JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helseduoen i LOs ledelse

To hjelpepleiere har inntatt LOs sjefskontorer. To sterke stemmer fra Fagforbundet. Men Gerd Kristiansen og Kristian Tangen lover å tale alle medlemmers sak09.06.2009
23:15
16.12.2013 10:30

linesch@lo-media.no

Gerd Kristiansen kommer hastende, rett fra NRKs radiostudio.

– Om offentlig tjenestepensjon?

– Om EØS. Og hadde det ikke vært for denne avtalen, måtte jeg gått rett i tv-studio.

Det kunne vært mor og sønn som satt der, alder tatt i betraktning. Men det er Fagforbundets nye duo i LOs toppledelse som møtes en tidlig morgen. Arbeidsdagen er godt i gang for LOs nye nestleder Gerd Kristiansen og LO-sekretær Kristian Tangen. Etter bare noen dager i nestlederstolen er Kristiansens klare nordnorske stemme ofte å høre og lese i mediene. Hun har allerede fått en liten smak av hva det vil innebære å være nestleder i Norges største arbeidstakerorganisasjon. – Jeg må kanskje bli litt mindre «slentrende» av meg, kanskje til og med tenke på hva jeg kler meg i, sier hun med et smil.

Da LO-kongressen stengte, åpnet Folkets Hus på Youngstorget i Oslo dørene og kontorer for Kristiansen og Tangen. Kristiansen var i full gang allerede dag 1. Tangen er i en overgangsfase der han må avslutte noen oppgaver som distriktssekretær i Sør-Trøndelag før han kun kan konsentrere seg om oppgaven som LO-sekretær. I hvert fall i ukedagene. I helgene bedyrer begge at de skal hjem. I hvert fall når tiden strekker til. Tangen pendler til Trondheim. Kristiansen til Tromsø.

Tangen og Kristiansen har ikke hatt mye tid til å kjenne på den nye hverdagen, men de gleder seg til nye utfordringer.

– Jeg ser fram til å brette opp ermene og begynne å jobbe. Bli kjent med organisasjonen og arbeidsområdene, sier Kristiansen.

– Vi fikk et handlingsprogram som passer meg midt i blinken. Fagforbundet fikk inn viktige kjernesaker for meg, blant annet sykehussaken som jeg har kjempet for siden vi fikk den reformen. Ingen verdens ting går på akkord med det jeg står for, og det gir meg mulighet til å gjøre en god jobb for medlemmene.

Fagforbundets saker skal bli godt tatt vare på i LO av de to helsearbeiderne.

– At offentlig sektor skal ha en sterk rolle i LO skulle bare mangle, offentlig ansatte utgjør jo halvparten av medlemsmassen, bemerker Tangen. Med sine 33 år er han yngst i LO-ledelsen. Det skulle også bare mangle at ikke ungdommen er representert i ledelsen, ifølge Tangen. – Det er med på å vise LOs mangfold, sier han.

Selv om de er Fagforbundets duo gleder Kristiansen og Tangen seg like mye til å jobbe med nye fagområder og andre forbund. Kristiansen skal blant annet ha ansvar for det viktige området sosial dumping. Hun ser fram til å møte Fellesforbundet, Industri Energi og El & IT Forbundet. – Ta Fellesforbundet – de er en svær mannsbastion, men det er jo noen kvinner der også som for eksempel medlemmene fra tidligere Hotell og Restaurant. Politisk kan de godt løftes litt mer fram, mener Kristiansen.

Som distriktssekretær i Sør- Trøndelag i ett år har Tangen fått litt kjennskap til hva som rører seg i flere forbund. Han ser fram til å være ute blant medlemmer i hele organisasjonen.

– Jeg skal lytte og lære. Jeg gleder meg til å bli kjent med LOs mangfold. Så inviter meg gjerne! Oppfordrer han. Verving og rekruttering er Tangens «babyer». Medlemsvekst i Fagforbundet og LO gleder, men det kommer ikke av seg selv, understreker Tangen. Ungdom står fortsatt hans hjerte nært. Tangen var tidligere leder av Fagforbundets ungdomsorganisasjon.

– Kanskje det er mulig å utnytte ressursene LO bruker på ungdomsarbeid litt bedre, ymter Tangen frampå.

Duoen inntar LOs ledelse etter det enkelte mener var en litt rufsete valgprosess under kongressen. Selv sier de at «valg er valg».

– Det er mange omstendigheter som skal passe når valgkomiteen setter sammen LOs ledelse. Og en ting var klart: LO kunne ikke fortsette med bare to menn i toppledelsen, sier Kristiansen og fortsetter: – Jeg opplevde ingen skitten kamp rundt nestledervervet. En annen ting er at andre forsøkte å gjøre kampen skitten. Heller ikke hennes forhold til Fagforbundets leder Jan Davidsen fortjener å bli trampet på, mener Kristiansen.

