JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever lønnsetterbetaling

Oslo Bygnings-arbeiderforening har sendt krav til Maba Montasje om kompensasjon for manglende lønnsutbetaling for sju polske arbeidere det siste året, til sammen nærmere 600.000 kroner. Det kommunale Undervisningsbygg i Oslo er byggherre og oppdragsgiver.11.08.2006
16:49
15.12.2013 23:16

Undervisningsbygg har engasjert Karlsen & Nordseth som entreprenør for diverse oppdrag, som igjen har engasjert Maba Montasje Inc. for å utføre vedlikehold på tre Osloskoler, samt flere andre bygg. Mabas morselskap er registrert på Seychellene.

600.000 til gode

Ifølge brevet fra Oslo Bygningsarbeiderforening til Maba har de sju polske bygningsarbeiderne et tilgodehavende på nærmere 600.000 kroner, varierende fra 24.687 til 137.723 kroner. For de med høyest krav gjelder dette fra august i fjor til 19. juni i år.

Foreningen ber om at pengene innbetales i løpet av en uke. ”Hvis ikke, må De påregne at konkursvarsel med etterfølgende konkursbegjæring vil bli fremmet for skifteretten”, heter det i brevet fra Oslo Bygning, som er undertegnet organisasjonsarbeider Odd Magnar Solbakken.

Etter det LO-Aktuelt.no erfarer, er det rundt 40 ansatte i Maba, og en god del av dem har nå organisert seg i foreningen.

Under halv lønn

Sju polske taktekkere og murere har forklart overfor tillitsvalgte i Oslo Bygningsarbeiderforening at de har fått langt under halve lønna i forhold til det som er nedfelt i arbeidskontraktene. Der heter det forskriftsmessig at lønna er 127 kroner i timen, men to polske arbeidere LO-Aktuelt.no har snakket med, benekter at så er tilfelle.

En av dem har fått en gjennomsnittlig timefortjeneste på mellom 50 og 60 kroner timen. Han har til sammen fått 80.700 kroner, mens lønna skulle vært 185.000 med 127 kroner i timen. En annen skulle hatt 237.000 kroner, men har kun fått utbetalt 99.640. De andre følger samme mønsteret.

– Jeg fikk selv et par lønnsutbetalinger i juli. Jeg ble dratt inn i garderoben av sjefen, som betalte meg penger rett fra lomma. Vi får aldri noen lønnslipper, sier en polsk arbeider som vil være anonym. Det er helt uforutsigbart når lønna kommer og hvor stor den er.

Mangler store beløp

Robert Kwiatkowski er en av polakkene som har organisert seg i Oslo Bygningsarbeiderforening, og som foreningen nå krever klekkelig etterbetalt for. Ifølge brevet fra foreningen har han arbeidet 281 timer, som skulle gi en lønn på 35.687 kroner. Han forteller imidlertid at han bare har fått utbetalt 11.000 kroner.

Kwiatkowski brakk beinet på byggeplassen på Boleløkka skole 20. juli og sitter isolert på en brakkehybel på rundt 2,30 x 2,80 meter hele dagen lang. Han er glad for å få besøk.

– Jeg har kun fått små lønninger nå og da uten lønnsslipp, sier Robert Kwiatkowski.

Tarifflønna for faglærte arbeidere i byggfagene er nå 132,25 kroner i timen. For ufaglærte med ett år i faget, er tariffen 123 kroner. For ufaglærte uten bransjeerfaring er den 118. Vedtaket om allmenngjøring som blant annet gjelder hele Oslofjord-regionen innen bygg, ble forlenget før sommerferien.

Uten arbeidstillatelse

LO-Aktuelt.no har sett eksempler på arbeidskontrakter som er fullt ut tilfredsstillende.

– Det er bare en hake ved det hele. De blir ikke fulgt, sier organisasjonsarbeider Odd Magnar Solbakken.

De polske arbeiderne forteller at de verken har fått lønns- og trekkoppgave for 2005 eller lønnsslipper. Det er mye som tyder på at det meste har vært utbetalt svart. Etter de opplysninger som har kommet fram for foreningen, er det flere arbeidstakere som mangler arbeidstillatelse. En av polakkene startet arbeidet i oktober i fjor, mens arbeidskontrakten først kom i mars i år.

