JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamp om rotasjonsordninger

I all slags vær jobber 2200 mann på Mongstad – med å raffinere olje, og med bygg, anlegg og vedlikeholdsarbeid. Mange går på arbeidstidsordninger som vekker sinne og frustrasjoner. Men de er midt i en kamp om arbeidsrotasjonene – mellom NHO og fagbevegelsen.13.03.2009
11:11
16.12.2013 09:14

– Jeg har friøkt fra torsdag til jeg er tilbake neste søndag, sier David McDonald.

Han er irsk, og en av 2200 mennesker som nå raffinerer olje, bygger gasskraftverk og snekrer sammen et liv rundt arbeidsrotasjonene på Mongstad.

– Men flyet hjem går ikke før fredag. Jeg får håpe på en ruteendring.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt

Vi står i porten ved Norges store oljeraffineri.

Ved innkjøringen er svære gravemaskiner i ferd med å planere tomta for Jens Stoltenbergs månelanding – piloten for CO2-rensing av gasskraftverket.

Inne på tomta er byggingen av Mongstads eget gasskraftverk i gang. Det skal både gi strøm og varme til anlegget.

Og i bakgrunnen jobber selve oljeraffineriet, som likner en framtidsvisjon fra 1920-tallet: rør, tårn, flammer som brenner gass.

David McDonald er elektriker, jobber for Fabricom og er på vei tilbake til jobb etter lunsj. Han forteller at han er ganske fornøyd med arbeidsrotasjonen på Mongstad nå.

– Vi gikk noen uker med fire ukers arbeid og to ukers fri. Det var ille – og det virket som om det bare var dansker, briter og irer som gikk på de arbeidstidene. Så tok visst The Union affære, og vi fikk 11 dager på jobb, med en frisøndag i midten – og ti dager fri.

11/10, heter rotasjonen. Drøye tolv timer på jobb i arbeidsøktene. Hjemreise torsdag. Men for David faktisk fredag, på grunn av flyet. Og tilbake neste søndag.

– Kona di er kanskje ikke så glad for å vente til fredag?

– Jenta hans er glad når han kommer og glad når han drar, sier kameraten.

Pengene eller livet?

To stillasarbeidere fra StS, Tommy Hjortland og Sam Agdetveit, er også i ferd med å rigge seg til med stropper, tau og kroker for å starte etter maten.

– Hvilken rotasjon går dere?

– Vi går 12/9. Tolv dager på, ni dager fri.

Friøkta starter fredag ettermiddag og varer til neste mandag morgen, så følger to uker på jobb. Det vil si 10,5 timers jobb hver dag med en søndag i midten fri.

– Men vi ville helst hatt 14/21. To uker på, tre uker fri. Da jobber vi tolv timer hver dag, men får mer tid hjemme.

– Det er bra for familielivet?

De trekker litt på det, og uten å spørre, vet jeg at spørsmålet er både gammeldags og helt feil for to ganske unge menn i 2008. Livet er ikke bare familie. Livet utafor jobben er venner, kjærester, ekskoner, barn, fotball, musikk, hobbyer og....

– Ja, og så er det pengene.

– Jobber dere i friøktene?

Jo, det hender nok. Ikke for arbeidsgiveren, selvfølgelig, det er ikke tillatt. De rister energisk på hodet.

– Men en kan jo ha en biarbeidsgiver.

En sann jungel

– Det som skaper mye misnøye her ute, er at StatoilHydro stort sett anbefaler 12/9-rotasjonen i sine kontrakter. Ingen vil ha den. Bortsett fra anleggsfolkene i Arbeidsmandsforbundet, som synes den er grei, sier LO-koordinator Truls Strand Nilsen. Sammen med Vidar Berdalen passer han på at lover og avtaler overholdes på Kollsnes og Mongstad.

– Og det blir jo noen saker når StatoilHydro tilsetter en person som skal ivareta arbeidstidsordningene for den store revisjonsstansen ei uke før den begynner. Da er det knapt med tid for å få rotasjonen på plass for selskaper som ikke har fått det i orden. Denne personen fikk ansvar for omtrent 1200 personer i stansen, da var vi totalt 2500 mann her ute, med dem som bygger energiverket. Plutselig dukket det opp noen bosniere som gikk 7 uker på og 3 uker av – og kjørte fram og tilbake, tvers igjennom Europa, i egen bil, på fritida. Så er det irene og britene som jobber for Fabricom. De gikk 11/10-rotasjonen, men rett før revisjonsstansen ble det endret til 4 uker på og 2 uker av – de ble eitrende sinna. Denne rotasjonen ble godkjent av Petroleumstilsynet. Men nå har Fabricomklubben og LO rydda opp.

