JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blendet sine egne, men...

Siv Jensen hylles på hjemmebane, men ikke av arbeidstakerorganisasjonene. Både Unio, YS og Akademikerne er enige med LO. FrP er ikke de fagorganisertes parti.09.06.2009
21:41
16.12.2013 10:30

stig.christensen@lomedia.no

LO-Aktuelt har tatt en prat med lederne for de tre organisasjonene etter FrP’s landsmøte.

Unios leder Anders Folkestad mener det FrP har presentert i sum innebærer at partiet går imot kollektive tariff avtaler.

– De legger ikke kollektive prinsipper til grunn, men ser på det som en ulempe og en hemsko. Folkestad mener at det er en stor mangel på respekt for den kollektive tankegangen og de spilleregler som arbeidslivet bygger på.

– Dermed har de også en distanse til fagbevegelsen og de fagorganiserte. Unio-lederen peker likevel på at Fremskrittspartiet er et stort parti som ikke kan overses og at lokale partimedlemmer ikke alltid er like negative til fagbevegelsens grunnleggende krav som partiet sentralt.

– Mener du partiet undergraver den norske modellen?

– Ja, jeg mener det selv om begrepet «den norske modellen» er blitt litt utvannet. Men trepartssamarbeidet mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og staten vil ikke kunne fungere under et Frpstyre. Fremskrittspartiet satser på individ og marked, understreker Unio-lederen.

– Frp vil at bedriftene skal kunne ansette flere midlertidige ansatte. Kommentar?

– Dette har allerede glidd helt ut. På universiteter og høgskoler må man jo nesten jobbe halve livet for å få fast ansettelse, så dette vil vi ha mindre av.

– Mener du at FrP i overveiende grad tar arbeidsgivernes standpunkt i arbeidslivsspørsmål?

– I den sentrale politikken virker det sånn. I sak etter sak knytter de politikken sin opp mot arbeidsgiversiden, og det er jo litt underlig for et parti som vil være et folkeparti, mener Anders Folkestad.

– Hva med pensjon?

– Her er det veldig uklart hva de egentlig mener. Det virker som de vil ha et system der den enkelte i stor grad skaffer seg sin egen pensjon og at de vil ha en minimumsordning i bånn. Også her legger de seg tett på en arbeidsgiverholdning.

– Hva med holdningen til arbeidsmiljøloven?

– Mitt inntrykk er at de vil ha en minimumslov. Det passer best i deres samfunnsbilde.

– Partiet har foreslått å kutte 50 millioner til Arbeidstilsynet?

– Det er jo helt på trynet i en tid da Arbeidstilsynet trenger en styrking. FrP er på feil kurs i arbeidslivspolitikken, er Unio-lederens klare konklusjon.

Det kollektive avtalestystemet er grunnleggende for enhver fagorganisasjon, også for YS.

– Frps program kan leses som at de er mot kollektive tariffavtaler. De ønsker at avtaler inngås lokalt i størst mulig utstrekning. Jeg leser det videre som om retten til å være uorganisert er sterkere enn retten til å være organisert, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til LO-Aktuelt.

Han forteller at de ble invitert til høring om FrPs prinsipp- og handlingsprogram. YS er svært skeptisk til det som har med arbeidslivet å gjøre. At de nå har delt opp programmet i et prinsipprogram og et handlingsprogram mener han er en sleip måte å komme rundt en del vanskelige spørsmål på. Særlig hvis man legger prinsipprogrammet til grunn, er Tore-Eugen Kvalheim bekymret på fagbevegelsens vegne. Han mener de i sak etter sak tar arbeidsgivernes standpunkt, ikke arbeidstakernes.

– Frp mener fagbevegelsen har for mye makt, noe jeg stiller meg undrende til, sier YS-lederen. Han mener kollektive avtaler og den norske modellen er noe som har gitt styringsmuligheter.

– Med FrPs politikk mister man dette styringsgrepet. På meg virker det som de vil rasere den norske modellen, sier han.

YS-lederen går videre ut mot partiets holdninger til deltid, heltid og midlertidige ansettelser.

– Partiet vil gjøre det lettere for bedrifter å ha midlertidig ansatte?

