JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handelspolitikk og faglige rettigheter

Frihandel: Kritikken mot EFTAs frihandelsavtale med Colombia har satt søkelyset på norsk handelspolitikk. EFTA forhandler nå med land hvor det foregår til dels alvorlige brudd på faglige og sosiale rettigheter. LO mener derfor at arbeidstakerrettigheter må bli integrert i framtidige handelsavtaler.02.04.2009
12:10
16.12.2013 09:29

Norge forhandler nå om handelsavtaler med en rekke land som har store utfordringer knyttet opp til faglige rettigheter og menneskerettigheter. LO har lenge arbeidet målrettet for å få faglige og sosiale rettigheter til å bli en integrert del av norsk handelspolitikk. Dette er også i tråd med regjeringens politikk. I Soria Moria-erklæringen står det at «Regjeringen vil arbeide for å fremme et internasjonalt handelsregime hvor hensyn til miljø, faglige og sosiale rettigheter, matsikkerhet og utvikling i fattige land skal tillegges avgjørende vekt.»

Frihandelsavtalene som Norge har, og kommer til å inngå, er blitt viktigere etter at WTOforhandlingene har gått i stå. Internasjonal fagbevegelse mener det beste handelspolitiske virkemidlet er et handelsregelverk som gjelder alle medlemmer av WTO. Men når forhandlingene på verdensplan ikke fører fram, blir tosidige, flersidige eller regionale avtaler alternativet.

Innenfor WTO-rammeverket stilte alle land i utgangspunktet likt. I hvert fall i teorien. I og med at WTO-forhandlingene står i stampe, vender verdenssamfunnet tilbake til en trend der det enkelte land eller grupperinger av land signerer handelsavtaler seg i mellom. Forhandlingene er kompliserte. De foregår på myndighetsnivå, i lukkede rom. Det er ikke lett for fagbevegelse og interesseorganisasjoner å følge med på prosessene.

Avtalen med Colombia – landet som topper internasjonal fagbevegelses verstingliste for brudd på faglige rettigheter med 37 drap på tillitsvalgte bare i 2007 – ble signert 25. november i fjor. Avtalen er mellom Colombia på den ene side og EFTAlandene Norge, Sveits, Island og Liechtenstein på den andre. Et av ankepunktene mot avtalen er at fokuset på arbeidstakerrettigheter er for svakt. Faglige rettigheter er tatt opp, men dessverre bare i forordet og ikke i selve avtaleteksten. LO er svært fornøyd med at Regjeringen nå har utsatt behandlingen av saken.

En utfordring er at EFTAs medlemmer ikke er samkjørte i synet på hva en frihandelsavtale skal inneholde. Norge og Sveits står lengst fra hverandre.

Rikke Lind, statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, sa til Klassekampen 10. mars: «… vi har hatt som holdning at når land vi ikke har store næringslivsinteresser i ønsker avtaler med oss, særlig utviklingsland som Colombia, er vi i utgangspunktet positive og åpne. Da Colombia kom med sin forespørsel følte vi det var galt å si nei til det.» At Norge ikke har mye handel med Colombia er riktig. Derimot har Sveits sterke næringsinteresser i landet, og har 6 ganger så mye import som Norge fra Colombia, og 16 ganger så mye eksport.

LO mener at faglige rettigheter og grunnleggende ILO-konvensjoner bør inn i avtaleteksten i frihandelsavtaler. Det vil være i tråd med regjeringens «Strategi for et anstendig arbeidsliv », som ble vedtatt i september 2008. Strategien består av 7 punkter, der man i punkt 4 understreker at «Norge skal være en pådriver for å fremme betydningen av anstendige arbeidsvilkår også i handelspolitikken, herunder i bilaterale handelsavtaler og i avtaler mellom flere land og regioner».

