JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svigermors drøm

Å kalle det splittet personlighet er vel å overdrive en smule. Men Idar Burheim har helt klart to svært forskjellige framtredende sider.



17.02.2011
08:38
16.12.2013 15:20

sissel.rasmussen@lomedia.no

Han venter på meg i vakta slik at jeg skal slippe inn i de indre gemakker av Posthuset, som det gamle kjente Postgirobygget nå heter. Posten disponerer seks av de 26 etasjene. Idar har ansvaret for 16ende og 17ende etasje.

Det lange blonde håret holdes stramt på plass på ryggen, av fem strikker, dandert helt ned til midja. Ingen utagerende adferd, men pen og pyntelig i Postens uniform.

Utsikten fra 17ende etasje er formidabel. Byen ser helt annerledes ut herfra. Idar blir glad bare på grunn av utsikten og lyset.

«Den utvalgte av kaoset»

For på jobben i Postens Fullserviceavdeling jobber de mens dagslyset fyller rommene. Archaon derimot, spiller ikke i dagslys. Det ødelegger stemningen. Gitaristen med artistnavnet, som betyr «den utvalgte av kaoset», ser på seg selv omtrent som en performance- kunstner. Når Idar Burheim ikke jobber i Posten, er tillitsvalgt eller redaktør for Kretsavisa i Postkoms krets av Oslo og Akershus, kler han seg i svart, sminker ansiktet i hvitt og spiller gitar i black metal-bandet «1349».

Vi går postrunden. Om en times tid tar Idar siste runde i alle de seks etasjene. Siste postgang er klokka 16. Ikke før, og sjelden etter. Han sjekker listene for oppfylling av papir, rekvisita, lyspærer. Intern vaktmestertjeneste kan det også kalles. Idar viser rundt. Han har det fint på jobben. De server hele Postens administrasjon med alt de trenger for å få sine jobber gjort. Derav navnet: Fullservice

– Folk blir så glad når jeg skifter lyspærer der de jobber. Det er hyggelig, at folk setter pris på det jeg gjør. Smilet er på plass.

31-åringen har jobbet i serviceyrker i flere år, med selgerkurs inkludert. H&M mistet en god medarbeider da Posten kapret ham til en ivrig postfunksjonær. Han fikk fast stilling på Vinderen postkontor i 2002, etter å ha sagt nei takk til et vikariat. Det tok ikke lang tid før Postkom hadde fått et nytt medlem, og temmelig raskt en tillitsvalgt.

Født til et liv på scenen

Hedensrud, Drammens østkant – her tråkker Idar Burheim sine barnesko. Navnet skjemmer ingen, heter det, men assosiasjonene til black metal er nærliggende. Idar er født i Tvillingenes tegn, der hvor Merkur, gudenes sendebud er hersker. Den som er født i dette tegnet, vil alltid ha behov for en scene, hvor han kan tolke ulike roller, sies det. Dessuten kjeder de seg fort, hvis de hele tiden må gjøre det samme. Ikke ulikt Idars temperament.

Kirkebranner og satanisme var før Idars tid i den norske metalverdenen. For hans del handler det om musikken, selv om barndommens helt het Michael Jackson. Bare 10 år gammel startet han og noen kompiser eget band. De øvde på rommet til trommisen. Idar spilte gitar og sang – siden han var den eneste som ikke var kommet i stemmeskiftet. Sangkarrieren stoppet der. Noen år senere ble det nytt band, doom metal-inspirert, og han blir medforfatter til sin første låt.

– Mye trist og leit i den alderen: Låten het «Deprived» (deppa), forteller han.

Tilbudet om språkreise byttes bort til fordel for en skikkelig forsterker.

Dagens tekster karakteriserer Idar som mørk poesi. Det fins så å si ingen satanistiske hentydninger i deres tekster. 1349 tilhører en hardere sjanger. Navnet henspeiler til det året svartedauden kom til Norge. Idar kom i kontakt med bandet allerede i 1999. Den femte skiva deres kom ut i fjor, og den har fått en femmer på terningen, både fra Dagbladet, Aftenposten, og Natt og Dag.

Skifte parti?

Redaktør Idar Burheim skriver om Helse-Norge og Post-Norge i ett av fjorårets nummer av Kretsavisa – Postkoms krets Oslo og Akershus´ egen avis. Partiet Rødt har berget Grønland flerkulturelle eldresenter på Oslos østkant, fra nedleggelse. Han undrer seg på om han må stemme på dem til neste Stortingsvalg. Styremedlemmet i Postens Arbeiderpartilag tar sin partitilhørighet opp til vurdering.

– På den annen side, er du med, kan du påvirke. Ellers blir det bare å stå utenfor og klage.

Det er ikke Idars stil. Han er med. Engasjert og vil bidra. Han meldte seg som korrekturleser for kretsavisa, fikk jobben som informasjonsmedarbeider, og nå er han redaktør. I ett år var han ansatt på heltid, mens daværende medarbeider var i svangerskapspermisjon. Idar Burheim representerer også kretsen sin i LO i Oslo representantskap. Idar har også vært innom studentlivet, og tok eksamen i forvaltningspolitikk ved universitetet i Bergen.

Postdirektivet er de tillitsvalgte og postansattes store kamp, og den er ikke over enda. Hos redaktør Idar er det ikke noe unntak. Han mener direktivet må bekjempes med nebb og klør, for det vil ramme både tjenester og arbeidsvilkår. Mens han er ute på turné med 1349 gjør han mer enn å spille gitar.

Postnerd på turné

Postnerd og Metaldude, egentlig er Idar en skikkelig postnerd. Posten er spennende. Da 1349 var oppvarmingsband for det sveitsiske heavy metalbandet Celtic Frost på USA-turné i 2006, gikk Idar på besøk til postfolket i US Postal Service.

– Hovedpostkontoret i New York er oppkalt etter byens irskkatolske politiker og postminister James A. Farley. Flotte gamle bygninger, med romerske søyler og store lysekroner, men med samme innhold som hos oss! Posten er statlig eid i USA, og mindre privatisert enn her. Visste du at posten USPS har sin egen politistyrke? De jobber med alt av postal kriminalitet – narkotikaforsendelser, brevbomber og anthrax.

Selv om postuniformen ble hjemme, er kameraet med på tur, og han bare måtte skrive om det. Artikkelen ble godt mottatt av Ap-politiker og tidligere nestleder i LO Stat, Tone Sønsterud, som skulle til USA for å se på de amerikanske posttjenestene. Turneen innbefattet også en uke i England, og der fikk Royal Mail besøk av Idar. Året etter var 1349 på egen USA-turné.

Fant Fredrik i skogen

Hjemme i leiligheten venter Fredrik. Da Fredrik var liten ble han funnet i skogen av noen som tok ham med til Dyrebeskyttelsen. Første gang kattungen hilste på Idar, beit han seg fast i skjegget hans. Og Idar tenkte: «Jaja, du får bli med meg hjem da», og den blinde katten ble hans. For han er veldig glad i dyr. Han har til og med hatt bilde av kaninen sin på pulten. Heldigvis elsker nabo Evy katter og kom som sendt fra himmelen, siden turnélivet krever sin mann. Kjæresten stiller også opp som kattevakt.

Om drøye uka er det By:Larm i Oslo. Om du vil se Idar spytte flammer og traktere gitaren, er stedet John Dee. Headbanging med det håret er ren bonus.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.02.2011
08:38
16.12.2013 15:20



Mest lest

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Børge Sandnes/Colourbox

Flere permitterte eldre må tilbakebetale dagpenger

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform


Flere saker