JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NAV overlater saksbehandling til private

NAV har i flere fylker overlatt til private å saksbehandle uføresaker. – Dette kan være brudd på lovverket, fastslår NTL-leder Turid Lilleheie. Hun ser på saken som svært alvorlig.15.09.2009
15:34
16.12.2013 11:12

anne.grete@lomedia.no

– Det er svært alvorlig at offentlig myndighetsutøvelse settes ut på anbud, utdyper Lilleheie.

Hun sier at dette kan være brudd både på forvaltningsloven og offentlighetsloven.

– Det kan også være brudd på norske forvaltningsbestemmelser og fullmaktsforhold, og på habilitetsregler, framholder hun, og legger til:

– Det kan også være brudd på lov- og avtaleverket i staten, og på anskaffelsesreglene i staten.

Flere bruker private

Lilleheie sier at mye tyder på at flere fylker bruker private firmaer.

– Etter de opplysninger jeg har fått, skjer hele saksbehandlingen ute. Vedtak gjøres i etaten. Sakene blir underskrevet av en i etaten og en fra det private firmaet, på etatens brevark, sier Lilleheie.

Direktør for overordnet fylkesledd, Yngvar Åsholt, bekrefter framstillingen. Se egen sak: - Krevende omstillingsprosess

Sensitive opplysninger

Lilleheie er bekymret for at private kan få åpen tilgang til meget sensitive opplysninger.

– Slik jeg har oppfattet saken, er det ikke mulig å få tilgang til bare de enkeltsakene firmaene er satt til å behandle. De vil få tilgang til saks- og personopplysninger for i hvert fall det fylket de behandler saker for. Det betyr at de får åpen tilgang til ekstremt sensitive opplysninger, blant annet legererklæringer, psykiatriske erklæringer og personlige opplysninger, sier NTL-lederen.

Ikke noe klarert

Lilleheie sier at ikke noe av dette er klarert med organisasjonene i etaten. Hun venter derfor et klart svar fra myndighetene.

– Hvem har fullmakt til å outsource/privatisere kjerneoppgaver i etaten? Hvor er dette er klarert, og av hvem? Er slike fullmakter delegert fra storting, fra regjering, fra departement eller direktorat? Hvem i NAV har fått fullmakt til å overlate behandling av folketrygdloven, til å overlate offentlig myndighetsutøvelse til private firmaer? Spør hun.

Lilleheie har tatt saken opp med øverste hold - til arbeidsminister Dag Terje Andersen. Hun venter svar på hva statsråden har tenkt å gjøre med saken.

Hinsides all fornuft

Jarle Berge, som leder NTL-medlemmene i NAV, er sterkt imot denne snikprivatiseringen som nå skjer.

– Hvordan foregår saksbehandlingen i forhold til kompetanse? Har de som utfører saksbehandlingen god nok kompetanse? Jeg tviler. Hva med personvernet oppe i det hele. Dette er hinsides all fornuft, fastslår han.

Berge tviler også sterkt på om utsetting til private fører til mer rasjonell drift.

– NAV-ansatte skal fatte vedtak. Det betyr at de må gå gjennom all saksbehandlingen før de kan fatte vedtak. Hvor rasjonelt vil dette bli? Dette kan umulig bli billigere enn å ansette folk, sier han.

Berge er overrasket over at noen i det hele tatt kan tenke tanken på å bruke private til dette sensitive arbeidet.

Kvelertak

Berge sier at restansene i NAV er i ferd med å ta kvelertak på etaten.

– Men for å få bukt med dette, må man bruke penger på å ansette folk, ikke sette ut saksbehandling til private, sier han.

Berge bekrefter at private må få tilgang til alle systemene i etaten, og tilgang til sensitive opplysninger, om de skal saksbehandle saker.

De fleste fylkene har brukt firmaer i ulike faser av uføresaksbehandling.

– Åsholt vil ikke gå med på NTLs krav om at det umiddelbart må gå ut melding om at saksbehandling og vedtak er etatens kjerneoppgaver, som ikke skal utføres av andre enn etatens eget personell, og at all bruk av private firmaer til slikt arbeid skal avvikles umiddelbart. Åsholt vil ha en åpning for at etaten skulle kunne bruke private firmaer til slike oppgaver hvis situasjonen er vanskelig for etaten, sier Berge.

Varsler videre kamp

Ifølge Berge skal Åsholt framlegge et notat om hele denne problematikken om kort tid.

– Vi må slå fast at ledelsen har en særdeles lite prinsipiell tilnærming til denne saken. Blant annet er ikke personvernhensyn eller rettssikkerhet for brukerne overhodet nevnt fra ledelsens side.

– Denne saken er vi i NTL NAV ikke ferdig med. Vi avventer notatet fra Åsholt, men vi har varslet at vi vil gå videre med denne saken hvis ikke ledelsen går med på våre krav om at saksbehandling og vedtak kun skal utføres av etatens ansatte, fastslår han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.09.2009
15:34
16.12.2013 11:12Mest lest


Flere saker