JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takker Norge for støtte

USAs utenriksminister Hillary Clinton takker for Norges støtte til et nytt initiativ for å bedre mødre og barns helse i utviklingsland.01.06.2012
19:01
16.12.2013 19:24

– Norge har lenge skjønt at en nasjons stabilitet avhenger av befolkningens velferd, sa Clinton da hun talte på en helsekonferanse i Oslo rådhus fredag.

Norge lover å gi 500 millioner kroner til initiativet Saving Mothers, Giving Life, som Clinton lanserte fredag. USA bidrar selv med 75 millioner dollar, tilsvarende 460 millioner kroner.

Under en pressekonferanse etter helsekonferansen sa Clinton at hun hadde hatt meget konstruktive samtaler både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tidligere på dagen.

Hun sa videre at mye av hensikten med hennes besøk er å takke Norge for den innsats landet gjør på en rekke områder der også USA er engasjert.

– I USA setter vi stor pris på det arbeidet Norge gjør for å bedre helsesituasjonen i mange land i verden, sa Clinton.

– Uansett hvilket området vi samarbeider om, være det fred og sikkerhet eller menneskerettigheter og utvikling, så vet vi at vi kan jobbe med, stole på og gjøre framskritt med nordmennene, understreket hun.

– Les også: Hillary Clinton i Norge

Under helsekonferansen trakk hun fram sin egen opplevelse av å bli mor. Hun husket tilbake til den kalde februarkvelden i 1980 da hun fikk datteren Chelsea og hvordan det ville vært om hun den gang ikke hadde kunnet stole på at sykehuset var åpent og at leger og jordmødre var på jobb.

– Men dette er noe kvinner over hele verden opplever hver eneste dag. Så vi må få opp tempoet på vår innsats for å redde mødre ved fødsel, sa Clinton.

Utenriksministeren snakket engasjert om hvordan mødrehelse kan ses i et mye bredere perspektiv. Ikke minst bør flere land oppdage de økonomiske gevinstene ved at mødre kan føde trygt og barna overlever. Det gir kvinner mulighet til å delta i samfunnet, noe som fører til betydelig økonomisk fremgang.

Ned på lokalt nivå

Helseminister Haja Zainab Bangura fra Sierra Leone fortalte panelet hvordan utbredelsen av mobiltelefoner har revolusjonert helsevesenet i hennes hjemland. Videre fortalte hun om at 1.700 kvinner er satt i sving til å sjekke at helsestasjonene i Sierra Leone er i god stand, og melde fra hvis det er problemer. Slike initiativ satte Clinton pris på.

– Vi snakker om prinsippet landets eierskap. Dette er en flott måte å bringe det ned på lokalt nivå, sa Clinton.

Rydder i begrepene

Men hun pekte på at prinsippet «landets eierskap» tolkes svært ulikt. Noen mener penger skal flyte inn uavbrutt fra hjelpeorganisasjoner, andre mener det betyr at landet må stå på egne bein. Atter andre ser det som at helsevesenet skal være et rent offentlig tema, og alle humanitære og private organisasjoner bør utestenges.

– Vi må klargjøre hva dette betyr. Vi mener det innebærere at det må være et nasjonalt ansvar, men at private sentre også inkluderes. Vi må ha nasjonale planer, og kvinner må delta i planleggingsprosessen. Og så må man holde hverandre ansvarlig, sa Clinton.

Et mål på helsevesenet

Clinton understreket at man kan måle hvor sterkt et lands helsevesen er, ved å se på hvordan det takler mødrehelse og spedbarnsdødelighet. Og hun hyllet Norge som et land som har forstått betydningen av et godt helsevesen.

– Jeg tenker tilbake til dagen jeg fikk min datter, hvor heldig jeg var. Men om man overlever, bør ikke være avhengig av hvor mye penger du har eller hvor du bor. Det bør være noe som gjelder alle kvinner og barn. Ved å sørge for god mødrehelse, redder vi ikke bare kvinnens liv, men vi forbedrer livet. Det bringer mer velferd til alle, sa Clinton.

– Russland gir inntrykk av å støtte Assad

Russlands holdning til Syria-konflikten gir inntrykk av at russerne støtter Bashar al-Assads regime, mener USAs utenriksminister Hillary Clinton.

På en pressekonferanse i Oslo fredag ga Clinton uttrykk for bekymring over russernes Syria-politikk.

