JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hardkjør mot Storberget

Justisminister Knut Storberget er fornøyd med NFF-medlemmenes klare tale, men advarer mot et en ensidig tro på at mer penger vil løse alle utfordringene i kriminalomsorgen.20.11.2010
12:49
16.12.2013 14:39

– Jeg vil advare om å gjøre debatten om kriminalomsorgen til en debatt bare om penger. Det handler også om mye annet enn penger, understreker Storberget.

Under debatten på landsmøtets første dag måtte justisministeren forklare seg overfor en engasjert forsamling – som ønsker mer penger og raskere resultater.

Fagligpolitisk samarbeid.

– Vi er en del av LO, og opptatt av å få til resultater gjennom det fagligpolitiske samarbeidet. Spørsmålet er om det har utgjort en forskjell. Det er fulle fengsler, de ansatte løpet og arbeidsmiljøet er krevende. Det er hverdagen, og det er den som er viktig. Jeg begynte i etaten for over 20 år siden, og jeg tror ikke jeg med handa på hjertet kan si at det er mer romslig nå enn i 1989, sier forbundssekretær Asle Aase, som gjør opp regning etter seks år med rødgrønn regjering.

Storberget mener dette synet utgjør et stort politisk problem.

– Vi skal ikke sammenlignes med Jesus, men Siv Jensen og Erna Solberg. Når Asle nærmest konstaterer at det ikke har utgjort noen forskjell med rødgrønn regjering, da har vi et stort politisk problem. Jeg mener noe av det beste politiske argumentet jeg har er at vi har satsa mye og fått mye igjen for det. Vi må slutte med å framstille situasjonen som om at regjeringsskiftet ikke har utgjort noen forskjell, sier Storberget.

Arbeidspress

Anne Paulsen ved Ringerike fengsel er konstaterer at arbeidspresset er så stort at fengselsbetjentene ikke klarer å rekke over alle oppgavene.

– I 2001 sto jeg på talerstolen og ba daværende justisminister Odd Einar Dørum om å åpne en avdeling ved Ringerike fengsel. Nå er problemstillingen snudd. Nå ber jeg deg, Knut Storberget, om å stenge noen celler på Ringerike. Hvorfor det? Det handler fortsatt om ressurser. Fordi fengslene er fullere enn noen gang. Det er store utfordringer knyttet til de innsatte vi behandler. Det handler om psykiatri, kriminell tilhørighet, utenlandske innsatte med de problemene det fører med seg. I tillegg er vi, på grunn av økonomiske rammer, færre på jobb, sier Paulsen.

Hun konstaterer at hun og kollegaene hennes ikke klarer å henge med på alle oppgavene som skal utføres.

– Vi må utføre basisfunksjoner – lufte og servere mat, og kommer til kor med det som egentlig er yrket vårt – å jobbe med innsatte. Vi ligger hele tiden etter og klarer ikke å gjøre mer. Min sønn på femår sier av og til; nå gidder jeg ikke mer. Det er det dessverre mange av kollegaene mine som også begynner å si. Det er lenge siden Arbeidstilsynet påpekte at det ikke er samsvar mellom oppgaver og ressurser. Men ingenting er gjort, konstaterer Paulsen.

Beleggsprosent

Også sentralstyremedlem Roar Stensnes er veldig bekymret over det manglende samsvaret mellom ressurser og oppgaver.

– Det blir litt synd at vi velger å bruke udekte vakter som en del av bemanningen vår. I tillegg har vi vikarene uten etatsutdanning. De trenger opplæring. Vi har ikke tid til å gi dem denne opplæringen. I region sør er slik at vi ikke klarer å dekke opp de udekte vaktene når vi skal gjennomføre kompetanseløftet. Vi har ikke penger til det, sier Stensnes.

Han mener dugnaden er over.

– Vi har hjulpet deg, vi har bidratt, og vi ønsker å hjelpe deg videre – til å nå de målene som stortingsmeldingen 37 viser. Men det krever litt mer enn å dekke opp med udekte stillinger.

Vi trenger å senke belegget til 90 prosent, vi må komme i gang med bemanningsanalysen, vi må styrke bemanningen, og ha en tydelig strategi for å forebygge vold og trusler. Jeg ønsker ikke flere situasjoner som den vi hadde i Horten.

– Nå må du få ned belegget, Knut, er det mange som sier. Det er jeg helt enig i. Men min utfordring er at da må jeg gjøre mer enn bare bygge nye fengsler og nye plasser. Regjeringen arbeider nå med en helt annen strategi enn å bygge nye fengsler. Vi må begynne å fortelle de politijuristene at det ikke bare er å sende folk i fengsel, men begynne å bruke alle de alternative reaksjonsformene de kan bruke. Og vi skal se på flere alternative reaksjonsformer, sier Storberget.

Utfordring

Han mener antallet utenlandske innsatte er en del av denne diskusjonen.

– Det er en utfordring med utenlandske innsatte. Det er en utfordring for både ansatte og innsattes ve og vel. Hadde vi kunne gjort noe kvantitativt ville vi fått ned belegget ned på ønsket nivå med en gang. De innspillene vi får vedrørende utenlandske innsatte, tar vi mot med glede nå om dagen, sier Storberget.