I kjølvannet av Colombiasaken har regjeringen svart med å nedsette to arbeidsgrupper innenfor EFTA som skal jobbe med arbeidstakerrettigheter og bærekraftig utvikling (miljø) i framtidige handelsavtaler. Det store spørsmålet er om en gruppe byråkrater og diplomater fra EFTA-landene vil ha nok fokus på arbeidstakerrettigheter. LO mener at arbeidstakerorganisasjonene må konsulteres og inkluderes i forhandlingsprosessene framover. Det er sosial dialog på sitt beste.

EFTAs nye arbeidsgrupper får nok å gjøre. Det er nå forhandlinger på gang med flere land, blant annet India. Når det gjelder arbeidstakerrettigheter har India mange utfordringer:

– Selv om landet har lovfestet organisasjonsfrihet, er det ingen lover eller regler som bestemmer at arbeidsgivere må anerkjenne fagforeninger og inngå kollektive forhandlinger.

– Tregheten i domstolene gjør at arbeidsgiverne kommer unna med ulovlige oppsigelser, trakasseringer, og annen antifaglig aktivitet.

– I august 2003 vedtok indisk høyesterett at statsansatte ikke har streikerett, fordi det «var til bry for borgerne og kostet staten penger».

– India er det landet hvor det er flest barnearbeidere. Det er antatt at hele 3,6 prosent av den totale arbeidsstyrken er barn. Nærmere 13 millioner indiske barn gjør arbeid som er skadelig for dem. I tillegg har landet et økende antall barn som blir ofre for menneskehandel.

I tillegg til manglende arbeidstakerrettigheter, er Sveits’ press for å innskjerpe Indias moderate patentlovgivning bekymringsfull. Selv om India legger til grunn WTOs avtale om handelsrelaterte aspekter innen immaterielle rettigheter (TRIPS - Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights) og Doha- erklæringen, mener Sveits at lovgivningen må innskjerpes. Sveits har sterke næringsinteresser i legemiddelindustrien. India har nektet flere sveitsiske patenter og har en storstilt produksjon av billige legemidler. India har blitt den fattige verdens medisindepot. 80 prosent av Leger uten grensers AIDS/HIV-prosjekter bruker medisin fra India. Det er bra at Regjeringen nå har trukket seg fra de omstridte forhandlingene om patentrettigheter og sier klart fra at Norge her har en annen politikk enn de andre EFTA- landene.

Også i andre land som er i forhandling med EFTA foregår det alvorlige brudd på menneskerettigheter og faglige rettigheter:

– Albania: Det er påvist at det er minst 40.000 barnearbeidere i landet. Fagbevegelsen blir trakassert av myndighetene. Et eksempel på det er at politiet for ikke lenge siden ødela eiendeler og knuste kontorene til landsorganisasjonen.

– Algerie: Myndighetene har nektet å anerkjenne fagforeninger innen helse- og utdanningssektoren. Tillitsvalgte blir trakassert og mister jobben.

– Peru: Under en demonstrasjon i 2007 angrep politiet de streikende. To minearbeidere og en 18 måneder gammel baby ble drept.

– Kina: Landet har ingen reell organisasjonsfrihet. Forsøk på å etablere uavhengige fagforeninger kan føre til «omskolering» eller fengsling. Demonstranter, opposisjonelle og menneskerettighetsaktivister blir ofte fengslet eller de forsvinner.

– Russland: Presset og kontrollen mot menneskerettighetsorganisasjoner og kritiske journalister har økt. Ca. 200 journalister er drept de siste 10-12 årene.

Faglige og sosiale rettigheter går som en rød tråd gjennom den rødgrønne regjeringens strategier. LO mener dette må gjenspeiles i Norges handelspolitikk. I prosessen videre regner vi med at arbeidstakerorganisasjonene blir lyttet til og tatt med på råd.

LO-Aktuelt nr. 6/2009

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.04.2009
12:10
16.12.2013 09:29Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Emmie Olivia Kristiansen

Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn


Flere saker