JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halden fengsel - nesten i rute

Byggingen av Halden fengsel ser ut til å gå etter planen. Budsjettsprekk ligger det ikke an til. I løpet av året vil over 50 fengselsbetjenter være på plass, blant annet fordi fengslene i Moss og Fredrikstad legges ned.03.08.2009
09:06
16.12.2013 10:40

jan.erik@lomedia.no

Resten av fengselsbetjentene kommer i februar. Bare på ett område er fengslet ikke helt i rute: Det er ingen garanti for at alle fengselsbetjentene vil ha etatsutdanning når fengslet åpner i april til neste år. Men det er fengselsleder Are Høidals klare mål.

– Går alt etter planen?

Are Høidal, lederen av Halden fengsel smiler.

– Vi er helt i rute når det gjelder byggesaken. 4. august skal alle bygninger være klare. Statsbygg tar da over. Så skal bygningene fylles med inventar, det såkalte Brukerutstyrprosjektet som skal være ferdig i mars, en måned før åpningen av fengslet.

Boliger vokser ikke på trær. Høidal legger ikke skjul på at fengslets, og dermed også hans, største utfordring framover nå er å bemanne fengslet med fagutdannede fengselsbetjenter.

Han ønsker ikke å gå i fella Ringerike fengsel gikk i da de åpnet landets siste fengsel for snart 12 år siden.

Det viste seg nemlig raskt at det var vanskelig å skaffe tilstrekkelig antall fengselsbetjenter til Ringerike.

Det er mange trær i nærheten av Ringerike fengsel, men det vokser ikke hus og leiligheter på dem.

Kommunen vil samarbeide. I Halden, en kommune med om lag 29.000 innbyggere, er derfor politikerne smarte.

Ordfører Per-Kristian Dahl (Ap), inviterte like godt seg sjøl med et følge på tre til et møte med Høidal, den nytilsatte assisterende fengselsleder Jan Strømnes og fengselsinspektør Lasse Andresen.

Hva ordføreren ville snakke om? Jo, i tillegg til å skryte nærmest uhemmet av Halden kommune, ville han mer enn gjerne samarbeide med Høidal i den forestående rekrutteringsjobben.

For også Halden kommune ønsker sjølsagt at Halden fengsel skal bli en suksessbedrift. Og ikke minst hilser de nye arbeidsplasser med ditto skattekroner til byen velkommen.

Markedet støvsuges. Høidal forteller at de fleste fengselsbetjentstillingene skal lyses ut før sommeren. Sommeren vil han bruke på å finsikte kandidater, august og september til intervjuer.

– Det ideelle er om vi får bare folk med etatsutdanning, men det er jo ikke sikkert vi klarer det, sier Høidal.

Administrative stillinger er han overhodet ikke bekymret for.

– Vi skal også finne ut hvem som har etatsutdanning, men av ulike grunner ikke jobber i kriminalomsorgen nå. Deretter vil vi ringe dem personlig for å spørre om de kunne være interesserte i å jobbe hos oss, sier Lasse Andresen.

Halden går så det suser. Ordfører Dahl snakker om de gode bomulighetene, de mange barnehagene og det fine skoletilbudet Halden har.

– Vi må gi dere faktaopplysninger om kommunen vår, sier Dahl.

Dette lyder nok som bra musikk i ørene til fengselslederen. Halden har per dato en arbeidsledighet på 3,2% – der mesteparten skyldes industrien. Når det gjelder hotell og restaurant, og lærervirksomhet (Høgskolen), er det ledige stillinger. For mange fengselsbetjenter har jo ektefeller og kanskje barn som også skal trives i Halden. Det kan være av betydning for rekrutteringen hva kommunen kan tilby.

– Det går bra i Halden nå. Lokomotivene går, vi har solide og langsiktige kontrakter. Nytt sykehus skal stå ferdig i 2015. Blant lærerne er gjennomsnittsalderen høy og lærestokken må fornyes da mange skal pensjoneres de nærmeste 15 årene. Dessuten har vi E-6 og jernbane. Vi er utrolig flott geografisk plassert. Det tar fire timer å komme til København, to timer til Gøteborg og en time til Oslo, sier Dahl. Hvilket framkomstmiddel han tenker på og om tidsangivelsen er beregnet innenfor lovlig fartsgrense, sier han ingen ting om.

Liker ikke navnet. Ordføreren lover også at det skal bli bussforbindelse til fengslet.

– Hva syns haldenserne om å få et nytt, stort fengsel i kommunen?

– Det har vært få protester til tross for at vi har mistet noen områder som var lagt ut for næringsvirksomhet. Navnet Halden fengsel var det noen som ønsket å endre, de ville ikke at Halden skulle bli oppfattet som fengselsbyen, sier Dahl som er mer opptatt av å få fram byens gode boligleiemarked. Det skal finnes en mengde 3-4 roms leiligheter i sentrum, og hyttetomter fins det også nok av.

Dessuten vil det bli loddet ut 100 boligtomter som skal selges for selvkostpris på et nytt byggefelt kalt Brekkerød II. Dette er et svært barnevennlig område med mange idretts- og fritidstilbud. Kvadratmeterprisen i Halden når det gjelder salg av boliger skal visstnok være den laveste i hele Østfold fylke.

