JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjering på tomgang

Frustrasjon: Hvordan kunne begeistringen for Europas mest radikale regjeringsplattform, Soria Moria-erklæringen, bli erstattet av en misnøyens høyrebølge fem år senere? Mitt svar er at regjeringen går på tomgang og ikke vet hvor den vil. Og da er det ikke det minste merkelig at velgerne blir forvirret.15.09.2010
09:51
16.12.2013 14:05

Valgkampen i fjor ble bare en blek skygge av den optimismen som preget venstresida i 2005 – på tross av at valget ble kalt en folkeavstemning over det rødgrønne prosjektet, over Europas mest radikale plattform. Det var bare så vidt det holdt. Nå er applausen erstattet av en sur og økende misnøyeoppslutning om Høyre og FrP – partiene som forsøker å lure blåøyde velgere til å tro at de er velferdspartiene framfor noen andre.

Ganske mange av oss vet heldigvis at det er forskjell på private og offentlige løsninger. Vi har også fått med oss at Norge – i motsetning til resten av Europa - har svært lav arbeidsløshet, at vi har kommet oss nesten ubemerket gjennom en verdensomspennende finanskrise, at pensjonene er trygge, rentene lave, prisveksten ubetydelig, og at levestandarden øker for folk flest. Problemet er noe helt annet. Problemet er at de fleste tar Norges relative velstand som en ren selvfølge. Vi har penger på bok så det holder i vår tid. Faktisk har vi to-tre tusen milliarder. Fordi opposisjonen alltid kan love enda mer enn oss, må den rødgrønne regjeringen ville noe mer enn å administrere. Hvis ikke blir velgeren forvirret og skjønner ikke forskjellen på høyre og venstre.

Jens Stoltenberg sa på toppmøtet mellom LO og Ap på Sørmarka i august at «Folk stemmer ikke på oss på grunn av det vi har oppnådd, men ut fra sine forventninger om hva vi kommer til å oppnå i framtida». Det er selvsagt helt riktig påpekt. Men det er ikke nok å si det. Vi må kunne peke ut retningen på en slik måte at velgerne skjønner hvor vi vil. Vi må ha visjoner som skal virkeliggjøres. Vi må ta til orde for reformer som kan begeistre. Ikke minst må vi velge å ta konfrontasjoner med høyresida som kan tydeliggjøre forskjellene mellom vårt solidariske velferdssamfunn og høyresidas Forskjells-Norge.

I dag er forskjellene utydelige for mange velgere. For eksempel har vi rotet det til for oss selv i det viktige spørsmålet om bevaring av lokalsykehusene. Vi lar FrP få lov til å framstå som den fremste talsperson for bygging av flere sykehjem. NAV-reformen framstår for folk flest som et byråkratisk mysterium. Vi er uklare på privatisering og outsourcing i offentlig sektor. Vi unnlater å slå hardt ned på uthuling av stillingsvernet. For ikke å nevne problemet Bjarne Håkon Hanssen. Eksemplene er flere. Og uansett hva vi måtte mene om dette, bør det mane til ettertanke at Høyres «sitte stille som en mus-politikk» framstår som mer attraktiv for flere og flere rødgrønne velgere. Det er et varsko om at noe er galt med vår egen politikk. Kanskje det er så enkelt som at velgerne ikke ser noen grunn til å ta bølgen for en regjering som går på tomgang?

Den som først og fremst må bebreides, er selvsagt sjefen for det største partiet i koalisjonen. Om Jens Stoltenberg blir det sagt at han innerst inne er en forsiktig høyresosialdemokrat som tror mer på de små kompromisser enn på de store ideer. Antakelig er det en riktig beskrivelse. Men dette kunne vi fint ha levd med hvis statsministeren hadde blitt korrigert av et utålmodig parti, dyttet i ryggen av mer radikale samarbeidspartnere eller pisket framover av en krevende fagbevegelse. Men slik er det dessverre ikke.

I Arbeiderpartiet er det ikke mye å hente om dagen. De store partiene har i enda større grad enn de små blitt mer som profesjonelle valgmaskiner enn kanaler for folkelig deltakelse og ideologisk debatt. I perioder med flertallsregjeringer styres de av rådgiverveldet – denne hærskaren av velutdannede samfunnsøkonomer og medievitere som aldri har satt sine ben på en vanlig arbeidsplass – knapt nok i et partilag. De rødgrønne stortingsgruppene er mer eller mindre redusert til sandpåstrøere. Og fordi det er slik, er det ikke det minste merkelig at regjeringen klarer å erte på seg halve Norge med sitt stupide forslag om monstermaster gjennom en av Norges største naturperler.

Noen tror at fadesen bare var dårlig håndverk, og at bedre forankring i Stortinget ville ha sikret bygging av de såkalte monstermastene. Men de som tror dette, har ikke fått med seg at det har skjedd et miljøpolitisk skifte i norsk politikk. Bevisstheten om miljø og klima og verdien av uberørt natur er nå så stor i alle velgergrupper at monstermaster i Hardanger uansett ville vært et gigantisk tapsprosjekt. Kraftsosialister i alle partier bør ta til seg at deres storhetstid er over.