Vurderer anmeldelse

Arbeidstilsynet grep fatt i saken rett før sommerferien og vil følge opp nå.

– Det stemmer at vi har mistanke om at arbeidskontrakt er én ting og den reelle lønna noe helt annet. Vi vil vurdere å anmelde firmaet for disse forholdene, sier seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet. Han legger til at dette ser ut til å være en stor og grov sak.

Maba Montasje Inc er et norskregistrert utenlandsk foretak, et såkalt NUF. Firmaet er registrert på Seychellene, og de polske arbeiderne i Norge er ansatt i datterselskapet.

– Hvis det viser seg at vi står overfor dokumentforfalskning, er jo dette meget alvorlig. Da snakker vi om svindel, sier Per Granerød.

Styrelederen nekter

Ifølge Brønnøysund-registrene heter styreleder i Maba Montasje Mariusz Januz Bareja, med adresse på Blommenholm utenfor Oslo. Han påstår at kontraktene er gyldige og at de betaler 127 kroner i timen til alle ansatte, uansett. Maba har også sendt et forsøk på dokumentasjon for utbetalt lønn til Arbeidstilsynet, uten at etaten er synlig imponert.

Bareja sier at Maba også betaler for bensin for arbeidstakerne, mens to polske arbeidstakere nyanserer dette med å si at de til tider har fått dekket bensinutgifter til og fra arbeid, men dette er også blitt avvist i en del tilfeller.

Har kontroller

Prosjektleder Anders Karlsen i entreprenørselskapet Karlsen & Norseth, sier til LO-Aktuelt at de tar et ansvar for at forholdene skal være i orden og at de har kontroller. Han viser til at kemneren nylig har vært på kontroll på Bolteløkka skole, og er ikke kjent med at noen er underbetalt. Han forteller at de har kopi av ansettelseskontrakter, og påstår det samme gjelder lønnsslipper.

– Gjelder det alle ansatte?– I hvert fall de på byggeplassen, sier Anders Karlsen. Han viser til det kortsystemet de har ute på arbeidsplassene som skal gi en oversikt over arbeidstakerne.

Vil ha orden

Informasjonssjef Marit Thorsen i Undervisningsbygg sier at selskapet vil sjekke denne saken nærmere.

– Vi kan be entreprenøren om dokumentasjon. Vi er store i bransjen og tar denne type påstander veldig alvorlig, sier Thorsen.

Hun understreker at Undervisningsbygg vil, så langt de kan, sikre at lønn og arbeidsforhold er i orden, men legger til at det er begrenset hva de kan kreve av dokumentasjon.

– Dette må komme frivillig fra entreprenøren. Marit Thorsen viser til at Arbeidstilsynet og politiet eventuelt må kobles inn for å få all aktuell dokumentasjon på bordet. Undervisningsbygg har formuleringer om at lover og regler skal følges i alle kontrakter der det er snakk om bruk av utenlandsk arbeidskraft. Hvis dette ikke etterleves, kan Undervisningsbygg ilegge entreprenøren bøter.

Utro tjener

Undervisningsbygg kommunale foretak eier og driver alle Oslo kommunes 175 skoler, og står for ti prosent av kommunens samlede innkjøp. I mars avslørte Aftenposten at en prosjektleder i firmaet styrte oppdrag til en kamerat. Dette førte til at Undervisningsbygg anmeldte sin egen prosjektleder for korrupsjon, utroskap og grov uforstand i tjenesten.

Administrerende direktør Erik Krogseth skrev det slik i en pressemelding før sommerferien:

– Dette er en situasjon som vi i Undervisningsbygg beklager på det sterkeste. Det er et alvorlig skritt å politianmelde en av sine ansatte, sa han, men understreket at de måtte komme til bunns i saken så snart som mulig.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.08.2006
16:49
15.12.2013 23:16Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Mads Tindvik

Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Leif Martin Kirknes

450 Widerøe-piloter bytter fagforbund

Debatt

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Roy Ervin Solstad

Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver


Flere saker