JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjering på tomgang

Frustrasjon: Hvordan kunne begeistringen for Europas mest radikale regjeringsplattform, Soria Moria-erklæringen, bli erstattet av en misnøyens høyrebølge fem år senere? Mitt svar er at regjeringen går på tomgang og ikke vet hvor den vil. Og da er det ikke det minste merkelig at velgerne blir forvirret.15.09.2010
09:51
16.12.2013 14:05

Valgkampen i fjor ble bare en blek skygge av den optimismen som preget venstresida i 2005 – på tross av at valget ble kalt en folkeavstemning over det rødgrønne prosjektet, over Europas mest radikale plattform. Det var bare så vidt det holdt. Nå er applausen erstattet av en sur og økende misnøyeoppslutning om Høyre og FrP – partiene som forsøker å lure blåøyde velgere til å tro at de er velferdspartiene framfor noen andre.

Ganske mange av oss vet heldigvis at det er forskjell på private og offentlige løsninger. Vi har også fått med oss at Norge – i motsetning til resten av Europa - har svært lav arbeidsløshet, at vi har kommet oss nesten ubemerket gjennom en verdensomspennende finanskrise, at pensjonene er trygge, rentene lave, prisveksten ubetydelig, og at levestandarden øker for folk flest. Problemet er noe helt annet. Problemet er at de fleste tar Norges relative velstand som en ren selvfølge. Vi har penger på bok så det holder i vår tid. Faktisk har vi to-tre tusen milliarder. Fordi opposisjonen alltid kan love enda mer enn oss, må den rødgrønne regjeringen ville noe mer enn å administrere. Hvis ikke blir velgeren forvirret og skjønner ikke forskjellen på høyre og venstre.

Jens Stoltenberg sa på toppmøtet mellom LO og Ap på Sørmarka i august at «Folk stemmer ikke på oss på grunn av det vi har oppnådd, men ut fra sine forventninger om hva vi kommer til å oppnå i framtida». Det er selvsagt helt riktig påpekt. Men det er ikke nok å si det. Vi må kunne peke ut retningen på en slik måte at velgerne skjønner hvor vi vil. Vi må ha visjoner som skal virkeliggjøres. Vi må ta til orde for reformer som kan begeistre. Ikke minst må vi velge å ta konfrontasjoner med høyresida som kan tydeliggjøre forskjellene mellom vårt solidariske velferdssamfunn og høyresidas Forskjells-Norge.

I dag er forskjellene utydelige for mange velgere. For eksempel har vi rotet det til for oss selv i det viktige spørsmålet om bevaring av lokalsykehusene. Vi lar FrP få lov til å framstå som den fremste talsperson for bygging av flere sykehjem. NAV-reformen framstår for folk flest som et byråkratisk mysterium. Vi er uklare på privatisering og outsourcing i offentlig sektor. Vi unnlater å slå hardt ned på uthuling av stillingsvernet. For ikke å nevne problemet Bjarne Håkon Hanssen. Eksemplene er flere. Og uansett hva vi måtte mene om dette, bør det mane til ettertanke at Høyres «sitte stille som en mus-politikk» framstår som mer attraktiv for flere og flere rødgrønne velgere. Det er et varsko om at noe er galt med vår egen politikk. Kanskje det er så enkelt som at velgerne ikke ser noen grunn til å ta bølgen for en regjering som går på tomgang?

Den som først og fremst må bebreides, er selvsagt sjefen for det største partiet i koalisjonen. Om Jens Stoltenberg blir det sagt at han innerst inne er en forsiktig høyresosialdemokrat som tror mer på de små kompromisser enn på de store ideer. Antakelig er det en riktig beskrivelse. Men dette kunne vi fint ha levd med hvis statsministeren hadde blitt korrigert av et utålmodig parti, dyttet i ryggen av mer radikale samarbeidspartnere eller pisket framover av en krevende fagbevegelse. Men slik er det dessverre ikke.

I Arbeiderpartiet er det ikke mye å hente om dagen. De store partiene har i enda større grad enn de små blitt mer som profesjonelle valgmaskiner enn kanaler for folkelig deltakelse og ideologisk debatt. I perioder med flertallsregjeringer styres de av rådgiverveldet – denne hærskaren av velutdannede samfunnsøkonomer og medievitere som aldri har satt sine ben på en vanlig arbeidsplass – knapt nok i et partilag. De rødgrønne stortingsgruppene er mer eller mindre redusert til sandpåstrøere. Og fordi det er slik, er det ikke det minste merkelig at regjeringen klarer å erte på seg halve Norge med sitt stupide forslag om monstermaster gjennom en av Norges største naturperler.

