JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Homofile sikres rett til foreldrepermisjon

Nå er den på plass; Den første tariffavtalen som sikrer utvidet rett til medmor- og medfarspermisjon. Det handler om lesbiske og homofiles rettigheter, men først og fremst om en trygg barndom.17.09.2009
11:04
16.12.2013 11:14

anne.grete@lomedia.no

Med den nye tariffavtalen mellom NTL/FO og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), har NTL satt LOs krav om kjønnsnøytralitet og ikke-diskriminering i arbeidsmiljøloven ut i livet.

Sikrer utvidet permisjon.

– Avtalen sikrer de ansatte utvidet medmor- og medfarspermisjon. Det betyr at foreldrepermisjon kan tas ut før stebarnsadopsjon er innvilget. LO har sagt tydelig fra at de ikke ønsker diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering. Jeg vil bli overrasket om ikke flere forbund følger etter, sier 2. nestleder i NTL, John Leirvaag.

Elin Vestrum, kommunikasjonsrådgiver i LLH og plasstillitsvalgt for NTL, er først og fremst glad for at de har fått på plass en tariffavtale. Tidligere har tilfeldighetene mer eller mindre rådet.

LLH-kontoret er en arbeidsplass preget av engasjerte ansatte med brennende interesse for organisasjonens sak.

– Da er det ekstra viktig med ryddige arbeidsforhold. Vi kan ikke leve av engasjement alene, sier Vestrum.

Individuelle avtaler.

Vestrum forteller at ledelsen velges på landsmøtet annet hvert år. Det er stor gjennomtrekk og lite forutsigbarhet.

– Vi har hatt mange individuelle avtaler. Nå har vi fått en ryddig og profesjonell arbeidsgiver, som vil ha en profesjonell organisasjon, sier Vestrum.

De er seks ansatte ved kontoret til LLH. Fem er NTL-medlemmer. De er direkte plassert under NTL Sentralforvaltningen. En er medlem i Fellesorganisasjonen for barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO).

– Vi meldte oss inn i NTL for om lag tre år siden. Landsforeningen er i hovedsak offentlig finansiert, og vi tenkte at det derfor var naturlig å melde oss inn i dette forbundet, sier Vestrum.

De er allerede i gang med sine første lokale forhandlinger.

Venter barn nr. 2.

Vi treffer henne og datteren Erle (2 ½) i en koselig leilighet i nærheten av Tøyen i Oslo. De har akkurat kommet inn fra loftsrydding.

– Vi må ha litt bedre plass nå som vi venter barn nummer to, smiler hun.

Elin Vestrum er gift med Elin. De inngikk partnerskap i 2006, like før datteren ble født. Nå har de sendt inn skjema til Skatteetaten for å oppgradere partnerskapet til ekteskap.

Det ble mulig etter at den nye ekteskapsloven trådde i kraft 1. januar i år. Da ble det åpnet for at lesbiske og homofile kunne gifte seg. Før kunne de bare inngå partnerskap.

Vestrum forteller at de reiste til Danmark for assistert befruktning da de bestemte seg for å få barn. På det tidspunktet var det ikke mulig for lesbiske par å få hjelp til å bli gravid på norske sykehus.

– Da Erle ble født, hadde ikke min partner og Erles andre mamma juridiske rettigheter i det hele tatt, sier hun.

Skulle likestilles.

Meningen med den nye ekteskapsloven var å likestille lesbiske/homofile med heterofile. Men under behandlingen av loven, bestemte Stortinget seg likevel for å særbehandle lesbiske par.

– Loven sier at barn unnfanget gjennom assistert befruktning må stebarnadopteres av morens kvinnelige ektefelle, dersom det er gjort med en ukjent donor. Dette gjelder ikke for heterofile. Da er far blitt far fra første stund selv om donor er ukjent, sier Vestrum.

Hun sier at noen lesbiske fremdeles reiser til utlandet for assistert befruktning, fordi de ønsker seg en ukjent donor.

Med innføringen av den nye ekteskapsloven fikk også mors kvinnelige ektefelle eller samboer krav på foreldrepermisjon. Men for å bli godkjent som medmor krever myndighetene at den assisterte befruktningen må ha skjedd innenfor godkjent helsevesen i Norge eller utlandet, samt at donors identitet er kjent.

