JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forkamp om pensjon

Fagforbundet streiker mot NHO Service for å få pensjonsretter inn i tariffavtalen. LO vil ha det samme temaet opp på LO-kongressen i 2013 - og i hovedoppgjøret 2014.31.08.2012
14:10
16.12.2013 20:00

stig.christensen@lomedia.no

Ifølge LO er tjenestepensjon i privat sektor en av de store reformene som står for tur. Mye er gjort, mye gjenstår. Banklovkommisjonen leverte sin innstilling i sommer. Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, mener forslaget kan legge til rette for brede kollektive ordninger. LO vil dermed gjøre tjenestepensjon til en hovedsak på kongressen om ni måneder.

– Vårt utgangspunkt er at vi skal ha det inn i avtaleverket som brede kollektive løsninger, sier nestlederen.

– Les også: Foreslår hybridpensjon

Krav fra Industri Energi

Industri Energi streiket i sommer for å få pensjonsrettigheter inn i tariffavtalen. Oljeindustriens Landsforening (OLF) tok vekk lokale rettigheter om pensjon i oppgjøret, og Industri Energi svarte med et krav om å få disse ordningene inn i tariffavtalen. Streiken ble stoppet av tvungen lønnsnemnd og vil bli avgjort i Rikslønnsnemnda. OLF-leder Gro Brækken sa den gang at det tidligere er fastslått i en tvungen lønnsnemnd at pensjonsspørsmål ikke hører hjemme i en tariffavtale, og at det var en prinsipiell avgjørelse.

Fagforbundet streiker

Fagforbundet gikk til streik 22. august for å få pensjonsrettigheter inn i pleie- og omsorgsavtalen i privat service, der NHO er motpart. NHO er prinsipielt mot å tariffeste pensjonsordninger. Der har de nulltoleranse og avviser ethvert utspill for å få til slike ordninger. På spørsmål til Petter Furulund i NHO Service om det er tenkelig at de tar inn noe om pensjonsrettigheter i tariffavtalen for å få slutt på streiken, svarer han slik:

– Nei.

– Men om Fagforbundet skulle streike ett år?

– Det må du spørre NHO om, vi får ikke lov av dem.

I den konkrete saken dreier det seg om et område som springer ut av offentlig sektor, og der offentlig sektor legger en mal for kravene. Dessuten har sykepleierne en lov i ryggen fra 1962, som innebærer at de skal ha pensjonsrettighetene tariffestet. Dette gjelder de aller fleste helseinstitusjoner både i offentlig og privat sektor. Dette ble brukt som en brekkstang av Fagforbundet i meklingen 21. august, men altså til ingen nytte overfor en steil arbeidsgivermotpart. Striden gir trolig en liten forsmak på hva vi har i vente hvis LO krever tariffestet pensjon på bred basis i privat sektor.

Endret bilde

Fafo-forsker Geir Veland ser et endret bilde innen tjenestepensjon, fordi risikoen har endret seg. Før var arbeidstakerne rimelig trygge, og det var arbeidsgiverne som tok risikoen når det gjelder innbetaling til pensjon. Ytelsesordningene tar sikte på å sørge for en pensjon på rundt 2/3 av lønna. Nå er det innskuddsordningene som dominerer, der arbeidstakerne blir utsatt for mye større risiko i forhold til hva pensjonen ender på. Dermed kommer spørsmålet om å sikre seg gjennom tariffavtaler på dagsordenen.

– Grunnlaget er annerledes nå enn for ti år siden. Likevel er det en lang vei til tariffesting i privat sektor, sa Veland til LO-Aktuelt for kort tid siden. Han minner om at styringsretten står sterkt i NHO, samtidig som LO har et sterkt argument i og med at arbeidstakerne overtar risikoen med innskuddsbaserte pensjonsordninger.

Best med tariffesting

– Ingenting er bedre enn tariffesting av pensjonsordningene, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi til LO-Aktuelt.

