JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra knyttet neve til kollektiv fornuft

LOs 110-årige historie ble i dag presentert for LO-kongressen. Tre bind og over 1600 sider var den mektige gaven til kongress-representantene.14.05.2009
09:58
16.12.2013 10:07

sym@lomedia.no

LOs tidligere kontorsjef Kåre Myrvold har i tre år ledet bokkomiteens arbeid. Og han var stolt over den jobben som var gjort.

- Dette verket er også et vektig bidrag til norsk samfunnshistorie, påpekte Myrvold.

Arbeid og velferd Men først og fremst er dette historien om arbeidsfolks kamp for arbeid og velferd. Om glødende pionerer som startet den vanskelige veien mot det velferdssamfunnet vi i dag kjenner.

Det første bindet, «Med knyttet neve», handler om fagbevegelsens begynnelse og kampen for anstendig arbeidsvilkår. Historien starter i 1899 og avsluttes i 1935, forfatter er historiker Finn Olstad.

- Det var et eliteprosjekt, framfor en bred folkebevegelse, påpekte forfatteren da verket ble presentert for pressen.

Foregangsmenn - Det var foregangsmenn med et ukjent verdensbilde for folk flest – om klasser og behov for å slå seg sammen. Først etter mange arbeidskamper var gjennomført ble det naturlig å organisere seg i et fellesskap, påpekte Olstad.

Og han la til at det dreide seg om en svært begrenset klassetilhørighet, knyttet til håndverkere og industriarbeidere.

Smusskompetanse - Og kvinnene fikk en underordnet stilling helt fra starten, fortalte Olstad og viste også til begrepet smusskompetanse. Ufaglærte kvinner utkonkurrerte faglærte menn-

- I dag ville vi kalt det sosial dumping.

I perioden fra 1915 til 1925 var revolusjon et hett politisk tema i Norge. I boka presenteres nytt stoff om tre revolusjonære framstøt. Olstad mener at årsaken til at disse ble stoppet i stor grad må tilskrives LO med LO-leder Ole O. Lian i spissen.

Bremset revolusjon - LO kjempet for sosialismen i Norge, men ble en bremsekloss mot en sosialistisk revolusjon, konkluderer Finn Olstad.

Bind 2 har fått navnet «Medlemsmakt og samfunnsansvar» og tar for seg perioden fram til 1969. Historikerne Terje Halvorsen og Inger Bjørnhaug har skrevet om denne perioden preget av krig og organisasjonsbygging. De fem krigsårene var dramatiske også for fagbevegelsen.

- Det var en motsetning blant topplederne i LO som hadde flyktet nordover med regjeringen og de som var blitt igjen, flertallet i sekretariatet, og ønsket en tilpasningslinje, forklarte Halvorsen som hadde tatt for seg krigsårene.

Tilpasningslinjen Det var tilpasningslinjen som vant fram. Det forsøket endte med ”melkestreiken” og henrettelsen av Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm i 1941. Forfatteren mener han kaster et nytt lys over nazistenes forsøk på å omdanne norsk fagbevegelse til en fellesorganisasjon av arbeidsgivere og arbeidstakere etter tysk mønster. Det primære for tyskerne var derimot å holde produksjonen i gang. Og da spesielt lærere og prester skapte mye uro valgte de å forlate denne linjen for å opprettholde produksjonen i Norge,

I oppbyggingen av landet var Landsorganisasjonen en lojal støttespiller til regjeringen. Men forfatter Inger Bjørnhaug viser spenninger i LO når markedsinnslagene ble større og det oppstår spenninger mellom høytlønte grupper med markedsmakt og lavlønte uten.

Framtidsvisjoner - Konrad Nordahl hadde som LO-leder store visjoner om framtida. Men det var vanskelig for LO å finne sin plass i forhold til regjeringens økonomiske politikk, mente Inger Bjørhaug.

Den kalde krigen preget også LO i denne perioden.

- LO-lederen og statsminister Gerhardsen var en viktig del av etterkrigslimet som holdt samfunnet, sammen påpekte forfatteren. Og hun understreket også Konrad Nordahl rolle i kampen mot kommunismen.

- Internt i fagbevegelsen var han veldig nøye med å holde det innenfor LOs konstitusjonelle rammer, men ellers hadde han ingen skrupler.

