JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hurra! Det ble rødgrønt!

I går satt jeg med morgenkaffen og frydet meg over Dagsavisen. Hele forsida var viet oppfordringen om å stemme rødgrønt. Det var nesten som om Tranmæl hadde stått opp av grava, og beordret redaksjonen til en kraftfull agitatorisk innsats. Sjelden har vi på en bedre måte blitt minnet på hvor viktig det er å ha medier som støtter opp om venstresidas verdigrunnlag.15.09.2009
06:48
16.12.2013 11:11

ostvold.per@gmail.com

Mange har kalt det et skjebnevalg. Og det er selvfølgelig riktig. Denne valgkampen har dreid seg om hva slags samfunnsutvikling vi skal ha: Solidaritet og fellesskap opp mot høyresidas Forskjells-Norge.

Tre bilder

For meg står tre bilder igjen fra valgkampen som illustrerer hva vi risikerte å få, hvis Siv og Erna hadde fått lov til å overta. Det første er bildet er Stein Erik Hagen, da han skal forklare hvorfor det er så urettferdig at han og andre styrtrike mennesker skal betale formuesskatt og arveavgift. Ikke overraskende ga han et rundhåndet bidrag til FrPs valgkamp!

Det andre bildet jeg vil huske, er Kristin Clemet, høyredama som også er leder for den høyreliberale tankesmia Civita. I valgkampen hevdet hun at økningen i trygdeutgiftene skyldes at folk har dårlige arbeidsmoral. Man trenger ikke overnaturlige evner for å skjønne hva som rører seg i hodet til Kristin Clemet. Der andre ser velferdsordninger, ser hun bare latsabber. Og i Høyre er hun i godt selskap!

Det tredje bildet er FrP-Siv, som i valgdebatt etter valgdebatt har spredt koblingen mellom kriminalitet, voldtekt og asylsøkere. Alle som har gått inn på en nettdebatt om asylpolitikk, kan se hva slags hatholdninger og rasisme hun og FrP nører opp under.

Jens vek tilbake

Og dette bringer meg over på det jeg har likt minst i valgkampen: At Jens ikke har villet ta sjansen på et generaloppgjør med FrPs syn på innvandrere og asylsøkere. Han kunne ha gjort det, men har veket tilbake i frykt for at innvandringsdebatten skulle dominere hele valgkampen og bringe FrP opp på nye høyder. Taktisk kan jeg skjønne det, men god langsiktig strategi er det neppe!

Ikke en eneste gang kan jeg huske at jeg har hørt Jens debattere innvandring med Siv uten å understreke at den rødgrønne regjeringa allerede har strammet inn på asylpolitikken. Det er selvsagt riktig oppsummert. Innstramningen sørget Arbeiderpartiet for å få gjennomført i god tid før valgkampen, og ingen er i tvil om at det var et valgforberedende tiltak. Mitt poeng er at når det negative synet på asylsøkere får lov til å ligge som et premiss for hele debatten, blir det selvsagt vanskelig å få et skikkelig nakketak på FrP. Og slik vil det fortsette så lenge vi aksepterer at alle asyl- og innvandringsdebatter skal føres på FrPs hjemmebane.

Derfor vil jeg gi ros til stortingsrepresentant Truls Wickholm, som kalte en spade for en spade. Og det sier jeg på tross av at partikontoret tvang ham til å unnskylde at han kalte FrP rasistisk. Litt ros må også gå til Venstre-leder Lars Sponheim. Han tapte valget, og blir ikke savnet av mange på venstresida. Pompøs og storkjefta har han også vært. Men han har med stort engasjement og i beste sendetid gitt Siv Jensens noen verbale ørefiker for hennes inhumane asylpolitikk. Og slikt står det respekt av!

Jens-Siv-Erna-debatten

Jens Stoltenberg og AP er valget store vinnere. Jens har vært klar, trygg på egen politikk, og har helt fortjent fått velgernes tillit. Men Jens-Siv-Erna-debatten har overskygget mange av de viktige politiske enkeltsakene. Derfor ble det av og til litt kjedelig. Hvor ble det for eksempel av skoledebatten? Eller debatten om Norges krigsdeltakelse i Afghanistan? Eller debatten om den nødvendige tannhelsereformen?

Men så gikk det altså godt. Og da er det ikke lett å være selvransakende. Men la oss allikevel stoppe opp et lite øyeblikk, senke champagneglasset, og tenke over følgende: Har ikke dette valget vært en folkeavstemning over det rødgrønne prosjektet, over Europas mest radikale og beste regjering? Og når det er slik, hvorfor har ikke begeistringen vært enda større? Hvorfor har ikke denne valgkampen fra første stund vært en ren parademarsj for de rødgrønne?

Jeg er ikke sikker på at jeg har svaret. Dessuten finnes det neppe bare ett svar. Men jeg er overbevist om at en del av forklaringen er at regjeringa ikke har klart å samle seg om en velferdsreform som kunne ha mobilisert enda flere velgere. Kanskje kunne det ha vært tannhelse, som fikk mye oppmerksomhet både på Aps og SVs landsmøter, men som likevel er skjøvet ut i det blå. Eller enda bedre, en sak som hadde hisset opp både Høyre og FrP.

