JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke regjeringsskifte uten LO

Det er jevnt mellom den sittende borgerlige alliansen og de rødgrønne partiene foran valget i Sverige i september. Mona Sahlin trenger fagbevegelsen i sluttspurten hvis hun skal bli Sveriges første kvinnelige statsminister.04.08.2010
13:26
16.12.2013 13:48

nina.hanssen@lomedia.no

Ifølge utviklingen fra de syv ulike meningsmålingsinstituttene som du kan lese på Aftonbladets nye valggrafikk er det omtrent dødt løp mellom de to fløyene foran det svenske valget. På de to siste målingene fra Sentio og United Minds i juli ligger både Sosialdemokratene og Moderatene på rundt 30 prosent oppslutning og er avhengige av at alliansepartiene sanker nødvendige stemmer. Nå har de 46 dager på seg for å fri til usikre velgere.

Avgjørende mobilisering

En av dem som følger valgkampen i Sverige med stor interesse er Øivind T Hansen, stedfortredende infosjef i Norsk LO. Han har blant annet ansvar for det fagligpolitiske arbeidet i Norden gjennom SAMAK(nordisk forum for sosialdemokrater og fagbevegelse) Hansen mener støtten fra fagbevegelsen vil være avgjørende hvis det skal bli et regjeringsskifte i nabolandet.

– Utfallet av valget er nå helt åpent. Mobiliseringen de siste ukene – ikke minst blant LOs medlemmer – vil bli helt avgjørende for de rødgrønne, sier han. Hansen råder sine fagforeningsfeller i nabolandet til å se på den siste faglige valgkampen i Norge.

– Akkurat som vi gjorde i Norge er det nå viktig å få frem den fagforeningsfiendtlige politikken høyresiden står for – og at høyresiden systematisk går inn for å svekke arbeidstakernes rettigheter. Faglige kampsaker må derfor løftes frem, sier han. Han mener det også er helt avgjørende å presse Sverigedemokratene under sperregrensen slik at dørene til Riksdagen lukkes.

– Det vil være en ulykke for Sverige hvis dette partiet kommer i en vippeposisjon, sier den tidligere valgkampgeneralen i norsk LO. Hansen tror nemlig Sosialdemokratene i Sverige tapte valget sist fordi partiet fikk en tilbakegang blant LOs medlemmer. Han tror ikke det er vanskelig å få med de faglige tillitsvalgte i LO til å støtte opp om en ny politikk.

– Valget i år er meget viktig for den fagligpolitiske situasjonen i Norden. Både Danmark og Finland har valg neste år. Vi analyserer jo fortløpende den politiske situasjonen i Norden gjennom SAMAK. For den politiske kampen mot høyresiden er det viktig med en rødgrønn valgseier i Sverige nå i september, sier han.

Kampklar Sahlin

Det er røde roser og god stemning når Aktuell følger den norske statsministeren Jens Stoltenberg, og de andre sosialdemokratiske lederne i Norden, til et valgkamparrangement i Helsingborg i sommer. Rundt 500 tilskuere har møtt opp for å høre på hva Mona Sahlin skal gjøre hvis hun blir statsminister, men noen er også opptatte av å høre erfaring fra en rødgrønn regjering i Norge.

Mona Sahlin har både roser i kinnene og i hånden og smiler bredt da hun mottar applaus. Og hun har et klart mål om å overta statsministerjobben i høst.

– Vi må investere i infrastrukturen blant annet i jernbanen, satse på utdanning, redusere fattigdommen i Sverige og ta opp kampen mot arbeidsledigheten. Det er god sosialdemokratisk politikk, sier hun. Og mener utviklingen har gått i feil retning under borgerlig styre. Sahlin sier hun ønsker å bygge opp det svenske velferdssamfunnet som statsminister Fredrik Reinfeldt nå prøver å rive ned.

– La oss snakke om mulighetenes land bygd på ideen om at vi står sterkere sammen, sier hun. Dette har statsministerkandidaten utdypet mer i boken ”Möjligheternas land” som hun har gitt ut. Hovedkjernen i hennes politikk er at hun vil prioritere satsinger i velferden fremfor skattelettelser.

– Fire år med en sterkt høyredominert regjering har kostet svenskene dyrt. Arbeidsledigheten i Sverige er nå på over 10 prosent. Arbeidsledighetstrygden er kuttet, og endringene i velferdsordningene rammer de aller svakeste. Vi må stanse denne nedbyggingen av den svenske velferdsstaten, tordner Mona Sahlin.

Helse og skole er viktigst

Ifølge en fersk meningsmåling foretatt av Novus for TV 4 er svenske velgere mest opptatt av helsevesen og skole. De rødgrønne velgerne mener sysselsetting og eldreomsorg er viktigst, mens den borgerlige alliansens velgere prioriterer næringsliv, lov og orden og økonomi.

Undersøkelsen forteller også at velgernes prioriteringer skiller seg når det gjelder synet på velferdsstaten. Bare 14 prosent av de borgerlige velgerne mener trygdeordninger og sosiale goder er et viktig valgkamptema, mens 41 prosent av de rødgrønne velgerne mener temaet bør løftes i valgkampen.

Må styre markedet

– Hadde jeg hatt stemmerett her, ville jeg stemt på Mona, sier Jens Stoltenberg da han entrer podiet. Og må også innrømme at slagordet ”Alle skal med” hadde han lånt av svenskene og vant valget i 2009 på det i Norge.

–Takk for lånet. Det virker, smiler han. Han tror det nå er innen rekkevidde at sosialdemokratene kan få flere statsministre i Norden.

Stoltenberg advarer også mot resultatene av skattelettelsene under borgerlig styre i Danmark og Sverige. Særlig er han bekymret for den høye arbeidsledigheten.

