JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettsløse verft?

Verftenes advokat serverte i dag kraftig kost i Oslo tingrett. – Her sto verftene altså helt rettsløse overfor en Tariffnemnd som var innstilt på å vedta allmenngjøring av minstelønn fortest mulig, sa Kurt Weltzien. Saksbehandlingen tok over ett år.08.12.2009
20:38
16.12.2013 12:06

Dag to i verftenes rettssak mot Staten, Tariffnemnda og allmenngjøring om norsk lønn ble rimelig livlig.

Tendensiøs behandling?

Saksøkernes advokater prøvde å tegne et bilde av en Tariffnemnd som overkjørte NHOs representant Nina Melsom. Nemndas leder, lagdommer Ellen Mo, ble beskyldt for "tendensiøs behandling av begjæringen om allmenngjøring" og for å ha gitt mer informasjon til noen nemndmedlemmer enn andre.

Tariffnemnda vedtok allmenngjøring av deler av Verkstedoverenskomsten 6. oktober 2008, etter en saksbehandling som tok over ett år. Fire av nemndas fem medlemmer stemte for, NHOs representant imot. Den statlige Tariffnemnda består av tre nøytrale medlemmer, ett fra LO og ett fra NHO.

Hamret løs på Tariffnemnda

Verftenes advokater sparte altså ikke på kruttet og hamret løs på Tariffnemndas saksbehandling. Lengst gikk NHO-engasjerte Kurt Weltzien:

– Ingenting av det verftene ba om, ble det tatt hensyn til. Her sto man altså rettsløs overfor en Tariffnemnd som var innstilt på å vedta allmenngjøring raskest mulig.

Intens tautrekking

Temperaturen steg mange hakk da saksøkernes advokater i dag fortsatte med sitt innledningsforedrag. Verftsjuristenes forsøk å påvise saksbehandlingsfeil nærmet seg en form for dyneløfting og viste i all tydelighet at behandlingen av begjæringen må ha vært en intens tautrekking mellom høyst ulike interesser og oppfatninger.

"Krangelen" mellom NHOs representant, advokat Nina Melsom, og det senere flertallet begynte åpenbart den dagen Norsk Industri begjærte innsyn i Fellesforbundets og LOs dokumentasjon av sosial dumping: 7. desember 2007. Arbeidstakersiden hadde begjært delvis allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten 27. september.

Løfte om anonymitet

Samtlige nemndmedlemmer hadde, naturlig nok, tilgang til all nødvendig informasjon for å kunne behandle begjæringen, med all underliggende dokumentasjon av sosial dumping, i form av lønnsslipper, arbeidskontrakter og så videre. Fellesforbundet hadde fått denne informasjonen av utenlandske verftsarbeidere, under løfte om taushet og anonymitet.

Ville se dokumentasjonen

14. desember 2007 avslo Tariffnemnda delvis Norsk Industris og dermed arbeidsgivernes begjæring om innsyn i den underliggende dokumentasjon - med henvisning til blant annet personvern og beskyttelse av arbeiderne.

Norsk Industri ga seg ikke med dette og påklaget avslaget for Arbeids- og inkluderingsdepartementet 11. januar 2008. Departementet opprettholdt avslaget 15. april og delte Tariffnemndas syn om personvern og beskyttelse, men Norsk Industri gikk videre med saken ved å klage det dobbelte avslaget inn for Sivilombudsmannen 21. mai 2008.

– Begrunnet tvil

Sivilombudsmann Arne Fliflet uttalte seg 3. februar 2009, rundt fire måneder etter at Tariffnemnda hadde truffet sitt vedtak om allmenngjøring av deler av Verkstedoverenskomsten.

Han konkluderte med "begrunnet tvil knyttet til departementets delvise avslag av Norsk Industris krav om innsyn" og oppfordret departementet til å "vurdere om det er grunn til å gi Norsk Industri, dersom det fortsatt er ønskelig, ytterligere innsyn". Han underkjenner imidlertid ikke Tariffnemndas vedtak om allmenngjøring.

Det avsluttende brevet fra Sivilombudsmannen kom for noen dager siden, 25. november.

Nødvendig med innsynsnekt?

– Spørsmålet om innsyn har overføringsverdi for Tariffnemndas generelle behandling av begjæringen om allmenngjøring ved verftene, finformulerte NHO-advokat Nils-Ola Widme. Han sådde tvil ved behovet for anonymitet og beskyttelse, og om Fellesforbundet og LO virkelig var opptatt av det.

– Hvis LO virkelig hadde vært så opptatt av å beskytte personene, hadde det jo ikke vært mulig med så mange medieoppslag, sa Widme.

