JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Danske slakterier i krise

Dårlig betalte østeuropeiske slaktere på tyske og polske slakterier er i ferd med å ta knekken på dansk slakteriindustri.

Bare de to siste årene har 1 600 arbeidsplasser blitt borte, skriver Ugebrevet A4. Og utviklingen vil fortsette i samme retning. Det spår både bransjefolk og samfunnsvitere.

Pilen peker nedover

– Det vil bli færre ansatte på slakteriene i Danmark. Nøyaktig hvor mange færre, tør jeg ikke si, for det avhenger av de danske slakterienes konkurransekraft i forhold til de utenlandske, sier Kjeld Johannesen, administrerende direktør i den dominerende danske slakteribedriften, Danish Crown.

Han får støtte fra arbeidsmarkedsforskeren Flemming Ibsen ved Aalborg Universitet.

– Pilen for sysselsetting i slakteribransjene peker entydig nedover. En stadig større del av grisene blir kjørt til Tyskland og slaktet der. I tillegg blir mange slakteriarbeidere erstattet av roboter, sier han.

Lavlønnskonkurranse

Forklaringen er en knallhard internasjonal konkurranse med lave lønninger som det viktigste konkurransemiddelet. Ifølge det danske Fødevareforbundet (NNF) ligger lønnskostnadene i tyske slakterier – som i all hovedsak er bemannet med østeuropeere – på 100 danske kroner i timen. På danske slakterier ligger kostnadene på 240 danske kroner i timen.

Resultatet er en firedobling av antall danske griser som eksporteres for slakting i løpet av de siste ti årene. I fjor ble 6,1 millioner griser kjørt ut av landet på lastebil for å bli slaktet.

Maktesløs tysk fagbevegelse

Flemming Ibsen forklarer den umulige lønnskonkurransen slik:

– Den tyske fagbevegelsen har ikke maktet å få opprettet overenskomst med et eneste slakteri og kan derfor ikke kreve høyere betaling for de østeuropeiske ansatte. Den tyske fagbevegelsen er ganske maktesløs på dette området.

Bøndene tjener mer

For danske bønder er den rå lavlønnskonkurransen i slakteribransjen en fordel. Lave lønnskostnader gjør nemlig at tyske og polske slakterier kan betale litt mer for slaktedyrene enn de danske slakteriene.

To strategier

Arbeidsgiverne og fagbevegelsen i den danske slakteribransjen har lansert ganske forskjellige strategier for å stoppe nedgangen. Arbeidsgiverne er fast bestemt på at lønnskostnadene i danske slakterier må ned med 20 %.

– Det redder ingen arbeidsplasser at vi går ned i lønn, svarer Fødevareforbundet. De satser i stedet på bistand til sitt tyske søsterforbund (NGG) for å sette dette i stand til å kreve ordnede lønns- og arbeidsvilkår i tyske slakterier.

– Vi vil fortsette å hjelpe NGG, og samtidig vil vi arbeide politisk for å få endret EU’s direktiver. Det går simpelthen ikke an at slakteribransjen i EU skal baseres på at østeuropeere – som har det dårlig hjemme – skal reise fra land til land og underby de innenlandske lønningene, sier Fødevareforbundets nestleder, Jens Peter Bostrup, til Ugebrevet A4.

Annonse
Annonse