JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettsløse verft?

Verftenes advokat serverte i dag kraftig kost i Oslo tingrett. – Her sto verftene altså helt rettsløse overfor en Tariffnemnd som var innstilt på å vedta allmenngjøring av minstelønn fortest mulig, sa Kurt Weltzien. Saksbehandlingen tok over ett år.08.12.2009
20:38
16.12.2013 12:06

Dag to i verftenes rettssak mot Staten, Tariffnemnda og allmenngjøring om norsk lønn ble rimelig livlig.

Tendensiøs behandling?

Saksøkernes advokater prøvde å tegne et bilde av en Tariffnemnd som overkjørte NHOs representant Nina Melsom. Nemndas leder, lagdommer Ellen Mo, ble beskyldt for "tendensiøs behandling av begjæringen om allmenngjøring" og for å ha gitt mer informasjon til noen nemndmedlemmer enn andre.

Tariffnemnda vedtok allmenngjøring av deler av Verkstedoverenskomsten 6. oktober 2008, etter en saksbehandling som tok over ett år. Fire av nemndas fem medlemmer stemte for, NHOs representant imot. Den statlige Tariffnemnda består av tre nøytrale medlemmer, ett fra LO og ett fra NHO.

Hamret løs på Tariffnemnda

Verftenes advokater sparte altså ikke på kruttet og hamret løs på Tariffnemndas saksbehandling. Lengst gikk NHO-engasjerte Kurt Weltzien:

– Ingenting av det verftene ba om, ble det tatt hensyn til. Her sto man altså rettsløs overfor en Tariffnemnd som var innstilt på å vedta allmenngjøring raskest mulig.

Intens tautrekking

Temperaturen steg mange hakk da saksøkernes advokater i dag fortsatte med sitt innledningsforedrag. Verftsjuristenes forsøk å påvise saksbehandlingsfeil nærmet seg en form for dyneløfting og viste i all tydelighet at behandlingen av begjæringen må ha vært en intens tautrekking mellom høyst ulike interesser og oppfatninger.

"Krangelen" mellom NHOs representant, advokat Nina Melsom, og det senere flertallet begynte åpenbart den dagen Norsk Industri begjærte innsyn i Fellesforbundets og LOs dokumentasjon av sosial dumping: 7. desember 2007. Arbeidstakersiden hadde begjært delvis allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten 27. september.

Løfte om anonymitet

Samtlige nemndmedlemmer hadde, naturlig nok, tilgang til all nødvendig informasjon for å kunne behandle begjæringen, med all underliggende dokumentasjon av sosial dumping, i form av lønnsslipper, arbeidskontrakter og så videre. Fellesforbundet hadde fått denne informasjonen av utenlandske verftsarbeidere, under løfte om taushet og anonymitet.

Ville se dokumentasjonen

14. desember 2007 avslo Tariffnemnda delvis Norsk Industris og dermed arbeidsgivernes begjæring om innsyn i den underliggende dokumentasjon - med henvisning til blant annet personvern og beskyttelse av arbeiderne.

Norsk Industri ga seg ikke med dette og påklaget avslaget for Arbeids- og inkluderingsdepartementet 11. januar 2008. Departementet opprettholdt avslaget 15. april og delte Tariffnemndas syn om personvern og beskyttelse, men Norsk Industri gikk videre med saken ved å klage det dobbelte avslaget inn for Sivilombudsmannen 21. mai 2008.

– Begrunnet tvil

Sivilombudsmann Arne Fliflet uttalte seg 3. februar 2009, rundt fire måneder etter at Tariffnemnda hadde truffet sitt vedtak om allmenngjøring av deler av Verkstedoverenskomsten.

Han konkluderte med "begrunnet tvil knyttet til departementets delvise avslag av Norsk Industris krav om innsyn" og oppfordret departementet til å "vurdere om det er grunn til å gi Norsk Industri, dersom det fortsatt er ønskelig, ytterligere innsyn". Han underkjenner imidlertid ikke Tariffnemndas vedtak om allmenngjøring.

Det avsluttende brevet fra Sivilombudsmannen kom for noen dager siden, 25. november.

Nødvendig med innsynsnekt?

– Spørsmålet om innsyn har overføringsverdi for Tariffnemndas generelle behandling av begjæringen om allmenngjøring ved verftene, finformulerte NHO-advokat Nils-Ola Widme. Han sådde tvil ved behovet for anonymitet og beskyttelse, og om Fellesforbundet og LO virkelig var opptatt av det.

