JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-debatt på uryddig hotell

LO har lagt en av startkonferansene om et godt arbeidsliv til Sundvolden Hotell i Buskerud. Der har ansatte blitt truet til å være uorganiserte, og tillitsvalgte har sluttet.25.09.2008
09:08
16.12.2013 06:53

LO skal avvikle 19 startkonferanser foran medlemsdebatten og kampanjen ”Et godt arbeidsliv” fram mot LO-kongressen i mai og stortingsvalget neste år. Målet er å skape et bedre, ikke et tøffere arbeidsliv.

– LO forutsetter at konferansestedene har tariffavtale, men avtale alene er ikke tilstrekkelig. En må gå bak for å sjekke forholdene for de ansatte, om det er ordnede forhold, om det er etablert en klubb og om tillitsvalgte får gjort jobben sin. Hvis LO ikke har oversikten, bør lokale tillitsvalgte spørres om stedet kan anbefales eller ikke, sier forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet.

Få organiserte

– Noe som tydeligvis ikke har vært tilfellet ved Sundvolden?

– De tilfellene det refereres til, er et par år gamle. I dag er det er åtte organiserte ved bedriften. Antall medlemmer har vært større. Det har vært gjort forsøk på å rydde opp, blant annet for å få på plass arbeidstidsordninger.

– Hvordan er organisasjonsforholdene ved de 19 stedene LO skal arrangere startkonferanse?

– Lista omfatter både gamle og nye bedrifter. Ved de aller fleste stedene har Fellesforbundet avtale og medlemmer, men jeg ser at LO har lagt konferanse til bedrifter også uten tariffavtale, som Rica Hotell Grimstad.

Forbundet sa ok

– Vi har tidligere brukt steder med tariffavtale, men antallet er begrenset når det gjelder ansatte innenfor hotell og restaurant, innrømmer LOs distriktssekretær i Buskerud, Kim Louis Belaska.

– Sundvolden Hotell har tariffavtale, men få ansatte med faglig medlemskap. Da vi tidlig i prosessen fikk høre om vanskelighetene innad i bedriften, tok vi allerede i april kontakt med Fellesforbundet. Vi ville vite om forbundet hadde motforestillinger. Det hadde på det tidspunktet vært enkelt å legge konferansen til et annet sted.

Da vi ikke hørte noe på måneder, tok vi igjen kontakt og fikk til svar at Fellesforbundet ikke så det som noe problem at konferansen ble lagt til Sundvolden.

– Har distriktskontoret fått saker fra organiserte på hotellet til behandling?

– Nei. Slike går vanligvis direkte til forbundet, svarer Kim Louis Belaska som håper at konferansen om det gode arbeidsliv kanskje kan føre til flere organiserte også på dette hotellet.

Ikke glad for Sanderstølen

Forbundet er heller ikke glad for at LO bruker Sanderstølen Høyfjellshotell, fortsetter Clas Delp. Der skal LOs hovedkasserer Bente N. Halvorsen snakke 16. oktober.

– Dette er et hotell, som driver med innleid arbeidskraft. Likevel brukes det av flere forbund. Selv om forbundet har fem medlemmer har det ikke vært mulig å tegne tariffavtale med bedriften.

– Det er kanskje for mye forlangt å forvente tariffavtale med bare fem medlemmer?

– På Sanner Hotell på Hadeland har forbundet tariffavtale selv om det bare er seks ansatte med faglig medlemskap. Quality Hotell i Sarpsborg har 21 LO-medlemmer. Der har vi gjort en god jobb i det siste. Dette viser både at organisasjonsprosenten varierer og at det nytter å drive medlemsverving.

Organisasjonsprosenten må opp. Det er det eneste som hjelper får å sikre at de ansatte har akseptable forhold, konkluderer Clas Delp.

Mange nyanser

– Vi arbeider med å få ordnede forhold og regner faktisk med å ha undertegnet tariffavtale før LOs hovedkasserer kommer den 16. oktober, sier Fellesforbundets distriktssekretær Oppland, Tom Rognstad.

