JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjering på tomgang

Frustrasjon: Hvordan kunne begeistringen for Europas mest radikale regjeringsplattform, Soria Moria-erklæringen, bli erstattet av en misnøyens høyrebølge fem år senere? Mitt svar er at regjeringen går på tomgang og ikke vet hvor den vil. Og da er det ikke det minste merkelig at velgerne blir forvirret.15.09.2010
09:51
16.12.2013 14:05

Valgkampen i fjor ble bare en blek skygge av den optimismen som preget venstresida i 2005 – på tross av at valget ble kalt en folkeavstemning over det rødgrønne prosjektet, over Europas mest radikale plattform. Det var bare så vidt det holdt. Nå er applausen erstattet av en sur og økende misnøyeoppslutning om Høyre og FrP – partiene som forsøker å lure blåøyde velgere til å tro at de er velferdspartiene framfor noen andre.

Ganske mange av oss vet heldigvis at det er forskjell på private og offentlige løsninger. Vi har også fått med oss at Norge – i motsetning til resten av Europa - har svært lav arbeidsløshet, at vi har kommet oss nesten ubemerket gjennom en verdensomspennende finanskrise, at pensjonene er trygge, rentene lave, prisveksten ubetydelig, og at levestandarden øker for folk flest. Problemet er noe helt annet. Problemet er at de fleste tar Norges relative velstand som en ren selvfølge. Vi har penger på bok så det holder i vår tid. Faktisk har vi to-tre tusen milliarder. Fordi opposisjonen alltid kan love enda mer enn oss, må den rødgrønne regjeringen ville noe mer enn å administrere. Hvis ikke blir velgeren forvirret og skjønner ikke forskjellen på høyre og venstre.

Jens Stoltenberg sa på toppmøtet mellom LO og Ap på Sørmarka i august at «Folk stemmer ikke på oss på grunn av det vi har oppnådd, men ut fra sine forventninger om hva vi kommer til å oppnå i framtida». Det er selvsagt helt riktig påpekt. Men det er ikke nok å si det. Vi må kunne peke ut retningen på en slik måte at velgerne skjønner hvor vi vil. Vi må ha visjoner som skal virkeliggjøres. Vi må ta til orde for reformer som kan begeistre. Ikke minst må vi velge å ta konfrontasjoner med høyresida som kan tydeliggjøre forskjellene mellom vårt solidariske velferdssamfunn og høyresidas Forskjells-Norge.

I dag er forskjellene utydelige for mange velgere. For eksempel har vi rotet det til for oss selv i det viktige spørsmålet om bevaring av lokalsykehusene. Vi lar FrP få lov til å framstå som den fremste talsperson for bygging av flere sykehjem. NAV-reformen framstår for folk flest som et byråkratisk mysterium. Vi er uklare på privatisering og outsourcing i offentlig sektor. Vi unnlater å slå hardt ned på uthuling av stillingsvernet. For ikke å nevne problemet Bjarne Håkon Hanssen. Eksemplene er flere. Og uansett hva vi måtte mene om dette, bør det mane til ettertanke at Høyres «sitte stille som en mus-politikk» framstår som mer attraktiv for flere og flere rødgrønne velgere. Det er et varsko om at noe er galt med vår egen politikk. Kanskje det er så enkelt som at velgerne ikke ser noen grunn til å ta bølgen for en regjering som går på tomgang?

Den som først og fremst må bebreides, er selvsagt sjefen for det største partiet i koalisjonen. Om Jens Stoltenberg blir det sagt at han innerst inne er en forsiktig høyresosialdemokrat som tror mer på de små kompromisser enn på de store ideer. Antakelig er det en riktig beskrivelse. Men dette kunne vi fint ha levd med hvis statsministeren hadde blitt korrigert av et utålmodig parti, dyttet i ryggen av mer radikale samarbeidspartnere eller pisket framover av en krevende fagbevegelse. Men slik er det dessverre ikke.

I Arbeiderpartiet er det ikke mye å hente om dagen. De store partiene har i enda større grad enn de små blitt mer som profesjonelle valgmaskiner enn kanaler for folkelig deltakelse og ideologisk debatt. I perioder med flertallsregjeringer styres de av rådgiverveldet – denne hærskaren av velutdannede samfunnsøkonomer og medievitere som aldri har satt sine ben på en vanlig arbeidsplass – knapt nok i et partilag. De rødgrønne stortingsgruppene er mer eller mindre redusert til sandpåstrøere. Og fordi det er slik, er det ikke det minste merkelig at regjeringen klarer å erte på seg halve Norge med sitt stupide forslag om monstermaster gjennom en av Norges største naturperler.