– Finanskrisen har minnet oss om at høyresidens budskap om å overlate markedet til seg selv, blir feilslått. Vi trenger mer styring av markedet, sier han.

Stoltenberg er fornøyd over at lederne i sosialdemokratiske partier, og LO-toppene i Norden samarbeider så godt gjennom SAMAK og er glad for å støtte Sahlin i valgkampen.

– Neste gang er det kanskje jeg som trenger drahjelp, smiler han.

Reinfeldt burde rødme

Også svensk LO-leder Wanja Lundby-Wedin deltar i valgkampen sammen med sine nordiske kolleger i SAMAK denne formiddagen. Hun mener det er noe alvorlig galt med statsminister Reinfeldts oppfatning av virkeligheten når han slår seg på brystet og peker på seg selv som en garantist for allmenne interesser. (Teksten fortsetter under bildet)

– Han burde rødme. Regjeringens skattepolitikk har gitt de rikeste skattelettelser, mens sosiale bidrag er økt med nesten 90 prosent i landets kommuner og barnefattigdommen er rekordhøy, sier Wanja Lundby-Wedin.

SEKO vil ikke ha flere drittår

SEKO (Facket för Service och Kommunikation) forventer også et regjeringsskifte i Sverige ved riksdagsvalget i september. – Alle valg er viktige, men høstens valg er spesielt viktig. Vi har da muligheten til å stoppe allianseregjeringens herjinger. Helt enkelt: Inga flere skitår, sier SEKO-leder Janne Rudèn.

Ifølge SEKOs fagblad prøver flere store svenske arbeidsgivere å begrense de faglige tillitsvalgte mulighet til å drive politiske valgkamp på arbeidsplassene i år. Blant annet har Posten sagt nei til valgaktiviteter. Men dette hindrer ikke SEKO, med sine rundt 140.000 medlemmer i ni bransjer i å engasjere seg foran riksdagsvalget 19.september.

– SEKO ville svikte sine medlemmer om vi ikke engasjerer oss og prøver å påvirke politikken. Vi vil ha et samfunn som bygger på solidaritet, ikke konkurranse, på likhet – ikke store forskjeller, på samfunnsansvar og ikke markedsløsninger, sier Rudèn. Han kaller høstens valgthriller et verdivalg. De kaller en spade for en spade. Slagordet til SEKO er ”Inga flere skitår. Byt regering 19.september”.

Littorins skitår

Det var den nylig avgåtte arbeidsminister Sven Otto Littorin som først brukte uttrykket ”skitår” når han beskrev hvordan året 2009 skulle bli.

– Littorin hadde helt rett, sier Janne Ruden, og fortsetter:

– Finanskrise, færre arbeidsplasser, flere uten forsikringer og en klappjakt på arbeidsledige og syke i forhold til tøffere krav og lavere erstatninger. Halvveis inn i år 2010 ser ikke SEKO noen lysning, men har tro på en endring i september.

– Da bestemmer velgerne om de ønsker flere ”skitår” med en kald politikk som rammer de svakeste, eller om de skal gjøre Sverige til et varmere land å leve i, med økt trygghet og med en politikk som skal få flere i jobb.

Kampklar Mikael Wiehe

SEKO oppfordrer medlemmene til å stemme på en rød-grønn regjering. De tillitsvalgte vil også engasjere seg i sluttspurten. I samarbeid med LO, SSU og ABF skal SEKO blant annet arrangere en stor valgkampmarkering på Långholmen utenfor Stockholm 22.august. I tillegg til taler og seminarer, vil også Mikael Wiehe spille fra sin siste CD som hadde som ambisjon å styrte Fredrik Reinfeldt-regjeringen. Tittelsporet ”Ta det tilbake” er allerede en kampsang for opposisjonen i Sverige. Informasjonsmedarbeider i SEKO, Erik Sandberg, ser fram til sluttspurten og har tro på at det blir et regjeringsskifte.

– Sverige trenger en ny regjering som ikke ønsker at syke og arbeidsledige skal finansiere de velståendes skattelettelser - og som ikke vil ha mer privatisering med hodeløse eksperimenter og tyveri av det svenske folks eiendeler!

Søndag 19. september 2010 er det i Sverige valg til Riksdag, landstings- og kommuner.

I riksdagsvalget er det rundt 7 millioner stemmeberettige og en halv million av disse er førstegangsvelgere.

Sosialdemokraten Mona Ingeborg Sahlin fra Sollefteå kan bli Sveriges første kvinnelige statsminister. Hun er gift med Bo Sahlin og har tre barn Ann-Sofie, Jenny og Gustav.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.08.2010
13:26
16.12.2013 13:48Mest lest

Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.

Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.

Sophia Wedege Stavnem

Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

Leif Martin Kirknes

Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Øyvind Aukrust

4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

Sissel M. Rasmussen

Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen

Hanna Skotheim

Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

Eirik Dahl Viggen

Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

Håvard Sæbø

Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

Leif Martin Kirknes

Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Sissel M. Rasmussen

Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Dorthe Karlsen

2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag

Kommentar

Ihne Pedersen

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Hanna Skotheim

Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

Anita Arntzen

Engstelige kunder ringer til Ingunn. Noen av dem ender med å gråte av glede

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

Statsminister Erna Solberg skisserer onsdag en plan for hvordan Norge skal åpne igjen. (Arkivfoto)

Statsminister Erna Solberg skisserer onsdag en plan for hvordan Norge skal åpne igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik er Erna Solbergs plan for gjenåpning av Norge

Debatt

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox.com

«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»

Nina Hanssen

Olav (57) er lei og savner kollegene: – Dette er et stusselig arbeidsliv


Flere saker