Han understreker at det er ikke bare å sende denne gruppen ut av landet.

– Vi ser på muligheter for egne steder eller avdeling for noen. Vi ser også på muligheten for å etablere egne tiltak for denne gruppen fordi det er så mange. Og vi ser på spørsmål om utvisning og retur.

Kvinner og barn

Leif Skaug i enhetslederforeningen mener det er en gruppe Storberget har glemt; de kvinnelig innsatte.

– De henger fortsatt langt etter de mannlige innsatte. Kvinnene bor fortsatt fire på rommene. Vi sendte et forslag om å gjøre noe med dette for to år siden, men har fortsatt ikke hørt noe.

En annen ting er det ilbudet kvinner får i forhold til skole og helse. Det koster mer i forhold til menn, men det er viktig å få et fokus på dette, sier Skaug.

Storberget understreker at han ikke har glemt kvinnene.

– Jeg er opptatt av dette. Vi har tatt noen skritt når det gjelder kvinnelige innsatte, men det er en del igjen. Etablering av Ravneberget, og det vi har gjort på Østensjøveien i forhold til Bredtvedt. Vi har trukket inn Tyrilikollektivet og Frammottunet. Dette har vi gjort fordi vi har hatt fokus på kvinner, sier Storberget.

Barn i fengsel

Det siste halve året har kriminelle under 18 år blitt aktualisert. Forbundsleder Geir Bjørkli er opptatt av hvordan det reageres overfor denne gruppen.

– NFF har sagt at barn skal ikke i fengsel. Regjeringen har sagt at barn ikke har noe i fengsel å gjøre. Da skal barna ut av fengselet, og ikke slik Storberget nå gjør – bygger nye fengsel. Det som skjer nå er at vi er i ferd med å etablere barnefengsel. Det er ikke noe enkelt svar på dette. Men hvis barn ikke skal sitte i fengsel, må vi ikke bygge barnefengsel, sier Bjørkli.

– Det er absolutt noe vi vil gjøre noe med. Men det er vanskelig. Vi la først vekt på bruk av barnevernet. Men det gikk ikke gjennom i Stortinget. Barnevernet skulle ikke ha ansvar for straff. Så prøver vi å foreslå etablering av institusjoner som kriminalomsorgen skal ha ansvar for. Da får vi masse problemer med det. Da står jeg der at jeg må ta en beslutning. Jeg er der at jeg mener det er riktig å bygge noen institusjoner for barn slik at de ikke soner sammen med voksne, og hvor barnevernet bistår, sier Storberget.

Etterlyser innspill

Storberget etterlyser flere innspill fra NFF – og ikke bare kravet om mer penger. Marianne Kilaa i region øst svarer med å etterlyse kompetanse på voldsproblematikk.

– I friomsorgen starter vi et endringsarbeid allerede under straffegjennomføringer. Vi bruker vår kompetanse til å endre holdninger. I vårt arbeid er vi avhengige av å kunne henvise til hjelpeapparatet for øvrig – som kan videreføre rehabiliteringsprosessen vi har påbegynt. Vi kan henvise til rusomsorgen, til Nav, til boligkontoret. Men vi savner å kunne henvise til noen som har kompetanse på voldsproblematikk. I Østfold ønsker vi at det skal finnes et voldssenter – som har kompetanse på voldsproblematikk – i alle fylker. Vi trenger noen ute som kan ta over når vi er ferdige, sier Kilaa.

– Du er opptatt av noe som ikke bare handler om penger. Du har et godt eksempel på hva vi trenger mer av. Det du nevner er kanskje en god ide. Vi trenger gode forslag, og det er bare å henge seg på, sier Storberget.

Pay back

Ingvar Kjørum i region sør mener det er på tide at justisministeren gir noe tilbake til de ansatte i kriminalomsorgen.

– Jeg har siden 2008 jobbet med flaggskipet ditt – elektronisk kontroll. Det er en helt riktig satsning.

Det er fokus på innhold. Da har jeg lyst og si; i forhold til innholdsfokus må vi ha ressurser. Skal jeg ha tid til å folk på beina må jeg ha tid til å gjøre mer enn å bare overvåke. Vi må ha tid til folka. Det er det vi savner. Det har vi ikke tid til nå fordi vi er for lite folk. Du, Knut, tyner oss til det ytterste i forhold til belegget. Det må være en sammenheng med de målene som står i stortingsmeldinga.

Du må gi hele kriminalomsorgen handlingsrom. Du må holde det du har lovet. Vi har stått på for å få ned soningskøene. Nå er det tid for pay back. Hjelp oss å få folk på beina. Gi oss flere ressurser, etterlyser Kjørum.

20.11.2010
12:49
16.12.2013 14:39Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Kommentar

Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.

Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.

Atle Straume

«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»

Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Colourbox/privat

Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker

Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.

Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.

Frøydis Falch Urbye

Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

Håvard Sæbø

Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Tormod Ytrehus

I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen

NHO-sjef Ole Erik Almlid

NHO-sjef Ole Erik Almlid

Jan-Erik Østlie

Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Erlend Angelo

Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Sissel M. Rasmussen

Her er en kort forklaring på hva lockout er

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder


Flere saker