JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke regjeringsskifte uten LO

Det er jevnt mellom den sittende borgerlige alliansen og de rødgrønne partiene foran valget i Sverige i september. Mona Sahlin trenger fagbevegelsen i sluttspurten hvis hun skal bli Sveriges første kvinnelige statsminister.04.08.2010
13:26
16.12.2013 13:48

nina.hanssen@lomedia.no

Ifølge utviklingen fra de syv ulike meningsmålingsinstituttene som du kan lese på Aftonbladets nye valggrafikk er det omtrent dødt løp mellom de to fløyene foran det svenske valget. På de to siste målingene fra Sentio og United Minds i juli ligger både Sosialdemokratene og Moderatene på rundt 30 prosent oppslutning og er avhengige av at alliansepartiene sanker nødvendige stemmer. Nå har de 46 dager på seg for å fri til usikre velgere.

Avgjørende mobilisering

En av dem som følger valgkampen i Sverige med stor interesse er Øivind T Hansen, stedfortredende infosjef i Norsk LO. Han har blant annet ansvar for det fagligpolitiske arbeidet i Norden gjennom SAMAK(nordisk forum for sosialdemokrater og fagbevegelse) Hansen mener støtten fra fagbevegelsen vil være avgjørende hvis det skal bli et regjeringsskifte i nabolandet.

– Utfallet av valget er nå helt åpent. Mobiliseringen de siste ukene – ikke minst blant LOs medlemmer – vil bli helt avgjørende for de rødgrønne, sier han. Hansen råder sine fagforeningsfeller i nabolandet til å se på den siste faglige valgkampen i Norge.

– Akkurat som vi gjorde i Norge er det nå viktig å få frem den fagforeningsfiendtlige politikken høyresiden står for – og at høyresiden systematisk går inn for å svekke arbeidstakernes rettigheter. Faglige kampsaker må derfor løftes frem, sier han. Han mener det også er helt avgjørende å presse Sverigedemokratene under sperregrensen slik at dørene til Riksdagen lukkes.

– Det vil være en ulykke for Sverige hvis dette partiet kommer i en vippeposisjon, sier den tidligere valgkampgeneralen i norsk LO. Hansen tror nemlig Sosialdemokratene i Sverige tapte valget sist fordi partiet fikk en tilbakegang blant LOs medlemmer. Han tror ikke det er vanskelig å få med de faglige tillitsvalgte i LO til å støtte opp om en ny politikk.

– Valget i år er meget viktig for den fagligpolitiske situasjonen i Norden. Både Danmark og Finland har valg neste år. Vi analyserer jo fortløpende den politiske situasjonen i Norden gjennom SAMAK. For den politiske kampen mot høyresiden er det viktig med en rødgrønn valgseier i Sverige nå i september, sier han.

Kampklar Sahlin

Det er røde roser og god stemning når Aktuell følger den norske statsministeren Jens Stoltenberg, og de andre sosialdemokratiske lederne i Norden, til et valgkamparrangement i Helsingborg i sommer. Rundt 500 tilskuere har møtt opp for å høre på hva Mona Sahlin skal gjøre hvis hun blir statsminister, men noen er også opptatte av å høre erfaring fra en rødgrønn regjering i Norge.

Mona Sahlin har både roser i kinnene og i hånden og smiler bredt da hun mottar applaus. Og hun har et klart mål om å overta statsministerjobben i høst.

– Vi må investere i infrastrukturen blant annet i jernbanen, satse på utdanning, redusere fattigdommen i Sverige og ta opp kampen mot arbeidsledigheten. Det er god sosialdemokratisk politikk, sier hun. Og mener utviklingen har gått i feil retning under borgerlig styre. Sahlin sier hun ønsker å bygge opp det svenske velferdssamfunnet som statsminister Fredrik Reinfeldt nå prøver å rive ned.

– La oss snakke om mulighetenes land bygd på ideen om at vi står sterkere sammen, sier hun. Dette har statsministerkandidaten utdypet mer i boken ”Möjligheternas land” som hun har gitt ut. Hovedkjernen i hennes politikk er at hun vil prioritere satsinger i velferden fremfor skattelettelser.

– Fire år med en sterkt høyredominert regjering har kostet svenskene dyrt. Arbeidsledigheten i Sverige er nå på over 10 prosent. Arbeidsledighetstrygden er kuttet, og endringene i velferdsordningene rammer de aller svakeste. Vi må stanse denne nedbyggingen av den svenske velferdsstaten, tordner Mona Sahlin.

Helse og skole er viktigst

Ifølge en fersk meningsmåling foretatt av Novus for TV 4 er svenske velgere mest opptatt av helsevesen og skole. De rødgrønne velgerne mener sysselsetting og eldreomsorg er viktigst, mens den borgerlige alliansens velgere prioriterer næringsliv, lov og orden og økonomi.

Undersøkelsen forteller også at velgernes prioriteringer skiller seg når det gjelder synet på velferdsstaten. Bare 14 prosent av de borgerlige velgerne mener trygdeordninger og sosiale goder er et viktig valgkamptema, mens 41 prosent av de rødgrønne velgerne mener temaet bør løftes i valgkampen.

