JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke regjeringsskifte uten LO

Det er jevnt mellom den sittende borgerlige alliansen og de rødgrønne partiene foran valget i Sverige i september. Mona Sahlin trenger fagbevegelsen i sluttspurten hvis hun skal bli Sveriges første kvinnelige statsminister.04.08.2010
13:26
16.12.2013 13:48

nina.hanssen@lomedia.no

Ifølge utviklingen fra de syv ulike meningsmålingsinstituttene som du kan lese på Aftonbladets nye valggrafikk er det omtrent dødt løp mellom de to fløyene foran det svenske valget. På de to siste målingene fra Sentio og United Minds i juli ligger både Sosialdemokratene og Moderatene på rundt 30 prosent oppslutning og er avhengige av at alliansepartiene sanker nødvendige stemmer. Nå har de 46 dager på seg for å fri til usikre velgere.

Avgjørende mobilisering

En av dem som følger valgkampen i Sverige med stor interesse er Øivind T Hansen, stedfortredende infosjef i Norsk LO. Han har blant annet ansvar for det fagligpolitiske arbeidet i Norden gjennom SAMAK(nordisk forum for sosialdemokrater og fagbevegelse) Hansen mener støtten fra fagbevegelsen vil være avgjørende hvis det skal bli et regjeringsskifte i nabolandet.

– Utfallet av valget er nå helt åpent. Mobiliseringen de siste ukene – ikke minst blant LOs medlemmer – vil bli helt avgjørende for de rødgrønne, sier han. Hansen råder sine fagforeningsfeller i nabolandet til å se på den siste faglige valgkampen i Norge.

– Akkurat som vi gjorde i Norge er det nå viktig å få frem den fagforeningsfiendtlige politikken høyresiden står for – og at høyresiden systematisk går inn for å svekke arbeidstakernes rettigheter. Faglige kampsaker må derfor løftes frem, sier han. Han mener det også er helt avgjørende å presse Sverigedemokratene under sperregrensen slik at dørene til Riksdagen lukkes.

– Det vil være en ulykke for Sverige hvis dette partiet kommer i en vippeposisjon, sier den tidligere valgkampgeneralen i norsk LO. Hansen tror nemlig Sosialdemokratene i Sverige tapte valget sist fordi partiet fikk en tilbakegang blant LOs medlemmer. Han tror ikke det er vanskelig å få med de faglige tillitsvalgte i LO til å støtte opp om en ny politikk.

– Valget i år er meget viktig for den fagligpolitiske situasjonen i Norden. Både Danmark og Finland har valg neste år. Vi analyserer jo fortløpende den politiske situasjonen i Norden gjennom SAMAK. For den politiske kampen mot høyresiden er det viktig med en rødgrønn valgseier i Sverige nå i september, sier han.

Kampklar Sahlin

Det er røde roser og god stemning når Aktuell følger den norske statsministeren Jens Stoltenberg, og de andre sosialdemokratiske lederne i Norden, til et valgkamparrangement i Helsingborg i sommer. Rundt 500 tilskuere har møtt opp for å høre på hva Mona Sahlin skal gjøre hvis hun blir statsminister, men noen er også opptatte av å høre erfaring fra en rødgrønn regjering i Norge.

Mona Sahlin har både roser i kinnene og i hånden og smiler bredt da hun mottar applaus. Og hun har et klart mål om å overta statsministerjobben i høst.

– Vi må investere i infrastrukturen blant annet i jernbanen, satse på utdanning, redusere fattigdommen i Sverige og ta opp kampen mot arbeidsledigheten. Det er god sosialdemokratisk politikk, sier hun. Og mener utviklingen har gått i feil retning under borgerlig styre. Sahlin sier hun ønsker å bygge opp det svenske velferdssamfunnet som statsminister Fredrik Reinfeldt nå prøver å rive ned.

– La oss snakke om mulighetenes land bygd på ideen om at vi står sterkere sammen, sier hun. Dette har statsministerkandidaten utdypet mer i boken ”Möjligheternas land” som hun har gitt ut. Hovedkjernen i hennes politikk er at hun vil prioritere satsinger i velferden fremfor skattelettelser.

– Fire år med en sterkt høyredominert regjering har kostet svenskene dyrt. Arbeidsledigheten i Sverige er nå på over 10 prosent. Arbeidsledighetstrygden er kuttet, og endringene i velferdsordningene rammer de aller svakeste. Vi må stanse denne nedbyggingen av den svenske velferdsstaten, tordner Mona Sahlin.

Helse og skole er viktigst

Ifølge en fersk meningsmåling foretatt av Novus for TV 4 er svenske velgere mest opptatt av helsevesen og skole. De rødgrønne velgerne mener sysselsetting og eldreomsorg er viktigst, mens den borgerlige alliansens velgere prioriterer næringsliv, lov og orden og økonomi.

Undersøkelsen forteller også at velgernes prioriteringer skiller seg når det gjelder synet på velferdsstaten. Bare 14 prosent av de borgerlige velgerne mener trygdeordninger og sosiale goder er et viktig valgkamptema, mens 41 prosent av de rødgrønne velgerne mener temaet bør løftes i valgkampen.

Må styre markedet

– Hadde jeg hatt stemmerett her, ville jeg stemt på Mona, sier Jens Stoltenberg da han entrer podiet. Og må også innrømme at slagordet ”Alle skal med” hadde han lånt av svenskene og vant valget i 2009 på det i Norge.

–Takk for lånet. Det virker, smiler han. Han tror det nå er innen rekkevidde at sosialdemokratene kan få flere statsministre i Norden.

Stoltenberg advarer også mot resultatene av skattelettelsene under borgerlig styre i Danmark og Sverige. Særlig er han bekymret for den høye arbeidsledigheten.

