JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Europeeren Jagland

– Fagbevegelsen bør ha tettere bånd til Europarådet enn de har i dag. Vi skulle gjerne hatt fagbevegelsens støtte i kampen mot menneskehandel, korrupsjon og sosial dumping, sier Thorbjørn Jagland. Fredag står i Nobelprisens tegn.09.12.2010
07:33
16.12.2013 14:51

nina.hanssen@lomedia.no

Snøen legger seg som melis på statuen «Menneskerettigheter» utenfor Palais de I`Europe i Strasbourg. Europarådets Thorbjørn Jagland drømmer om en skitur, men det får vente til han skal til Norge for å dele ut Nobels fredspris.

Viktigste fredspris

Før jul i fjor måtte han bruke tid på å forklare hvorfor prisen gikk til USAs president Barack Obama. Den 10.desember skal Jagland dele ut prisen til Liu Xiaobo, den fengslede kinesiske menneskerettsforkjemperen. Jagland er stolt av begge avgjørelsene.

– Det var helt riktig å gi Obama prisen for hans ekstraordinære innsats for å ha skapt et annet klima i verden og hans arbeid for en verden uten atomvåpen. Men årets utdeling er kanskje den viktigste fredsprisen som noen gang er blitt delt ut, sier han.

Pragmatisk

Jagland mener at det som skjer i Kina med 1,3 milliarder mennesker er helt avgjørende for verdens videre utvikling.

– Hvis Kina er i stand til å utvikle en markedsøkonomi med en sosial dimensjon kombinert med borgerrettigheter og demokrati, fremfor dagens råe kapitalisme, betyr det enormt mye. Det kinesiske lederskapet kan ikke lenger ignorere krav fra verdenssamfunnet om mer demokrati og menneskerettigheter, sier han.

Jagland er ikke bekymret for at fredsprisen har svekket det diplomatiske forholdet mellom Kina og Norge.

– Det tror jeg bare er midlertidig. Det kinesiske lederskapet er pragmatisk. Jeg tror fredsprisen uansett vil påvirke Kina, sier Jagland.

Internasjonalist

Jagland har det travelt, men ti minutter på overtid er han klar for en prat. Sekretæren er raskt på plass for å fylle kaffekoppen. Utenfor panoramavinduet blåser det friskt i de 47 flaggene og det symbolske blå stjerneflagget.

– Isbjørnen på skrivebordet er en gave fra Norsk LO som jeg fikk etter en 1.mai-tale jeg holdt. Den setter jeg pris på, forteller sosialdemokraten ivrig.

Den tidligere norske statsministeren føler seg tydelig hjemme i sitt Europapalass. Europarådet er en selvstendig organisasjon med 47 medlemsland med til sammen 800 millioner innbyggere, men er ikke tilknyttet EU.

– Men ingen land har blitt medlem av EU uten først å bli medlem av Europarådet. Vår fremste oppgave er å fremme samarbeid, demokrati og menneskerettigheter, understreker Europarådets 13. generalsekretær.

Ikke noe supperåd

– Leder du en organisasjon med reell innflytelse eller bare et supperåd?

Jagland lar seg ikke vippe av pinnen.

– Europarådet er ikke noe supperåd, slår han fast. Og forklarer at de ikke er et overnasjonalt organ, slik EU er på visse områder men at de har konvensjoner som binder medlemsland. Alle medlemsland har for eksempel underskrevet menneskerettighetskonvensjonen, og domstolen kan dømme medlemsland. De har også konvensjoner mot datakriminalitet, menneskehandel, anti-doping, om lokalt selvstyre og på flere andre områder.

– Europarådet er viktig i Europa blant annet fordi vi er pan-europeiske og har Russland og Tyrkia som medlemsland. Tyrkia er for tiden formannskap og vi forbereder nå et stort møte i Istanbul. Jagland har blant annet opprettet en ekspertgruppe som skal se på årsakene til økende intoleranse og diskriminering i dagens Europa som skal legge fram en rapport i Istanbul.

Mindre byråkrati

Selv om han har vært offensiv har det vært relativt lite mediedekning av det løpende arbeidet Jagland og hans 2500 medarbeidere gjør i Strasbourg det siste året. Regjeringen i Norge rapporterer årlig til Stortinget om Norges arbeid i Europarådet, men ellers er det få nyheter rundt Jaglands nye posisjon.

– Jeg har ikke noe behov for å bli kjendis i Europa, men ønsker å gjøre organisasjonen mer relevant. Jeg vil gjøre Europarådet mer fleksibelt og mindre byråkratisk. Dette vil ta tid, innrømmer han. Men er stolt over det han har satt i gang.

– Jeg har satt i gang en bred reformprosess, fått i stand en god dialog med EU og fått Russland om bord, sier han. Jagland mener at Europarådet nå er blitt en aktør som alle regner med.

Krisen bekymrer

Han ser mange store utfordringer knyttet til den økonomiske krisen i Europa.

– Den voksende arbeidsledigheten og marginaliseringen av minoriteter bidrar til at mange mister troen på egen identitet. Selv om ikke Europarådet har en direkte rolle i den økonomiske politikken, er Europarådet opptatt av å sikre de fundamentale sosiale rettighetene for folk i Europa – rettigheter som er nedfelt i det sosiale charteret.