Han viser til at Industri Energi har tariffestet pensjonsordningene i sin avtale med Norges Rederiforbund. Han viser til at begge parter der har kommet fram til at det er en grei ordning. Sande sier likevel at risikoen i en innskuddsbasert ordning ligger der, uansett om den er tariffestet eller ikke.

– Likevel er tariffesting klart å foretrekke. Da kan ikke arbeidsgiver ensidig trekke seg fra ordningen, slik det skjedde med oss i sommer, mener Sande. Tariffesting med en akseptabel prosentandel av lønn vil være å foretrekke.

Handel og Kontor

På Handel og Kontors landsmøte om drøye 14 dager vil det bli en diskusjon om pensjon, ikke minst uførepensjon, ifølge forbundsleder Sture Arntzen. Han sier at det ikke per dags dato er høy temperatur med tanke på å få tariffestet ordningene, men at det kan komme. Arntzen viser til at de har hatt krav om tariffesting på enkelte overenskomster tidligere.

– Pensjon som tariffkrav vil nok forsterke seg, mener forbundslederen.

Han ser ikke bort fra at trykket kan øke på LO-kongressen og at hovedoppgjøret i 2014 kan bli et meget aktuelt tidspunkt for å kjøre fram kravet med styrke.

Vil ha innflytelse

Tor-Arne Solbakken sier til LO-Aktuelt at det begynner å bli stor utålmodighet for å få hele pensjonssystemet på plass. Likevel ser han at dette tar mange år. Banklovkommisjonen har en etappe igjen og ventes å komme med sin tredje rapport til vinteren.

– Det blir uansett store endringer og vi vil være med på å prege det som skjer, sier Solbakken. Det gjelder også forvaltningen av kapitalen.

– Men selv om innskuddsordningen skulle tas inn i tariffavtale, ligger vel risikoen hos arbeidstaker?

– Jo, men Banklovkommisjonen åpner for en hybridordning, en ordning som er mer forutsigbar for arbeidstakerne enn innskuddsordningene, og rimeligere for arbeidsgiverne, først og fremst med enklere regnskapsregler.

LO ønsker brede kollektive ordninger som administreres sammen med arbeidsgiverne. Man vil ha mer pensjon for pengene og mindre administrasjon. Etter at Banklovkommisjonen la fram sin innstilling 28. juni skal saken på høring. Så skal Storting og regjering si sitt, men også etter det blir det flere runder.

LO-nestlederen legger til at ytelsesordningen er blitt dyrere og at det må skytes inn kapital hele veien. Dermed har bedriftene generelt kjempet for innskuddsordninger.

I dag er pensjon veldig arbeidsgiverstyrt og NHO står steilt på sine prinsipper. Solbakken erkjenner derfor at LO må slåss iherdig for å få pensjonsrettigheter inn i avtaleverket.

Er en lovfestet ordning knyttet til arbeidsplassene.

Er fra 1.1.2006 også obligatorisk i privat sektor, der minstekravet er at arbeidsgiver oppretter en innskuddsbasert ordning med et årlig innskudd på minst to prosent av lønna.

Hovedtendensen i pensjonsordningene går i retning av at mer risiko faller på arbeidstakeren (innskuddsbaserte ordninger).

LO varsler at de vil ha brede kollektive pensjonsordninger inn i tariffavtalene. NHO er prinsipielt imot.

Banklovkommisjonen har lagt fram et forslag til ny lov om tjenestepensjon, som vil gjelde for 940?000 arbeidstakere i privat sektor.

Forslaget beskrives som en hybrid mellom dagens ytelsesbaserte og innskuddsbaserte pensjonsordninger.

Kommisjonen la fram to modeller. I Standardmodellen garanterer arbeidsgiver for at oppreguleringen skjer. I grunnmodellen vil man ha en nullgaranti.

LO og YS har uttalt seg positivt om forslaget, Unio mere kritisk.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.08.2012
14:10
16.12.2013 20:00Mest lest

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne  Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

Katharina Dale Håkonsen

400 renholdere kan få staten som arbeidsgiver: – Vill gjetting om vi får det bedre

Børge Sandnes/Colourbox

Flere permitterte eldre må tilbakebetale dagpenger

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO


Flere saker