JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Einar Enger takker av

Han har fått mye kjeft av sinte passasjerer de siste årene, men sier at togkaoset ikke er årsaken til at han går av som konsernsjef i NSB.04.02.2011
14:00
16.12.2013 15:06

nina.hanssen@lomedia.no

– Beslutningen er udramatisk. Det er naturlig å få avløsning etter ti år i sjefsstolen, sier Einar Enger.

Det er en blid konsernsjef som tar imot meg på hovedkontoret i Oslo. Han har jobbet i NSB siden 2001.

Tidlig avgang

For kort tid siden varslet 60-åringen at han skulle gå av som sjef i NSB. Da kom også alle journalistene løpende.

«Hvorfor trekker du deg? Hva skal du gjøre de siste seks månedene i jobben?»

Det er spørsmålene journalistene har stilt ham. Enger aviser at det er dramatikk rundt situasjonen, og stiller derfor opp med en ferdig pressemelding.

– Jeg vet at du vil spørre, så jeg tok en ekstra kopi, sier han og leverer meg et ark med noen linjer på.

– Du vil kanskje også ha omdømmerapporten om NSB? Og kanskje en kaffe? spør kommunikasjonsdirektør Wenche Rasch. Foran oss står en stor godteriskål med sjokolade.

Trives på gården

Det er lett å bli dus med den avtroppende NSB-sjefen, men når du spør om privatlivet er han knapp med svarene. Da vi møttes for rundt ti år siden var han blitt enkemann med tre barn.

– Det var tøff tid, men vi klarte oss bra og hadde hjelp i huset, sier han.

Nå er det bare yngstemann på 23 som bor hjemme, mens døtrene på 26 og 28 år har flyttet ut for lengst. Enger trives på gården, og oppsummerer de siste ti årene som givende, men også til dels krevende.

– Jeg har jobbet med å få til en god samhandling mellom eier, organisasjon og ikke minst de tillitsvalgte. Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund har vært gode samarbeidspartnere som har spilt inn mange gode forslag, sier han.

Enger tar gjerne æren for at han har utviklet konsernet til å bli et framtidsrettet transportselskap.

– Vi har gjennomført en stor omstilling uten konflikter av betydning, forteller han ivrig.

Liten tillit

Selv om det høres forlokkende ut, vet Enger godt at folk flest ikke har høye tanker om konsernet han forlater. Da han var sjef for Tine, var de nr 1 på omdømmelista, mens NSB har vært blant de dårligste.

Foran ham ligger Synovate MMI-rapporten som oppsummerer resultatene. Den viser tilbakegang på alle områder, og totalinntrykket gir NSB plass 88 i profilundersøkelsen. I sammenligningen av økonomi og lønnsomhet er selskapet nummer 105.

Over halvparten av Norges befolkning har et dårlig totalinntrykk av NSB, men på miljøbevissthet scorer konsernet noe høyere. Vinterkulda har satt inn, og fortsatt er det store problemer med innstilte togavganger. Dessuten kunne punktligheten vært mye bedre.

– Vi sliter med gammelt materiell og har et stort etterslep i infrastrukturen. Jeg er ikke fornøyd med våre kundeleveranser, sier han businessaktig og skulle gjerne sett at NSB var kundens favoritt.

Dessuten er han ikke fornøyd med signalanleggene og ønsker høyere tempo i opprustingen av skinnegangen, men det skjer nok ikke i hans tid. Enger skal nemlig være der i bare seks måneder til.

Ti år er nok

Ti år er nok. Men hva har Einar Enger lært mest av i disse årene?

– Det er en tid for alt. Etter ti år i denne stillingen er det på tide å gjøre noe annet. Jeg skal selvsagt lede selskapet med full kraft i et halvt år til, men når den nye sjefen er på plass trer jeg av, sier 60-åringen med et glimt i øyet.

Han har ikke sagt ja til noen ny stilling. Planen er å reise hjem til gårdsbruket og jobbe der.

– Jordbruk er jo et fag jeg behersker, så dette ser jeg fram til, sier han, men innrømmer at skulle det dukke opp noe veldig interessant et annet sted er døren åpen.

Nå vil han først og fremst kjøre litt tog.

– Det har blitt altfor få turer mens jeg har vært i NSB. Jeg har blant annet aldri tatt Flåmsbanen. Det er noe jeg har veldig lyst til, sier han, og ramser opp også andre togreiser han har drømt om.

