JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nina våknet opp til kursendring

EL & IT-tillitsvalgte frykter for fremtiden med borgerlig regjering. Her er reaksjonene. – Jeg har våknet opp på et skip som totalt har endret kurs, sier forbundsstyremedlem Nina Farnes Hansen.10.09.2013
10:07
16.12.2013 23:49

knut.viggen@lomedia.no

Hun innrømmer at hun er skuffet etter valget. Og frykter at Norge skal bli en blåkopi av Reinfeldts Sverige.

– Jeg vil ikke ha mer frihet, jeg ønsker ikke et hver mann for seg selv land. Jeg vil ha medmenneskelighet, gode velferdsordninger, forutsigbarhet i yrkeslivet, en pensjon å leve av og en arbeidsmiljølov som tar vare på de yrkesaktive, sier Nina Farnes Hansen.

– Jeg er muligens naiv, men det kan jeg påberope meg i verdens beste land å bo i. Jeg har tro på fremtiden, men da må vi fortsette å kjempe for den, mener hun.

Tilbakeslag

Forbundsstyremedlem i EL & IT Forbundet og leder av LO i Stavanger, Rolf Bersås, mener valgresultatet er et tilbakeslag for hele fagbevegelsen slik som situasjonen vil bli nå fremover når høyrepolitikken slår inn for fullt.

– Etter min oppfatning vil vi få store endringer i arbeidsmiljøloven til det verre for arbeidsfolk. Det gode arbeidet regjeringen har gjort mot sosial dumping vil ta mange skritt tilbake, sier Bersås, som er svært bekymret over den lave valgdeltagelsen.

– Så fremover får vi nok av kamper å kjempe, konstaterer den profilerte SV’eren, som hadde et stort håp om at Partiet Rødt skulle klare et mandat i Oslo.

– At SV klarte seg over sperregrensa var en lettelse, sier Bersås.

Større forskjeller

BKK-tillitsvalgt og forbundsstyremedlem i EL & IT Forbundet, Svein Davidsen, gleder seg slett ikke over Norge får en statsminister fra Bergen. For første gang siden 1935.

– Valget vil føre til større forskjeller mellom folk. Det vil bli skattelette for de rikeste, som vil føre til at det blir mindre til fellesskapets løsninger, sier Davidsen. Han tror arbeidsledigheten vil øke, og at flere vil falle utenfor fellesskapet.

– Arbeidsgiverne vil få en tøffere tone ovenfor LO, og LO kommer til å få det knalltøft i forhandlingene til våren, spesielt i pensjonsspørsmålet, mener Svein Davidsen. Også arbeidsmiljøloven (AML) vil kunne bli endret til fordel for arbeidsgiver.

– Jeg tror at den norske modellen med trepartssamarbeid, og utviklingen av velferdsstaten vil smuldre opp over tid, sier Davidsen.

Ille med Frp

Forbundsstyremedlem Øyvind Wallentinsen fra Rogaland mener det verste er at de borgerlige får ett så stort flertall og at Frp får ett så godt resultat som det ser ut til.

– Det jeg frykter mest med en borgerlig regjering med Erna Solberg i spissen er angrep på arbeidstakerrettighetene og tillitsvalgtes innflytelse i norsk arbeidsliv, sier Wallentinsen, som hadde et lite håp om at Rødt skulle få ett mandat eller to..

– En fattig trøst er at det nå ser ut til at SV klarer å få ett resultat over sperregrensen og at AP blir det største partiet, sier Wallentinsen som også er betenkt over at nesten 30 prosent av de som har stemmerett ikke tok seg «bryet» med å delta i å bestemme hvem som skal styre landet.

Ikke noe valg

Leder i Elektrikernes Fagforening i Trøndelag, Terje Aaberg, mener EL & ITerne ikke har noe valg.

– Vi kan ikke sitte og deppe for lenge. Det må knallhard mobilisering til for å forsvare våre opparbeidde rettigheter, sier Terje Aaberg og tenker i første rekke på Arbeidsmiljøloven og tiltakspakkene mot sosial dumping, spørsmålet om arbeidstid og midlertidige stillinger. I tillegg må det jobbes for å unngå privatisering av skoleverk/helsevesen og unngå utsalg av vannkrafta.

– Vi må jobbe mot ei liknende utvikling som har vært i Sverige etter at Reinfeldt tok over. Kort sagt mobilisere alle gode krefter og være klar til å møte de angrepene vi vet vil komme. Vi skal være tilbake om 4 år, om ikke før! Sier Terje Aaberg.

Ekte blåmandag

EL & IT Forbundets «superverver», Ronny Paulsen, Gjøvik, mener fagbevegelsen nå står overfor en utfordrende politisk periode.

– Med høyresiden ved roret, der også Frp er med om bord, vil jeg absolutt ikke føle meg trygg på noe stø kurs. Her vil det dras i alle retninger, og jeg tror det blir et politisk kaos uten like, som vi ikke før har sett maken til i Norge, sier Ronny Paulsen. Han mener vanlige arbeidsfolk kan vente seg hardere tider og et mer brutalt arbeidsliv.

– Vi risikerer nå å få et regime som åpner for mer midlertidige ansettelser, som vil svekke dagens sykelønnsordning, som vil forringe arbeidsmiljøloven på mange områder, og som vil gjøre jobben mot sosial dumping enda vanskeligere, kommenterer Ronny, som også nevner en mer brutal asyl- og innvandringspolitikk og en svekkelse av norske bistandsprosjekt rundt i verden. Også Midt-Østen-politikken bekymrer han.

– Jeg er meget skuffet, men trøster meg med at den mørkeblå skuta kan grunnstøte når som helst. Da vil Stoltenberg være klar til å ta over igjen, sier Ronny Paulsen.

