JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjering på tomgang

Frustrasjon: Hvordan kunne begeistringen for Europas mest radikale regjeringsplattform, Soria Moria-erklæringen, bli erstattet av en misnøyens høyrebølge fem år senere? Mitt svar er at regjeringen går på tomgang og ikke vet hvor den vil. Og da er det ikke det minste merkelig at velgerne blir forvirret.15.09.2010
09:51
16.12.2013 14:05

Valgkampen i fjor ble bare en blek skygge av den optimismen som preget venstresida i 2005 – på tross av at valget ble kalt en folkeavstemning over det rødgrønne prosjektet, over Europas mest radikale plattform. Det var bare så vidt det holdt. Nå er applausen erstattet av en sur og økende misnøyeoppslutning om Høyre og FrP – partiene som forsøker å lure blåøyde velgere til å tro at de er velferdspartiene framfor noen andre.

Ganske mange av oss vet heldigvis at det er forskjell på private og offentlige løsninger. Vi har også fått med oss at Norge – i motsetning til resten av Europa - har svært lav arbeidsløshet, at vi har kommet oss nesten ubemerket gjennom en verdensomspennende finanskrise, at pensjonene er trygge, rentene lave, prisveksten ubetydelig, og at levestandarden øker for folk flest. Problemet er noe helt annet. Problemet er at de fleste tar Norges relative velstand som en ren selvfølge. Vi har penger på bok så det holder i vår tid. Faktisk har vi to-tre tusen milliarder. Fordi opposisjonen alltid kan love enda mer enn oss, må den rødgrønne regjeringen ville noe mer enn å administrere. Hvis ikke blir velgeren forvirret og skjønner ikke forskjellen på høyre og venstre.

Jens Stoltenberg sa på toppmøtet mellom LO og Ap på Sørmarka i august at «Folk stemmer ikke på oss på grunn av det vi har oppnådd, men ut fra sine forventninger om hva vi kommer til å oppnå i framtida». Det er selvsagt helt riktig påpekt. Men det er ikke nok å si det. Vi må kunne peke ut retningen på en slik måte at velgerne skjønner hvor vi vil. Vi må ha visjoner som skal virkeliggjøres. Vi må ta til orde for reformer som kan begeistre. Ikke minst må vi velge å ta konfrontasjoner med høyresida som kan tydeliggjøre forskjellene mellom vårt solidariske velferdssamfunn og høyresidas Forskjells-Norge.

I dag er forskjellene utydelige for mange velgere. For eksempel har vi rotet det til for oss selv i det viktige spørsmålet om bevaring av lokalsykehusene. Vi lar FrP få lov til å framstå som den fremste talsperson for bygging av flere sykehjem. NAV-reformen framstår for folk flest som et byråkratisk mysterium. Vi er uklare på privatisering og outsourcing i offentlig sektor. Vi unnlater å slå hardt ned på uthuling av stillingsvernet. For ikke å nevne problemet Bjarne Håkon Hanssen. Eksemplene er flere. Og uansett hva vi måtte mene om dette, bør det mane til ettertanke at Høyres «sitte stille som en mus-politikk» framstår som mer attraktiv for flere og flere rødgrønne velgere. Det er et varsko om at noe er galt med vår egen politikk. Kanskje det er så enkelt som at velgerne ikke ser noen grunn til å ta bølgen for en regjering som går på tomgang?

Den som først og fremst må bebreides, er selvsagt sjefen for det største partiet i koalisjonen. Om Jens Stoltenberg blir det sagt at han innerst inne er en forsiktig høyresosialdemokrat som tror mer på de små kompromisser enn på de store ideer. Antakelig er det en riktig beskrivelse. Men dette kunne vi fint ha levd med hvis statsministeren hadde blitt korrigert av et utålmodig parti, dyttet i ryggen av mer radikale samarbeidspartnere eller pisket framover av en krevende fagbevegelse. Men slik er det dessverre ikke.

I Arbeiderpartiet er det ikke mye å hente om dagen. De store partiene har i enda større grad enn de små blitt mer som profesjonelle valgmaskiner enn kanaler for folkelig deltakelse og ideologisk debatt. I perioder med flertallsregjeringer styres de av rådgiverveldet – denne hærskaren av velutdannede samfunnsøkonomer og medievitere som aldri har satt sine ben på en vanlig arbeidsplass – knapt nok i et partilag. De rødgrønne stortingsgruppene er mer eller mindre redusert til sandpåstrøere. Og fordi det er slik, er det ikke det minste merkelig at regjeringen klarer å erte på seg halve Norge med sitt stupide forslag om monstermaster gjennom en av Norges største naturperler.

Noen tror at fadesen bare var dårlig håndverk, og at bedre forankring i Stortinget ville ha sikret bygging av de såkalte monstermastene. Men de som tror dette, har ikke fått med seg at det har skjedd et miljøpolitisk skifte i norsk politikk. Bevisstheten om miljø og klima og verdien av uberørt natur er nå så stor i alle velgergrupper at monstermaster i Hardanger uansett ville vært et gigantisk tapsprosjekt. Kraftsosialister i alle partier bør ta til seg at deres storhetstid er over.

SV ble hardt straffet ved valget i fjor, fordi velgerne synes det er vanskelig å se at SV i regjering har utgjort en forskjell. Partiet kan ikke leve evig på full barnehagedekning. Eller på at det ikke blir oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. I folks bevissthet er disse seirene allerede innkassert. Og da forventer velgerne at partiet skal reise nye prosjekter og kunne vise til nye resultater. Å leve på gamle politiske seire blir som å drømme seg tilbake til en for lengst tilbakelagt forelskelse. Hyggelig å tenke tilbake på, men ikke lenger noe å hisse seg opp over.