– Hvis LO virkelig hadde vært så opptatt av å beskytte personene, hadde det jo ikke vært mulig med så mange medieoppslag, sa Widme.

Høytlesning fra e-mail

Han og kollega Kurt Weltzien leste flittig opp fra interne e-mail mellom Tariffnemndas leder Ellen Mo og nemndas medlemmer, samt mail mellom Mo og Tariffnemndas sekretær, Eli Mette Jarbo fra Arbeids- og Inkluderingsdepartementet.

Det ble poengtert at de tilkalte hverandre ved fornavn og at det nøytrale nemndmedlemmet Anne Austbø har sitt daglige kontor i samme bygg som Tariffnemndas leder. Ellen Mo jobber som dommer i lagmannsretten i Oslo.

21. desember 2007 tok NHOs representant Nina Melsom opp spørsmålet om Tariffnemndas arbeidsform.

– Her foregår det prosesser som ikke er gode, sa Kurt Weltzien.

Alle bedre informert enn NHO?

Advokatene antydet at alle nemndmedlemmer ble bedre informert enn NHOs Nina Melsom.

– LO har fått tilgang til langt mer informasjon enn verftene, påsto Kurt Weltzien, noe som fikk regjeringsadvokat Anne Cathrine Haug til å reagere:

– Men NHOs representant har da fått tilgang til all informasjon.

– Nina Melsom fikk informasjon som arbeidsgivernes representant i Tariffnemnda og har ikke gitt informasjon videre til verftene, svarte NHO-advokaten og ble møtt med et spørsmål av LO-advokat Håkon Angell:

– Antyder du nå at LOs representant har lekket informasjon?

– Det vil jeg ikke uttale med om, svarte Kurt Weltzien.

"Krangel" om dissensformulering

Da tiden begynte å nærme seg for å sende ut høringsbrevet i april 2008, kom det på nytt til interessante meningsutvekslinger mellom nemndas medlemmer. NHOs Nina Melsom ville ha med sin dissens i brevet som skulle sendes ut på offentlig høring.

Det fikk nemndmedlem Tore Lindholt til å reagere i en e-mail. Han mente, ifølge Kurt Weltzien, at Melsoms argumentasjon var "altfor detaljert" og at den "ikke hørte hjemme i et høringsbrev". Hvis NHO ønsket å få fram sitt syn, kunne arbeidsgiverne gjøre det i sin høringsuttalelse senere.

– En veldig spesiell måte å drive nemndarbeid på, mente saksøkernes advokat Weltzien.

Det hele endte med et kompromiss: dissensen ble med i forkortet form.

Presset på?

Kurt Weltzien mente også at Tariffnemndas leder Ellen Mo presset på for å få til et vedtak. Ifølge NHO-advokaten ønsket Mo å få avgjort begjæringen før sankthans "fordi det begynte å nærme seg ett år siden begjæringen ble fremmet". Han antydet også at det var uenighet om høringsfristens lengde.

– Her er det åpenbart maktpåliggende å få til et vedtak så fort som mulig. Da er det ikke så viktig å ta hensyn til NHO-representantens merknader, sa Weltzien.

Som i går trakk han fram dokumentasjonen som Fellesforbundet og LO hadde skaffet til veie: tilfeller av sosial dumping hos 14 av verftenes underleverandører og ett verft, daværende Vetco Aibel (nå Aibel).

– Skulle undersøkt mer

– Dette ga et nokså fragmentert bilde av situasjonen ved verftene. Virkeligheten var helt annerledes enn slik Fellesforbundet og LO beskrev den, påsto verftenes jurist før han angrep Tariffnemnda på nytt:

– Tariffnemnda har et selvstendig ansvar for å undersøke situasjonen ved verftene. Seks av verftenes 64 underleverandører underbetalte arbeiderne, men det ble ikke tatt ett saksbehandlingsskritt fra Tariffnemndas side for å hente inn informasjon fra de andre underleverandørene for å vise at bildet som Fellesforbundet tegnet, ikke er representativt.

– I morgen og torsdag holder regjeringsadvokatene sitt innledingsforedrag - for den saksøkte staten.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.12.2009
20:38
16.12.2013 12:06Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet


Flere saker