SV ble hardt straffet ved valget i fjor, fordi velgerne synes det er vanskelig å se at SV i regjering har utgjort en forskjell. Partiet kan ikke leve evig på full barnehagedekning. Eller på at det ikke blir oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. I folks bevissthet er disse seirene allerede innkassert. Og da forventer velgerne at partiet skal reise nye prosjekter og kunne vise til nye resultater. Å leve på gamle politiske seire blir som å drømme seg tilbake til en for lengst tilbakelagt forelskelse. Hyggelig å tenke tilbake på, men ikke lenger noe å hisse seg opp over.

I skyggen av et mye større Ap må SV være mer radikalt, frekkere og tydeligere, og ikke minst klare å oppnå resultater som partiet får æren for. Hvis ikke, vil regjeringsslitasjen vokse i SV. Men dette har selvsagt blitt enda vanskeligere etter et valg hvor Ap vokste på SVs bekostning. Derfor bør Kristin Halvorsen ikke nøye seg med å påpeke at regjeringen mangler sprut. Hun bør gå lengre. Hun bør si til Jens at hvis han bare ønsker å administrere, bør han overlate roret til Trond Giske eller Jonas Gahr Støre. For SV er dagens situasjon uholdbar.

Det er bare en kraft som kunne ha korrigert regjeringen i denne situasjonen, og det er LO. Men LO svikter. Både i den økonomiske politikken og i velferdspolitikken har LO blitt en ukritisk klakør for Arbeiderpartiet, ikke en utålmodig pådriver for nye reformer. Det er en kvalitetsforskjell på LOs pågående og radikale valgkamp i 2005 og dagens forsiktige stø-kurs-politikk. Det kan se ut som om den politiske ledelsen verken kan eller vil utfordre Arbeiderpartiet og regjeringen ved å løfte fram reformer som kan begeistre velgerne. Kanskje må noen av forbundene være den kraften som får regjeringsprosjektet inn på rett spor?

Imens står de store oppgavene i kø. Fordi oljealderen snart tar slutt, trenger vi en ny etter- og videreutdanningsreform som kan gi hundretusener ny kompetanse og føre oss trygt inn i det nye kompetansesamfunnet. Vi burde bruke minst 10 milliarder ekstra per år i 20 år framover på å bygge miljøvennlige høyhastighetstog mellom de store byene på Østlandet. Vi må mer effektivt bekjempe sosial dumping og uthuling av stillingsvernet, og gi blaffen i NHOs protester. Vi trenger en sosial boligpolitikk, slik at ungdommen kan få seg et sted å bo. Fattige barnefamilier må løftes ut av fattigdommen. Vi må mer kraftfullt sette foten ned for outsourcing og privatisering. Og vi burde snarest mulig lansere gratis tannbehandling som vår neste store helsereform. Dette bare for å nevne noen eksempler på hva vi kan gjøre, hvis vi vil.

Kort sagt: Vi vil se en forskjell. Vi vil begeistres, slik at vi fortsatt kan slutte helhjertet opp om vår rødgrønne regjering.

Per Østvold,

utreder i Norsk Transportarbeiderforbund, leder i Oslo SV og styreleder i tankesmia Manifest Analyse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.09.2010
09:51
16.12.2013 14:05Mest lest

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

Helge Skodvin

Er du fagorganisert, spurte sjefen under intervjuet. Espen skjønte at det smarteste var å si nei

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Jan-Erik Østlie

Nå bør det være slutt på beskyldningene om å dra Utøya-kortet, mener LOs leder

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-politiker vil øke den

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

Jan-Erik Østlie

Her skal lønna opp: Ansatte jubler for tariffavtale etter tre uker i streik

Nytt om navn:

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent Farukh (35) bytter uniform. Men han nekter å melde seg ut av LO

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet

Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

Per Flakstad

Ap-politiker og Fagforbundet-medlem Tuva: – Vi trenger SV

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Kommentar:

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Equinor

«Et fortsatt ja til oljeleting»

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

Nye tall: Yrkesfag er mer populært enn studieforberedende

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Færre ferske lærerstudenter i rekordstort studieopptak

FESTIVALSJEFEN: En fornøyd Jan Lange alias Søppelmann Jansson, 60 år og noen dager.

FESTIVALSJEFEN: En fornøyd Jan Lange alias Søppelmann Jansson, 60 år og noen dager.

Jan-Erik Østlie

Søppelmann Jansson festival: Full av politikk og internasjonalt engasjement

Fabian Stang knallet til mot Ap-leder Jonas Gahr Støre på Facebook 22. juli, men slettet kort etter innlegget. (Arkivfoto)

Fabian Stang knallet til mot Ap-leder Jonas Gahr Støre på Facebook 22. juli, men slettet kort etter innlegget. (Arkivfoto)

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Kritikken hagler mot tidligere Høyre-ordførers 22. juli-utspill

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Jannicke Skaanes

Jannicke Skaanes

Alf Ragnar Olsen

Firebarnsmor og DNB-tillitsvalgt Jannicke har troen på valgfri bruk av hjemmekontor


Flere saker