JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke regjeringsskifte uten LO

Det er jevnt mellom den sittende borgerlige alliansen og de rødgrønne partiene foran valget i Sverige i september. Mona Sahlin trenger fagbevegelsen i sluttspurten hvis hun skal bli Sveriges første kvinnelige statsminister.04.08.2010
13:26
16.12.2013 13:48

nina.hanssen@lomedia.no

Ifølge utviklingen fra de syv ulike meningsmålingsinstituttene som du kan lese på Aftonbladets nye valggrafikk er det omtrent dødt løp mellom de to fløyene foran det svenske valget. På de to siste målingene fra Sentio og United Minds i juli ligger både Sosialdemokratene og Moderatene på rundt 30 prosent oppslutning og er avhengige av at alliansepartiene sanker nødvendige stemmer. Nå har de 46 dager på seg for å fri til usikre velgere.

Avgjørende mobilisering

En av dem som følger valgkampen i Sverige med stor interesse er Øivind T Hansen, stedfortredende infosjef i Norsk LO. Han har blant annet ansvar for det fagligpolitiske arbeidet i Norden gjennom SAMAK(nordisk forum for sosialdemokrater og fagbevegelse) Hansen mener støtten fra fagbevegelsen vil være avgjørende hvis det skal bli et regjeringsskifte i nabolandet.

– Utfallet av valget er nå helt åpent. Mobiliseringen de siste ukene – ikke minst blant LOs medlemmer – vil bli helt avgjørende for de rødgrønne, sier han. Hansen råder sine fagforeningsfeller i nabolandet til å se på den siste faglige valgkampen i Norge.

– Akkurat som vi gjorde i Norge er det nå viktig å få frem den fagforeningsfiendtlige politikken høyresiden står for – og at høyresiden systematisk går inn for å svekke arbeidstakernes rettigheter. Faglige kampsaker må derfor løftes frem, sier han. Han mener det også er helt avgjørende å presse Sverigedemokratene under sperregrensen slik at dørene til Riksdagen lukkes.

– Det vil være en ulykke for Sverige hvis dette partiet kommer i en vippeposisjon, sier den tidligere valgkampgeneralen i norsk LO. Hansen tror nemlig Sosialdemokratene i Sverige tapte valget sist fordi partiet fikk en tilbakegang blant LOs medlemmer. Han tror ikke det er vanskelig å få med de faglige tillitsvalgte i LO til å støtte opp om en ny politikk.

– Valget i år er meget viktig for den fagligpolitiske situasjonen i Norden. Både Danmark og Finland har valg neste år. Vi analyserer jo fortløpende den politiske situasjonen i Norden gjennom SAMAK. For den politiske kampen mot høyresiden er det viktig med en rødgrønn valgseier i Sverige nå i september, sier han.

Kampklar Sahlin

Det er røde roser og god stemning når Aktuell følger den norske statsministeren Jens Stoltenberg, og de andre sosialdemokratiske lederne i Norden, til et valgkamparrangement i Helsingborg i sommer. Rundt 500 tilskuere har møtt opp for å høre på hva Mona Sahlin skal gjøre hvis hun blir statsminister, men noen er også opptatte av å høre erfaring fra en rødgrønn regjering i Norge.

Mona Sahlin har både roser i kinnene og i hånden og smiler bredt da hun mottar applaus. Og hun har et klart mål om å overta statsministerjobben i høst.

– Vi må investere i infrastrukturen blant annet i jernbanen, satse på utdanning, redusere fattigdommen i Sverige og ta opp kampen mot arbeidsledigheten. Det er god sosialdemokratisk politikk, sier hun. Og mener utviklingen har gått i feil retning under borgerlig styre. Sahlin sier hun ønsker å bygge opp det svenske velferdssamfunnet som statsminister Fredrik Reinfeldt nå prøver å rive ned.

– La oss snakke om mulighetenes land bygd på ideen om at vi står sterkere sammen, sier hun. Dette har statsministerkandidaten utdypet mer i boken ”Möjligheternas land” som hun har gitt ut. Hovedkjernen i hennes politikk er at hun vil prioritere satsinger i velferden fremfor skattelettelser.

– Fire år med en sterkt høyredominert regjering har kostet svenskene dyrt. Arbeidsledigheten i Sverige er nå på over 10 prosent. Arbeidsledighetstrygden er kuttet, og endringene i velferdsordningene rammer de aller svakeste. Vi må stanse denne nedbyggingen av den svenske velferdsstaten, tordner Mona Sahlin.

Helse og skole er viktigst

Ifølge en fersk meningsmåling foretatt av Novus for TV 4 er svenske velgere mest opptatt av helsevesen og skole. De rødgrønne velgerne mener sysselsetting og eldreomsorg er viktigst, mens den borgerlige alliansens velgere prioriterer næringsliv, lov og orden og økonomi.

Undersøkelsen forteller også at velgernes prioriteringer skiller seg når det gjelder synet på velferdsstaten. Bare 14 prosent av de borgerlige velgerne mener trygdeordninger og sosiale goder er et viktig valgkamptema, mens 41 prosent av de rødgrønne velgerne mener temaet bør løftes i valgkampen.

Må styre markedet

– Hadde jeg hatt stemmerett her, ville jeg stemt på Mona, sier Jens Stoltenberg da han entrer podiet. Og må også innrømme at slagordet ”Alle skal med” hadde han lånt av svenskene og vant valget i 2009 på det i Norge.

