JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med tung ballast i ny rolle

Det kunne blåse storm i kastene ut mot havet i Vesterålen, der Offisersforbundets nye leder, Egil André Aas, kommer fra. Det er ingen novise som nå skal fylle skoene etter Peter A. Moe.22.10.2010
13:59
16.12.2013 14:25

stig.christensen@lomedia.no

Major Egil André Aas har 18 års erfaring fra forbundskontoret, de siste fem som nestleder. Han er fra en plass der få kunne tro at noen kunne bo: Vedhøggan, Myre i Vesterålen. Det første huset der ble reist av en fisker, nemlig bestefaren, i 1933. Det skulle romme to voksne og ni barn, av dem Egil Andrés mor.

Det var store familier og røffe forhold, og noen ble borte på sjøen. De færreste familier gikk gjennom livet uten alvorlig sykdom eller tidlig død den gangen. En onkel av Egil André døde som 17-åring i en trafikkulykke. Faren døde av kreft i en alder av 52 år og søsteren fikk hjerneblødning. Da trådte Egil André inn som hjelpeverge.

Må hjem

Men den nye lederen av Offisersforbundet hadde en fin oppvekst og et godt forhold til familien. Det har han fortsatt.

– Ikke minst hadde jeg god kontakt med bestefaren min, han lærte jeg mye av, sier 44-åringen. Etter hvert som han blir eldre merker han en større dragning mot sjøen, fjellet og hjemplassen.

– Jeg må minst ha meg en tur hjem i året, få kjent litt på nordavinden og «blåst meg ren», som han sier.

Det går i jakt og fiske, selv om det har vært dårlig med ryper i hjemtraktene de siste årene. Jaktterreng fant han også lenge i Indre Troms, hos en kamerat fra forsvaret, som i fjor var ute for en tragisk ulykke. Han fikk et brennende naust over seg og døde.

I tillegg til kontakten med offiserers slitasje med omstillinger i forsvaret og de mange tunge erfaringene fra medlemmers internasjonale oppdrag, har Aas etter hvert ervervet seg en vektig ballast å møte de nye arbeidsoppgavene med.

– Vi må ivareta folkenes sikkerhet og sørge for at de får restituere seg mellom slagene, sier den nye lederen.

Fiskere

For både en og to generasjoner siden ble mannfolka fra Myre ofte fiskere.

– Ja, det gikk i fisk og mink, sier mannen som har gjort østlending av seg.

En fetter av ham lå en stund og boret i gruvene på Svalbard i 36 centimeters høyde. «Vår mann» ble verken fisker eller gruvearbeider. I stedet ble det videregående på tre forskjellige steder: Myre, Sortland og Egersund, antakelig den eneste i verden med akkurat den kombinasjonen.

Det siste hadde å gjøre med at familien flyttet sørover da Egil André var 19. Han hadde fått utsettelse på militærtjenesten, og før han fullførte videregående, var han et drøyt år på tråler.

– Da kunne vi være ute tre uker i slengen. Der var det ingen plasser å stikke seg bort. Konflikter måtte vi landet fortest mulig. Vi jobbet for hverandre, sier 44-åringen.

Krigsskolen

Etter videregående ble han luftvernartillerist i Hæren i Fredrikstad. Aas fant ut at han kunne benytte anledningen til å skolere seg videre. Dermed ble det befalsutdanning, først i Fredrikstad og så i Bardufoss.

Kursen var staket ut og i 1988, 22 år gammel, begynte han på krigsskolen på Gimlemoen ved Kristiansand. Unge Aas hadde stor glede av erfaringene som yrkesoffiser, men den operative militære karrieren ble kortvarig, selv om han oppnådde majors grad i ung alder.

– Du savner ikke det å være operativ i felten?

– Det var en fin tid med øvelser i lag. Nå har jeg fått dette mer på avstand, men tidligere kunne jeg savne samholdet og miljøet der ute, sier den nyvalgte lederen.

– Du ble headhuntet til forbundskontoret som 26-åring. Hvordan kunne det ha seg?

– Jeg meldte meg tidlig inn i Norges Befalslag, som det het den gangen, sier Aas.

Han var aktiv på Krigsskolen og ble senere leder i NOF-avdelingen i Fredrikstad, der han tok tak i problemer med forskjellsbehandling og annet som angikk befalet. Det var fenrik Aas mot obersten, men på den måten fikk han brynt seg mot de høye herrer. Som tillitsvalgt var jobben å fronte medlemmenes sak overfor ledelsen.

– Det var bare å stå på det man mente var rett, sier han om den saken.

Deretter gikk det slag i slag med økt fagforeningsaktivitet på de stedene han arbeidet. Dette ble også lagt merke til sentralt og en dag var han sugd inn i systemet. Løpet var lagt.