– Halden er ikke et sted man kjører gjennom, men må svinge nedenom. Vi har ikke noe særlig snø om vinteren, men vi har Norges beste orienteringsklubb. Halden er også den eneste bykommunen i Østfold med overskudd, sier Dahl.

Fanger på frigang. At dagens haldensere ønsker seg nye haldensere, er forståelig av flere av grunner. Men ønsker de seg straffedømte? Hva syns for eksempel næringslivet om muligheten til å få fanger på frigang jobbende hos seg?

– Vi tar gjerne mot innsatte til arbeidstrening. Festningen bør for eksempel kunne være en fin arbeidsplass til dette formålet. Her trengs det jo stadig gressklipping om sommeren, sier Dahl.

Den kommunalt drevne bedriften Industriprodukter AS har ønske om et samarbeid med fengslet og har allerede kommet med et forslag som Høidal betegner som et helhetlig opplegg.

Lommekjente faddere. 5. juni ble det offisielt at fengslene i Moss og Fredrikstad legges ned 1. oktober. Alle de ansatte i Frederikstad har allerede fått jobb i Halden, de ansatte i Moss vil få det samme tilbudet. Høidal regner med at dette gir Halden fengsel 30 fengselsbetjenter. I tillegg får fengslet 24 pliktårsbetjenter fra den desentraliserte etatsutdanningen på Ravneberget.

– Hva skal disse gjøre når de begynner i Halden i høst?

– De skal være med å lage de generelle rutinene. Så tar vi detaljrutinene på nyåret når de andre kommer. Husk at Halden fengsel skal bli ett av de mest moderne fengslene som fins. Det vil ta tid å lære anlegget. Dessuten satser vi på teambuilding der over 250 mennesker skal gå i takt. Og så skal de importerte tjenester med sine ansatte integreres i teamet, sier Høidal og føler seg sikker på at det ikke vil bli en Fredrikstad-avdeling og en Moss-avdeling. Det er en god spredning på hvor disse ønsker å tjenestegjøre. De ansatte fra disse to fengslene skal snarere være en slags faddere og bli lommekjente før de andre kommer.

Stor interesse. Høidal legger ikke et sekund skjul på at oppmerksomheten hans om dagen særlig er knyttet til rekrutteringsspørsmålet. Dette er det området de veit minst om. Likevel har han en god følelse.

– Vi skal greie å få tak i folk med etatsutdanning, men det kan hende vi må hente inn mange pliktårsbetjenter. Jeg skulle jo gjerne sett at også vikarer som vi er helt avhengige av også har etatsutdanning, sier han og er overbevist om i hvert fall én ting: Nok verksbetjenter skal de klare å rekruttere.

Fengselslederen får stadige henvendelser til sin epostadresse med ulike spørsmål om jobbmuligheter ved Halden. Og på den nylig etablerte hjemmesiden til fengslet, www.halden.no , har over 200 registrert seg som interesserte. Hovedtyngden av disse har ikke fengselsfaglig bakgrunn.

– At Halden kommune er glad for at vi er kommet som en stor statlig arbeidsplass, betyr også mye for oss, sier fengselsleder Are Høidal.

Størrelse på tomta: 300 mål på Torpum.

Pris: litt i overkant av 1,4 milliarder for en bygningsmasse på 27.500 kvadratmeter, blant annet et kulturhus på 920 kvm, et aktivitetshus på 5.500 kvm og et besøkshus på 46 kvm.

Aktivitets- og kulturhuset er det knyttet store forventninger til. Det inneholder blant annet trevare-, sveise-, salmaker- og monteringsveksteder, steinsliperi, lydstudio, opplæringskjøkken, butikk, undervisningsrom, bibliotek og gymsal med klatrevegg og egen scene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.08.2009
09:06
16.12.2013 10:40Mest lest

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-politiker vil øke den

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski

Jan-Erik Østlie

Laksemilliardær advarte mot formuesskatt: – Uhorvelig frekt, svarer SV

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerpatrulje

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Helge Rønning Birkelund

Norge er verdensledende på små forskjeller, mener Erna Solberg. Hun vil nyansere debatten om ulikhet

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

Per Flakstad

Ap-politiker og Fagforbundet-medlem Tuva: – Vi trenger SV

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Solberg: Høyresiden har ikke mer ansvar for oppgjør med høyreekstremisme

Kommentar

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

Skattelette for unge vil øke forskjellene, skriver Stein Sneve

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

Stortinget

Juli-tallene: Klart flertall for regjering med Ap, Sp og SV

Erlend Angelo

Sjømatbedriftene krever null moms på sjømat

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

Nye tall: Yrkesfag er mer populært enn studieforberedende

Tormod Ytrehus

LO-forbund melder om færre permitterte

Jannicke Skaanes

Jannicke Skaanes

Alf Ragnar Olsen

Firebarnsmor og DNB-tillitsvalgt Jannicke har troen på valgfri bruk av hjemmekontor

Kommentar

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Leif Martin Kirknes

Sp satser i nord, skriver Stein Sneve

Amazon

Amazon

Wikimedia Commons

Amazon-ansatte i USA kan juble: Får etterbetalt millionbeløp


Flere saker