JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handelspolitikk og faglige rettigheter

Frihandel: Kritikken mot EFTAs frihandelsavtale med Colombia har satt søkelyset på norsk handelspolitikk. EFTA forhandler nå med land hvor det foregår til dels alvorlige brudd på faglige og sosiale rettigheter. LO mener derfor at arbeidstakerrettigheter må bli integrert i framtidige handelsavtaler.02.04.2009
12:10
16.12.2013 09:29

Norge forhandler nå om handelsavtaler med en rekke land som har store utfordringer knyttet opp til faglige rettigheter og menneskerettigheter. LO har lenge arbeidet målrettet for å få faglige og sosiale rettigheter til å bli en integrert del av norsk handelspolitikk. Dette er også i tråd med regjeringens politikk. I Soria Moria-erklæringen står det at «Regjeringen vil arbeide for å fremme et internasjonalt handelsregime hvor hensyn til miljø, faglige og sosiale rettigheter, matsikkerhet og utvikling i fattige land skal tillegges avgjørende vekt.»

Frihandelsavtalene som Norge har, og kommer til å inngå, er blitt viktigere etter at WTOforhandlingene har gått i stå. Internasjonal fagbevegelse mener det beste handelspolitiske virkemidlet er et handelsregelverk som gjelder alle medlemmer av WTO. Men når forhandlingene på verdensplan ikke fører fram, blir tosidige, flersidige eller regionale avtaler alternativet.

Innenfor WTO-rammeverket stilte alle land i utgangspunktet likt. I hvert fall i teorien. I og med at WTO-forhandlingene står i stampe, vender verdenssamfunnet tilbake til en trend der det enkelte land eller grupperinger av land signerer handelsavtaler seg i mellom. Forhandlingene er kompliserte. De foregår på myndighetsnivå, i lukkede rom. Det er ikke lett for fagbevegelse og interesseorganisasjoner å følge med på prosessene.

Avtalen med Colombia – landet som topper internasjonal fagbevegelses verstingliste for brudd på faglige rettigheter med 37 drap på tillitsvalgte bare i 2007 – ble signert 25. november i fjor. Avtalen er mellom Colombia på den ene side og EFTAlandene Norge, Sveits, Island og Liechtenstein på den andre. Et av ankepunktene mot avtalen er at fokuset på arbeidstakerrettigheter er for svakt. Faglige rettigheter er tatt opp, men dessverre bare i forordet og ikke i selve avtaleteksten. LO er svært fornøyd med at Regjeringen nå har utsatt behandlingen av saken.

En utfordring er at EFTAs medlemmer ikke er samkjørte i synet på hva en frihandelsavtale skal inneholde. Norge og Sveits står lengst fra hverandre.

Rikke Lind, statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet, sa til Klassekampen 10. mars: «… vi har hatt som holdning at når land vi ikke har store næringslivsinteresser i ønsker avtaler med oss, særlig utviklingsland som Colombia, er vi i utgangspunktet positive og åpne. Da Colombia kom med sin forespørsel følte vi det var galt å si nei til det.» At Norge ikke har mye handel med Colombia er riktig. Derimot har Sveits sterke næringsinteresser i landet, og har 6 ganger så mye import som Norge fra Colombia, og 16 ganger så mye eksport.

LO mener at faglige rettigheter og grunnleggende ILO-konvensjoner bør inn i avtaleteksten i frihandelsavtaler. Det vil være i tråd med regjeringens «Strategi for et anstendig arbeidsliv », som ble vedtatt i september 2008. Strategien består av 7 punkter, der man i punkt 4 understreker at «Norge skal være en pådriver for å fremme betydningen av anstendige arbeidsvilkår også i handelspolitikken, herunder i bilaterale handelsavtaler og i avtaler mellom flere land og regioner».

I kjølvannet av Colombiasaken har regjeringen svart med å nedsette to arbeidsgrupper innenfor EFTA som skal jobbe med arbeidstakerrettigheter og bærekraftig utvikling (miljø) i framtidige handelsavtaler. Det store spørsmålet er om en gruppe byråkrater og diplomater fra EFTA-landene vil ha nok fokus på arbeidstakerrettigheter. LO mener at arbeidstakerorganisasjonene må konsulteres og inkluderes i forhandlingsprosessene framover. Det er sosial dialog på sitt beste.