Han ble forbundssekretær med ansvar for rekruttering og skolering, forbundssekretær for hæren, administrativ leder, nestleder, og altså nå, leder av forbundet.

– Karrierestigen har vært tett og pent oppadstigende både i militæret og her i forbundet. Følte du aldri behov for et hvileår, for eksempel som hippie?

Det kommer en liten latter som følge av spørsmålet, men tanken har ikke alltid vært like fjern, selv om det med hippie neppe var Egil Andrés greie.

– Jeg var på nippet til å ta et års permisjon da to kompiser skulle reise jorda rundt i 1992/93, men var vel ikke tøff nok. Jeg hadde også truffet kona, dermed ble jeg hjemme.

Fire barn

Etter hvert kom barna på løpende bånd. Egil André skyter inn at han har «en privat», ei jente på 21. Deretter fikk han og kona to gutter og ei jente, nå 17, 15 og 12 år. Bosted: Jessheim.

– Familien betyr mye for meg, og jeg hadde aldri tatt denne jobben uten aksept fra dem, sier mannen som vet hva samhold i familien betyr. Han har fulgt opp ungene blant annet som fotballtrener for yngstesønnen, kjøring til kamper og stevner.

– Fordelen med å være trener er at du blir kjent med både barn og voksne.

Skiskyting er et annet stikkord for Aas, ikke som aktiv, men, som ofte ellers, med verv. Han sitter i styret i skiskyttergruppa i Ullensaker skiklubb og er instruktør i skyting. Av idrett ellers har det gått mye i volleyball, og det har vært svømming, ski, fotball, bueskyting og baneskyting.

Selv om major Aas har en kanon på hylla og en pisk hengende på kontorveggen, er han ingen autoritær leder.

– Jeg ønsker å ha en lyttende tilnærming og legge til rette for og motivere folk rundt meg. Enveiskommunikasjon er ikke min stil, sier den nye lederen som legger til at han kan skjære igjennom og fatte beslutninger når det er behov.

Samarbeider med BFO

Noen organisasjonskrig har han aldri hatt sansen for, poenget må være at befalets behov blir ivaretatt. Han fortsetter nå linja med tilnærming overfor Befalets Fellesorganisasjon (BFO). I det siste har NOF blitt den største offisersorganisasjonen med 5 000 aktive medlemmer og 6600 totalt.

– Vi vil videreutvikle samarbeidsavtalen med BFO.

– Går det mot full sammenslåing?

– Jeg vil ikke utelukke noe. Foreløpig er vi to organisasjoner med to kulturer. En av de største utfordringene blir hovedsammenslutning. Vi er i LO, BFO i YS. Vi tar den tiden som er nødvendig. Til syvende og sist er det medlemmene som bestemmer, sier Aas .

Trives i LO

Den nye forbundslederen tar nå plass i sekretariatet. Han har gode erfaringer med samarbeidet med LOs ledelse. Han mener de lytter og tar forbundets råd og innspill på alvor.

– Det er mye bedre at LO med sine 865 0000 medlemmer bak seg fremmer våre krav og synspunkter enn at vi gjør det alene.

– Men Offisersforbundet har vært svært skeptiske til LOs nære forhold til Ap, og ikke minst partibevillinger?

– Vi samarbeider gjerne med politiske partier ut fra vårt handlingsprogram, men bevillinger tar vi prinsipielt avstand fra, sier han.

44-åringen viser til at også SV har forandret seg og at de som en del av en rødgrønn regjering har vært med på å øke forsvarsbudsjettet. LO-Aktuelt viser til en tidligere overskrift som siterer Peter A. Moe, «Vi presses ut av LO». Det dreide seg om partibevillinger. Nå sa den samme Moe opptil flere ganger på landsmøtet at «vi har LO i ryggen», og det virker som det er mest representativt for tiden.

Men mens Moe ikke nølte med å tone Ap-flagg for egen del, holder Aas kortene tett til brystet i en klar erkjennelse av at medlemmene antakelig stemmer vel så mye blått som rødt.

Samarbeid med Faremo

Og mens Sarkozy høvler over fagbevegelsen i Frankrike og streikende arbeidere i andre europeiske land kjører en uforsonlig kamp mot forverringer, sitter Aas og andre fagorganisasjoner og jobber godt sammen med forsvarsminister Faremo og hennes tropper i «Faglig-politisk utvalg for forsvaret».

– Til tider har vi nok blitt sett på som en torn i øyet av arbeidsgiverne. Men for myndighetene er et samarbeid med organisasjonene et must. Forutsetningen vår er at vi blir tatt på alvor, sier Aas. At han har noe å fare med har nok også Faremo forstått.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.10.2010
13:59
16.12.2013 14:25Mest lest

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme


Flere saker