JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med tung ballast i ny rolle

Det kunne blåse storm i kastene ut mot havet i Vesterålen, der Offisersforbundets nye leder, Egil André Aas, kommer fra. Det er ingen novise som nå skal fylle skoene etter Peter A. Moe.22.10.2010
13:59
16.12.2013 14:25

stig.christensen@lomedia.no

Major Egil André Aas har 18 års erfaring fra forbundskontoret, de siste fem som nestleder. Han er fra en plass der få kunne tro at noen kunne bo: Vedhøggan, Myre i Vesterålen. Det første huset der ble reist av en fisker, nemlig bestefaren, i 1933. Det skulle romme to voksne og ni barn, av dem Egil Andrés mor.

Det var store familier og røffe forhold, og noen ble borte på sjøen. De færreste familier gikk gjennom livet uten alvorlig sykdom eller tidlig død den gangen. En onkel av Egil André døde som 17-åring i en trafikkulykke. Faren døde av kreft i en alder av 52 år og søsteren fikk hjerneblødning. Da trådte Egil André inn som hjelpeverge.

Må hjem

Men den nye lederen av Offisersforbundet hadde en fin oppvekst og et godt forhold til familien. Det har han fortsatt.

– Ikke minst hadde jeg god kontakt med bestefaren min, han lærte jeg mye av, sier 44-åringen. Etter hvert som han blir eldre merker han en større dragning mot sjøen, fjellet og hjemplassen.

– Jeg må minst ha meg en tur hjem i året, få kjent litt på nordavinden og «blåst meg ren», som han sier.

Det går i jakt og fiske, selv om det har vært dårlig med ryper i hjemtraktene de siste årene. Jaktterreng fant han også lenge i Indre Troms, hos en kamerat fra forsvaret, som i fjor var ute for en tragisk ulykke. Han fikk et brennende naust over seg og døde.

I tillegg til kontakten med offiserers slitasje med omstillinger i forsvaret og de mange tunge erfaringene fra medlemmers internasjonale oppdrag, har Aas etter hvert ervervet seg en vektig ballast å møte de nye arbeidsoppgavene med.

– Vi må ivareta folkenes sikkerhet og sørge for at de får restituere seg mellom slagene, sier den nye lederen.

Fiskere

For både en og to generasjoner siden ble mannfolka fra Myre ofte fiskere.

– Ja, det gikk i fisk og mink, sier mannen som har gjort østlending av seg.

En fetter av ham lå en stund og boret i gruvene på Svalbard i 36 centimeters høyde. «Vår mann» ble verken fisker eller gruvearbeider. I stedet ble det videregående på tre forskjellige steder: Myre, Sortland og Egersund, antakelig den eneste i verden med akkurat den kombinasjonen.

Det siste hadde å gjøre med at familien flyttet sørover da Egil André var 19. Han hadde fått utsettelse på militærtjenesten, og før han fullførte videregående, var han et drøyt år på tråler.

– Da kunne vi være ute tre uker i slengen. Der var det ingen plasser å stikke seg bort. Konflikter måtte vi landet fortest mulig. Vi jobbet for hverandre, sier 44-åringen.

Krigsskolen

Etter videregående ble han luftvernartillerist i Hæren i Fredrikstad. Aas fant ut at han kunne benytte anledningen til å skolere seg videre. Dermed ble det befalsutdanning, først i Fredrikstad og så i Bardufoss.

Kursen var staket ut og i 1988, 22 år gammel, begynte han på krigsskolen på Gimlemoen ved Kristiansand. Unge Aas hadde stor glede av erfaringene som yrkesoffiser, men den operative militære karrieren ble kortvarig, selv om han oppnådde majors grad i ung alder.

– Du savner ikke det å være operativ i felten?

– Det var en fin tid med øvelser i lag. Nå har jeg fått dette mer på avstand, men tidligere kunne jeg savne samholdet og miljøet der ute, sier den nyvalgte lederen.

– Du ble headhuntet til forbundskontoret som 26-åring. Hvordan kunne det ha seg?

– Jeg meldte meg tidlig inn i Norges Befalslag, som det het den gangen, sier Aas.

Han var aktiv på Krigsskolen og ble senere leder i NOF-avdelingen i Fredrikstad, der han tok tak i problemer med forskjellsbehandling og annet som angikk befalet. Det var fenrik Aas mot obersten, men på den måten fikk han brynt seg mot de høye herrer. Som tillitsvalgt var jobben å fronte medlemmenes sak overfor ledelsen.

– Det var bare å stå på det man mente var rett, sier han om den saken.

Deretter gikk det slag i slag med økt fagforeningsaktivitet på de stedene han arbeidet. Dette ble også lagt merke til sentralt og en dag var han sugd inn i systemet. Løpet var lagt.