– Ja, og her viser de igjen at de velger arbeidsgiversidens interesser framfor de ansatte. De avslører seg når man ser på den konkrete arbeidslivspolitikken, mener han.

– Hva med pensjon? ABC-nyheter skrev for kort tid siden at offentlig ansatte ikke får noe støtte av Siv Jensen og FrP i meklingen om pensjon i offentlig sektori.

– Det er vanskelig å få fått på dem her som i andre vanskelige spørsmål. De har helt andre forslag og har på mange måter meldt seg ut av debatten, mener YS-lederen.

Leder i Akademikerne, Knut Aarbakke mener Frp`s tilnærming til arbeidslivet er å hoppe bukk over sentrale spilleregler. Han mener partiet er helt på jordet når de vil at foreldre skal ansette lærere og at FAU skal ha arbeidsgiveransvar.

– Det er brudd på alt som heter ordinære spilleregler, mener Aarbakke som har vanskelig for å si noe positivt om Fremskrittspartiets arbeidslivspolitikk.

– De mener nærmest at friheten skal være grenseløs, men det er en grunn til at man har kjempet fram spilleregler i arbeidslivet, ikke minst arbeidsmiljøloven. Knut Aarbakke mener FrP skiller seg radikalt ut med angrep på disse spillereglene.

– Det er et markant angrep på den norske modellen, noe jeg tar sterkt avstand fra, sier lederen for Akademikerne som viser til at FrP kun har oppslutning fra trefi re prosent av organisasjonens velgere.

– FrP vil gjøre det lettere for bedrifter å ha midlertidig ansatte. Kommentar?

– Vi mener det er feil vei å gå. Det er for mange midlertidig ansatte, særlig i offentlig sektor, så vi ønsker å gå motsatt vei, sier Aarbakke.

– Oppfatter du FrP som et parti som er genuint opptatt av fagbevegelsen og deres interesser?

– Nei, det ligger i hele deres liberale eksperiment. De går for et brudd med norske tradisjonermed en sterk fagbevegelse.

– FrP har kommet med forslag om å kutte bevilgningene til Arbeidstilsynet med 50 millioner?

– Det er uttrykk for den samme liberalismen, men samtidig litt rart. Ta skjenkebivillinger: FrP er for liberale skjenkevedtekter, men når vedtektene først brytes, vil de ha skarpe reaksjoner. For å få til det må man jo ha et kontrollapparat.

– Opplever du at FrP nå «pusser fasaden» før valget?

– Der tror jeg de er i samme båt som de andre partiene i et valgår.

LO-Aktuelt nr. 10/2009

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.06.2009
21:41
16.12.2013 10:30Mest lest

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Kim André og Jøran Aleksandersen driver familiefirmaet Aleksandersen lyd og lys. De har vært uten oppdrag i over en måned.

Kim André og Jøran Aleksandersen driver familiefirmaet Aleksandersen lyd og lys. De har vært uten oppdrag i over en måned.

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Bygningsarbeiderne i Oslo-orådet får støtte fra regjeringa i kravt om å forby bemanningsbransjen i Oslo-området.

Bygningsarbeiderne i Oslo-orådet får støtte fra regjeringa i kravt om å forby bemanningsbransjen i Oslo-området.

Leif Martin Kirknes

Nå kommer det et forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

– Gjennom hele desember og julen har jeg blitt kontaktet av tillitsvalgte som virkelig er blitt bekymret både for egen økonomi og for sin egen arbeidsplass. Bekymringene deler jeg, sier forbundsleder Jørn Eggum. (Arkivfoto)

– Gjennom hele desember og julen har jeg blitt kontaktet av tillitsvalgte som virkelig er blitt bekymret både for egen økonomi og for sin egen arbeidsplass. Bekymringene deler jeg, sier forbundsleder Jørn Eggum. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Jørn Eggum er kampklar: – Når folk er livredde for å bruke strøm, går det på verdigheten løs

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

Leif Martin Kirknes

Hvem skal lede LO til 2025? I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Statens Vegvesen, Region Vest (illustrasjonsfoto)

Utenlandske sjåfører har lenge jobbet ulovlig på norske veier. Nå krever partene at regjeringen blir tøffere

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

Andreas Winter/KSK

Barnevernet trenger ikke flere ansatte, det trenger bedre ledere, mener tidligere leder


Flere saker