JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hver sjuende husdyrbonde har kols

Husdyrbønder er den yrkesgruppen i Norge som rammes hardest av kols.

Saken oppsummert

En av sju har sykdommen, viser nye tall fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Det er særlig de som jobber med gris og kylling som er hardt rammet, viser tall fra LHL, ifølge Nationen.

– De fleste knytter kols opp mot røyking, men blant årsakene til sykdommen hos ikke-røykere finner vi eksponering for støv, røyk og kjemikalier i yrkessammenheng, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL.

– Les også: Kols-medisiner på blå resept

– Hele 14 prosent av norske husdyrbønder har kols. Når 32 prosent av bøndene som har kols heller ikke røyker, er det en indikasjon på at det er faktorer ved yrket som bidrar til sykdommen. Husdyrbøndene har også 30 prosent høyere forekomst av kols enn bønder som kun driver planteproduksjon, sier han.

Leder i Norges Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg, synes tallene er overraskende og urovekkende.

– Det er overraskende og alvorlige tall som tilsier at problemet er noe vi må se nærmere på, sier hun.

– Les også: Vil forby tipakningen

Willy Finnbakk, leder av Norsvin, sier andelen kolsrammede bønder var høyere enn antatt.

– Vi er klar over at vi har en arbeidssituasjon som er krevende for helsen, men jeg er overrasket over at tallene er så høye. Hadde vi jobbet i en hvilken som helst annen bedrift ville vi brukt verneutstyr hele dagen når forholdene er som de er, sier han. (ANB-NTB)

Warning