SVs problem

Mitt eget parti, SV, har gjort et dårlig valg sammenlignet med 2005. Noe av dette må forklares med at det er mye vanskeligere for SV å markere seg posisjon enn i opposisjon. Men kanskje er det ikke helt rettferdig å sammenligne med 2005? SV fikk 6,2 % ved valget for to år siden - en halvering fra 2003. Og det er omtrent der SV vil havne også denne gang. Men uansett er resultatet alt for dårlig.

Mens AP har kunnet spille på valget mellom Jens og kaos, har de minste partiene på begge sider kommet i skyggen. Men dette kan bare delvis forklare SVs tilbakegang. SVs største problem er paradoksalt nok at det rødgrønne regjeringsprosjektet har dratt AP til venstre. Resultatet er at mange velgere har forlatt SV til fordel for et AP som framstår som mer radikalt. Og det hjelper lite å minne velgerne på at det er SV som holder AP i det venstre øret. Det gir ingen nye velgere.

For å bli synlig ved siden av et stort AP, må SV bli tydeligere og frekkere. Det samme oppsummerte SVs landsstyre for to år siden etter SVs elendige resultat i kommune- og fylkestingsvalget, uten at det ser ut til å ha påvirket partiledelsens valgkampstrategi. Velgerne må se klart og tydelig at det er en forskjell hvis de skal velge SV. Og nettopp derfor burde Kristin Halvorsen ha benyttet siste del av valgkampen til å stille ultimatum på oljeboring i Lofoten. Det ville SV ha tjent på!

LOs valgkamp

LO har gjennomført en vellykket valgkamp. Ikke minst er jeg imponert over LOs ledelse, som har reist land og strand rundt på utallige arbeidsplassbesøk. Mange forbund har også gjort en formidabel innsats. I omfang og styrke tror jeg at antall arrangementer og tiltak ligger på nivå over valgkampen i 2005. Og det aller meste har hatt en rødgrønn innretning. Det er flott. Og det har virket!

Men partiet SV har ingen eller liten plass i LOs valgkamp. Og dette skriver jeg ikke for å bortforklare årsakene til at SV har gjort et dårlig valg. Det jeg vil ha fram, skal jeg illustrere med et eksempel: Jeg synes det var uklokt av LO å arrangere en valgkampåpning i Vaterlandsparken i Oslo hvor bare ett av de rødgrønne partiene var invitert. Det ble oppfattet som et uttrykk for at LO ikke ser på SV og SP som likeverdige parter i regjeringssamarbeidet. Men det var kanskje ikke slik det var ment?

Vi vil begeistres!

Heldigvis ble det rødgrønt flertall. Nå skal vi glede oss over resultatet, brette opp ermene og samarbeide videre. Og så skal de tre partiene forhandle fram en Soria Moria-II-erklæring. Og det blir selvsagt ikke enklere for SV og SP å forhandle med et enda større AP. Men vi må være optimistiske. Vi må håpe på en regjeringserklæring som stiller ambisiøse miljømål, som verner Lofoten og Vesterålen, foretar en storstilt utbygging av kollektivtrafikken, setter en frist for å trekke norske styrker ut av Afghanistan, og som skaper entusiasme rundt videreutviklingen av velferdsstaten. Dette bare for å nevne noe. Vi vil begeistres. Intet mindre!

(Per Østvold er utreder i Norsk Transportarbeiderforbund)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.09.2009
06:48
16.12.2013 11:11Mest lest

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

Martin Guttormsen Slørdal

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Blir sosialklient eller minstepensjonist

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

Paul S. Amundsen

Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL.  Den andre er  anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Den andre er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Bjørn A. Grimstad

Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Håvard Sæbø

Dette kan stoppe busstreiken: Slik vurderer de tvungen lønnsnemnd

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Nadia Frantsen

Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Tri Nguyen Dinh

– 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Roy Ervin Solstad

Alle partene i busskonflikten møter hos Riksmekleren onsdag

Det har nå gått ti dager siden det 20. september ble brudd i bussmeklingen.

Det har nå gått ti dager siden det 20. september ble brudd i bussmeklingen.

Ola Tømmerås

Busstreiken kan gå mot slutten. Sjåførene og arbeidsgiverne gjenopptar meklinga

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Aslak Bodahl

Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for en viktig seier

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

Eirik Dahl Viggen

Fengselet er erklært røykfritt, men fengelsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme

IKKE OVERRASKET: Streikeleder Kenneth Bekkenes i Drammen tror streiken har vært en øyeåpner. - Det er ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han.

IKKE OVERRASKET: Streikeleder Kenneth Bekkenes i Drammen tror streiken har vært en øyeåpner. - Det er ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han.

Ketil Blom

Fersk undersøkelse: Over åtte av ti nordmenn støtter busstreiken

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Sissel M. Rasmussen

Anleggsarbeidere får pensjon fra første krone

Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Arkivfoto: Equinor

Streik i oljebransjen: Equinor avviser nedstegning av Sverdrup

Debatt

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Birgitte Haneide/Ruter

NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran

Håvard Sæbø

Tømrar Morten (27) bygger taubane 650 meter over Romsdalsfjorden

NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

Jan Inge Haga

Guttorm tapte i Arbeidsretten: Mister fast arbeidstid


Flere saker