EFTAs nye arbeidsgrupper får nok å gjøre. Det er nå forhandlinger på gang med flere land, blant annet India. Når det gjelder arbeidstakerrettigheter har India mange utfordringer:

– Selv om landet har lovfestet organisasjonsfrihet, er det ingen lover eller regler som bestemmer at arbeidsgivere må anerkjenne fagforeninger og inngå kollektive forhandlinger.

– Tregheten i domstolene gjør at arbeidsgiverne kommer unna med ulovlige oppsigelser, trakasseringer, og annen antifaglig aktivitet.

– I august 2003 vedtok indisk høyesterett at statsansatte ikke har streikerett, fordi det «var til bry for borgerne og kostet staten penger».

– India er det landet hvor det er flest barnearbeidere. Det er antatt at hele 3,6 prosent av den totale arbeidsstyrken er barn. Nærmere 13 millioner indiske barn gjør arbeid som er skadelig for dem. I tillegg har landet et økende antall barn som blir ofre for menneskehandel.

I tillegg til manglende arbeidstakerrettigheter, er Sveits’ press for å innskjerpe Indias moderate patentlovgivning bekymringsfull. Selv om India legger til grunn WTOs avtale om handelsrelaterte aspekter innen immaterielle rettigheter (TRIPS - Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights) og Doha- erklæringen, mener Sveits at lovgivningen må innskjerpes. Sveits har sterke næringsinteresser i legemiddelindustrien. India har nektet flere sveitsiske patenter og har en storstilt produksjon av billige legemidler. India har blitt den fattige verdens medisindepot. 80 prosent av Leger uten grensers AIDS/HIV-prosjekter bruker medisin fra India. Det er bra at Regjeringen nå har trukket seg fra de omstridte forhandlingene om patentrettigheter og sier klart fra at Norge her har en annen politikk enn de andre EFTA- landene.

Også i andre land som er i forhandling med EFTA foregår det alvorlige brudd på menneskerettigheter og faglige rettigheter:

– Albania: Det er påvist at det er minst 40.000 barnearbeidere i landet. Fagbevegelsen blir trakassert av myndighetene. Et eksempel på det er at politiet for ikke lenge siden ødela eiendeler og knuste kontorene til landsorganisasjonen.

– Algerie: Myndighetene har nektet å anerkjenne fagforeninger innen helse- og utdanningssektoren. Tillitsvalgte blir trakassert og mister jobben.

– Peru: Under en demonstrasjon i 2007 angrep politiet de streikende. To minearbeidere og en 18 måneder gammel baby ble drept.

– Kina: Landet har ingen reell organisasjonsfrihet. Forsøk på å etablere uavhengige fagforeninger kan føre til «omskolering» eller fengsling. Demonstranter, opposisjonelle og menneskerettighetsaktivister blir ofte fengslet eller de forsvinner.

– Russland: Presset og kontrollen mot menneskerettighetsorganisasjoner og kritiske journalister har økt. Ca. 200 journalister er drept de siste 10-12 årene.

Faglige og sosiale rettigheter går som en rød tråd gjennom den rødgrønne regjeringens strategier. LO mener dette må gjenspeiles i Norges handelspolitikk. I prosessen videre regner vi med at arbeidstakerorganisasjonene blir lyttet til og tatt med på råd.

LO-Aktuelt nr. 6/2009

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.04.2009
12:10
16.12.2013 09:29Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa om å være fattig i Norge: – Vi må se på lønningene til folk

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Kranfører Rafals historie ryster politikere. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

Kommentar

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Det tar seg ikke pent ut når Erna Solberg toer sine hender i Ropstad-saken»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Kommentar

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Tormod Ytrehus

«Ingen skal måtte tåle å frykte for livet mens de gjør jobben sin»

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten

Leif Martin Kirknes

Støre vil ikke ha samarbeidsavtale med Rødt

Debatt

Leif Martin Kirknes

«Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins», skriver Norsk Lokomotivmannsforbund


Flere saker