JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strøm til folket

Han kaller seg «raddis», brenner for miljøet, og mener at nøkkelen til å bekjempe fattigdom er rettferdig fordeling av makt, penger og strøm. EL & ITer Heikki Holmås har inntatt statsrådsstolen.07.05.2012
11:17
16.12.2013 19:05

csd@lomedia.no

Det er et stramt tidsskjema som må følges når vi får mulighet til å snakke med en statsråd. Det er også lurt å være snar, kaste alt vi har i hendene og pelle seg avgårde med en gang, spesielt når vi kun får tre kvarter sammen med en så travel person. Det er ikke annerledes med den ferske utviklingsministeren heller, selv om han er aldri så mye EL & ITer. Heikki Holmås møter oss, blid og med glimt i øyet, i UDs lokaler. Å snakke med fagbladet er like viktig som om det skulle vært en av de større riksdekkende avisene. Han er den første EL & ITer i historien som har sittet som statsråd i en regjering. Vi kikker på klokken inne på kontoret hans. Jo, vi er i rute, men da fotografen vil ha litt eksklusiv tid med ham blir han noe betenkt.

– Du kan få fem minutter nå før vi setter i gang. Vi kan ikke stjele for mye av tiden til journalisten, smiler han, og setter avgårde med energiske skritt ut i gangen for fotografering.

Alltid til venstre

Heikki Holmås’ vei til å bli en sentral SV-politiker begynte allerede i tenårene. Han forteller at han kommer fra et hjem der han ble oppdratt til å ta de svakeste i samfunnets side, og støtte opp om rettferdighet og solidaritet. I ungdomsårene engasjerte han seg sterkt i arbeidet med Operasjon Dagsverk, og var medlem av distriktskomiteen i OD i Hordaland.

– Jeg var veldig opptatt av at unge skal få opplæring i rettferdighet og elevrettigheter, og ble også etter hvert medlem av Norges Gymnasiastsamband. Det var der både miljø- og klimaengasjementet mitt utviklet seg. Antirasisme var også noe jeg var svært opptatt av. Det ble helt naturlig for meg å velge SV som parti den gangen jeg ble politisk aktiv, forklarer Holmås. Han meldte seg inn i både SU og SV året han fylte 20, i 1992. Deretter startet snøballen å rulle. På kort tid ble han nestleder og senere leder for Bergen SU, og hadde plass i styret i Bergen SV. I 1995 ble han leder for Hordaland SU, og fikk samtidig plass i fylkesstyret i Hordaland SV. Året etter ble Holmås SU-leder og fikk plass i SVs sentralstyre og stortingsgruppe. I 2001 ble han stortingsrepresentant for Oslo som andrekandidat etter Kristin Halvorsen, som da var partileder. Han var også leder for Oslo SV i perioden 2008 til 2010. I alle disse årene har Holmås markert seg med klare og tydelige meninger, hvor rettferdighet har vært fellesnevneren i budskapet hans.

En ære

Det var nok riktig post han fikk utdelt av Audun Lysbakken i mars, for Holmås har et brennende engasjement for rettferdig fordeling av makt og penger, utvikling- og bistandspolitikk, kombinert med miljø- og klimaspørsmål. 23. mars overtok Heikki Holmås rollen som utviklingsminister etter Erik Solheim. En mann som var en av de første Holmås traff da han selv ble valgt som leder i SU i 1996. Den gangen var Solheim leder for SV. Solheim er en mann Holmås har stor respekt for, og mener at det er en ære å få overta etter ham.

– Han gjorde en kjempejobb som miljø- og utviklingsminister, og viste at utviklingspolitikk handler om å sette all politikk i sammenheng. Blant annet så han at en viktig måte å bekjempe fattigdom på er å gi strøm til folk. Det tror jeg vil bli husket av mange. For meg som EL & ITer er jo dette en sak som virkelig ligger mitt hjerte nært, og som jeg vil jobbe videre med, sier Holmås.

Rettferdig fordeling

Med utdannelse i energiledelse fra BI, hvor statsråden blant annet skrev en oppgave om offshore vindkraft, har Holmås genuine og store tanker om hvordan vi med energi kan spre rettferdighet på kloden, og hvordan grønne energiformer kan skape vekst i utviklingsland. Holmås mener at her kommer fordeling av makt og penger inn i bildet, og hvordan dette kan gjøres på en fornuftig måte.

– Vi må se på hvordan landene som utvikler vannkraft med vår hjelp kan oppnå at inntektene fra dette kommer folket til gode, sier Holmås. Men statsråden mener det er like viktig å kunne bistå de landene som har andre ressurser de kan tjene penger på. Holmås mener at vi kan være med å hjelpe med en mer fornuftig fordelingspolitikk her også.

– Et eksempel på dette er Zambia og deres kobberutvinning. For å sammenligne kan vi jo ta oss selv. I Norge får staten 70 prosent av inntektene fra oljeproduksjonen, som igjen blir fordelt på velferdssamfunnet. I Zambia får staten kun mellom 10 og 13 prosent av overskuddet. Da sier det seg selv at fordelingen av inntektene er skjev og forskjellene øker, slår Holmås fast, og legger til at i samsvar med alt dette vil det bli viktig å støtte opp om fagforeningsarbeidet globalt.

