Bruker stadig mindre på mat
Vi bruker stadig mindre av lønna vår på mat og må nå jobbe i bare 1 time og 46 minutter for å få råd til mat i en uke.
Det viser nye beregninger fra Norsk Landbrukssamvirke som VG har fått tilgang til.
Norske husholdninger bruker nå 11,8 prosent av inntekten på mat og alkoholfrie drikkevarer, mot snaue 40 prosent i 1958.
– Nordmenn får stadig økt kjøpekraft. Årsaken er økt lønnsinntekt samtidig som prisen på mat holder seg stabil, sier kommunikasjonssjef Marthe Bay Haugen i Norsk Landbrukssamvirke.
Samtidig med at vi bruker en stadig mindre del av inntekten vår på mat, øker kjøttforbruket kraftig. Fra 1983 har det økt med hele 23 kilo per person i året.
Mens vi i 2008 spiste 77 kilo kjøtt hver, var fiskeforbruket på 36 kilo.
– Fisk er blitt dyrere sammenlignet med kjøtt. Dette er ugunstig, siden nordmenn får i seg mer mettet fett, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Mange kan med fordel bytte ut en pølse eller kjøttdeigmiddag i uken med fisk, sier Haakon E. Meyer, leder i Nasjonalt råd for ernæring. (ANB-NTB)