kan skjære igjennom og fatte beslutninger når det er behov.

Samarbeider med BFO

Noen organisasjonskrig har han aldri hatt sansen for, poenget må være at befalets behov blir ivaretatt. Han fortsetter nå linja med tilnærming overfor Befalets Fellesorganisasjon (BFO). I det siste har NOF blitt den største offisersorganisasjonen med 5 000 aktive medlemmer og 6600 totalt.

– Vi vil videreutvikle samarbeidsavtalen med BFO.

– Går det mot full sammenslåing?

– Jeg vil ikke utelukke noe. Foreløpig er vi to organisasjoner med to kulturer. En av de største utfordringene blir hovedsammenslutning. Vi er i LO, BFO i YS. Vi tar den tiden som er nødvendig. Til syvende og sist er det medlemmene som bestemmer, sier Aas .

Trives i LO

Den nye forbundslederen tar nå plass i sekretariatet. Han har gode erfaringer med samarbeidet med LOs ledelse. Han mener de lytter og tar forbundets råd og innspill på alvor.

– Det er mye bedre at LO med sine 865 0000 medlemmer bak seg fremmer våre krav og synspunkter enn at vi gjør det alene.

– Men Offisersforbundet har vært svært skeptiske til LOs nære forhold til Ap, og ikke minst partibevillinger?

– Vi samarbeider gjerne med politiske partier ut fra vårt handlingsprogram, men bevillinger tar vi prinsipielt avstand fra, sier han.

44-åringen viser til at også SV har forandret seg og at de som en del av en rødgrønn regjering har vært med på å øke forsvarsbudsjettet. LO-Aktuelt viser til en tidligere overskrift som siterer Peter A. Moe, «Vi presses ut av LO». Det dreide seg om partibevillinger. Nå sa den samme Moe opptil flere ganger på landsmøtet at «vi har LO i ryggen», og det virker som det er mest representativt for tiden.

Men mens Moe ikke nølte med å tone Ap-flagg for egen del, holder Aas kortene tett til brystet i en klar erkjennelse av at medlemmene antakelig stemmer vel så mye blått som rødt.

Samarbeid med Faremo

Og mens Sarkozy høvler over fagbevegelsen i Frankrike og streikende arbeidere i andre europeiske land kjører en uforsonlig kamp mot forverringer, sitter Aas og andre fagorganisasjoner og jobber godt sammen med forsvarsminister Faremo og hennes tropper i «Faglig-politisk utvalg for forsvaret».

– Til tider har vi nok blitt sett på som en torn i øyet av arbeidsgiverne. Men for myndighetene er et samarbeid med organisasjonene et must. Forutsetningen vår er at vi blir tatt på alvor, sier Aas. At han har noe å fare med har nok også Faremo forstått.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.10.2010
13:59
16.12.2013 14:25Mest lest

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

Helge Skodvin

Er du fagorganisert, spurte sjefen under intervjuet. Espen skjønte at det smarteste var å si nei

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Jan-Erik Østlie

Nå bør det være slutt på beskyldningene om å dra Utøya-kortet, mener LOs leder

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-politiker vil øke den

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

Jan-Erik Østlie

Her skal lønna opp: Ansatte jubler for tariffavtale etter tre uker i streik

Nytt om navn:

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent Farukh (35) bytter uniform. Men han nekter å melde seg ut av LO

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet

Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

Per Flakstad

Ap-politiker og Fagforbundet-medlem Tuva: – Vi trenger SV

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Kommentar:

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Equinor

«Et fortsatt ja til oljeleting»

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

Nye tall: Yrkesfag er mer populært enn studieforberedende

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Færre ferske lærerstudenter i rekordstort studieopptak

FESTIVALSJEFEN: En fornøyd Jan Lange alias Søppelmann Jansson, 60 år og noen dager.

FESTIVALSJEFEN: En fornøyd Jan Lange alias Søppelmann Jansson, 60 år og noen dager.

Jan-Erik Østlie

Søppelmann Jansson festival: Full av politikk og internasjonalt engasjement

Fabian Stang knallet til mot Ap-leder Jonas Gahr Støre på Facebook 22. juli, men slettet kort etter innlegget. (Arkivfoto)

Fabian Stang knallet til mot Ap-leder Jonas Gahr Støre på Facebook 22. juli, men slettet kort etter innlegget. (Arkivfoto)

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Kritikken hagler mot tidligere Høyre-ordførers 22. juli-utspill

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Tormod Ytrehus

Kabinansatte har både opplevd permitteringer og smittefare. Nå ser det litt lysere ut, ifølge forbundsleder

Jannicke Skaanes

Jannicke Skaanes

Alf Ragnar Olsen

Firebarnsmor og DNB-tillitsvalgt Jannicke har troen på valgfri bruk av hjemmekontor


Flere saker