JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet over skeptiske LO-menn

Sentrale kvinnelige forbundsledere i LO, Turid Lilleheie i NTL og Randi Reese fra FO krever svar på hvorfor mannlige LO-topper er så lunkne til forslag om kvinnepott til offentlig sektor fra Likelønnskomisjonen.22.02.2008
13:25
16.12.2013 04:07

Mens kvinnelige forbundsledere i LO jubler over Likelønnskommisjonens forslag om at staten gir tre milliarder kroner for å heve lønna til kvinner i offentlig sektor, er menn i sentrale posisjoner i fagbevegelsen mer lunken.

De to kvinnelige forbundslederne som representerer til sammen 69.000 medlemmer har begge bidratt aktivt til innspill til Likelønnskommisjonen. Særlig jubler de over forslaget om at regjeringen skal sette av tre milliarder kroner for å øke kvinners lønn i offentlig sektor.

– Vi er kjempeglad for kjønn og lønn og omfavner nå Anne Engers nye slagord ” Vil vi, så kan vi”. Dette er en god videreføring av Olof Palmes berømte sitat ”Politikk er at vilja”, smiler Turid Lilleheie. Randi Reese nikker. De er i godt humør og har stor sans for de fleste forslagene som ligger i kommisjonens rapport som kom denne uka.

Penger må på bordet.

Turid Lilleheie og Randi Reese er glad for at Likelønnskommisjonen har skjønt at det må penger på bordet i en egen pott for å rette opp de store lønnsforskjellene. Dette er forslag som både NTL og FO har ivret for lenge.

– Jeg er glad for at det kom forslag om et ekstra tilskudd fra Staten på tre milliarder kroner til kvinner i offentlig sektor. Det er nettopp dette som skal til, sier Reese. Ifølge kommisjonen vil dette gi 100.000 kivnner 30.000 kroner mer i årslønn. Nå håper hun og Lilleheie at partene i arbeidslivet vil jobbe for å realisere forslagene som ligger i kommisjonens rapport.

– LOs politikk og retningslinjer er klar på likelønn og nå får vi drahjelp fra Likelønnskommisjonen. Vi skjønner da ikke hvorfor mannlige LO-topper denne uka er skeptiske og ser ut til at de ikke vil ha drahjelp, sier Turid Lilleheie og Randi Reese. De viser til uttalelser fra Morten Øye og Tor-Arne Solbakken i media.

Øye og julenissen.

LO Stats leder sa at han umiddelbart var i tvil om dette var et godt forslag.

– Øye uttalte at ”ingen vil vel si nei til en julenisse med 3 milliarder i sekken, men det er ikke så enkelt som å pøse inn ekstra midler. Hvordan skal dette foregå, og hvordan skal kvinnene identifiseres?” De to kvinnelige forbundslederne skjønner ikke hvorfor Morten Øye problematiserer dette.

– Det er lett å identifisere kvinnene. Min medlemsmasse er i alle fall truffet av dette forslaget. Vi er en betydelig gruppe i offentlig sektor og vi vet jo også hvor de andre kvinnene er, sier Randi Reese. Lilleheie nikker. De er litt opprørte over at de mannlige LO-kollegene nå problematiserer dette nå i forkant av lønnsoppgjøret.

Tor-Arne Solbakken, tidligere nestleder i NTL og nå i LOs ledelse, sa ifølge ANB at han syntes det er positivt å etablere en egen statlig bevilgning til et likelønnsløft, men understreket samtidig at dette også er svært problematisk. Han er redd dette vil virke provoserende overfor den store og voksende gruppen av lavlønte kvinner i offentlig sektor dersom bestemte yrkesgrupper i staten skal lønnsprioriteres ut fra formell utdanningslengde.

Solbakken problematiserer.

– Jeg mener Solbakken problematiserer dette fremfor å se mulighetene, sier Lilleheie.

I kommisjonens forslag står det klart at ”det er opp til partene i arbeidslivet å komme til enighet om hvilke yrkesgrupper som skal tilgodeses i slike ekstraordinære oppgjør”. Nå er det opp til oss i LO å identifisere kvinnegruppene og ta dette videre sammen med de andre partene, sier Randi Reese.

De to kvinnelige forbundslederne rister på hodet og viser til vedtak i LO og i representantskapet der det går klart fram at likelønn skal prioriteres. I LOs tariffpolitiske vedtak fra representantskapet 19. februar er det et eget avsnitt om likelønn. Der står det blant annet at ”Det er behov for økt innslag av sentral lønnsdannelse der det lokale element bidrar til ulikelønn og etterslep. Fortsatt vil vekt på lavlønnsprofil og garantiordninger særlig treffe kvinner.”

– Nå har Likelønnskommisjonen gitt oss flere mulige grep og en metodikk for å klare dette politiske målet. Nå er det opp til partene i arbeidslivet å gjennomføre dette, sier Lilleheie.

Frontfag-kritikk.

Reese tilføyer:

– I uttalelsen står det også klart at frontfagsmodellen ikke er opprettholdbar over tid hvis enkelte områder/grupper systematisk får lavere lønnsvekst enn lønnsveksten i de internasjonalt konkurran¬seutsatte sektorene. Frontfags¬modellen gir således mulighet til kompensasjon til områder/grupper som systema¬tisk over tid er blitt hengende etter i lønnsutviklingen.”

Randi Reese er glad for at Likelønnskommisjonen har forstått at kvinner i offentlig sektor er kommet i skvis i forhold til privat sektor og ønsker nå å løfte disse gruppene. Det betyr mye for hennes medlemmer. Derfor reagerer hun negativt når sentrale mannlige tillitsvalgte problematiserer dette og er skeptiske til denne delen av forslaget.

– Vi er glad for at likelønnskommisjonen tar til orde for statens ansvar i forhold til likelønn. Som i AFP-spørsmålet må LO ønske et trepartssamarbeid om dette velkommen, sier Randi Reese og Turid Lilleheie.

Lønnsløft i offentlig sektor. Partene i arbeidslivet inngår en forpliktende avtale om at lønnsveksten i offentlig sektor kan være høyere enn i privat sektor, og at en relativ endring i lønnsnivåene ikke skal utløse krav om kompensasjon. Statens bidrag er en likelønnspott på tre milliarder kroner, som skal gå til å heve lønna for kvinnedominerte grupper i offentlig sektor.

Lavlønns- og kvinnepott. Partene i privat sektor anbefales å sette av midler til dette i forhandlingene. Trenger ikke nødvendigvis å påvirke rammene for oppgjørene, men bety en omfordeling.

Likere deling av foreldrepermisjonen. Permisjonen deles i tre, en del til far, en til mor og en valgfri. Kommisjonen foreslår ikke å utvide permisjonstiden.

Rettigheter etter foreldrepermisjon. Arbeidstakere som har vært borte på grunn av foreldrepermisjon får rett til minimum et gjennomsnittlig lønnstillegg når de kommer tilbake.

Rekruttering av kvinner til ledelse.

Styrking av likestillingsloven og Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.02.2008
13:25
16.12.2013 04:07Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet

Leiv Martin Green

Sakene som kan skape debatt på Industri Energis landsmøte


Flere saker