JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil drille partiet i etikk

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete tar ansvaret for rotet rundt pengegavene til partiet.17.09.2010
14:25
16.12.2013 14:06

Hun varsler nytt etisk regelverk og drilling av tillitsvalgte på alle nivåer for å unngå lignende flauser.

Navarsete ble møtt med stående applaus da hun entret landsstyremøtet på Lillestrøm fredag med en hær av fotografer og journalister på slep. Hun kvitterte med å rose partiorganisasjonen for alle den støtten hun har fått de siste ukene.

– Ingen trodde regjeringsdeltakelse skulle bli noen dans på roser, men det vi har opplevd siden i sommer, har vært en storm. Derfor varmer det helt utrolig å få SMS-er fra Finnmark i nord til Lindesnes i sør med oppfordring om å «stau pau» og det på sognemål, sa en rørt partileder.

Ikke noe nytt

Om den siste stridssaken, håndteringen av pengegavene fra to offentlig eide kraftselskaper, hadde hun ikke noe særlig nytt å tilføye. Hun beklaget igjen at beløpene på 700.000 kroner var gått rett inn i partikassen, men at de ble sendt tilbake straks partiledelsen skjønte hva slags begrensninger som ligger i regelverket for partigaver.

Hun vet heller ikke nøyaktig hva pengene er blitt brukt til, om de gikk rett til prosjektet om fornybar energi, eller om de også inngikk i finansieringen av valgkampen i 2009.

– Det var en prosjektgruppe som håndterte dette. Prosjektet i seg selv var glimrende, Sp er en pådriver for fornybar kraft. Det er pengestøtten som er problemet. Den ble registret som pengegaver og gikk rett inn i det totale partiregnskapet. Det ble ikke ført separat regnskap, og det er derfor umulig å si om noe gikk til valgkampen, sier Navarsete.

Selskapene har bokført pengene som prosjektstøtte og dermed som fradragsposter i sine regnskaper, mens Sp har skrevet dem inn i sitt som pengegaver som ikke var øremerket.

Fredag ba partilederen administrasjonen om å gjennomgå 2009-regnskapet for å få en oversikt over kraftmidlene.

Ingen hemmelighet

Partilederen legger til at det ikke har vært noe hemmelighetskremmeri rundt pengebidragene, ingen prøvde å skjule postene. Alt skjedde angivelig i åpenhet. Problemet er ifølge partilederen at reglene ikke ble fulgt.

– Det er det som er saken. Da vi skjønte det, ble pengene straks sendt tilbake. Verken denne saken eller den som gjelder armbåndet fra Aker Yards, tjener partiet. Det er ikke rart folk lurer på hva vi driver med. Nå skal vi gjenoppbygge tilliten ved hardt arbeid og sikre oss mot at slik ting kan skje igjen, sa Navarsete i et møte med pressen.

Som en formildende omstendighet la hun til at politikere også er mennesker som kan gjøre feil, innrømme hva de har gjort, vise at de har lært og så gå videre. Og akkurat det har Sp tenkt å gjøre. Bråk om Hardangermaster, gullarmbånd fra Aker og ulovlig pengegaver er fortid, nå skal partiet jobbe med å gjenreise tilliten og drive gjennom Sp-politikk fram mot valgene i 2011 og 2013.

– Det har aldri tidligere vært ført så mye Sp-politikk i dette landet som under den rødgrønne regjeringen. Vi får gjennomslag for mye, og mer skal det bli, forsikret partilederen. Stikkord er kommunevelferd, samferdsel, landbruk, alt i et grønt perspektiv.

Visste ikke

Navarsete understreket at hennes partikollega, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, ikke hadde fått kjennskap til gavene fra Troms Kraft og Eidsiva Energi. Hun beklaget at det ikke hadde skjedd.

– Riis-Johansen burde visst, men visste ikke. Det er viktig at partifolk som kommer i nærheten av å fatte vedtak som angår givere, får vite hvor pengene kommer fra. Vi forvisset oss ikke om at Riis-Johansen fikk disse opplysningene. Jeg tar ansvaret for at det ikke skjedde, sa Navarsete.

Arbeidsutvalget i partiet skal gjennomgå partiets etiske retningslinjer og drille høy og lav i hva som er moralsk og juridisk tillatt. Navarsete lover at Sp skal få det klareste og strengeste regelverket av alle partier.

– På denne måten kan vi unngå gråsoner mellom Sp og omverdenen, sa hun.

Selv sier Navarsete fra seg godtgjørelsen på 50.000 kroner hun har som partileder, for å hjelpe på økonomien etter at pengene fra kraftselskapene måtte sendes tilbake. Rundt i kommunene har mange ordførere startet kronerulling for å fylle partikassen. (ANB-NTB)

Senterpartiet fikk til sammen 850.000 kroner til et prosjektet om fornybar kraft som ble startet mot slutten av 2008. Troms kraft ga 200.000 kroner, Eidsiva Energi ga 500.000 kroner, mens Glommen Skogeierforening ga 150.000 kroner

De to første pengegavene er i strid med partiloven, som forbyr offentlig kontrollerte selskaper å gi partistøtte. Sp skal selv ha oppdaget dette under en gjennomgang av partistøtten i sommer. Pengene er nå betalt tilbake

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier han ikke visste om pengestøtten fra de to kraftselskapene før saken ble offentlig kjent

I november 2008, samtidig som partiet ble orientert om gaven fra Troms Kraft, ga Terje Riis-Johansen selskapet konsesjon til en omstridt vindmøllepark

Det blir også reist spørsmål ved Olje- og energidepartementets håndtering av en konsesjon til Eidsiva Bioenergi om bygging av et fjernvarmeanlegg på Gjøvik

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge mener pengegavene til Sp ligner mer og mer på korrupsjon (ANB-NTB)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.09.2010
14:25
16.12.2013 14:06Mest lest

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-politiker vil øke den

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski

Jan-Erik Østlie

Laksemilliardær advarte mot formuesskatt: – Uhorvelig frekt, svarer SV

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerpatrulje

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

Per Flakstad

Ap-politiker og Fagforbundet-medlem Tuva: – Vi trenger SV

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Helge Rønning Birkelund

Norge er verdensledende på små forskjeller, mener Erna Solberg. Hun vil nyansere debatten om ulikhet

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Solberg: Høyresiden har ikke mer ansvar for oppgjør med høyreekstremisme

Kommentar

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

Skattelette for unge vil øke forskjellene, skriver Stein Sneve

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

Nye tall: Yrkesfag er mer populært enn studieforberedende

Erlend Angelo

Sjømatbedriftene krever null moms på sjømat

Tormod Ytrehus

LO-forbund melder om færre permitterte

Jannicke Skaanes

Jannicke Skaanes

Alf Ragnar Olsen

Firebarnsmor og DNB-tillitsvalgt Jannicke har troen på valgfri bruk av hjemmekontor

Kommentar

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Leif Martin Kirknes

Sp satser i nord, skriver Stein Sneve

Arkivfoto

Arkivfoto

Sissel M. Rasmussen

Sykehusklovner kan tape millioner på rødgrønn regelendring

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Håvard Sæbø

Vegvesenet ansetter geitebukker


Flere saker