Kollektiv fornuft For mange vil nok det siste bindet være det mest spennende å kaste seg over. Tittelen ”Kollektiv fornuft” henspeiler til blant annet solidaritetsansvaret som forfatteren mener plasserte LO i en mer sentral samfunnsrolle enn kanskje noen ganger tidligere. Historikeren Trond Bergh framhever LO-leder Tor Aspengren som ønsket å vitalisere grunnplanet i fagbevegelsen.

- 1969 markerte ett av de store skillene i LOs historie. Aspengrens visjoner var å gjøre politisk kamp til en langt viktigere del av organisasjonen. LO fikk sitt første politiske handlingsprogram. Og LOs sentrale administrasjon ble bygget opp og spesialisert.

Trond Bergh mener dessuten at denne perioden er preget av sterke LO-ledere. Og han mener at mye av suksessen til LO ligger i denne miksen av å være en bred folkebevegelse ledet av sterke personer.

- Denne kombinasjonen er en av årsakene til det sterke gjennomslaget LO har i samfunnet. LO-lederen har først og fremst vært politikere og strateger.

Halvorsens innsats Og han brukte anledningen til å trekke fram innsatsen til Tor Halvorsen, som vanligvis har kommet i skyggen av ledere som Aspengren, Yngve Hågensen og Gerd-Liv Valla.

For alle som er interessert i norsk fagbevegelse utgjør disse tre bindene en ny og spennende kilde til kunnskap og opplevelser. Det er 60 år siden siste LO-historie ble skrevet. Og selv om forfatterne har lagt vekt på å skrive det som en samfunnshistorie med LO som en samfunnsaktør, så er dette en sjelden mulighet til å bli kjent med LO som organisasjon og dets indre liv. Historieverket er rikt illustrert med over 700 fotografier og illustrasjoner utvalgt av to bilderedaktører fra Arbeiderbevegelsens Arkiv. Men spesielt det siste bindet kunne hatt bedre og langt mer varierte bilder. Og når man blar og leser i de 1600 sidene melder det seg et spørsmål om hvem målgruppen er. Dette er på mange måter tradisjonell historiefortelling som åpner for nye bøker om fagbevegelsen. For er du interessert i konkrete temaer er det ikke like lett å finne den røde tråden gjennom historien. Hvordan har kvinnenes rolle for eksempel vært gjennom disse 110 årene? Hvordan har forholdet mellom Arbeiderpartiet og fagbevegelsen utviklet seg? Hvordan har fagbevegelsen rolle ute på arbeidsplassene endret seg disse årene?

Noe av dette kan kanskje Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek håndterer gjennom sine årbøker.

Like fullt er LOs historie 1899-2009 blitt et tiltalende og viktig verk.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.05.2009
09:58
16.12.2013 10:07Mest lest

Stein Inge Stølen

Selskap stjal lønn fra ansatte, men fikk likevel nye oppdrag av Postnord

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Aslak Bodahl

Bedrift la ned hovedkontoret - alle ansatte bedt om å jobbe hjemmefra

Håvard Sæbø

– Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Håvard Sæbø

Šiuos metodus Norvegijoje nesąžiningi darbdaviai naudoja norėdami išnaudoti užsienio darbuotojus

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Martin Guttormsen Slørdal

Brenna lover billigere barnehage: – Bare å glede seg til budsjettet

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

Jan-Erik Østlie

Norge kan miste rundt 50.000 oljejobber. Men hvor er de nye, grønne arbeidsplassene?

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

Brian Cliff Olguin

Dette meinte Ap og Sp om innleige-forbod før valet. Og dette meiner dei no

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Knut Viggen

Konflikt mellom ledelse og klubb i Norske Skog: – Vi sliter med å holde på folk

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»

I GANG: Landstariffkonferansen på Lillehammer er i gang, foran forhandlingsleder Bjørn Fornes (t.v.), forbundsleder Jan Olav Andersen og forbundssekretær Geir Ove Kulseth.

I GANG: Landstariffkonferansen på Lillehammer er i gang, foran forhandlingsleder Bjørn Fornes (t.v.), forbundsleder Jan Olav Andersen og forbundssekretær Geir Ove Kulseth.

Knut Viggen

Nå finpusser elektrikerne kravene til neste års lønnsoppgjør

Kronikk

Nicolai Bod Helgesen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Da arbeiderne streiket mot slavemerket», skriver Jonas Bals

Kommentar

Bjørn Dæhlie har flyttet fra Bø i Vesterålen.

Bjørn Dæhlie har flyttet fra Bø i Vesterålen.

Fredrik Hagen / NTB

«Kommunene må fratas friheten til å kunne senke formuesskatten lokalt»


Flere saker