JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takker Norge for støtte

USAs utenriksminister Hillary Clinton takker for Norges støtte til et nytt initiativ for å bedre mødre og barns helse i utviklingsland.01.06.2012
19:01
16.12.2013 19:24

– Norge har lenge skjønt at en nasjons stabilitet avhenger av befolkningens velferd, sa Clinton da hun talte på en helsekonferanse i Oslo rådhus fredag.

Norge lover å gi 500 millioner kroner til initiativet Saving Mothers, Giving Life, som Clinton lanserte fredag. USA bidrar selv med 75 millioner dollar, tilsvarende 460 millioner kroner.

Under en pressekonferanse etter helsekonferansen sa Clinton at hun hadde hatt meget konstruktive samtaler både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tidligere på dagen.

Hun sa videre at mye av hensikten med hennes besøk er å takke Norge for den innsats landet gjør på en rekke områder der også USA er engasjert.

– I USA setter vi stor pris på det arbeidet Norge gjør for å bedre helsesituasjonen i mange land i verden, sa Clinton.

– Uansett hvilket området vi samarbeider om, være det fred og sikkerhet eller menneskerettigheter og utvikling, så vet vi at vi kan jobbe med, stole på og gjøre framskritt med nordmennene, understreket hun.

– Les også: Hillary Clinton i Norge

Under helsekonferansen trakk hun fram sin egen opplevelse av å bli mor. Hun husket tilbake til den kalde februarkvelden i 1980 da hun fikk datteren Chelsea og hvordan det ville vært om hun den gang ikke hadde kunnet stole på at sykehuset var åpent og at leger og jordmødre var på jobb.

– Men dette er noe kvinner over hele verden opplever hver eneste dag. Så vi må få opp tempoet på vår innsats for å redde mødre ved fødsel, sa Clinton.

Utenriksministeren snakket engasjert om hvordan mødrehelse kan ses i et mye bredere perspektiv. Ikke minst bør flere land oppdage de økonomiske gevinstene ved at mødre kan føde trygt og barna overlever. Det gir kvinner mulighet til å delta i samfunnet, noe som fører til betydelig økonomisk fremgang.

Ned på lokalt nivå

Helseminister Haja Zainab Bangura fra Sierra Leone fortalte panelet hvordan utbredelsen av mobiltelefoner har revolusjonert helsevesenet i hennes hjemland. Videre fortalte hun om at 1.700 kvinner er satt i sving til å sjekke at helsestasjonene i Sierra Leone er i god stand, og melde fra hvis det er problemer. Slike initiativ satte Clinton pris på.

– Vi snakker om prinsippet landets eierskap. Dette er en flott måte å bringe det ned på lokalt nivå, sa Clinton.

Rydder i begrepene

Men hun pekte på at prinsippet «landets eierskap» tolkes svært ulikt. Noen mener penger skal flyte inn uavbrutt fra hjelpeorganisasjoner, andre mener det betyr at landet må stå på egne bein. Atter andre ser det som at helsevesenet skal være et rent offentlig tema, og alle humanitære og private organisasjoner bør utestenges.

– Vi må klargjøre hva dette betyr. Vi mener det innebærere at det må være et nasjonalt ansvar, men at private sentre også inkluderes. Vi må ha nasjonale planer, og kvinner må delta i planleggingsprosessen. Og så må man holde hverandre ansvarlig, sa Clinton.

Et mål på helsevesenet

Clinton understreket at man kan måle hvor sterkt et lands helsevesen er, ved å se på hvordan det takler mødrehelse og spedbarnsdødelighet. Og hun hyllet Norge som et land som har forstått betydningen av et godt helsevesen.

– Jeg tenker tilbake til dagen jeg fikk min datter, hvor heldig jeg var. Men om man overlever, bør ikke være avhengig av hvor mye penger du har eller hvor du bor. Det bør være noe som gjelder alle kvinner og barn. Ved å sørge for god mødrehelse, redder vi ikke bare kvinnens liv, men vi forbedrer livet. Det bringer mer velferd til alle, sa Clinton.

– Russland gir inntrykk av å støtte Assad

Russlands holdning til Syria-konflikten gir inntrykk av at russerne støtter Bashar al-Assads regime, mener USAs utenriksminister Hillary Clinton.

På en pressekonferanse i Oslo fredag ga Clinton uttrykk for bekymring over russernes Syria-politikk.

– Deres posisjon, som er å hevde at de ikke inntar noen posisjon, oppfattes både i Sikkerhetsrådet, i Damaskus og andre steder som om de støtter Assads regime, sa Clinton.

Samtidig understreket hun at USA er rede til å samarbeide med russiske myndigheter dersom de går med på en plan som innebærer regimeendring i Syria.

Clinton holdt pressekonferansen sammen med sin norske kollega Jonas Gahr Støre etter en konferanse om mødrehelse i Oslo rådhus.

Kritiserer russisk våpensalg til Syria

Russlands leveranser av våpen til Syria har styrket regimet til president Bashar al-Assad, mener USAs utenriksminister Hillary Clinton.

– Hva disse våpnene blir brukt til, kan vi ikke si noe om med nøyaktighet. Men vi er svært bekymret over at Russland fortsetter å levere våpen til Syria, på tross av verdenssamfunnets arbeid for å innføre sanksjoner, sa Clinton på en pressekonferanse i Oslo rådhus fredag.