Hva kommer nå?

Leder i IKT Bransjens Fagforening og forbundsstyremedlem, Per Gunnar Salomonsen er enig i at det ble en skikkelig blåmandag.

– Høyres valgseier var solid, men er alle velgerne seg bevisst hva det kan komme til å medføre av endringer i norsk arbeidsliv? Spør Salomonsen. Han setter spørsmål ved fremstillingen om at Høyre nå skal forhandle med mellompartiene, Venstre og KrF påå den ene siden og Frp på den ande.

– Sett fra mitt ståsted som tillitsvalgt er det et helt annet bilde. Vi har Krf som sentrumsparti alene. Fremskrittspartiet og Venstre har i arbeidslivsspørsmål plassert seg sammen langt ut på ytterste høyre fløy, mener Salomonsen, som tror det blir spennende å se hvor den nye regjeringens politikk på nærings- og arbeidsliv kommer til å ligge.

– Faren for at den kan bli direkte fagforeningsfiendtlig er så absolutt tilstede. Om ikke den norske samarbeidsmodellen skal bli direkte skadelidende, med de konsekvenser det kan få på lang sikt, må KrF og eventuelt Høyre ta styring på dette politikkfeltet, sier Salomonsen.

– We’ll be back.

Fagforeningsleder og leder i EL & IT Forbundet, Ove Toska, mener velgerne har talt og at resultatet må respekteres.

– Demokrati handler også om at en ikke alltid sitter i posisjon, men tvert om og til tider også i opposisjon. Selvsagt er vi skuffet, men mener at vi har gjort det vi kan for å mobilisere vårt velgergrunnlag, sier Ove Toska, som tror høyresiden og de borgerlige har scoret på lav valgdeltakelse. Han ber folk om å la resultatet synke litt og så krumme nakken og mobilisere.

– På nytt er fagbevegelsen nå den avgjørende kraft mot store endringer i vårt samfunn. Vi sier ja til fellesskap, inkludering, rettferdig fordeling, arbeid til alle og små forskjeller i samfunnet. Angrep på våre verdier vil vi kjempe og mobilisere kraftig imot, mener Ove Toska, som mener det også er på tide for LO og EL & IT Forbundet å gå litt i seg selv. – Vi får studere oss selv og lære litt av hva som har gjort at vi mister støtte til det rødgrønne prosjektet.

– Og så er det bare 4 år til neste gang, og for å si det litt omskrevet med noen kjente ord i filmbransjen: «We’ll be back»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.09.2013
10:07
16.12.2013 23:49Mest lest

Ida Bing

Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Jordbærbonde fikk 250.000 kroner i gebyr. Nå legger han ned produksjonen

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Det handler ikke om at jeg ikke gidder å jobbe

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

Nina Hanssen

Som fengselsleder kjempet Knut Bjarkeid for de aller sykeste innsatte. Her gir han politikere et siste spark

VANSKELIG SITUASJON: – Å være 56 år og gå på dagpenger og ta strøjobber som kommer ad hoc er vanskelig, sier Anne Karin Thoresen. Hun er nå tilkallingsvakt på sykehjem. Amina Hendrics (t.v.) jobber oppsigelsestida si på Værnes.

VANSKELIG SITUASJON: – Å være 56 år og gå på dagpenger og ta strøjobber som kommer ad hoc er vanskelig, sier Anne Karin Thoresen. Hun er nå tilkallingsvakt på sykehjem. Amina Hendrics (t.v.) jobber oppsigelsestida si på Værnes.

Line Mette Finnøy

En SAS-ansatt mistet jobben, men vant fram i retten. Nå angrer kollegene på at de ga seg uten kamp

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Ole Martin Wold

Mekler nå: Overhengende fare for enda en sykepleierstreik

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Ole Palmstrøm

Unio vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS i staten

Jan-Erik Østlie

Solberg: Nordmenn kan reise på harryhandel igjen i juni

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

Ole Palmstrøm

Ansatte har tapt mange tusen på at arbeidsgiver permitterte dem på kort varsel. Nå er reglene presisert

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Jan-Erik Østlie

Sju saker kan splitte Sp-landsmøtet i helga. Her er lista

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Mimsy Møller

Fagforening mener ansatte på Oslos sykehjem utsettes for forfølgelse: – Blir ikke trodd på at du er syk

Frp-leder Sylvi Listhaug blir grundig analysert i boka «Listhaugs metode», utgitt av Forlaget Manifest.

Frp-leder Sylvi Listhaug blir grundig analysert i boka «Listhaugs metode», utgitt av Forlaget Manifest.

Tri Nguyen Dinh

– Listhaug er en politisk pyroman. Hun vil sette fyr på hva som helst, mener Magnus Marsdal

Kommentar:

Håvard Sæbø

«120.000 yrkesaktive medlemmer vil bli påvirket av en slik endring», skriver Jørn Eggum

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Uføretrygdede kan ha fått flere tusen kroner for lite fra Nav

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

Martin Guttormsen Slørdal

Eksperter tror ikke Unio får mer, for da må hele oppgjøret starte på nytt

Emmie Olivia Kristiansen

Slik øker lønna for ansatte i kommunale tjenester

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen stopper streiken i Oslo kommune

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

Kathrine Geard

Petter kjører buss på heltid, uten fast arbeidstid eller rute: – Det eneste jeg vet er at jeg har fri lørdag og søndag

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

Ylva Seiff Berge

Slik har Jan Bøhler påvirket Senterpartiet etter overgangen fra Ap

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundets leder ut mot Sp-vedtak: – Gjør valgkampen vanskelig, sier Eggum


Flere saker