– Så LO har lagt konferansen til et konferansested uten tariffavtale?

– LO bestilte uten å konferere med oss. Samtidig må det påpekes at Sanderstølen har hatt tariffavtale og at ansatte har vært organisert. I dag er tre av de ansatte organisert. Nå arbeider vi for å få til en ny avtale.

– Har distriktskontoret hatt til behandling saker fra Sanderstølen?

– Nei. Derimot har media skrevet mye, og arbeidstilsynet har vært inne. Det har vært mye fram og tilbake når det gjelder ansattes forhold ved denne bedriften. Nå har distriktskontoret hatt møte med direktøren og med 7-8 av de 15 norske ansatte. Jeg forventer at uoppgjorte saker er løst innen konferansen åpner, sier Tom Rognstad.

Tariffavtale kommer

Det skal opprettes tariffavtale ved både Rica Hotell Grimstad og Utsikten golf- og konferansesenter i Kvinesdal.

– Utgangspunktet vårt er at det skal være ordnede forhold på de steder vi legger våre konferanser, og forholdene ved de to stedene har vært tatt opp under et møte med LOs distriktskontor, sier organisasjonsarbeider Odd Asle Abilsnes i Fellesforbundet.

– Vi hadde informasjonsmøte med fem ansatte ved Utsikten golf- og konferansesenter i forrige uke, og en kontaktperson vil bli valgt under et allmøte i oktober. Lenger har vi ikke kommet.

Ledelsen avventende

– Hvordan stiller arbeidsgiveren seg?

– Ledelsen har ingen sterke meninger. Vi hadde tariffavtale med den forrige eier, men den er ikke fornyet fordi bedriften har vært helt eller delvis stengt i over et år i forbindelse med oppgradering.

Når det gjelder Rica Hotell Grimstad regner vi med å ha tariffavtale på plass i løpet av høsten, forteller Odd Arild Abilsnes.

Forbundssekretær Clas Delp opplyser at det er inngått trekkavtale for fem organiserte, men ennå ikke fremmet krav om tariffavtale ved Rica Hotell Grimstad.

– Vi har ikke fremmet krav fordi det ikke har vært nok medlemmer, sier Rolf Stormyr, distriktssekretær for Fellesforbundet i Aust-Agder.

– Vi har håp om tariffavtale etter at bedriften ble en del av Rica-kjeden. Dette konsernet har en helt annen holdning til fagorganisasjonen enn en enkeltstående eiere.

– Vi konfererte med Fellesforbundet før vi la konferansen til Rica Hotell Grimstad, opplyser LOs distriktssekretær Agnes Norgaard.

– Dersom dette stedet nå ikke tegner tariffavtale, vil vi ikke lenger legge våre konferanser dit. Da er det helt uakseptabelt å bruke Rica. Vi bruker bedrifter som har LO-organiserte. Vi vil jo støtte våre egne medlemmer. Dessverre er det få hoteller og konferansesteder i Aust-Agder som har tariffavtale, så her har Fellesforbundet en jobb å gjøre, sier Agnes Norgaard.

Forbunda vet

– Alle forbundene og LOs distriktskontorer har en oversikt over hoteller og konferansesteder med tariffavtale og har fastsatt en prosedyre for bestilling. Den skal følges, fastslår Øivind T. Hansen, stedfortredende informasjonssjef i LO.

– Hva hvis de ansatte sliter med samarbeidsproblemer til tross for tariffavtale?

– LO sentralt har ingen oversikt over eventuelle lokale konflikter. Det er ikke en gang mulig for oss, svarer Øivind T. Hansen.

25.09.2008
09:08
16.12.2013 06:53Mest lest

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Kleskjede tilbyr seks timer i uka: – Jeg har slåss for å øke kontraktene, men kom ofte i en kjip situasjon

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»


Flere saker