– Den økonomiske krisen setter rettighetene under press. Vi ser en økende fattigdom og at de som har det verst, får det enda verre. I noen av våre nye medlemsland sliter vi med mer korrupsjon og menneskehandel og en del har ennå ikke ferdigutviklet sine politiske institusjoner, sier Jagland, som blant annet har hatt en tett dialog med russiske myndigheter siden han overtok ledertrøya i palasset.

Skummel utvikling

Jagland er bekymret over hvordan enkelte land nå midt i en økonomisk krise strammes ytterligere og skaper økende arbeidsledighet.

– Vi er inne i en ganske skummel utvikling, og mange land fører stikk motsatte politikken av det Obama gjør i USA med en tradisjonell ekspansiv keynesiansk økonomisk politikk. Jagland tror verken nasjonalstatene alene eller utenriksministre i verden har svaret på verdens utfordringer. Han har tro på et samspill der også fagbevegelsen bør ha en aktiv rolle for å hindre at det gjennomføres massive kutt i det offentlige og at det blir en massearbeidsledighet som øker spenningen ytterligere.

– Skal bli spennende å se hvordan dette henger i hop etter hvert, sier han og skuler bort på LO-isbjørnen.

– Jeg skulle gjerne ønske at fagbevegelsen så Europarådet som en like viktig samarbeidspartner som EU. De nye utfordringene som menneskehandel, korrupsjon, sosial dumping, hvitvasking av penger og datakriminalitet er Europarådet bedre i stand til å lage standarder og regler for, sier han.

Økt spenning

– Den viktigste utfordringen nå er alle de sosiale spenningene knyttet til den økonomiske krisen og at vi har blitt et multikulturelt kontinent. Når disse to tingene spiller sammen, får vi en del vanskelige og farlige tendenser. Europarådet har en veldig viktig rolle å spille der, sier han. Jagland frykter menneskehandel kan komme til å undergrave mange velferdsstater i Europa med sosial dumping, men også illegal trafikk.

– Dette er det bare Europarådet som kan håndtere fordi det er en paneuropeisk organisasjon. Mye av menneskehandelen er knyttet til land utenfor EU, så EU kan ikke gjøre mye. Europarådets overvåkingskommisjon med menneskehandel ledes av norske Anne Sofie Greve, og hun gjør en kjempejobb, sier Jagland.

Generalsekretæren synes Strasbourg er en fin by med et utrolig flott landskap rundt, men synes nok franskmenn med alt sitt byråkrati er litt spesielt. Dessuten har de en helt annen innstilling til fagbevegelsen.

– Her er det mye bråk og streik, og jeg tror fagbevegelsen i Norge er langt sterkere da de er mer konstruktive, sier han.

Finnes det en europeisk identitet?

– Ja, det finnes en europeisk identitet. Den er basert på de fundamentale verdier blant annet formulert av den europeiske menneskerettighetskommisjon, men det er nok et stykke igjen til at alle helt og fullt identifiserer seg som europeere.

Ikke alle vil klare å si hva det innebærer å være en europeer, eller nordmann for den saks skyld. Noen mener kanskje det er å spise geitost og gå på ski og sånn, sier han.

Ikke planlagt

– Lever du i din europeiske drøm nå?

– I Europarådet får jeg brukt politiske erfaringer gjennom et langt liv. Jeg har aldri planlagt å havne her, men har jo alltid regnet meg som en europeer. Ettersom jeg har hatt flere sentrale posisjoner i norsk politikk er det lettere for meg enn mine forgjengere å få tilgang til den politiske ledelsen i andre organisasjoner. Jeg tror det var derfor de valgte meg til generalsekretær, smiler han.

Lierjul

Hvordan skal du feire jul?

– Jeg reiser hjem til Lier og håper jeg rekker fram til julaften. I fjor var jeg i Moskva og rakk så vidt hjem. Jeg har hørt at det er fint skiføre nå. Jeg liker å gå på ski i marka, så det gleder jeg meg til, sier Thorbjørn Jagland.

Generalsekretær i Europarådet og leder for Nobelkomiteen.

10.desember deler han ut Nobelprisen til Liu Xiaobo, den fengslede kinesiske menneskerettsforkjemperen.

Studert sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo, ble leder i AUF i 1977, og medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre. I 1981 ble han APs utredningssekretær og senere partisekretær. Ble i 1992 Arbeiderpartiets leder, var statsminister fra 1996- 1997 og utenriksminister 2000- 2001.

Jagland er generalsekretær for Europarådet, med base i Strasbourg. Europarådet ble etablert i 1949 for å få slutt på diktatur, forsvare freden og få til en god demokratisk utvikling i medlemslandene. Europarådet er en selvstendig organisasjon med 47 medlemsland med til sammen 800 millioner innbyggere, men er ikke tilknyttet EU. Jagland mener fagbevegelsen burde samarbeide mer med Europarådet og har store ambisjoner for å gjøre Europarådet mer moderne og effektivt.

EU og Europarådet er to vidt forskjellelige organisasjoner. Men ved hovedkvarteret til Europarådet vaier det blå flagget med de 12 stjernene som de fleste av oss forbinder med EU. Det var opprinnelig Europarådets symbol, men etter 1986 ble både flagget og den opprinnelige Europahymnen fra Beethovens 9. symfoni brukt for å symbolisere EU.

09.12.2010
07:33
16.12.2013 14:51Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Martin Guttormsen Slørdal

Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Jan-Erik Østlie

LOs sjeføkonom: Norges Bank hever renta altfor mye

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

Industri Energi

Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

– Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå


Flere saker