JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Homofile sikres rett til foreldrepermisjon

Nå er den på plass; Den første tariffavtalen som sikrer utvidet rett til medmor- og medfarspermisjon. Det handler om lesbiske og homofiles rettigheter, men først og fremst om en trygg barndom.17.09.2009
11:04
16.12.2013 11:14

anne.grete@lomedia.no

Med den nye tariffavtalen mellom NTL/FO og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), har NTL satt LOs krav om kjønnsnøytralitet og ikke-diskriminering i arbeidsmiljøloven ut i livet.

Sikrer utvidet permisjon.

– Avtalen sikrer de ansatte utvidet medmor- og medfarspermisjon. Det betyr at foreldrepermisjon kan tas ut før stebarnsadopsjon er innvilget. LO har sagt tydelig fra at de ikke ønsker diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering. Jeg vil bli overrasket om ikke flere forbund følger etter, sier 2. nestleder i NTL, John Leirvaag.

Elin Vestrum, kommunikasjonsrådgiver i LLH og plasstillitsvalgt for NTL, er først og fremst glad for at de har fått på plass en tariffavtale. Tidligere har tilfeldighetene mer eller mindre rådet.

LLH-kontoret er en arbeidsplass preget av engasjerte ansatte med brennende interesse for organisasjonens sak.

– Da er det ekstra viktig med ryddige arbeidsforhold. Vi kan ikke leve av engasjement alene, sier Vestrum.

Individuelle avtaler.

Vestrum forteller at ledelsen velges på landsmøtet annet hvert år. Det er stor gjennomtrekk og lite forutsigbarhet.

– Vi har hatt mange individuelle avtaler. Nå har vi fått en ryddig og profesjonell arbeidsgiver, som vil ha en profesjonell organisasjon, sier Vestrum.

De er seks ansatte ved kontoret til LLH. Fem er NTL-medlemmer. De er direkte plassert under NTL Sentralforvaltningen. En er medlem i Fellesorganisasjonen for barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO).

– Vi meldte oss inn i NTL for om lag tre år siden. Landsforeningen er i hovedsak offentlig finansiert, og vi tenkte at det derfor var naturlig å melde oss inn i dette forbundet, sier Vestrum.

De er allerede i gang med sine første lokale forhandlinger.

Venter barn nr. 2.

Vi treffer henne og datteren Erle (2 ½) i en koselig leilighet i nærheten av Tøyen i Oslo. De har akkurat kommet inn fra loftsrydding.

– Vi må ha litt bedre plass nå som vi venter barn nummer to, smiler hun.

Elin Vestrum er gift med Elin. De inngikk partnerskap i 2006, like før datteren ble født. Nå har de sendt inn skjema til Skatteetaten for å oppgradere partnerskapet til ekteskap.

Det ble mulig etter at den nye ekteskapsloven trådde i kraft 1. januar i år. Da ble det åpnet for at lesbiske og homofile kunne gifte seg. Før kunne de bare inngå partnerskap.

Vestrum forteller at de reiste til Danmark for assistert befruktning da de bestemte seg for å få barn. På det tidspunktet var det ikke mulig for lesbiske par å få hjelp til å bli gravid på norske sykehus.

– Da Erle ble født, hadde ikke min partner og Erles andre mamma juridiske rettigheter i det hele tatt, sier hun.

Skulle likestilles.

Meningen med den nye ekteskapsloven var å likestille lesbiske/homofile med heterofile. Men under behandlingen av loven, bestemte Stortinget seg likevel for å særbehandle lesbiske par.

– Loven sier at barn unnfanget gjennom assistert befruktning må stebarnadopteres av morens kvinnelige ektefelle, dersom det er gjort med en ukjent donor. Dette gjelder ikke for heterofile. Da er far blitt far fra første stund selv om donor er ukjent, sier Vestrum.

Hun sier at noen lesbiske fremdeles reiser til utlandet for assistert befruktning, fordi de ønsker seg en ukjent donor.