– Deres posisjon, som er å hevde at de ikke inntar noen posisjon, oppfattes både i Sikkerhetsrådet, i Damaskus og andre steder som om de støtter Assads regime, sa Clinton.

Samtidig understreket hun at USA er rede til å samarbeide med russiske myndigheter dersom de går med på en plan som innebærer regimeendring i Syria.

Clinton holdt pressekonferansen sammen med sin norske kollega Jonas Gahr Støre etter en konferanse om mødrehelse i Oslo rådhus.

Kritiserer russisk våpensalg til Syria

Russlands leveranser av våpen til Syria har styrket regimet til president Bashar al-Assad, mener USAs utenriksminister Hillary Clinton.

– Hva disse våpnene blir brukt til, kan vi ikke si noe om med nøyaktighet. Men vi er svært bekymret over at Russland fortsetter å levere våpen til Syria, på tross av verdenssamfunnets arbeid for å innføre sanksjoner, sa Clinton på en pressekonferanse i Oslo rådhus fredag.

Hun oppfordrer Russland til i stedet å støtte det internasjonale arbeidet for å få til en politisk overgang i Syria og iverksette fredsutsendingen Kofi Annas fredsplan.

– Deres posisjon, hvor de hevder ikke å innta noen posisjon, oppfattes både i Sikkerhetsrådet, i Damaskus og andre steder som om de støtter Assads regime, sa Clinton.

Syria var et av temaene som ble diskutert på møtene mellom Clinton og Støre i Oslo fredag.

Roste Mood

Både Norge og Russland er enige om at det må legges mer press på Russland, som har lagt hindringer i veien for mer handlekraftige reaksjoner i FNs sikkerhetsråd mot voldsbruken i Syria.

Clinton roste den norske generalmajoren Robert Mood som leder FNs observatørstyrke i Syria, og påpekte at observatørenes arbeid er farlig og vanskelig.

Støre sa på sin side at ingen tar til orde for militær inngripen i Syria. Han la til at han og Clinton har en sammenfallende analyse av situasjonen i Syria.

Til tross for signaler som er blitt tolket som at USA vurderer militær inngripen i Syria, har Støre inntrykk av at USA fortsatt vil holde seg til diplomatiet.

Miljø i Arktis

Ifølge Støre er det ingen stridstemaer i forholdet mellom Norge og USA.

– Men det er mange temaer som berører oss begge, sa Støre.

Disse sakene får han rikelig med tid til å diskutere med Clinton, for hun har satt av hele to dager i Norge. Fredag kveld reiser hun videre til Tromsø. Der er miljøspørsmål og ressursbruk i Arktis tema.

– Jeg håper hun har tatt med varme klær, sa Støre med et smil, etter å ha blitt spurt om han trodde Clinton hadde med seg noen overraskelser.

Før møtet med sin amerikanske kollega sa Støre at han ikke trodde hun trengte noen innføring i arktiske spørsmål.

– Hun har vært en god partner for oss på nordområdene og på arktiske spørsmål, sa Støre.

Han regner med at møtene med fagfolk i Tromsø vil gi henne gode argumenter i diskusjonen om havrettstraktaten, som hun forsøker å få vedtatt i det amerikanske Senatet.

Støre og Clinton diskuterte også konsekvensene av klimaendringene i arktiske områder. De var enige om betydningene av å begrense utslipp av metangass og sot, som begge bidrar til å forsterke klimaendringene.

Situasjonen i Myanmar var også et tema Støre og Clinton tok for seg. Begge er opptatt av å støtte opp om utviklingen i demokratisk retning.

Støre håper USA vil bidra til at FN og Verdensbanken raskt kan komme på banen for å bidra til utvikling i landet, som de siste årene har tatt skritt fra militærdiktatur på vei mot demokrati.

Møtte overlevende

Clinton hadde selv bedt om å få møte overlevende fra Utøya under besøket i Norge, noe hun fikk anledning til i Oslo rådhus fredag ettermiddag. Pressen fikk ikke være til stede på møtet.

– Hun har helt fra 22. juli om kvelden vært veldig nærværende og til stede, sier Støre, som forteller at Clinton har trukket paralleller til terroraksjonen i Oklahoma i 1995.

– Hun var veldig berørt av at dette rammet Norge og har hele tiden spurt om hvordan utviklingen har vært. Jeg er glad for at vi får til et diskré møte hvor hun får gitt uttrykk for det overfor de overlevende. Det tror jeg de også setter pris på, sier Støre (ANB-NTB)

01.06.2012
19:01
16.12.2013 19:24Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker