JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever lønnsetterbetaling

Oslo Bygnings-arbeiderforening har sendt krav til Maba Montasje om kompensasjon for manglende lønnsutbetaling for sju polske arbeidere det siste året, til sammen nærmere 600.000 kroner. Det kommunale Undervisningsbygg i Oslo er byggherre og oppdragsgiver.11.08.2006
16:49
15.12.2013 23:16

Undervisningsbygg har engasjert Karlsen & Nordseth som entreprenør for diverse oppdrag, som igjen har engasjert Maba Montasje Inc. for å utføre vedlikehold på tre Osloskoler, samt flere andre bygg. Mabas morselskap er registrert på Seychellene.

600.000 til gode

Ifølge brevet fra Oslo Bygningsarbeiderforening til Maba har de sju polske bygningsarbeiderne et tilgodehavende på nærmere 600.000 kroner, varierende fra 24.687 til 137.723 kroner. For de med høyest krav gjelder dette fra august i fjor til 19. juni i år.

Foreningen ber om at pengene innbetales i løpet av en uke. ”Hvis ikke, må De påregne at konkursvarsel med etterfølgende konkursbegjæring vil bli fremmet for skifteretten”, heter det i brevet fra Oslo Bygning, som er undertegnet organisasjonsarbeider Odd Magnar Solbakken.

Etter det LO-Aktuelt.no erfarer, er det rundt 40 ansatte i Maba, og en god del av dem har nå organisert seg i foreningen.

Under halv lønn

Sju polske taktekkere og murere har forklart overfor tillitsvalgte i Oslo Bygningsarbeiderforening at de har fått langt under halve lønna i forhold til det som er nedfelt i arbeidskontraktene. Der heter det forskriftsmessig at lønna er 127 kroner i timen, men to polske arbeidere LO-Aktuelt.no har snakket med, benekter at så er tilfelle.

En av dem har fått en gjennomsnittlig timefortjeneste på mellom 50 og 60 kroner timen. Han har til sammen fått 80.700 kroner, mens lønna skulle vært 185.000 med 127 kroner i timen. En annen skulle hatt 237.000 kroner, men har kun fått utbetalt 99.640. De andre følger samme mønsteret.

– Jeg fikk selv et par lønnsutbetalinger i juli. Jeg ble dratt inn i garderoben av sjefen, som betalte meg penger rett fra lomma. Vi får aldri noen lønnslipper, sier en polsk arbeider som vil være anonym. Det er helt uforutsigbart når lønna kommer og hvor stor den er.

Mangler store beløp

Robert Kwiatkowski er en av polakkene som har organisert seg i Oslo Bygningsarbeiderforening, og som foreningen nå krever klekkelig etterbetalt for. Ifølge brevet fra foreningen har han arbeidet 281 timer, som skulle gi en lønn på 35.687 kroner. Han forteller imidlertid at han bare har fått utbetalt 11.000 kroner.

Kwiatkowski brakk beinet på byggeplassen på Boleløkka skole 20. juli og sitter isolert på en brakkehybel på rundt 2,30 x 2,80 meter hele dagen lang. Han er glad for å få besøk.

– Jeg har kun fått små lønninger nå og da uten lønnsslipp, sier Robert Kwiatkowski.

Tarifflønna for faglærte arbeidere i byggfagene er nå 132,25 kroner i timen. For ufaglærte med ett år i faget, er tariffen 123 kroner. For ufaglærte uten bransjeerfaring er den 118. Vedtaket om allmenngjøring som blant annet gjelder hele Oslofjord-regionen innen bygg, ble forlenget før sommerferien.

Uten arbeidstillatelse

LO-Aktuelt.no har sett eksempler på arbeidskontrakter som er fullt ut tilfredsstillende.

– Det er bare en hake ved det hele. De blir ikke fulgt, sier organisasjonsarbeider Odd Magnar Solbakken.

