JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verftene ville hale ut tid

Verftene var svært motvillige da den statlige Tariffnemnd ba om lønnsopplysninger. Det tok to utsettelser av svarfristen og hele tre måneder før verftene endelig bidro.10.12.2009
21:29
16.12.2013 12:08

Verftene har helt siden september 2007 påstatt at det var ordnede forhold i bransjen. De mente at Fellesforbundets dokumentasjon på sosial dumping var for gammel og ikke representativ. Allmenngjøring av norske lønns- og arbeidsvilkår var derfor unødvendig, var gjennomgangstonen.

Ba to ganger om utsettelse

Under regjeringsadvokatenes innledningsforedrag i dag kom det fram at verftene prøvde alt de kunne for å hale ut saksbehandlingstid i Tariffnemnda. De hadde fått tilsendt en liste over de underleverandørene som underbetalte sine ansatte grovt ifølge forbundets dokumentasjon og skulle gi opplysninger om lønn, og det de betalte sine underleverandører.

To ganger ba de Tariffnemnda om å få utsatt fristen, og det gikk hele tre måneder før nemnda omsider fikk fakta på bordet.

– Fellesforbundet beskrev virkeligheten

– Var virkeligheten en annen enn den Fellesforbundet beskrev med sin dokumentasjon, spurte regjeringsadvokat Anne Cathrine Haug.

– Nei, svarte hun.

– Istedenfor å svare Tariffnemnda påstår verftene at forholdene hadde blitt mye bedre siden Fellesforbundet hadde funnet (enkelt)tilfeller av sosial dumping. Men påstanden underbygges ikke av fremlagt dokumentasjon, sa Haug.

La ikke fram motbevis

– Verftene hadde full anledning til å vise at det faktisk hadde skjedd en bedring, men det gjorde de altså ikke. De påsto at de hadde kontraktsbundet sine utenlandske underleverandører til å betale norsk minstelønn, men det ble ikke lagt fram ett eksempel på det, fortsatte regjeringsadvokaten. Med dette ble det bare fagre verftsdirektørord.

Oppdatert dokumentasjon

Hun gikk også til rette med arbeidsgiversidens utsagn om at Fellesforbundets dokumentasjon av sosial dumping var utdatert fordi den var fra 2005/06.

I dag kom det fram at den faktisk ble oppdatert mens Tariffnemnda hadde saken på bordet. Den var altså i høyeste grad dagsaktuell.

– Verftenes informasjon, i den grad de var villige til å gi den til Tariffnemnda, bidrar i høyeste grad til å understøtte Fellesforbundets dokumentasjon av betydelig underbetaling, poengterte LO-advokat Håkon Angell som er partshjelper for regjeringsadvokatene, sammen med Fellesforbundets advokat Einar Stueland.

– Systematisk underbetaling

– Den er altså svært så tidsriktig når allmenngjøring begjæres. Og den blir ikke mindre tidsriktig, uansett hvor mange ganger verftene gjentar det motsatte, understreket Angell og fortsatte:

– Det var altså en fyldigstgjørende dokumentasjon av systematisk underbetaling av utenlandske arbeidere, særlig ved Aker Yards-verftene.

– Med denne massive dokumentasjonen blir saksøkernes kvantitetskrav (krav om mer dokumentasjon) bare teoretisk, understreket Håkon Angell.

Manglende oversikt - eller desinteresse?

Det viste seg også at verftene ikke hadde oversikt over hva deres underleverandører betalte sine ansatte. Om det var fordi de ikke var interessert i den, eller bare manglet den, ble ikke klart.

Derimot er det et faktum at verftene er underlagt den såkalte påse-plikten som gir verftene et ansvar for å sørge for at underleverandørene gir sine ansatte ryddige lønns- og arbeidsvilkår.

Billigkjøp av arbeidskraft

At verftene må ha betalt de utenlandske arbeidere betydelig mindre enn norsk minstelønn viser en pressemelding på NHOs egne nettsider, mener regjeringsadvokat Anne Cathrine Haug.

Da NHO varslet søksmålet mot Staten og Tariffnemnda 9. februar i år, skrev Sigrun Vågeng, daværende direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, at "verftenes kostnader øker sterkt som følge av Tariffnemndas vedtak om allmenngjøring av tariffavtalene for skips- og verftsindustrien".

Leverte regnestykket selv

Nederst i meldingen leverer Vågeng selv regnestykket:

"Kostnaden for innleid arbeidskraft har tidligere vært om lag 234 kroner i timen. Med vedtaket... vil timekostnaden beløpe seg til anslagsvis 312 kroner." Kostnaden betyr i denne sammenheng det verftene ble fakturert med av underleverandørene sine.

Smertegrense: 300 kroner

timen

Ifølge norske bemanningsselskap er en fakturapris på 300 kroner per time "smertegrensen" for hva de "må" ha for å gå i null ved utleie av en ufaglært arbeider - hvis den lovpålagte minstelønna skal følges.

