JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bygger demokratisk motmakt

Norsk Folkehjelps hovedrolle er å endre de politiske årsakene til fattigdom. – Vi jobber FOR folket MOT makta, fastslår generalsekretær i Folkehjelpa, Petter Eide.24.09.2009
10:17
16.12.2013 11:14

anne.grete@lomedia.no

– Norsk Folkehjelp er ingen nødhjelpsorganisasjon. Vi skal i hovedsak drive med politikk. Vår rolle er å få til politiske endringer, forklarer Petter Eide.

Han framholder at det er politisk styrt undertrykking som fører til stor nød og fattigdom.

– Fattigdommen i verden skyldes politiske forhold. Det er ønsket fattigdom. Man vil ikke fordele. Det skyldes griskhet, fastslår han.

Stein på stein.

Eide sier at det er i demokratiske land man kan gjøre noe med fattigdom og undertrykkelse. Derfor stiller Folkehjelpa opp for organisasjoner som jobber for demokrati, og kjemper mot autoritære regimer. Det er et langsiktig arbeid.

Vi treffer Eide i Folkehjelpas lokaler i Oslo. Generalsekretæren forteller engasjert om hvordan den humanitære organisasjonen arbeider.

– Vi bygger langsomt stein på stein. Vi har delmål underveis. Det gir resultater over lang tid, sier Eide. Han gir et par eksempler:

– I skolene i Kurdistan (Irak) lærer elevene nå om grunnleggende menneskerettigheter. De bruker Folkehjelpas materiell. På sikt vil dette gi effekt. Dette er en stor seier.

Bolivia er et annet eksempel. Her har Folkehjelpa gjennom 20 år bygd opp sterke, demokratiske organisasjoner.

– Det har bidratt til regimeskifte. Nå har de startet jobben med å omfordele, sier han.

Vil endre maktforhold.

Eide understreker at Folkehjelpas mål er å endre maktforhold.

– Vi bruker mye ressurser på å støtte lokale organisasjoner som vil ha endring. Vi bygger opp demokratisk motmakt. Det er lik framgangsmåte som fagbevegelsen her i Norge bruker. Det handler om å skape politiske forandringer, sier Eide.

Han mener det er altfor mange bistandsorganisasjoner som kun er opptatt av å bøte på skaden, og for lite opptatt av å endre maktforhold.

– Nødhjelp virker bare kortsiktig. Det er ikke nok bare å dele ut hjelpepakker. Vi må jobbe for folket, mot makta. Det finnes millioner av fattige i verden fordi ressursene ikke er omfordelt. Skal vi minske fattigdommen, må vi jobbe for demokrati. I demokratiske land har man omfordeling av ressursene. Alle land, med unntak av noen få, har ressurser til omfordeling, sier Eide.

Nok penger.

Han trekker fram Afrika som eksempel på at det er nok penger å ta av.

– Kontinentet har enorme ressurser, men det kommer ikke de fattige til gode. Nigeria har nesten like mye oljerikdom som Norge, men pengene er gitt til eliten. Ikke noe er gått til den fattige delen av befolkningen.

– I Kambodsja eier kona til statsministeren 25 prosent av jorda, og ekteparet får stadig mer. Kambodsjanske myndigheter, og andre, overlater gladelig ansvaret for å ta seg av befolkningen til vestlig bistand. Så kan de sitte på rikdommen sin, sier en engasjert generalsekretær.

Lokal forankring.

Norsk Folkehjelp samarbeider med urbefolkninger, kvinneorganisasjoner, fagbevegelsen og andre demokratiske organisasjoner. Eide forklarer at Folkehjelpa bidrar med råd, veiledning og opplæring - og noen steder rene penger. Deriblant i Bolivia.

– De trenger penger slik at de kan reise og snakke med folk, og sette dem i stand til å organisere seg. Vår oppgave er å bidra til at organisasjonene blir sterkere, og det er viktig med lokal forankring, forklarer Eide.