Må styre markedet

– Hadde jeg hatt stemmerett her, ville jeg stemt på Mona, sier Jens Stoltenberg da han entrer podiet. Og må også innrømme at slagordet ”Alle skal med” hadde han lånt av svenskene og vant valget i 2009 på det i Norge.

–Takk for lånet. Det virker, smiler han. Han tror det nå er innen rekkevidde at sosialdemokratene kan få flere statsministre i Norden.

Stoltenberg advarer også mot resultatene av skattelettelsene under borgerlig styre i Danmark og Sverige. Særlig er han bekymret for den høye arbeidsledigheten.

– Finanskrisen har minnet oss om at høyresidens budskap om å overlate markedet til seg selv, blir feilslått. Vi trenger mer styring av markedet, sier han.

Stoltenberg er fornøyd over at lederne i sosialdemokratiske partier, og LO-toppene i Norden samarbeider så godt gjennom SAMAK og er glad for å støtte Sahlin i valgkampen.

– Neste gang er det kanskje jeg som trenger drahjelp, smiler han.

Reinfeldt burde rødme

Også svensk LO-leder Wanja Lundby-Wedin deltar i valgkampen sammen med sine nordiske kolleger i SAMAK denne formiddagen. Hun mener det er noe alvorlig galt med statsminister Reinfeldts oppfatning av virkeligheten når han slår seg på brystet og peker på seg selv som en garantist for allmenne interesser. (Teksten fortsetter under bildet)

– Han burde rødme. Regjeringens skattepolitikk har gitt de rikeste skattelettelser, mens sosiale bidrag er økt med nesten 90 prosent i landets kommuner og barnefattigdommen er rekordhøy, sier Wanja Lundby-Wedin.

SEKO vil ikke ha flere drittår

SEKO (Facket för Service och Kommunikation) forventer også et regjeringsskifte i Sverige ved riksdagsvalget i september. – Alle valg er viktige, men høstens valg er spesielt viktig. Vi har da muligheten til å stoppe allianseregjeringens herjinger. Helt enkelt: Inga flere skitår, sier SEKO-leder Janne Rudèn.

Ifølge SEKOs fagblad prøver flere store svenske arbeidsgivere å begrense de faglige tillitsvalgte mulighet til å drive politiske valgkamp på arbeidsplassene i år. Blant annet har Posten sagt nei til valgaktiviteter. Men dette hindrer ikke SEKO, med sine rundt 140.000 medlemmer i ni bransjer i å engasjere seg foran riksdagsvalget 19.september.

– SEKO ville svikte sine medlemmer om vi ikke engasjerer oss og prøver å påvirke politikken. Vi vil ha et samfunn som bygger på solidaritet, ikke konkurranse, på likhet – ikke store forskjeller, på samfunnsansvar og ikke markedsløsninger, sier Rudèn. Han kaller høstens valgthriller et verdivalg. De kaller en spade for en spade. Slagordet til SEKO er ”Inga flere skitår. Byt regering 19.september”.

Littorins skitår

Det var den nylig avgåtte arbeidsminister Sven Otto Littorin som først brukte uttrykket ”skitår” når han beskrev hvordan året 2009 skulle bli.

– Littorin hadde helt rett, sier Janne Ruden, og fortsetter:

– Finanskrise, færre arbeidsplasser, flere uten forsikringer og en klappjakt på arbeidsledige og syke i forhold til tøffere krav og lavere erstatninger. Halvveis inn i år 2010 ser ikke SEKO noen lysning, men har tro på en endring i september.

– Da bestemmer velgerne om de ønsker flere ”skitår” med en kald politikk som rammer de svakeste, eller om de skal gjøre Sverige til et varmere land å leve i, med økt trygghet og med en politikk som skal få flere i jobb.

Kampklar Mikael Wiehe

SEKO oppfordrer medlemmene til å stemme på en rød-grønn regjering. De tillitsvalgte vil også engasjere seg i sluttspurten. I samarbeid med LO, SSU og ABF skal SEKO blant annet arrangere en stor valgkampmarkering på Långholmen utenfor Stockholm 22.august. I tillegg til taler og seminarer, vil også Mikael Wiehe spille fra sin siste CD som hadde som ambisjon å styrte Fredrik Reinfeldt-regjeringen. Tittelsporet ”Ta det tilbake” er allerede en kampsang for opposisjonen i Sverige. Informasjonsmedarbeider i SEKO, Erik Sandberg, ser fram til sluttspurten og har tro på at det blir et regjeringsskifte.

– Sverige trenger en ny regjering som ikke ønsker at syke og arbeidsledige skal finansiere de velståendes skattelettelser - og som ikke vil ha mer privatisering med hodeløse eksperimenter og tyveri av det svenske folks eiendeler!

Søndag 19. september 2010 er det i Sverige valg til Riksdag, landstings- og kommuner.

I riksdagsvalget er det rundt 7 millioner stemmeberettige og en halv million av disse er førstegangsvelgere.

Sosialdemokraten Mona Ingeborg Sahlin fra Sollefteå kan bli Sveriges første kvinnelige statsminister. Hun er gift med Bo Sahlin og har tre barn Ann-Sofie, Jenny og Gustav.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.08.2010
13:26
16.12.2013 13:48Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger


Flere saker