Hvis altså en fakturapris på 312 kroner timen må til for at en ufaglært arbeider får den lovfeste minstelønna på 120,90 kroner timen, betyr 234 kroner i fakturapris for verftene at arbeiderne gjennomsnittlig kun kan ha fått 90 kroner i timen, poengterte Anne Cathrine Haug.

– Selv verftene peker her altså på at de utenlandske arbeiderne har langt dårligere vilkår enn de norske, sa hun.

– Ikke forutinntatt

Både Haug og kollega Pål Erik Wennerås motbeviste saksøkernes påstand om at Tariffnemnda var forutinntatt da begjæringen kom på bordet.

– Det finnes ingen holdepunkter i den fremlagte dokumentasjonen som beviser at Tariffnemnda har vært forutinntatt, sa de to og leste opp brev og e-mail hvor nemndleder Ellen Mos gjentatte ganger gjør nemndmedlemmene oppmerksom på at "flertallet ennå ikke har konkludert med om det blir allmenngjøring eller ikke".

Innsyn var ikke avgjørende

Anne Cathrine Haug tok også opp verftsadvokatenes kritikk av at Tariffnemnda delvis hadde nektet Norsk Industri innsyn i underliggende dokumentasjon som timelister, lønnsslipp osv (med henvisning til løfte om beskyttelse og anonymitet).

– Innsyn i underliggende dokumentasjon, eller ikke, var ikke avgjørende for selve vedtaket om allmenngjøring, poengterte hun.

Merkelig om taushetsplikt

– Har partenes representanter i Tariffnemnda taushetsplikt, ville tingrettsdommer Hugo Abelseth vite, tydeligvis med tanke på det NHO-advokat Kurt Weltzien hadde sagt på tirsdag, nemlig at NHOs representant ikke hadde gitt videre informasjon hun satt på til Norsk Industri og verftene.

– Taushetsplikten gjelder ikke overfor egen oppdragsgiver. Noe annet ville jo være merkelig. Dette er jo ikke et personlig verv, svarte regjeringsadvokaten.

– Så jeg kan ikke forstå at Nina Melsoms påstand om at hun ikke hadde anledning til å drøfte saken med sin organisasjon kan være korrekt, sa Anne Cathrine Haug.

Red. anm.: Verftene er organisert i Norsk Industri som igjen er NHOs største landsforening. Og nevnte Melsom var altså NHOs representant i Tariffnemnda.

ESAs avgjørelse

Regjeringsadvokat Pål Erik Wennerås tok for seg EU-rett for å imøtegå verftsadvokat Weltziens påstand fra tirsdag om at "Tariffnemnda holdt på med sitt, mens EU-rett var noe man drev med helt andre steder".

Wennerås trakk fram avgjørelsen til ESA, EFTAs kontrollorgan, etter at NHO-foreningen Norsk Teknologi hadde klaget inn den norske allmenngjøringsordningen. Klagen ble avvist. Det skjedde 15. juli i år.

ESA konkluderte med følgende:

– Den ga tilslutning til bransjeviser variasjoner på minstelønn (som ved verftene, på bygg, syv petrokjemiske landanlegg og snart i grønn sektor).

– Minstelønnsnivået kan fastsettes nasjonalt.

– Det vil si, begge påstandene til saksøkerne blir tilbakevist av ESA, poengterte regjeringsadvokaten og fortsatte med å liste opp:

– Tariffnemndas definisjon av arbeidstid (tariffestede 37,5 timer i uken istedenfor arbeidsmiljølovens 40 timer) er i samsvar med EU-direktiv.

– Allmenngjøring sikrer utenlandske arbeidere sammenlignbare lønns- og arbeidsvilkår, og er altså "rettmessig for å gi sosial beskyttelse og hindre urettferdig konkurranse".

– ESA gir svar

– ESAs avgjørelse løser mange av spørsmålene i vår (retts)sak, konkluderte Pål Erik Wennerås.

– Jeg konstaterer at det er grunnleggende uenighet om materiell EU-rett mellom partene.

– Den første rettsuken avsluttes i morgen med forklaringer fra partsrepresentantene Stein Lier Hansen (adm. dir. Norsk Industri), verftsdirektørene Magne Gurskevik (Kleven Verft), Hans Børre Fiskå (Ulstein Verft), Rune Arnøy (Bergen Group) og Per Starheim (Aibel Haugesund). Dessuten skal NHOs tidligere representant i Tariffnemnda, Nina Melsom, og nemndas leder Ellen Mo avgi vitneforklaring - hvis tiden strekker til.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.12.2009
21:29
16.12.2013 12:08Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

Har du fått dagpenger store deler av 2020, men er i jobb igjen til våren, kan du se langt etter feriepenger

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Jan-Erik Østlie

Vekterne fortsetter streiken etter mislykket mekling. Nå kan det bli opptrapping

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om


Flere saker