Hun oppfordrer Russland til i stedet å støtte det internasjonale arbeidet for å få til en politisk overgang i Syria og iverksette fredsutsendingen Kofi Annas fredsplan.

– Deres posisjon, hvor de hevder ikke å innta noen posisjon, oppfattes både i Sikkerhetsrådet, i Damaskus og andre steder som om de støtter Assads regime, sa Clinton.

Syria var et av temaene som ble diskutert på møtene mellom Clinton og Støre i Oslo fredag.

Roste Mood

Både Norge og Russland er enige om at det må legges mer press på Russland, som har lagt hindringer i veien for mer handlekraftige reaksjoner i FNs sikkerhetsråd mot voldsbruken i Syria.

Clinton roste den norske generalmajoren Robert Mood som leder FNs observatørstyrke i Syria, og påpekte at observatørenes arbeid er farlig og vanskelig.

Støre sa på sin side at ingen tar til orde for militær inngripen i Syria. Han la til at han og Clinton har en sammenfallende analyse av situasjonen i Syria.

Til tross for signaler som er blitt tolket som at USA vurderer militær inngripen i Syria, har Støre inntrykk av at USA fortsatt vil holde seg til diplomatiet.

Miljø i Arktis

Ifølge Støre er det ingen stridstemaer i forholdet mellom Norge og USA.

– Men det er mange temaer som berører oss begge, sa Støre.

Disse sakene får han rikelig med tid til å diskutere med Clinton, for hun har satt av hele to dager i Norge. Fredag kveld reiser hun videre til Tromsø. Der er miljøspørsmål og ressursbruk i Arktis tema.

– Jeg håper hun har tatt med varme klær, sa Støre med et smil, etter å ha blitt spurt om han trodde Clinton hadde med seg noen overraskelser.

Før møtet med sin amerikanske kollega sa Støre at han ikke trodde hun trengte noen innføring i arktiske spørsmål.

– Hun har vært en god partner for oss på nordområdene og på arktiske spørsmål, sa Støre.

Han regner med at møtene med fagfolk i Tromsø vil gi henne gode argumenter i diskusjonen om havrettstraktaten, som hun forsøker å få vedtatt i det amerikanske Senatet.

Støre og Clinton diskuterte også konsekvensene av klimaendringene i arktiske områder. De var enige om betydningene av å begrense utslipp av metangass og sot, som begge bidrar til å forsterke klimaendringene.

Situasjonen i Myanmar var også et tema Støre og Clinton tok for seg. Begge er opptatt av å støtte opp om utviklingen i demokratisk retning.

Støre håper USA vil bidra til at FN og Verdensbanken raskt kan komme på banen for å bidra til utvikling i landet, som de siste årene har tatt skritt fra militærdiktatur på vei mot demokrati.

Møtte overlevende

Clinton hadde selv bedt om å få møte overlevende fra Utøya under besøket i Norge, noe hun fikk anledning til i Oslo rådhus fredag ettermiddag. Pressen fikk ikke være til stede på møtet.

– Hun har helt fra 22. juli om kvelden vært veldig nærværende og til stede, sier Støre, som forteller at Clinton har trukket paralleller til terroraksjonen i Oklahoma i 1995.

– Hun var veldig berørt av at dette rammet Norge og har hele tiden spurt om hvordan utviklingen har vært. Jeg er glad for at vi får til et diskré møte hvor hun får gitt uttrykk for det overfor de overlevende. Det tror jeg de også setter pris på, sier Støre (ANB-NTB)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.06.2012
19:01
16.12.2013 19:24Mest lest

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

Meen Lakk og Karosseri holdt til i dette bygget da Kim Richard Larsen (innfelt) kom inn og kjøpte opp både bygget og firmaet. Fem måneder etter overtakelsen var firmaet slått konkurs.

Meen Lakk og Karosseri holdt til i dette bygget da Kim Richard Larsen (innfelt) kom inn og kjøpte opp både bygget og firmaet. Fem måneder etter overtakelsen var firmaet slått konkurs.

Tori Aarseth / Privat

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

MISTER INNFLYTELSE: – Når en så stor del av lønnsmidlene fordeles på et nivå uten streikerett, gir det mer makt til arbeidsgiver, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

NTL Nav: – Lokale forhandlinger i staten er i mange tilfeller rene trynetillegg

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

KRITISK TIL LOVENDRING: Gustav Landsverk har jobbet som kokk på sjøen siden han var 16 år. Som ansatt i Kystverket har han rett og plikt til å gå av med pensjon når han er 60 år, etter dagens regelverk.

Tri Nguyen Dinh

Skipskokken er opprørt etter at Stortinget stemte for endring av særalder-reglene: – Kan bli starten på slutten

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Ole Palmstrøm/Colorbox.com

Noen elsker det, andre hater det. Seks ansatte viser fram sin nye arbeidsplass

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Nav beklager etter å ha bedt sosialhjelpssøker om å låne grill

PRINSIPPER: Tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen mener det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder.

PRINSIPPER: Tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik i Riksrevisjonen mener det er viktig at det finnes noen prinsipper for når hjemmekontor er ønskelig, slik at det ikke kun blir opp til virksomheten og den enkelte leder.

Ole Palmstrøm

Regjeringens hjemmekontor-forskrift er for svak, mener NTL: – Ansatte må ikke bli presset til å jobbe hjemmefra

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass


Flere saker