JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal Kamuran Kaplan dø i Norge?

Vi har i lang tid raportert om situasjonen for vårt medlem, Kamuran Kaplan. Han skulle tildeles en statuett for 10 års innsats i bedriften sin. Men dette måtte direktøren avlyse. Kamuran sloss nemlig mot sjølmordet.13.12.2010
12:51
16.12.2013 14:53

I lang tid - årevis - har Kamuran vært under et umenneskelig press. Alltid en ny rettssak og en ny domsavsigelse. Med 3 barn og kone har hele tilværelsen vært avhengig av at han har inntekt og kan forsørge sin familie. I tillegg har to av barna hatt konstant behov for tilsyn fra Sjukehuset.

I fjor fikk kona og barna opphold i Norge. Men ikke Kamuran. Etter mange år i rettssystemet vant likevel Kamuran fram. Borgarting Lagmannsrett opphevde utvisningssaken i mars i år. Alle pustet lettet ut. Blomster ble avsendt. Fester ble avholdt. Kaplan og familien kunne endelig slappe av.

Men staten ved Utlendingsnemnda godtar ikke dette. De anker saken for Høyesterett. Og så skjer det som ingen hadde trodd. Høyesteretts 5 edsvorne dommere dømmer Kaplan som en forbryter. I 10 år har han ulovlig arbeidet i Norge og dermed også ulovlig betalt skatt til den norske stat. Som om han var en hvilken som helst metallarbeider. I 10 år har arbeidsgiverens hans ulovlig holdt han i arbeid og han pådømmes å si opp Kamuran.

Vi som har fulgt Kamuran over tid vet at han opplevde presset som umulig. Ut fra sin kultur er hans livs plikt å ta vare på sin familie. Men med norsk lov kan han dømmes til det motsatte, nemlig å tvinges bort og ikke se sine barn igjen i Norge på 5 år. Dersom barna ville treffe Kaplan, må de reise til Tyrkia.

Ja, du leste rett. Norges Høyesterett har dømt Kamuran Kaplan til ikke å kunne besøke sine barn i Norge på 5 år. Slik trengte det ikke være. Det er den norske stat som har anket og for å overprøve en avgjørelse i fra Borgarting Lagmannsrett. Eller for å si det mer direkte og brutalt. Det er justisminister Knut Storberget. Mannen som beskytter Mullah Krekar fordi livet hans skal være usikkert hjemme i Kurdistan. Men det er Kamuran Kaplan sitt liv som er usikkert.

Denne dommen kunne Kaplan ikke leve med. Hvis jeg ikke hadde fått ham tvangsinnlagt ville han vært død i dag, sier psykologspesialist Henning Melhus til TV2. I Høyesterett ble slike spørsmål avvist som irrelevant.

Arbeidsgiveren hans har fra dag 1 stilt seg 100% bak Kamuran. Han har lagt ut 300.000 kroner for å dekke advokatregningen hans uten at han gjør noe stort poeng ut av det. (Hvem betaler Krekar sine advokater?) Alle arbeidskameratene stiller seg bak ham. Kamuran er så samvittighetsfull at han oppnevnes til skiftleder i bedriften. Arbeidsgiveren ringer meg og forteller - det er Høyesterett som har krevd at vi må si ham opp - hva kan vi gjøre nå? Og jeg må svare; Jeg vet ikke om det er noe vi kan gjøre lenger. Men vi kan fortelle historien til alle som vil høre.

Og det skal vi gjøre. Historien er slik: Det var en gang en mann som het Kamuran Kaplan. Han var kurder og hadde flyktet fra Tyrkisk Kurdistan. Dette er et land som myndighetene i Norge aldri har klart å finne på kartet. De finner bare en provins i Tyrkia og der går det stort sett greitt.