– Vi jobber godt «i hop». Jeg har lært utrolig mye av Jan. Han er en stor strateg – det kan jeg skrive under på. Men jeg har aldri følt meg overkjørt av ham, understreker Kristiansen. – Jeg har aldri ønsket meg bort fra Fagforbundet og jeg har heller ikke hatt følelsen av at noen ønsket å bli kvitt meg. Det var vanskelig å si ja til å stille til valg som nestleder i LO nettopp fordi jeg trives så godt i Fagforbundet. Jeg tror det er vanskelig å finne en mer harmonisk organisasjon der alle jobber mot samme mål, sier Kristiansen.

Tangen er opptatt av harmonien med den sittende regjering. Han mener det er uproblematisk å anbefale LOs medlemmer å stemme rødgrønt ved høstens stortingsvalg.

– Den sittende regjeringen har kvittert ut for det vi krevde i medlemsdebatten i 2005. Det viser at LO har stor innflytelse på den sittende regjering. Og det skal vi fortsatt ha i fremtiden, sier Tangen.

– I et samarbeid handler det om å gi og ta, og det syns jeg både regjeringen og vi gjør, sier Kristiansen.

Enkelte kommentatorer har lagt vekt på at de to nyvalgte i LOledelsen ligger til venstre politisk. – Å snakke om at LO har gått til høyre eller venstre blir dumt, sier Kristiansen og fortsetter: – Handlingsprogrammet er et produkt av tiden vi lever i, med finanskrise, miljøkrise og den kommende matvarekrisen.

Markedskreftene har spilt fallitt. Det er ikke rart LO tar noen steg tilbake. – Det trengs statlig regulering, skyter Tangen inn. – Ja, markedet må styres! Nå sier jo Jens Stoltenberg også det – ja over hele verden sies det, sier Kristiansen.

Oppslutningen om Arbeiderpartiet blant Fagforbundets medlemmer har styrket seg betraktelig under den rødgrønne regjeringsperioden. 58 prosent av medlemmene sa at de vil stemme Ap hvis det var valg i dag, ifølge en undersøkelse Synnovate utførte for forbundet i februar. – Når vi kommer til 14. september tror jeg ikke FrP blir den største motstanderen. Det er sofaen. Hvis vi klarer å mobilisere arbeidstakere til å stemme, så vil de ta utgangspunkt i egen arbeidssituasjon og da vil de stemme riktig, sier Tangen.

LO-Aktuelt nr. 10/2009

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.06.2009
23:15
16.12.2013 10:30Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Johan Mathis Gaup

Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne fikk beskjeden: «Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte»

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Nav-ansatte Janne Cecilie Thorenfeldt tok arbeidergiveren for retten fordi hun mente at altfor mange kolleger hadde kunnet sjekke helseopplysningene hennes.

Ole Palmstrøm

Nav brøt loven overfor egen ansatt: Frikjennes likevel i tingretten

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Erlend Angelo

Baker Bjørn frykter strømprisene kan bety kroken på døra: – Så sint at jeg koker

Tri Nguyen Dinh

Hanne er permittert for tredje gang på to år. – Jeg har 2000 kroner igjen å leve for

Hanna Skotheim

Full seier til AAP-aksjonen: Regjeringa skroter karensåret. Her er reaksjonene

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Håvard Sæbø

Klubbleder Lars Olav saksøker matgiganten Tine: – Oppfølginga gjorde meg syk

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Robin Olsen er administrerende direktør i Posnord Norge. Han mener manipulering av dokumentasjon er typisk for utenlandske firmaer som kjører i Norge, og at sjåfører derfor ikke mottar den lønna de har krav på. Samtidig utførte utenlandske lastebiler over 19 000 oppdrag i Norge for Postnord i 2021.

Stein Inge Stølen / Postnord

Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Tonje Paulsen Solem

De ansatte har ventet på avgjørelsen i fire måneder: På tirsdag får de svar

Håvard Sæbø

Bedrifter har fått femdoblet strømregningen: Dette mener Norsk Industri-sjefen vi må gjøre nå

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Strømpriser og pandemi har preget regjeringens 100 første dager. – Jeg er glad og stolt over å lede en regjering som har vist seg så sterk og disiplinert til å jobbe med 100-dagersplanen til tross for dette, sier Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Det har stormet rundt Støre-regjeringen de første 100 dagene. Dette tenker han nå

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

Frilanser

Svensk riksdagspolitiker mener Sverige bør skamme seg over Postnord-skandalen i Norge

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Kronikk

Jan-Erik Østlie

«Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden», skriver LO-lederen

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Ole Martin Wold

Inger og Jon Rune kunne tjent opptil 40.000 kroner mer i staten