–Takk for lånet. Det virker, smiler han. Han tror det nå er innen rekkevidde at sosialdemokratene kan få flere statsministre i Norden.

Stoltenberg advarer også mot resultatene av skattelettelsene under borgerlig styre i Danmark og Sverige. Særlig er han bekymret for den høye arbeidsledigheten.

– Finanskrisen har minnet oss om at høyresidens budskap om å overlate markedet til seg selv, blir feilslått. Vi trenger mer styring av markedet, sier han.

Stoltenberg er fornøyd over at lederne i sosialdemokratiske partier, og LO-toppene i Norden samarbeider så godt gjennom SAMAK og er glad for å støtte Sahlin i valgkampen.

– Neste gang er det kanskje jeg som trenger drahjelp, smiler han.

Reinfeldt burde rødme

Også svensk LO-leder Wanja Lundby-Wedin deltar i valgkampen sammen med sine nordiske kolleger i SAMAK denne formiddagen. Hun mener det er noe alvorlig galt med statsminister Reinfeldts oppfatning av virkeligheten når han slår seg på brystet og peker på seg selv som en garantist for allmenne interesser. (Teksten fortsetter under bildet)

– Han burde rødme. Regjeringens skattepolitikk har gitt de rikeste skattelettelser, mens sosiale bidrag er økt med nesten 90 prosent i landets kommuner og barnefattigdommen er rekordhøy, sier Wanja Lundby-Wedin.

SEKO vil ikke ha flere drittår

SEKO (Facket för Service och Kommunikation) forventer også et regjeringsskifte i Sverige ved riksdagsvalget i september. – Alle valg er viktige, men høstens valg er spesielt viktig. Vi har da muligheten til å stoppe allianseregjeringens herjinger. Helt enkelt: Inga flere skitår, sier SEKO-leder Janne Rudèn.

Ifølge SEKOs fagblad prøver flere store svenske arbeidsgivere å begrense de faglige tillitsvalgte mulighet til å drive politiske valgkamp på arbeidsplassene i år. Blant annet har Posten sagt nei til valgaktiviteter. Men dette hindrer ikke SEKO, med sine rundt 140.000 medlemmer i ni bransjer i å engasjere seg foran riksdagsvalget 19.september.

– SEKO ville svikte sine medlemmer om vi ikke engasjerer oss og prøver å påvirke politikken. Vi vil ha et samfunn som bygger på solidaritet, ikke konkurranse, på likhet – ikke store forskjeller, på samfunnsansvar og ikke markedsløsninger, sier Rudèn. Han kaller høstens valgthriller et verdivalg. De kaller en spade for en spade. Slagordet til SEKO er ”Inga flere skitår. Byt regering 19.september”.

Littorins skitår

Det var den nylig avgåtte arbeidsminister Sven Otto Littorin som først brukte uttrykket ”skitår” når han beskrev hvordan året 2009 skulle bli.

– Littorin hadde helt rett, sier Janne Ruden, og fortsetter:

– Finanskrise, færre arbeidsplasser, flere uten forsikringer og en klappjakt på arbeidsledige og syke i forhold til tøffere krav og lavere erstatninger. Halvveis inn i år 2010 ser ikke SEKO noen lysning, men har tro på en endring i september.

– Da bestemmer velgerne om de ønsker flere ”skitår” med en kald politikk som rammer de svakeste, eller om de skal gjøre Sverige til et varmere land å leve i, med økt trygghet og med en politikk som skal få flere i jobb.

Kampklar Mikael Wiehe

SEKO oppfordrer medlemmene til å stemme på en rød-grønn regjering. De tillitsvalgte vil også engasjere seg i sluttspurten. I samarbeid med LO, SSU og ABF skal SEKO blant annet arrangere en stor valgkampmarkering på Långholmen utenfor Stockholm 22.august. I tillegg til taler og seminarer, vil også Mikael Wiehe spille fra sin siste CD som hadde som ambisjon å styrte Fredrik Reinfeldt-regjeringen. Tittelsporet ”Ta det tilbake” er allerede en kampsang for opposisjonen i Sverige. Informasjonsmedarbeider i SEKO, Erik Sandberg, ser fram til sluttspurten og har tro på at det blir et regjeringsskifte.

– Sverige trenger en ny regjering som ikke ønsker at syke og arbeidsledige skal finansiere de velståendes skattelettelser - og som ikke vil ha mer privatisering med hodeløse eksperimenter og tyveri av det svenske folks eiendeler!

Søndag 19. september 2010 er det i Sverige valg til Riksdag, landstings- og kommuner.

I riksdagsvalget er det rundt 7 millioner stemmeberettige og en halv million av disse er førstegangsvelgere.

Sosialdemokraten Mona Ingeborg Sahlin fra Sollefteå kan bli Sveriges første kvinnelige statsminister. Hun er gift med Bo Sahlin og har tre barn Ann-Sofie, Jenny og Gustav.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.08.2010
13:26
16.12.2013 13:48Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Colourbox

Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon

Trond Giske

Trond Giske

Leif Martin Kirknes

Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille

SV-leder Audun Lysbakken krever flere sosiale tiltak for å hindre en permanent ledighet og ulikhet når koronakrisa er over.

SV-leder Audun Lysbakken krever flere sosiale tiltak for å hindre en permanent ledighet og ulikhet når koronakrisa er over.

Jan-Erik Østlie

Åtte forslag: Her er SVs nye krisepakke


Flere saker