De polske arbeiderne forteller at de verken har fått lønns- og trekkoppgave for 2005 eller lønnsslipper. Det er mye som tyder på at det meste har vært utbetalt svart. Etter de opplysninger som har kommet fram for foreningen, er det flere arbeidstakere som mangler arbeidstillatelse. En av polakkene startet arbeidet i oktober i fjor, mens arbeidskontrakten først kom i mars i år.

Vurderer anmeldelse

Arbeidstilsynet grep fatt i saken rett før sommerferien og vil følge opp nå.

– Det stemmer at vi har mistanke om at arbeidskontrakt er én ting og den reelle lønna noe helt annet. Vi vil vurdere å anmelde firmaet for disse forholdene, sier seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet. Han legger til at dette ser ut til å være en stor og grov sak.

Maba Montasje Inc er et norskregistrert utenlandsk foretak, et såkalt NUF. Firmaet er registrert på Seychellene, og de polske arbeiderne i Norge er ansatt i datterselskapet.

– Hvis det viser seg at vi står overfor dokumentforfalskning, er jo dette meget alvorlig. Da snakker vi om svindel, sier Per Granerød.

Styrelederen nekter

Ifølge Brønnøysund-registrene heter styreleder i Maba Montasje Mariusz Januz Bareja, med adresse på Blommenholm utenfor Oslo. Han påstår at kontraktene er gyldige og at de betaler 127 kroner i timen til alle ansatte, uansett. Maba har også sendt et forsøk på dokumentasjon for utbetalt lønn til Arbeidstilsynet, uten at etaten er synlig imponert.

Bareja sier at Maba også betaler for bensin for arbeidstakerne, mens to polske arbeidstakere nyanserer dette med å si at de til tider har fått dekket bensinutgifter til og fra arbeid, men dette er også blitt avvist i en del tilfeller.

Har kontroller

Prosjektleder Anders Karlsen i entreprenørselskapet Karlsen & Norseth, sier til LO-Aktuelt at de tar et ansvar for at forholdene skal være i orden og at de har kontroller. Han viser til at kemneren nylig har vært på kontroll på Bolteløkka skole, og er ikke kjent med at noen er underbetalt. Han forteller at de har kopi av ansettelseskontrakter, og påstår det samme gjelder lønnsslipper.

– Gjelder det alle ansatte?– I hvert fall de på byggeplassen, sier Anders Karlsen. Han viser til det kortsystemet de har ute på arbeidsplassene som skal gi en oversikt over arbeidstakerne.

Vil ha orden

Informasjonssjef Marit Thorsen i Undervisningsbygg sier at selskapet vil sjekke denne saken nærmere.

– Vi kan be entreprenøren om dokumentasjon. Vi er store i bransjen og tar denne type påstander veldig alvorlig, sier Thorsen.

Hun understreker at Undervisningsbygg vil, så langt de kan, sikre at lønn og arbeidsforhold er i orden, men legger til at det er begrenset hva de kan kreve av dokumentasjon.

– Dette må komme frivillig fra entreprenøren. Marit Thorsen viser til at Arbeidstilsynet og politiet eventuelt må kobles inn for å få all aktuell dokumentasjon på bordet. Undervisningsbygg har formuleringer om at lover og regler skal følges i alle kontrakter der det er snakk om bruk av utenlandsk arbeidskraft. Hvis dette ikke etterleves, kan Undervisningsbygg ilegge entreprenøren bøter.

Utro tjener

Undervisningsbygg kommunale foretak eier og driver alle Oslo kommunes 175 skoler, og står for ti prosent av kommunens samlede innkjøp. I mars avslørte Aftenposten at en prosjektleder i firmaet styrte oppdrag til en kamerat. Dette førte til at Undervisningsbygg anmeldte sin egen prosjektleder for korrupsjon, utroskap og grov uforstand i tjenesten.

Administrerende direktør Erik Krogseth skrev det slik i en pressemelding før sommerferien:

– Dette er en situasjon som vi i Undervisningsbygg beklager på det sterkeste. Det er et alvorlig skritt å politianmelde en av sine ansatte, sa han, men understreket at de måtte komme til bunns i saken så snart som mulig.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.08.2006
16:49
15.12.2013 23:16Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar


Flere saker