Det var en gang 5 Høyesteretts-dommere. De het Utgård, Tønder, Normann, Falkanger og Gjølstad. De hadde bare ett hjerte til sammen, og det var ikke særlig bra det heller. Enstemmig sa de at Kamuran Kaplan måtte utvises fra Norge umiddelbart og at han ikke kunne møte barna sine i Norge på 5 år. Høyesterett sa ikke noe om hvordan familien hans skulle leve med dette, men det brydde dem ikke heller.

Det var også en justisminister som het Storberget. Han hadde et stort problem som het Krekar, så derfor ville ikke han heller gjøre noe. Presedens, vi kan ikke ha presedens, sa Storberget.

Og så var det mange stortingsrepresentanter fra byen til Kaplan. Men ingenting så de, ingenting hørte de og de lå musestille og håpet at ingen skulle oppdage dem. For vi kan ikke ta noen regjeringskrise på en slik sak, sa de til hverandre.

Mannen Kaplan ble ytterst fortvilet over denne dommen. Han ble frastjålet sin familie. Hans minste datter på 5 år er autistisk og må ha tilsyn 24 timer i døgnet og nærhet til sykehuset. Nå kan Kaplan intet gjøre lenger. De neste 5 år får han ikke en gang besøke henne i Norge.

Kamuran ble frastjålet meningen med livet sitt. Han står i fare for å ta sitt eget liv når som helst. Han har nå skjermingsvakt 24 timer i døgnet. Han klarer ikke lenger å skille mellom fantasi og virkelighet, og han er redd for at de forgifter ham på sykehuset. Han er utrolig forvirret. Ja, så sier Universitetssjukehuset i Stavanger.

Men de 5 høyesterettsdommerne sier ingenting. Husker du hva de het? De het Utgård, Tønder, Normann, Falkanger og Gjølstad. Husker du hva Justisministeren het, han som hadde problem med mullah Krekar? Du husker det? Fint.

Det var også en bedriftseier som het Jan Kurt Johnsen som drev et verksted på Randaberg utenfor Stavanger på et industristed som heter Mekjarvik. Han ville gjerne ha Kaplan i arbeid og etter 10 år ville han overrekke ham en statuett som takk for innsatsen. I stedet ble Johnsen dømt av 5 dommere i Høyesterett. Hvorfor det, spør du kanskje. Fordi han i 10 år hadde gitt arbeid til en familiefar, men akk så feil familiefar. Husker du hva de 5 dommerne het? Fint. Husker du også hva justisministeren het? Knut …. Bra!

Det var også en leder i fagforeningen til Kamuran som blei invitert til Kaplan sitt hjem. Til et kondemnert hus i offentlig eie der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Her ble vi servert alle mulige festretter fra deres hjemland. De må ha stått på kjøkken heile dagen. Vi hilste på sønnene som spilte på yngres lag på Viking Fotball. Vi hilste på den lille dattera som bare turde se på oss gjømt bak stuedøra. Og ikke minst hilste vi på kona Naime som ikke fikk lære norsk fordi mannen ikke var godkjent av norske myndigheter. Det var hennes sønner i småskolen som hadde lært henne norsk.

Etter måltidet måtte vi menn sette oss ute på terassen der jeg ble servert konjakk. Kamuran sjøl drakk ikke brennevin, så denne var innkjøpt for å by en nordmann det han satte mest pris på. Og her fortalte han og fortalte han. Om hjembyen, om familien sin, om de tyrkiske militære rassiaene. Om broren som de aldri hadde sett igjen etter en slik rassia. Om de andre brødrene som hadde flyktet. Om kona sin familie som kanskje var enda mer utsatt.

Om en konfrontasjonsepisode han var blitt involvert i i et asylmottak i Vestfold og satt flere måneder inne for i 1998. Om hvordan han hadde klart å få kona til Norge. Året var 2006 og Kamuran var fortvilet. Denne fagforeningslederen roet ham ned. Han fortalte Kamuran at han ville vinne fram i rettssalen og få bli med sin familie. Han var i Norge nå, ikke i Tyrkia.