Noen tror at fadesen bare var dårlig håndverk, og at bedre forankring i Stortinget ville ha sikret bygging av de såkalte monstermastene. Men de som tror dette, har ikke fått med seg at det har skjedd et miljøpolitisk skifte i norsk politikk. Bevisstheten om miljø og klima og verdien av uberørt natur er nå så stor i alle velgergrupper at monstermaster i Hardanger uansett ville vært et gigantisk tapsprosjekt. Kraftsosialister i alle partier bør ta til seg at deres storhetstid er over.

SV ble hardt straffet ved valget i fjor, fordi velgerne synes det er vanskelig å se at SV i regjering har utgjort en forskjell. Partiet kan ikke leve evig på full barnehagedekning. Eller på at det ikke blir oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. I folks bevissthet er disse seirene allerede innkassert. Og da forventer velgerne at partiet skal reise nye prosjekter og kunne vise til nye resultater. Å leve på gamle politiske seire blir som å drømme seg tilbake til en for lengst tilbakelagt forelskelse. Hyggelig å tenke tilbake på, men ikke lenger noe å hisse seg opp over.

I skyggen av et mye større Ap må SV være mer radikalt, frekkere og tydeligere, og ikke minst klare å oppnå resultater som partiet får æren for. Hvis ikke, vil regjeringsslitasjen vokse i SV. Men dette har selvsagt blitt enda vanskeligere etter et valg hvor Ap vokste på SVs bekostning. Derfor bør Kristin Halvorsen ikke nøye seg med å påpeke at regjeringen mangler sprut. Hun bør gå lengre. Hun bør si til Jens at hvis han bare ønsker å administrere, bør han overlate roret til Trond Giske eller Jonas Gahr Støre. For SV er dagens situasjon uholdbar.

Det er bare en kraft som kunne ha korrigert regjeringen i denne situasjonen, og det er LO. Men LO svikter. Både i den økonomiske politikken og i velferdspolitikken har LO blitt en ukritisk klakør for Arbeiderpartiet, ikke en utålmodig pådriver for nye reformer. Det er en kvalitetsforskjell på LOs pågående og radikale valgkamp i 2005 og dagens forsiktige stø-kurs-politikk. Det kan se ut som om den politiske ledelsen verken kan eller vil utfordre Arbeiderpartiet og regjeringen ved å løfte fram reformer som kan begeistre velgerne. Kanskje må noen av forbundene være den kraften som får regjeringsprosjektet inn på rett spor?

Imens står de store oppgavene i kø. Fordi oljealderen snart tar slutt, trenger vi en ny etter- og videreutdanningsreform som kan gi hundretusener ny kompetanse og føre oss trygt inn i det nye kompetansesamfunnet. Vi burde bruke minst 10 milliarder ekstra per år i 20 år framover på å bygge miljøvennlige høyhastighetstog mellom de store byene på Østlandet. Vi må mer effektivt bekjempe sosial dumping og uthuling av stillingsvernet, og gi blaffen i NHOs protester. Vi trenger en sosial boligpolitikk, slik at ungdommen kan få seg et sted å bo. Fattige barnefamilier må løftes ut av fattigdommen. Vi må mer kraftfullt sette foten ned for outsourcing og privatisering. Og vi burde snarest mulig lansere gratis tannbehandling som vår neste store helsereform. Dette bare for å nevne noen eksempler på hva vi kan gjøre, hvis vi vil.

Kort sagt: Vi vil se en forskjell. Vi vil begeistres, slik at vi fortsatt kan slutte helhjertet opp om vår rødgrønne regjering.

Per Østvold,

utreder i Norsk Transportarbeiderforbund, leder i Oslo SV og styreleder i tankesmia Manifest Analyse.

15.09.2010
09:51
16.12.2013 14:05Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

Knut Viggen

Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

Paul S. Amundsen

I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik

TAR IKKE BØLGEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett.

TAR IKKE BØLGEN: Kari Elisabeth Kaski (SV) varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett.

Jan-Erik Østlie

SV og Rødt varsler tøffe tak i Stortinget om revidert budsjett: – Det fører ikke til mindre forskjeller, tvert imot

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»

Debatt

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Ole Palmstrøm

«Svar til Unio om lønn i staten»

Nav fikk i oppdrag fra Staten i å sette i gang med tillitsreformen som en av de første i landet.

Nav fikk i oppdrag fra Staten i å sette i gang med tillitsreformen som en av de første i landet.

Hanna Skotheim

Fagforeningen skal jobbe for at Nav-ansatte ikke blir utbrent på jobben

Sissel M. Rasmussen

Høye matpriser samler Stortinget. Vil begrense matvarekjedenes makt


Flere saker