Det var derfor David var glad, der ute i porten.

Slutter i sinne

– Ingen ønsker å gå 12/9. Det er folk som har slutta fordi de ikke kan få 14/21-rotasjonen.

sier en gjeng fra stillas- og isolasjonsfirmaet D&F Gruppen – Kjell Helmikstøl, Tormod Granli, Håkon Budal og Jostein Lastad. Og Leif Åge Nilsen fra Fabricom.

– Men det er jo 12 timer på jobb hver dag i 14 dager?

– Nei, du har en søndag fri midt i. Det krever Arbeidsmiljøloven.

– Problemet mitt er at jeg både har lav lønn og er mye vekk. Det er noe galt i livet, da. Har du tre uker fri på rotasjonen, kan det veie opp mye. Og å jobbe 12 timer når du er på anlegg, blir en slags livsstil.

– Men du blir jo eldre, klarer du mange slike år?

– Jeg skal si deg at jeg har vært 40 år i denne jobben og aldri vært så sterk som nå, mens en ungdom, han er gåen. Men noen av dem liker seg jo best ved røykerommet og colaautomaten.

– Og privatlivet blir bedre når dere er lengre hjemme?

Jeg plumper uti det igjen og spør om konene som venter.

En av gutta sier han har fire jenter som venter hjemme. Men så blir han alvorlig.

– Jeg tror det er flere som har ødelagt både ett og to ekteskap på 12/9-rotasjonen. Det er ikke vanskelig.

– Det er rart at det skal være så vanskelig å få gå en rotasjon som faktisk er tillatt?

Problemet

Men problemet er at 14/21-rotasjonen nå ligger på Arbeidsrettens bord. I prøveperioden på Melkøya og Ormen Lange godtok fagbevegelsen at folk brukte to dager av ferien på hver friøkt for å få denne populære rotasjonen til å gå opp med et timetall på 35,5 timer i uka.

Nå godtar verken Fellesforbundet eller EL & IT Forbundet at feriedager blir tatt. Ett av argumentene er at det skaper forviklinger: folk kommer og går på anleggene. Noen har ikke rett på ferie, andre har allerede tatt den ut.

Men uten å ta feriedager betyr ordningen en gjennomsnittlig arbeidsuke på 33,6 timer. Dette går NHO hardt imot. Nå har arbeidsgiverne klaget Fellesforbundet inn for Arbeidsretten for å godkjenne dette. Og i mellomtida viser StatoilHydro på Mongstad seg som lojalt medlem, og nekter å bruke 14/21-rotasjonen.

Leiren

Vi går opp til brakkebyen. Grå brakker, vind, litt regn, noen vanndammer mellom dem.

To jenter står ved inngangen til kantina. De bor i distriktet og har helt vanlig arbeidstid.

– Det er veldig bra. Fint å ha fått jobb her.

– Jeg synes det er en kjempekoselig jobb, sier Martine Guttormsen. Hun jobber i resepsjonen for firmaet ESS, som driver både kantina og anlegget.

– Lønna er jo ikke så bra. Vi går på forpleiningsavtalen, og jeg har 141 kroner timen. Det er 131 kroner i kantina. Og jeg går 12/9-rotasjon og må fly hjem til Alta. Men jeg, som jobber i firmaet som driver leiren, er vel den eneste her som ikke får dekket boutgiftene.

– Det går stort sett greit, men vi har hatt et par slåsskamper her i det siste. Det må en kanskje regne med når 2500 mann er i omløp, sier Truls Strand Nilsen.

– Der er verre med den nedrakkinga som har vært, særlig på toalettene her, sier Berdalen.

– Jeg så bildene. Jeg har aldri sett noe så ille. Hva kommer det av? Av og til hører jeg gutta snakke om at de føler seg som kveg, som arbeidsdyr som ikke blir hørt. Er det derfor? Jeg veit ikke.

– Men så er jo dette Mongstad, sier Jørn Eggum, som er kommet ut fra Fellesforbundets distriktskontor i Bergen.

– Det ligger noen grushauger her og noe skrot der – akkurat det som lå her for fire år sida. Mongstad er Mongstad. Det har liksom alltid vært litt ustriglet og vill vest. Sånn er det bare.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.03.2009
11:11
16.12.2013 09:14Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekterne kun fått seks kroner ekstra for å jobbe natt og helg

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

Håvard Sæbø

Magnus (20) er bussjåfør. Han håper det blir ny streik


Flere saker