JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Topper kreftstatistikken

Servitører og kokker er mest utsatt for å få kreft, mens skogsarbeidere og gartnere har lavest kreftrisiko. Det viser en ny nordisk kreftundersøkelse.

I alt 15 millioner mennesker og 2,8 millioner krefttilfeller i alle de nordiske landene har vært registrert og analysert i forhold til hvilket yrke de kreftrammede har. Undersøkelsen vil bli presentert i sin helhet om noen måneder, skriver NTB.

Restaurantarbeid verst

Restaurantpersonell har den høyeste kreftrisikoen i alle de nordiske landene. Høy kreftrisiko er det også i tobakkindustrien og i bryggerinæringen, blant kokker, feiere og sjømenn.

Bønder, skogsarbeidere, lærere, gartnere og leger har lavest risiko for å få kreft i løpet av livet.

Norske resultater

De norske dataene viser at mannlige servitører har 36 prosent høyere kreftforekomst enn i gjennomsnittsbefolkningen. Mannlige bønder har lavest kreftforekomst med 17 prosent lavere risiko enn gjennomsnittet.

Unik undersøkelse

Undersøkelsen er unik i verdensmålestokk. Den kunne bare gjøres takket være de gode nordiske kreftregistrene, ifølge overlege Kristina Kjærheim i det norske Kreftregisteret. Hun vil ikke kommentere mulige årsaker til at noen yrker er mer utsatt og andre mindre utsatt for å få kreft før undersøkelsen offentliggjøres senere i år.

Annonse
Annonse