Noen tror at fadesen bare var dårlig håndverk, og at bedre forankring i Stortinget ville ha sikret bygging av de såkalte monstermastene. Men de som tror dette, har ikke fått med seg at det har skjedd et miljøpolitisk skifte i norsk politikk. Bevisstheten om miljø og klima og verdien av uberørt natur er nå så stor i alle velgergrupper at monstermaster i Hardanger uansett ville vært et gigantisk tapsprosjekt. Kraftsosialister i alle partier bør ta til seg at deres storhetstid er over.

SV ble hardt straffet ved valget i fjor, fordi velgerne synes det er vanskelig å se at SV i regjering har utgjort en forskjell. Partiet kan ikke leve evig på full barnehagedekning. Eller på at det ikke blir oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. I folks bevissthet er disse seirene allerede innkassert. Og da forventer velgerne at partiet skal reise nye prosjekter og kunne vise til nye resultater. Å leve på gamle politiske seire blir som å drømme seg tilbake til en for lengst tilbakelagt forelskelse. Hyggelig å tenke tilbake på, men ikke lenger noe å hisse seg opp over.

I skyggen av et mye større Ap må SV være mer radikalt, frekkere og tydeligere, og ikke minst klare å oppnå resultater som partiet får æren for. Hvis ikke, vil regjeringsslitasjen vokse i SV. Men dette har selvsagt blitt enda vanskeligere etter et valg hvor Ap vokste på SVs bekostning. Derfor bør Kristin Halvorsen ikke nøye seg med å påpeke at regjeringen mangler sprut. Hun bør gå lengre. Hun bør si til Jens at hvis han bare ønsker å administrere, bør han overlate roret til Trond Giske eller Jonas Gahr Støre. For SV er dagens situasjon uholdbar.

Det er bare en kraft som kunne ha korrigert regjeringen i denne situasjonen, og det er LO. Men LO svikter. Både i den økonomiske politikken og i velferdspolitikken har LO blitt en ukritisk klakør for Arbeiderpartiet, ikke en utålmodig pådriver for nye reformer. Det er en kvalitetsforskjell på LOs pågående og radikale valgkamp i 2005 og dagens forsiktige stø-kurs-politikk. Det kan se ut som om den politiske ledelsen verken kan eller vil utfordre Arbeiderpartiet og regjeringen ved å løfte fram reformer som kan begeistre velgerne. Kanskje må noen av forbundene være den kraften som får regjeringsprosjektet inn på rett spor?

Imens står de store oppgavene i kø. Fordi oljealderen snart tar slutt, trenger vi en ny etter- og videreutdanningsreform som kan gi hundretusener ny kompetanse og føre oss trygt inn i det nye kompetansesamfunnet. Vi burde bruke minst 10 milliarder ekstra per år i 20 år framover på å bygge miljøvennlige høyhastighetstog mellom de store byene på Østlandet. Vi må mer effektivt bekjempe sosial dumping og uthuling av stillingsvernet, og gi blaffen i NHOs protester. Vi trenger en sosial boligpolitikk, slik at ungdommen kan få seg et sted å bo. Fattige barnefamilier må løftes ut av fattigdommen. Vi må mer kraftfullt sette foten ned for outsourcing og privatisering. Og vi burde snarest mulig lansere gratis tannbehandling som vår neste store helsereform. Dette bare for å nevne noen eksempler på hva vi kan gjøre, hvis vi vil.

Kort sagt: Vi vil se en forskjell. Vi vil begeistres, slik at vi fortsatt kan slutte helhjertet opp om vår rødgrønne regjering.

Per Østvold,

utreder i Norsk Transportarbeiderforbund, leder i Oslo SV og styreleder i tankesmia Manifest Analyse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.09.2010
09:51
16.12.2013 14:05Mest lest

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Thomas Brun / NTB

Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Colourbox

Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister

Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.

Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.

Bente Owren/FO

Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt

NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.

NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.

Katharina Dale Håkonsen

Ett sted i Norge tjener renholderne mindre. Nå må lønna opp, krever LO Svalbard-lederen


Flere saker