Han ble forbundssekretær med ansvar for rekruttering og skolering, forbundssekretær for hæren, administrativ leder, nestleder, og altså nå, leder av forbundet.

– Karrierestigen har vært tett og pent oppadstigende både i militæret og her i forbundet. Følte du aldri behov for et hvileår, for eksempel som hippie?

Det kommer en liten latter som følge av spørsmålet, men tanken har ikke alltid vært like fjern, selv om det med hippie neppe var Egil Andrés greie.

– Jeg var på nippet til å ta et års permisjon da to kompiser skulle reise jorda rundt i 1992/93, men var vel ikke tøff nok. Jeg hadde også truffet kona, dermed ble jeg hjemme.

Fire barn

Etter hvert kom barna på løpende bånd. Egil André skyter inn at han har «en privat», ei jente på 21. Deretter fikk han og kona to gutter og ei jente, nå 17, 15 og 12 år. Bosted: Jessheim.

– Familien betyr mye for meg, og jeg hadde aldri tatt denne jobben uten aksept fra dem, sier mannen som vet hva samhold i familien betyr. Han har fulgt opp ungene blant annet som fotballtrener for yngstesønnen, kjøring til kamper og stevner.

– Fordelen med å være trener er at du blir kjent med både barn og voksne.

Skiskyting er et annet stikkord for Aas, ikke som aktiv, men, som ofte ellers, med verv. Han sitter i styret i skiskyttergruppa i Ullensaker skiklubb og er instruktør i skyting. Av idrett ellers har det gått mye i volleyball, og det har vært svømming, ski, fotball, bueskyting og baneskyting.

Selv om major Aas har en kanon på hylla og en pisk hengende på kontorveggen, er han ingen autoritær leder.

– Jeg ønsker å ha en lyttende tilnærming og legge til rette for og motivere folk rundt meg. Enveiskommunikasjon er ikke min stil, sier den nye lederen som legger til at han kan skjære igjennom og fatte beslutninger når det er behov.

Samarbeider med BFO

Noen organisasjonskrig har han aldri hatt sansen for, poenget må være at befalets behov blir ivaretatt. Han fortsetter nå linja med tilnærming overfor Befalets Fellesorganisasjon (BFO). I det siste har NOF blitt den største offisersorganisasjonen med 5 000 aktive medlemmer og 6600 totalt.

– Vi vil videreutvikle samarbeidsavtalen med BFO.

– Går det mot full sammenslåing?

– Jeg vil ikke utelukke noe. Foreløpig er vi to organisasjoner med to kulturer. En av de største utfordringene blir hovedsammenslutning. Vi er i LO, BFO i YS. Vi tar den tiden som er nødvendig. Til syvende og sist er det medlemmene som bestemmer, sier Aas .

Trives i LO

Den nye forbundslederen tar nå plass i sekretariatet. Han har gode erfaringer med samarbeidet med LOs ledelse. Han mener de lytter og tar forbundets råd og innspill på alvor.

– Det er mye bedre at LO med sine 865 0000 medlemmer bak seg fremmer våre krav og synspunkter enn at vi gjør det alene.

– Men Offisersforbundet har vært svært skeptiske til LOs nære forhold til Ap, og ikke minst partibevillinger?

– Vi samarbeider gjerne med politiske partier ut fra vårt handlingsprogram, men bevillinger tar vi prinsipielt avstand fra, sier han.

44-åringen viser til at også SV har forandret seg og at de som en del av en rødgrønn regjering har vært med på å øke forsvarsbudsjettet. LO-Aktuelt viser til en tidligere overskrift som siterer Peter A. Moe, «Vi presses ut av LO». Det dreide seg om partibevillinger. Nå sa den samme Moe opptil flere ganger på landsmøtet at «vi har LO i ryggen», og det virker som det er mest representativt for tiden.

Men mens Moe ikke nølte med å tone Ap-flagg for egen del, holder Aas kortene tett til brystet i en klar erkjennelse av at medlemmene antakelig stemmer vel så mye blått som rødt.

Samarbeid med Faremo

Og mens Sarkozy høvler over fagbevegelsen i Frankrike og streikende arbeidere i andre europeiske land kjører en uforsonlig kamp mot forverringer, sitter Aas og andre fagorganisasjoner og jobber godt sammen med forsvarsminister Faremo og hennes tropper i «Faglig-politisk utvalg for forsvaret».

– Til tider har vi nok blitt sett på som en torn i øyet av arbeidsgiverne. Men for myndighetene er et samarbeid med organisasjonene et must. Forutsetningen vår er at vi blir tatt på alvor, sier Aas. At han har noe å fare med har nok også Faremo forstått.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.10.2010
13:59
16.12.2013 14:25Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Roy Ervin Solstad

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt


Flere saker