– Som sosialist ser jeg det som svært viktig at fagbevegelsen får større innflytelse i ulike land. Blant annet har vi vært med og støttet fagforeningene i Zimbabwe, der disse har fått langt mer innflytelse de siste årene, sier Holmås.

Vil nå ungdommen

Som ung var Holmås svært opptatt av humanitære spørsmål og bistandspolitikk. Han vet at eldre nordmenn som kan og til og med husker sin historie, vet at det var en tid da også Norge trengte hjelp i årene etter andre verdenskrig. Holmås mener at disse generasjonene har gode holdninger til bistand og utviklingssamarbeid. Det er ungdommene Holmås ønsker å nå ut til. Derfor er han opptatt av å ta utviklingspolitikken med hjem.

– Det er nok dessverre slik at mange unge i dag er skeptiske til om bistand egentlig virker. Jeg ønsker derfor å reise rundt på skoler, besøke ungdomsorganisasjoner, og tale utviklingspolitikkens sak. Jeg ønsker å vise dem at arbeidet vårt for utvikling i fattige land faktisk fungerer. Samtidig vil jeg oppfordre dem til selv å reise ut og se det med egne øyne. På den måten tror jeg at vi kan få opp engasjementet blant de unge, og kanskje få dem til å bidra selv, slår Holmås fast.

Brenner for Brann

Men hva gjør så en statsråd når arbeidsoppgavene avsluttes for dagen, slipset blir løsnet fra skjortesnippen, stresskofferten pakkes vekk og kontordøren lukkes? For Holmås er fotball en viktig fritidssyssel. Og med en dialekt som har en utpreget bergensk klang, så er det naturlig nok de rødkledde guttene i Brann som er laget. I skrivende stund kunne vel Holmås ha ønsket seg en bedre start på sesongen, men hadde vi hatt to minutter til med ham så hadde nok spørsmålet om utsiktene for serietabellen kommet. Og som den sindige vestlending han er, ville vel svaret fort blitt «gullet ska hem».

– Starten har dessverre ikke vært så god, men når man har en spiller som Amin Askar på laget, med en høyrefot som får det til å bruuuuse i hjertet mitt, så veier det opp for mye, smiler Holmås. Men å ta turen hjem til Bergen for å gå på stadion og se kamp, blir det mindre tid til.

– Nei, det blir til å gå på fotballpub… Og de som er med meg da, mener nå at jeg er litt mer enn middels interessert, kan du si, ler Holmås, før vi raskt må takke for praten, og ønske lykke til i jobben. Ute i gangen venter dresskledde herrer på å få sin tid med den nye utviklingsministeren fra EL & IT.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.05.2012
11:17
16.12.2013 19:05Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

Colourbox / innfelt skjermdump

Kor mykje får permitterte i dagpengar? Sjekk kalkulatoren

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

FIKK IKK MEDHOLD: Den rumenske sjåføren Emilian Tudor Jetzi mente han hadde krav på 1,8 millioner norske kroner i utestående lønn fra norskeide Bring Trucking i Slovakia. Alt han fikk var drøyt 27.000 kroner i manglende feriepenger og en regning på 165.000 for å dekke Bring sine saksomkostninger.

Fagbladet 3F

I fem år kjørte Emilian for Bring på slovakisk lønn. Helt greit, har retten nå slått fast

Jan-Erik Østlie

Kristian og Monika er eksperter på å være «usynlige». Nå må de kjempe for å bli sett

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen

Jan-Erik Østlie

Sp mener SV og Frp har valgt en for dårlig modell for pensjonistene

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Kommentar:

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Trygve Slagsvold Vedum holder fast på mantraet om å ønske seg en Sp/Ap-basert regjering.

Jan-Erik Østlie

«Vedum bør avklare»

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Venstresiden ville forlenge AAP-støtten. Regjeringen og Frp sier nei

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.

Lars Åke Andersen

Universitetet hadde ikke kunnet holde åpent uten renholder Elina og kollegene. Det vises bare ikke på lønna

KAMERATSKAP: Ronald Jacobsen minnes den dramatiske tida i Svea-gruva på Svalbard med glede. Dette bildet er fra 2005, og du ser Ronald nærmest, med snusboksen.

KAMERATSKAP: Ronald Jacobsen minnes den dramatiske tida i Svea-gruva på Svalbard med glede. Dette bildet er fra 2005, og du ser Ronald nærmest, med snusboksen.

Ole Magnus Rapp

Ronald trodde at han skulle dø i gruva på Svalbard: – Jeg ble ikke redd. Jeg konstaterte bare at det var slutt

Debatt

Lars Petter Larsen Ansvarlig for vekteroverenskomsten i Parat

Lars Petter Larsen Ansvarlig for vekteroverenskomsten i Parat

Foto: Vetle Daler

Parat reagerer på framstillingen til Arbeidsmandsforbundets streikegeneral i Bergen: – Utsagn som ikke medfører riktighet


Flere saker