Lang prosess.

Vestrum sier at de fleste lesbiske får innvilget stebarnsadopsjon, men det er en meget omfattende prosess som tar lang tid.

– Har man gått gjennom mølla blir man som regel godkjent. Men om det skulle skje noe med biologisk mor før ektefellen får innvilget stebarnsadopsjon, har ektefellen ingen rettigheter overfor barnet. Ikke rett til foreldrepermisjon eller fri fra jobben om barnet er sykt. Og tenk deg en verre situasjon – om biologisk mor skulle dø. Da er barnet juridisk sett foreldreløst. Dette er urettferdig forskjellsbehandling, sier hun.

Vestrum legger til at det spesielt er urettferdig overfor barna.

– Skal flest mulig barn få to foreldre fra de er født, må lesbiske par som får barn med ukjent donor få mulighet for medmorskap fra fødselen av, fastslår hun.

Sikrer lik permisjon.

– LO skal intensivere arbeidet mot alle former for diskriminering og LO vil endre arbeidsmiljøloven slik at det ikke blir anledning til å diskriminere på grunn av seksuell orientering i arbeidslivet. Ekteskapsloven gir utvidede permisjonsrettigheter til medmødre, men kun når befruktningen skjer på en måte som er godkjent i lovverket. Tariffavtalen mellom NTL og LLH sikrer foreldreskapspermisjoner også til homofile og lesbiske par som bruker surrogatmor i utlandet eller som har brukt en ukjent donor, sier Leirvaag.

Nestlederen i NTL påpeker at foreldrepermisjon er viktig for barna, uavhengig av hvordan befruktningen skjer. Det er barnas trygghet som må legges til grunn.

Alle ivaretas.

Den nye tariffavtalen innebærer blant annet at disse gruppene får rett på permisjon:

Homofile par som bruker surrogatmor i utlandet.

Lesbiske par som bruker klinikker i utlandet som ikke er godkjente i Norge.

Lesbiske par som reiste til utlandet for å bli gravide før ekteskapsloven trådte i kraft, og som ønsker en søster eller bror med samme donor.

Lesbiske par der den ene kvinnens egg befruktes, men hvor partner eller ikke-biologiske mor bærer barnet fram.

Medmor eller medfar som ønsker å ta ut foreldrepermisjon før stebarnsadopsjon er fullført.

Forskjellsbehandling.

Urettferdigheten i ekteskapsloven kan muligens bli rettet opp om ikke altfor lenge. En ny utredning - Farskapsutvalgets utredning ”NOU 2009:5 Farskap og annen morskap - fastsettelse og endring av foreldreskap”, har nylig vært ute på høring. Fristen gikk ut i midten av august.

Utvalget, som ble ledet av professor i rettsvitenskap Aslak Syse, skriver:

”Kravet om kjent donor medfører en forskjellsbehandling av barn født i lesbiske parforhold og heterofile parforhold. Utvalget går inn for at kravet om kjent donor ved assistert befruktning i utlandet bør oppheves av hensyn til likebehandling av barna”.

Utvalget er også opptatt av at alle barn, i den grad det er mulig, skal ha to foreldre allerede fra fødselen av.

Den nye ekteskapsloven trådte i kraft 1. januar 2009.

Lesbiske og homofile kan nå gifte seg hos byfogden og hos enkelte tros-og livssynssamfunn.

Lovendringen åpner også for at lesbiske par kan få assistert befruktning i Norge.

Lesbiske samboere, partnere eller ektefeller som ønsker assistert befruktning, kan kontakte sin fastlege og be om henvisning til inseminasjon.

Avgjørelsen skal bygge på medisinske og psykososiale vurderinger av paret. Det skal legges vekt på parets omsorgsevne og hensynet til barnets beste.

KILDE: WWW.LLH.NO

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.09.2009
11:04
16.12.2013 11:14Mest lest

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

LO Stat-leder Egil André Aas på vei inn døren til Riksmekleren for å få hjelp til å finne en løsning i lønnsoppgjøret for ansatte i staten.

LO Stat-leder Egil André Aas på vei inn døren til Riksmekleren for å få hjelp til å finne en løsning i lønnsoppgjøret for ansatte i staten.

Merete Jansen

LO Stat-lederen optimist foran meklingen for statsansatte


Flere saker