Men det ble rettssak på rettssak og med sitt stotrende norsk kom Kaplan tilbake til avdelingskontoret for å få råd. Eller rettere sagt; ikke råd, men hjelp til å bli kvitt marerittet. En hjelp det ikke sto i fagforeningens makt å gi. Men hvor skulle Kamuran ellers gå? Den kurdiske foreningen hadde ikke akkurat større gjennomslagskraft enn oss.

Vi kontaktet media. Vi kontaktet Stortingsrepresentanter som syntes det var så leitt. Å så leitt. Jeg merket at de begynte å bli urolige bare de så meg. Men kanskje var det bare noe jeg innbilte meg. Uansett - resultatet var det samme. Nada.

Kamuran la igjen julegave til meg på kontorstolen min. En flaske Johnny Walker. Ikke feiret han jul og ikke drakk han. Jeg er rimelig sikker på at han trodde at det ville hjelpe ham til å få en god løsning. Jeg var jo leder og kunne nok likevel få til noe. Hva skulle jeg gjøre? Å levere flaska tilbake ville være å slå hånda av ham aldeles. Jeg kunne heller ikke si at jeg ikke liker whisky, sjøl om det er sant. Det ble en faglig plikt å drikke opp denne whiskyflaska som endelig blei tom for en måned siden.

Stor var derfor gleden da det først kom en dom om at kona og barna kunne få bli på humanitært grunnlag, men ikke Kamuran ( Selv vikingene var mer humanitære enn dette her). Inntil Borgarting Lagmannsrett avsa at Kamuran Kaplan kunne få bli i Norge. Men vi tok feil. Vi hadde undervurdert Utlendingemnda. Og vi hadde ikke regnet med de 5 høyesterettsdommerne som het: Utgård, Tønder, Normann, Falkanger og Gjølstad. De hadde bare ett hjerte tilsammen og det var ikke særlig bra det heller.

Fredag var det stor stas da ekstatsminister Jagland delte ut fredsprisen. I år settes søkelyset på menneskerettighetssaken. I verden sjølsagt. Nærmere bestemt Kina. Det ble stor applaus. NRK jublet. Sannsynligvis mer over Denzel Washington enn over Thorbjørn Jagland. Foruten statsministeren var også justisminister Knut Storberget til stede. Han som har et problem som heter Mullah Krekar og et annet som heter presedens. Kanskje var det stoler også til noen høyesterettsdommerne.

Forhåpentligvis lever nå etterpå fortsatt en mann som heter Kamuran Kaplan som ikke får se sine barn i Norge på 5 år. Han er kurder og kommer fra Tyrkia, vår allierte. Kanskje kunne Norge hjulpet ham dersom han hadde vært kineser.

Jeg som forteller denne historien er han som lurte Kamuran Kaplan og kona Naime i deres eget hus til å tro at de heilt sikkert ville vinne fram i Norge til slutt. At Norge ikke var Tyrkia. At Norge ikke ville behandle syke barn slik som de fryktet. Jeg spiste deres kurdiske matretter, men klarte ikke å levere noenting tilbake. Og jeg skammer meg langt inn i ryggmargen.

Til tross for at det ikke er meg som burde skamme meg, men 5 høyesterettsdommere som heter som heter Utgård, Tønder, Normann, Falkanger og Gjølstad. En justisminister som heter Knut Storberget og noen stortingsrepresentanter fra Stavanger som ikke ser og ikke hører, men ligger musestilt i håp om at dette skal gå over. For vi kan ikke ta regjeringskrise på en slik sak. Eller hva?

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.12.2010
12:51
16.12.2013 14:53Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekterne kun fått seks kroner ekstra for å jobbe natt og helg

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

Håvard Sæbø

Magnus (20) er bussjåfør. Han håper det blir ny streik


Flere saker