Høytlesning fra e-mail

Han og kollega Kurt Weltzien leste flittig opp fra interne e-mail mellom Tariffnemndas leder Ellen Mo og nemndas medlemmer, samt mail mellom Mo og Tariffnemndas sekretær, Eli Mette Jarbo fra Arbeids- og Inkluderingsdepartementet.

Det ble poengtert at de tilkalte hverandre ved fornavn og at det nøytrale nemndmedlemmet Anne Austbø har sitt daglige kontor i samme bygg som Tariffnemndas leder. Ellen Mo jobber som dommer i lagmannsretten i Oslo.

21. desember 2007 tok NHOs representant Nina Melsom opp spørsmålet om Tariffnemndas arbeidsform.

– Her foregår det prosesser som ikke er gode, sa Kurt Weltzien.

Alle bedre informert enn NHO?

Advokatene antydet at alle nemndmedlemmer ble bedre informert enn NHOs Nina Melsom.

– LO har fått tilgang til langt mer informasjon enn verftene, påsto Kurt Weltzien, noe som fikk regjeringsadvokat Anne Cathrine Haug til å reagere:

– Men NHOs representant har da fått tilgang til all informasjon.

– Nina Melsom fikk informasjon som arbeidsgivernes representant i Tariffnemnda og har ikke gitt informasjon videre til verftene, svarte NHO-advokaten og ble møtt med et spørsmål av LO-advokat Håkon Angell:

– Antyder du nå at LOs representant har lekket informasjon?

– Det vil jeg ikke uttale med om, svarte Kurt Weltzien.

"Krangel" om dissensformulering

Da tiden begynte å nærme seg for å sende ut høringsbrevet i april 2008, kom det på nytt til interessante meningsutvekslinger mellom nemndas medlemmer. NHOs Nina Melsom ville ha med sin dissens i brevet som skulle sendes ut på offentlig høring.

Det fikk nemndmedlem Tore Lindholt til å reagere i en e-mail. Han mente, ifølge Kurt Weltzien, at Melsoms argumentasjon var "altfor detaljert" og at den "ikke hørte hjemme i et høringsbrev". Hvis NHO ønsket å få fram sitt syn, kunne arbeidsgiverne gjøre det i sin høringsuttalelse senere.

– En veldig spesiell måte å drive nemndarbeid på, mente saksøkernes advokat Weltzien.

Det hele endte med et kompromiss: dissensen ble med i forkortet form.

Presset på?

Kurt Weltzien mente også at Tariffnemndas leder Ellen Mo presset på for å få til et vedtak. Ifølge NHO-advokaten ønsket Mo å få avgjort begjæringen før sankthans "fordi det begynte å nærme seg ett år siden begjæringen ble fremmet". Han antydet også at det var uenighet om høringsfristens lengde.

– Her er det åpenbart maktpåliggende å få til et vedtak så fort som mulig. Da er det ikke så viktig å ta hensyn til NHO-representantens merknader, sa Weltzien.

Som i går trakk han fram dokumentasjonen som Fellesforbundet og LO hadde skaffet til veie: tilfeller av sosial dumping hos 14 av verftenes underleverandører og ett verft, daværende Vetco Aibel (nå Aibel).

– Skulle undersøkt mer

– Dette ga et nokså fragmentert bilde av situasjonen ved verftene. Virkeligheten var helt annerledes enn slik Fellesforbundet og LO beskrev den, påsto verftenes jurist før han angrep Tariffnemnda på nytt:

– Tariffnemnda har et selvstendig ansvar for å undersøke situasjonen ved verftene. Seks av verftenes 64 underleverandører underbetalte arbeiderne, men det ble ikke tatt ett saksbehandlingsskritt fra Tariffnemndas side for å hente inn informasjon fra de andre underleverandørene for å vise at bildet som Fellesforbundet tegnet, ikke er representativt.

– I morgen og torsdag holder regjeringsadvokatene sitt innledingsforedrag - for den saksøkte staten.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.12.2009
20:38
16.12.2013 12:06Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

– Syke og uføre mennesker mister all sin inntekt, ofte over natten og uten noe varsel. De orker ikke mer

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Håvard Sæbø

Ansatte i oljeservice får ny lønn. Her er resultatet

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Jan-Erik Østlie

Midt i streiken har to store vaktselskaper permittert sine hovedtillitsvalgte: – Rystende

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?

Hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas er 60 prosent permittert.

Hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas er 60 prosent permittert.

Brian Cliff Olguin

Securitas permitterer klubbleder Robert midt under vekterstreiken

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Jan-Erik Østlie

De lavest lønte i staten kommer dårligst ut to år på rad. Det provoserer de tillitsvalgte

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

Morten Hansen

Frp snudde og stemte med venstresida: Dette skjer videre når Høyesterett skal vurdere EUs jernbanereform


Flere saker