Han legger til at det er mange hensyn å ta, og arbeidet må derfor utformes forskjellig fra land til land.

Utbredt vold.

Av all undertrykkelse er vold mot kvinner og barn det aller verste, mener generalsekretæren. En av tre kvinner utsettes for vold.

– Det er svimlende tall. I en del land er vold og voldtekt mer vanlig enn uvanlig. I mange land er det ingen lov som forbyr denne volden. Voldtekt fra ektemannen regnes ikke som noen forbrytelse.

– Vi har vold mot kvinner-prosjekter i mange land. Vi gir dem styrke og kunnskap om grunnleggende rettigheter. Kvinner Kan-kurs er et annet opplegg, der vi lærer kvinner opp til politisk deltakelse. Om de blir en del av det offentlige liv, kan de hevde sine rettigheter, forklarer Eide.

Han sier at mange organisasjoner jobber med dette, men det brukes lite ressurser gjennom bistand til dette formålet.

Ressurssterkt folk.

Folkehjelpa er tungt inne i de palestinske områdene. Her jobber de med å styrke deres kamp mot Israels okkupasjon.

– Palestinerne blir gradvis fattigere, så her driver vi også en del nødhjelpsarbeid. Om de blir økonomisk sterkere, kan det også være et viktig bidrag i kampen mot okkupasjonen, sier Eide.

Han understreker at palestinerne ikke er et hjelpeløst folk, slik det ofte gjennom media blir skapt et inntrykk av.

– Det er imponerende hva de får til, til tross for okkupasjonen. De er et ressurssterkt folk, framhever han.

Redder liv. 3000 mennesker står på Folkehjelpas lønningsliste. 500 i Norge og 2500 i sine respektive land. De fleste av dem som er ute i felten, jobber med oppgaver knyttet til fjerning av klasevåpen og miner. Her handler det om å redde liv, mange liv.

De resterende jobber med langsiktig, politisk arbeid som er lokalt forankret.

– I El Salvador, Ecuador og Bolivia har vi kommet lengst. Men vi ser resultater også i Irak, Kambodsja og Rwanda, sier Eide.

Folkehjelpa driver også utviklingsprosjekter i mange land, men i mindre grad.

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. De støtter folk i deres kamp for mer makt, for mer innflytelse over egne liv og over samfunnsutviklingen.

Norsk Folkehjelp er en medlemsstyrt organisasjon med ca. 12 000 medlemmer organisert i lokale lag.

Førstehjelp, fjellredning og katastrofeberedskap er en sentral del av lagenes virksomhet.

Internasjonalt er Norsk Folkehjelp engasjert i 36 land. De har kontorer i 15 land som styrer arbeidet i alle landene. De driver utviklingsbistand i om lag 30 land.

Norsk Folkehjelp er en av verdens fremste organisasjoner på humanitær minerydding. De har mine/klasevåpenaktiviteter i 16 land.

Lokal forankring er nøkkelen til levedyktige prosjekter. Derfor arbeider Folkehjelpa alltid gjennom lokale samarbeidspartnere og lokale myndigheter.

Norsk Folkehjelps arbeid bygger på to grunnpilarer: 1. Rettferdig fordeling av makt og ressurser. 2. Vern om liv og helse.

KILDE: WWW.NORSKFOLKEHJELP.NO

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.09.2009
10:17
16.12.2013 11:14Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Colourbox / innfelt skjermdump

Kor mykje får permitterte i dagpengar? Sjekk kalkulatoren

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

Fagbladet 3F

I fem år kjørte Emilian for Bring på slovakisk lønn. Helt greit, har retten nå slått fast

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen

Jan-Erik Østlie

Sp mener SV og Frp har valgt en for dårlig modell for pensjonistene

Jan-Erik Østlie

Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

Kommentar:

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Jan-Erik Østlie

«Vedum bør avklare»

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

Lars Åke Andersen

Universitetet hadde ikke kunnet holde åpent uten renholder Elina og kollegene. Det vises bare ikke på lønna


Flere saker