I skyggen av et mye større Ap må SV være mer radikalt, frekkere og tydeligere, og ikke minst klare å oppnå resultater som partiet får æren for. Hvis ikke, vil regjeringsslitasjen vokse i SV. Men dette har selvsagt blitt enda vanskeligere etter et valg hvor Ap vokste på SVs bekostning. Derfor bør Kristin Halvorsen ikke nøye seg med å påpeke at regjeringen mangler sprut. Hun bør gå lengre. Hun bør si til Jens at hvis han bare ønsker å administrere, bør han overlate roret til Trond Giske eller Jonas Gahr Støre. For SV er dagens situasjon uholdbar.

Det er bare en kraft som kunne ha korrigert regjeringen i denne situasjonen, og det er LO. Men LO svikter. Både i den økonomiske politikken og i velferdspolitikken har LO blitt en ukritisk klakør for Arbeiderpartiet, ikke en utålmodig pådriver for nye reformer. Det er en kvalitetsforskjell på LOs pågående og radikale valgkamp i 2005 og dagens forsiktige stø-kurs-politikk. Det kan se ut som om den politiske ledelsen verken kan eller vil utfordre Arbeiderpartiet og regjeringen ved å løfte fram reformer som kan begeistre velgerne. Kanskje må noen av forbundene være den kraften som får regjeringsprosjektet inn på rett spor?

Imens står de store oppgavene i kø. Fordi oljealderen snart tar slutt, trenger vi en ny etter- og videreutdanningsreform som kan gi hundretusener ny kompetanse og føre oss trygt inn i det nye kompetansesamfunnet. Vi burde bruke minst 10 milliarder ekstra per år i 20 år framover på å bygge miljøvennlige høyhastighetstog mellom de store byene på Østlandet. Vi må mer effektivt bekjempe sosial dumping og uthuling av stillingsvernet, og gi blaffen i NHOs protester. Vi trenger en sosial boligpolitikk, slik at ungdommen kan få seg et sted å bo. Fattige barnefamilier må løftes ut av fattigdommen. Vi må mer kraftfullt sette foten ned for outsourcing og privatisering. Og vi burde snarest mulig lansere gratis tannbehandling som vår neste store helsereform. Dette bare for å nevne noen eksempler på hva vi kan gjøre, hvis vi vil.

Kort sagt: Vi vil se en forskjell. Vi vil begeistres, slik at vi fortsatt kan slutte helhjertet opp om vår rødgrønne regjering.

Per Østvold,

utreder i Norsk Transportarbeiderforbund, leder i Oslo SV og styreleder i tankesmia Manifest Analyse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.09.2010
09:51
16.12.2013 14:05Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

Håvard Sæbø

Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

Frykter AAP-kuttene har bidratt på selvmordsstatstikken – krever umiddelbar kartlegging

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Tyra Lillegård mener det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.

Tyra Lillegård mener det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.

Martin Guttormsen Slørdal

Tillitsvalgt Tyra: – Flere lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Amanda Iversen Orlich

Trygdeskandalen: Marianne vet ikke om hun blir frikjent før hun dør

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

Leif Martin Kirknes

Sandra (23) kan bli en av Norges mektigste kvinner

Filip er foreløpig ute av bransjen. Om han vil tilbake, er han usikker på.

Filip er foreløpig ute av bransjen. Om han vil tilbake, er han usikker på.

Marie von Krogh

Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

Ole Palmstrøm

Lite penger i lønnsoppgjøret for jernbaneansatte. Så mye øker lønna

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

I siste episode av serien «Sånn er Norge» refererer Harald Eia til sitt eget liv for å forklare hvorfor fagorganisering er viktig.

I siste episode av serien «Sånn er Norge» refererer Harald Eia til sitt eget liv for å forklare hvorfor fagorganisering er viktig.

skjermdump, NRK TV - Sånn er Norge

Rørt Harald Eia i beste sendetid: Ber folk fagorganisere seg

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet mest fram på målinger i oktober

Leif Martin Kirknes

Regjeringen strammer inn: Utenlandske arbeidere fra røde land får ikke lenger unntak

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

Roy Ervin Solstad

Lastebilsjåfører får ny lønn: – Var nok maksimalt av det vi kunne klare å få til

AAP-REGELVERKET: Er du ikke tilbake i jobb eller ferdig utredet etter tre år, faller du helt ut av systemet og må gå på sosialen.

AAP-REGELVERKET: Er du ikke tilbake i jobb eller ferdig utredet etter tre år, faller du helt ut av systemet og må gå på sosialen.

Colourbox.com

Karensperioden fra AAP skaper fortvilelse. Frp sikrer regjeringen flertallet for å beholde den

SV-leder Audun Lysbakken etterlyser nye dagpengetiltak. Regjeringen glemmer krisetiltakene for arbeidsfolk, mener han.

SV-leder Audun Lysbakken etterlyser nye dagpengetiltak. Regjeringen glemmer krisetiltakene for arbeidsfolk, mener han.

Jan-Erik Østlie

Fra nyttår får permitterte og arbeidsledige flere tusen kroner mindre å leve av i måneden: – En hån

Vekterstreiken har pågått siden 15. september, og fra mandag 2. november er totalt 2.390 vektere her i landet i streik.

Vekterstreiken har pågått siden 15. september, og fra mandag 2. november er totalt 2.390 vektere her i landet i streik.

Jan-Erik Østlie

NHO hevder at nytt tilbud til vekterne oppfyller alle krav. Helt feil, svarer forbundsleder

Kværner Stord er et av stedene der vektere blir tatt ut i streik fra 2. november.

Kværner Stord er et av stedene der vektere blir tatt ut i streik fra 2. november.

Håvard Sæbø

Her trappes vekterstreiken opp


Flere saker