– Finanskrisen har minnet oss om at høyresidens budskap om å overlate markedet til seg selv, blir feilslått. Vi trenger mer styring av markedet, sier han.

Stoltenberg er fornøyd over at lederne i sosialdemokratiske partier, og LO-toppene i Norden samarbeider så godt gjennom SAMAK og er glad for å støtte Sahlin i valgkampen.

– Neste gang er det kanskje jeg som trenger drahjelp, smiler han.

Reinfeldt burde rødme

Også svensk LO-leder Wanja Lundby-Wedin deltar i valgkampen sammen med sine nordiske kolleger i SAMAK denne formiddagen. Hun mener det er noe alvorlig galt med statsminister Reinfeldts oppfatning av virkeligheten når han slår seg på brystet og peker på seg selv som en garantist for allmenne interesser. (Teksten fortsetter under bildet)

– Han burde rødme. Regjeringens skattepolitikk har gitt de rikeste skattelettelser, mens sosiale bidrag er økt med nesten 90 prosent i landets kommuner og barnefattigdommen er rekordhøy, sier Wanja Lundby-Wedin.

SEKO vil ikke ha flere drittår

SEKO (Facket för Service och Kommunikation) forventer også et regjeringsskifte i Sverige ved riksdagsvalget i september. – Alle valg er viktige, men høstens valg er spesielt viktig. Vi har da muligheten til å stoppe allianseregjeringens herjinger. Helt enkelt: Inga flere skitår, sier SEKO-leder Janne Rudèn.

Ifølge SEKOs fagblad prøver flere store svenske arbeidsgivere å begrense de faglige tillitsvalgte mulighet til å drive politiske valgkamp på arbeidsplassene i år. Blant annet har Posten sagt nei til valgaktiviteter. Men dette hindrer ikke SEKO, med sine rundt 140.000 medlemmer i ni bransjer i å engasjere seg foran riksdagsvalget 19.september.

– SEKO ville svikte sine medlemmer om vi ikke engasjerer oss og prøver å påvirke politikken. Vi vil ha et samfunn som bygger på solidaritet, ikke konkurranse, på likhet – ikke store forskjeller, på samfunnsansvar og ikke markedsløsninger, sier Rudèn. Han kaller høstens valgthriller et verdivalg. De kaller en spade for en spade. Slagordet til SEKO er ”Inga flere skitår. Byt regering 19.september”.

Littorins skitår

Det var den nylig avgåtte arbeidsminister Sven Otto Littorin som først brukte uttrykket ”skitår” når han beskrev hvordan året 2009 skulle bli.

– Littorin hadde helt rett, sier Janne Ruden, og fortsetter:

– Finanskrise, færre arbeidsplasser, flere uten forsikringer og en klappjakt på arbeidsledige og syke i forhold til tøffere krav og lavere erstatninger. Halvveis inn i år 2010 ser ikke SEKO noen lysning, men har tro på en endring i september.

– Da bestemmer velgerne om de ønsker flere ”skitår” med en kald politikk som rammer de svakeste, eller om de skal gjøre Sverige til et varmere land å leve i, med økt trygghet og med en politikk som skal få flere i jobb.

Kampklar Mikael Wiehe

SEKO oppfordrer medlemmene til å stemme på en rød-grønn regjering. De tillitsvalgte vil også engasjere seg i sluttspurten. I samarbeid med LO, SSU og ABF skal SEKO blant annet arrangere en stor valgkampmarkering på Långholmen utenfor Stockholm 22.august. I tillegg til taler og seminarer, vil også Mikael Wiehe spille fra sin siste CD som hadde som ambisjon å styrte Fredrik Reinfeldt-regjeringen. Tittelsporet ”Ta det tilbake” er allerede en kampsang for opposisjonen i Sverige. Informasjonsmedarbeider i SEKO, Erik Sandberg, ser fram til sluttspurten og har tro på at det blir et regjeringsskifte.

– Sverige trenger en ny regjering som ikke ønsker at syke og arbeidsledige skal finansiere de velståendes skattelettelser - og som ikke vil ha mer privatisering med hodeløse eksperimenter og tyveri av det svenske folks eiendeler!

Søndag 19. september 2010 er det i Sverige valg til Riksdag, landstings- og kommuner.

I riksdagsvalget er det rundt 7 millioner stemmeberettige og en halv million av disse er førstegangsvelgere.

Sosialdemokraten Mona Ingeborg Sahlin fra Sollefteå kan bli Sveriges første kvinnelige statsminister. Hun er gift med Bo Sahlin og har tre barn Ann-Sofie, Jenny og Gustav.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.08.2010
13:26
16.12.2013 13:48Mest lest

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

Sissel M. Rasmussen

SAS-ansatte leverte inn uniformene i protest: Nå har de Stortinget i ryggen

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

Werner Juvik

Nav-sjefen: Regjeringa har «store og gode ambisjoner» for Nav

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte

Eirik Dahl Viggen

Ila-ansatte gikk flere tusen i minus da arbeidsplassen ble midlertidig flyttet: Dette ble løsninga

Erlend Angelo

Nortura-ansatte frykter for både egen og selskapets framtid: – Det er trist

Kommentar

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier hun kan leve med kompromisset om kontantstøtten. (Illustrasjonsfoto)

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) sier hun kan leve med kompromisset om kontantstøtten. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Det er all grunn til å glede seg over at kontantstøtten synes å være på vei ut»

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Tri Nguyen Dinh

Vedum vil fryse lederlønninger i staten

Det er hovedstaden som har de største problemene med innleie på byggeplassene. (Illustrasjonsfoto)

Det er hovedstaden som har de største problemene med innleie på byggeplassene. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Forbud mot innleie lar vente på seg: – Et klart løftebrudd, sier tillitsvalgte

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?


Flere saker