I tiden som Tine-sjef reiste han med Shinkansen i Japan. En opplevelse som gjorde inntrykk, og det kan bli mer reising. Det er nemlig flere ting han har lyst til å bruke mer tid på enn til nå.

– I denne stillingen blir det veldig travle hverdager. Jeg reiser hjemmefra rundt kl 5 og er ikke hjemme før sent. Da rekker man ikke noen særlig fritidssysler, sier han.

Litt jakt har han da fått lagt inn mellom hektiske hverdager.

– Jeg er med i et lag. Vi jakter på elg og rådyr. Kanskje en reise til Afrika hadde vært spennende.

Enger er veldig glad i mat, men vil ikke skryte av å være en god kokk.

– Da jeg ble enkemann måtte jeg lære meg å lage ordentlig mat til unga, så jeg fulgte kokebøkene til punkt og prikke. I dag kan jeg jo lage mat uten kokeboka, smiler han.

Myteomspunnet

De første tre årene jobbet konsernsjefen nesten døgnet rundt. Han er blitt kritisert for ikke å ha vært like synlig de siste fem årene. Nå slår han tilbake.

– Det der er en myte. Jeg har ikke vært usynlig ovenfor de som har hatt behov for å se meg. Bare spør politikerne eller fagforeningslederne. Jeg har alltid hatt en åpen dør for dem her og har også hatt jevnlig kontakt med mine ansatte gjennom allmøter.

Enger sier at han har hatt et godt forhold til alle samferdselsstatsråder og forbundsledere i NJF.

– Ofte har fagforeningene kommet med gode innspill til meg som jeg har lyttet på og tatt med videre. Det er jo ikke alltid at de klokeste hodene sitter på hovedkontoret, sier han.

– Jeg har lært utrolig mye i denne perioden av mange folk med stor fagkompetanse. Dessuten har jeg fått utøve ledelse, og bidratt til at man drar sammen mot et felles mål. Fellesskapet i NSB er helt unikt. Hvert år deltar vi i Skarverennet sammen, og det er fantastisk moro.

Enger liker godt å gå på ski, men innrømmer at det har blitt mindre trening de siste årene.

Skriver dagbok

Helt siden han ble ansatt i Gilde i 1975 har han tatt dagboknotater om alle faglige samtaler og møter han har deltatt i.

– Jeg skriver ikke om sosiale ting, men om fag. Jeg har mange bøker etter hvert nå, sier han, men har ikke vurdert å publisere noe foreløpig.

– For meg som leder har det ikke vært noe poeng å være i media hele tiden. Det er resultatet som betyr noe, sier han.

Aldri Se og Hør

Einar Enger beskriver seg selv som en relativt beskjeden mann født og oppvokst i Enebakk. Nå bor han på gården i Rakkestad i Østfold, men har alltid vært veldig bevisst på ikke å slippe media inn i sin private sfære.

– Noen ”Hjemme hos” intervju i Se og Hør eller i andre ukeblader kommer ikke på tale, sier han.

Hvis de ikke har med kamera, så kan intervjuer gjerne skje på kjøkkenbenken hjemme i Rakkestad. Toppsjefen forlater NSB med 1,6 mill i pensjon.

Akevitt og veteranbil

Han leser minst fem aviser hver dag, og når han leser bøker er det gjerne noen spesielle. Akkurat nå er det ”Akevittens historie” av Hroar Dege.

– Den er veldig bra, og ja, jeg liker akevitt. Helst temperert.

Den andre lidenskapen i livet er veteranbiler. Mulig han bruker en del av pensjonen til å kjøpe seg enda en. Han drømmer om en Mustang med V8-er, og har allerede en Fargo lastebil 1946-modell som både er registrert og som han av og til kjører rundt med i Lier der den står.

På en biltur hender det han tar med sine favoritt-CDer

– Jeg er glad i Henning Kvitnes og synes han skriver meningsfylte tekster, men kan også lytte til Katie Melua, sier Einar Enger.

Konsernsjef i NSB siden 2001.

Slutter i NSB etter ti år som toppsjef.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.02.2011
14:00
16.12.2013 15:06Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Nav beklager etter å ha bedt sosialhjelpssøker om å låne grill


Flere saker