Med innføringen av den nye ekteskapsloven fikk også mors kvinnelige ektefelle eller samboer krav på foreldrepermisjon. Men for å bli godkjent som medmor krever myndighetene at den assisterte befruktningen må ha skjedd innenfor godkjent helsevesen i Norge eller utlandet, samt at donors identitet er kjent.

Lang prosess.

Vestrum sier at de fleste lesbiske får innvilget stebarnsadopsjon, men det er en meget omfattende prosess som tar lang tid.

– Har man gått gjennom mølla blir man som regel godkjent. Men om det skulle skje noe med biologisk mor før ektefellen får innvilget stebarnsadopsjon, har ektefellen ingen rettigheter overfor barnet. Ikke rett til foreldrepermisjon eller fri fra jobben om barnet er sykt. Og tenk deg en verre situasjon – om biologisk mor skulle dø. Da er barnet juridisk sett foreldreløst. Dette er urettferdig forskjellsbehandling, sier hun.

Vestrum legger til at det spesielt er urettferdig overfor barna.

– Skal flest mulig barn få to foreldre fra de er født, må lesbiske par som får barn med ukjent donor få mulighet for medmorskap fra fødselen av, fastslår hun.

Sikrer lik permisjon.

– LO skal intensivere arbeidet mot alle former for diskriminering og LO vil endre arbeidsmiljøloven slik at det ikke blir anledning til å diskriminere på grunn av seksuell orientering i arbeidslivet. Ekteskapsloven gir utvidede permisjonsrettigheter til medmødre, men kun når befruktningen skjer på en måte som er godkjent i lovverket. Tariffavtalen mellom NTL og LLH sikrer foreldreskapspermisjoner også til homofile og lesbiske par som bruker surrogatmor i utlandet eller som har brukt en ukjent donor, sier Leirvaag.

Nestlederen i NTL påpeker at foreldrepermisjon er viktig for barna, uavhengig av hvordan befruktningen skjer. Det er barnas trygghet som må legges til grunn.

Alle ivaretas.

Den nye tariffavtalen innebærer blant annet at disse gruppene får rett på permisjon:

Homofile par som bruker surrogatmor i utlandet.

Lesbiske par som bruker klinikker i utlandet som ikke er godkjente i Norge.

Lesbiske par som reiste til utlandet for å bli gravide før ekteskapsloven trådte i kraft, og som ønsker en søster eller bror med samme donor.

Lesbiske par der den ene kvinnens egg befruktes, men hvor partner eller ikke-biologiske mor bærer barnet fram.

Medmor eller medfar som ønsker å ta ut foreldrepermisjon før stebarnsadopsjon er fullført.

Forskjellsbehandling.

Urettferdigheten i ekteskapsloven kan muligens bli rettet opp om ikke altfor lenge. En ny utredning - Farskapsutvalgets utredning ”NOU 2009:5 Farskap og annen morskap - fastsettelse og endring av foreldreskap”, har nylig vært ute på høring. Fristen gikk ut i midten av august.

Utvalget, som ble ledet av professor i rettsvitenskap Aslak Syse, skriver:

”Kravet om kjent donor medfører en forskjellsbehandling av barn født i lesbiske parforhold og heterofile parforhold. Utvalget går inn for at kravet om kjent donor ved assistert befruktning i utlandet bør oppheves av hensyn til likebehandling av barna”.

Utvalget er også opptatt av at alle barn, i den grad det er mulig, skal ha to foreldre allerede fra fødselen av.

Den nye ekteskapsloven trådte i kraft 1. januar 2009.

Lesbiske og homofile kan nå gifte seg hos byfogden og hos enkelte tros-og livssynssamfunn.

Lovendringen åpner også for at lesbiske par kan få assistert befruktning i Norge.

Lesbiske samboere, partnere eller ektefeller som ønsker assistert befruktning, kan kontakte sin fastlege og be om henvisning til inseminasjon.

Avgjørelsen skal bygge på medisinske og psykososiale vurderinger av paret. Det skal legges vekt på parets omsorgsevne og hensynet til barnets beste.

KILDE: WWW.LLH.NO

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.09.2009
11:04
16.12.2013 11:14Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Mads Tindvik

Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017


Flere saker